Karper- Wedstrijd reglement
Wedstrijdreglement voor de karperviswedstrijden
Laatst gewijzigd op 25-01-2025
Het wedstrijdreglement voor de karperwedstrijden is als volgt opgesteld:
Karper- Wedstrijd reglement
Namens het bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort, in overleg met de wedstrijdcommissie, zijn de volgende regels opgesteld.
Algemeen
- Voor deelname aan een of meerdere wedstrijden dient men lid te zijn van HSV – Ons Genoegen Maaspoort en/of te beschikken over een schriftelijke toestemming uitgegeven door het bestuur van HSV – Ons Genoegen Maaspoort. Aanmelden voor deelname is mogelijk tot 14 dagen voor aanvang. De bestaande koppels die de vorige editie meededen hebben het recht te blijven staan. Valt er een koppel uiteen dan dient deze zich opnieuw in te schrijven en komt dan indien aanwezig op een wachtlijst.
- Regels vastgesteld in het reglement “grotere vissoorten” hiervan kan in dit karper wedstrijdreglement vanaf geweken worden echter altijd in overleg met het bestuur van HSV – Ons Genoegen Maaspoort.
- Inschrijfgeld is per persoon voor deelname aan alle karperwedstrijd-delen van het lopende jaar.
- Voor reeds aangemelde personen geldt er een betalingsverplichting, de betaling dient uiterlijk 14 dagen voor aanvang van het eerste wedstrijdweekend afgedragen te zijn. Deze betaling dient overgemaakt te worden via een betaallink die wordt opengezet op
diverse kanalen.
Geschillen waarin dit wedstrijdreglement niet voorziet beslist de wedstrijdcommissie, het bestuur is niet aansprakelijk voor mogelijke beschadigingen of vermissingen van eigendommen van de deelnemers. Aanmelden voor het paasvissen bij wedstrijd commissie uiterlijk tot één week voor aanvang i.v.m. aankopen.
Prijzen dienen persoonlijk (een van de koppel deelnemers) te worden afgehaald op de algemene vergadering. De datum van deze vergadering staat duidelijk in de agenda van deze website aangegeven. Niet afgehaalde prijzen komen ten gunste van de vereniging die deze prijzen in een van de volgende wedstrijden inzet.
Wedstrijdduur / zones
- Het tijdstip, duur en data van de wedstrijden en alle berichtgevingen hieromtrent worden vastgesteld en gedaan door het bestuur/wedstrijdleiding die er zorg voor draagt dat zaken vooraf en tijdens de wedstrijd bekend worden gemaakt. Doorgaans worden indien van toepassing updates gegeven tijdens de loting.
- Trekking van de steknummers geschiedt een week voor aanvang bij de schans. Let op!, van de deelnemende koppels moet tenminste een persoon zelf het lotnummer trekken. Is het zo dat beide personen verhinderd zijn, dan zal de wedstrijdleiding een stek trekken uit de overgebleven stekken. Lot nummers trekken gebeurt op basis van klassement, de hoogst geklasseerde mag als eerste een nummer trekken. Bij een nieuwe editie dan geldt eindklassement van vorige editie.
- Het steknummer staat duidelijk vermeld op de zonekaart, deze kunnen daarnaast ook met bordjes aangegeven worden, men is verplicht vanuit de toegewezen zones deel te nemen aan de wedstrijd. Hengelsport benodigdheden zoals tenten worden opgesteld aan deze zones grenzende oever.
- Het is verboden om buiten de vooraf vastgestelde en toegewezen zone te vissen.
- Peilen voor aanvang en tijdens de wedstrijd(en) is toegestaan zolang dit gebeurd binnen de toegewezen zone;
- Het gebruik van (voerboten "radiografisch") is toegestaan, maar beslist binnen de eigen zone.
- Het gebruik van een drone is niet toegestaan.
- Naburige zones mogen tijdens de wedstrijd niet bevist worden door de wedstrijddeelnemers, ook niet als deze leeg of vrij zijn.
Aassoorten, Controle, Materiaal
- Het aantal hengels per persoon is twee, vier hengels per koppel. In de zone, Bij de stek, zijn tenminste twee drijvende type ”weigh sling” aanwezig zoals omschreven in het reglement “grotere vissoorten”;
- Er is een maximum van 10 kg voer per persoon per dag per wedstrijd deel (vrijdag t/m zondag), meewerken aan controle op goed voorbereide partikels of het totaalgewicht is verplicht.
- Voor alle leden geldt dat gericht vissen op karper vanaf 66 uur of minder voor aanvang wedstrijd is niet toegestaan. Voeren vanaf 66 uur start wedstrijd is toegestaan en dit is 5kg per persoon per dag. Voor de wedstrijden tellen alle karpersoorten mee, ook kruis- en graskarper.
- Het startsignaal en eindsignaal is een toeter of anders. Aanwezig voor de wedstrijd is 17.00 uur en de start van de wedstrijd is 18.00 uur. Is een van de deelnemers aan het drillen tijdens het eindsignaal “deze deelnemer heeft de hengel al in zijn handen“, dan telt deze nog mee voor de score echter moet hierbij wel de deelnemers ervan op hoogte stellen bijvoorbeeld in de WhatsApp groep, dit dient te gebeuren nog voor het eindsignaal.
- Het is verboden om montages te gebruiken waarbij het werpgewicht na breuk niet van de lijn kan schuiven, de zogenaamde vast loodsystemen. Dus maak altijd gebruik van zgn safety rigs.
- Het is verboden om gevlochten lijn als hoofdlijn te gebruiken, gevlochten lijn als onderlijn (rig) is wel toegestaan;
- Hulp van anderen als de koppelmaat is alleen toegestaan in bijzondere gevallen. Het bestuur zal i.v.m. slechte weersomstandigheden of andere calamiteiten de wedstrijd(en) onderbreken of afgelasten indien deze dit noodzakelijk achten.
- Deelnemers melden elke karper vangst direct in de Whatsappgroep OGM-KK (ook 's nachts) De gevangen karper(s) gaan onmiddellijk in de goedgekeurde sling (drijvend model) bewaard worden in afwachting van weging;
- In alle wedstrijden wordt er gevist op gewicht. Weging en eventuele meting telt alleen voor het klassement als deze is uitgevoerd zoals omschreven in dit reglement of door het bestuur aangewezen personen. Deze maken gebruik van weegmiddelen die door het bestuur/wedstrijdleiding zijn goedgekeurd. De beslissing is op basis van het totale gewicht van de gevangen karpers. Het koppel met het hoogste totaal is de winnaar. Bij een gelijke stand telt het hoogste aantal gevangen karpers, bij nog steeds gelijke stand zal het gewicht van de zwaarste doorslaggevend zijn.
Het is verboden:
- Om met motorvoertuigen over de fietspaden, voetpaden of grasvelden te rijden, dit mag ook niet voor het kortstondig in- of uitladen van de visspullen (wegenverkeerswet). Uitzondering op deze regel kan alleen gegeven worden door het bestuur/wedstrijdcommissie.
- Om de vis stek (viswater) te verlaten als van deze deelnemers het haakaas zich nog in het viswater bevindt (hengels binnen halen), deze regel is niet van toepassing voor de nader te noemen weger als deze zijn visstek heeft verlaten voor zaken die voor de wedstrijd van belang zijn. Bijvoorbeeld het wegen van de gevangen karper(s) bij een van de deelnemers aan de wedstrijd.
Wedstrijddeelnemers mogen hun zone/wedstrijdveld tijdelijk verlaten. Voor periodes langer dan maximaal 30 minuten altijd overleg met het bestuur/wedstrijdleiding. Voor een langere periode dan 30 minuten en/of bij het verlaten van de waterkant dienen de hengels binnen gehaald/opgeruimd te worden tenzij anders bepaald/besproken met het bestuur/wedstrijdleiding.
Voor alle deelnemers geldt het volgende:
Houd u naast de wedstrijdreglementen ook aan de overige reglementen van HSV Ons Genoegen Maaspoort, houd u aan de juiste omgangsvormen en waarden waarbij iedereen respect voor elkaar heeft. Tot controle bevoegd persoon/weger maakt een vangst rapport met foto’s voor het wedstrijdverslag en/of de WhatsApp groepen van HSV Ons Genoegen Maaspoort.
Weging – Fiets – Weegmiddelen – Diversen
Het bestuur/wedstrijdleiding wijst een koppel aan die de eerste karper (vangst) gaat wegen bij de start van deel 1, (stek 3) deze persoon neemt hiervoor de verenigings-weegfiets en weegmiddelen mee. Het koppel dat de karper heeft gevangen, heeft op dat moment de vangst al in een drijvende weight sling gedaan die in het water is in afwachting van de weging. De vangst wordt inclusief weight sling gewogen, direct daarna wordt het gewicht van de weigh sling van het bruto totaalgewicht afgetrokken. Er moet een foto worden gemaakt van de vis en visser anders telt de vangst niet mee. Is er discussie over het vast te stellen gewicht dan wordt de hulp van een tot controle bevoegd persoon ingeroepen via de OGM-KK WhatsApp groep. Op het moment dat de weger terug is in zijn eigen zone gaat de verenigings-weegfiets direct naar de deelnemers die in de zone verderop vissen gezien met de klok mee. De fiets schuift door bij elke weging.
De nieuwe weger (koppel) voor de volgende vangst, dat mag het koppel zelf afstemmen en wie de volgende vangst gaat wegen met de fiets. En ook hiervoor geldt eenmaal terug in eigen zone gaat de vereniging-weegfiets en weegmiddelen naar de deelnemers in de eerstvolgende zone ernaast ook weer met de klok mee. Mocht er een vis gevangen worden door een koppel dat de weegfiets heeft, dan moet dit koppel de wedstrijdleiding berichten zodat deze de weging kan doen. Deelnemers die de wijze van weging frustreren op welke wijze ook hiervoor, geldt een diskwalificatie. Ook tot controle bevoegde personen mogen de wegingen desgewenst overnemen.
Wel of geen gebruik van de weegfiets
Deelnemers let op! we gebruiken uitsluitend en alleen de weegfiets, dit is een geluidsarm vervoersmiddel dat de zones van de andere wedstrijddeelnemers niet verstoord, tijdens de rit naar de betreffende zone, zo worden de deelnemers die op dat moment aan het slapen zijn niet gestoord. Alle vangsten, dus ook gedurende de nachtelijke uren, worden gemeld in de Whatsapp groep OGM-KK, de leden van deze groep bestaan uit de wedstrijddeelnemers en alle tot controle bevoegde personen. Alle communicatie aangaande de wedstrijd gebeurt primair in deze appgroep.
Werkwijze van weging
- De vangst gaat vanuit het landingsnet direct in de weight sling. Zorg ervoor dat deze
goed dicht is. - De vangers (het koppel) melden de vangst;
- De weger stelt het gewicht vast. De weger maakt ook een foto van vanger en vis en
plaatst deze in de WhatsApp groep OGM-KK. let op! foto verplicht anders telt de
vangst niet. - De weger vermeld hierbij ook het gewicht van de karper.
Weging geschiedt door wedstrijddeelnemers en/of tot controle bevoegde personen (koppelmaat uitgesloten). Elke deelnemer kan mits op een eerlijke en sportieve wijze een weging doen. Het bestuur/wedstrijdleiding gaat uit van 100% nauwkeurigheid en eerlijkheid. In de nacht worden graskarpers altijd direct gewogen, als een weger niet reageert of dit duurt te lang dan kun je de wedstrijd leiding telefonisch benaderen. Hoewel alle vangsten direct gemeld worden, is er een weegpauze tussen 00.00 uur en 06.00 uur ingelast. De weger mag zelf aangeven of en wanneer hij hiervan wil afwijken. Voor graskarpers of karpers boven de 20+kg en meer dan 3 karpers geldt onmiddellijke weging. De weger geeft aan waar de weegfiets op dat moment wordt geplaatst, dit gebeurt mondeling bij het volgende koppel en in de WhatsApp groep OGM-KK zodat iedereen op de hoogte is.
Versnaperingen ophalen of andere zaken
Ook hierover communiceren we in de WhatsApp groep OGM-KK. Zo kunnen we snel en duidelijk bepalen wie welke hand en span diensten kan doen in het belang van de wedstrijd/vereniging. Uiteraard kan het voorkomen dat iemand verhinderd is om te wegen. Is de nieuwe weger om welke reden ook even verhinderd dan kan hierover gecommuniceerd worden in de WhatsApp groep OGM-KK.
Veiligheid
Bij HSV Ons Genoegen Maaspoort ‘s-Hertogenbosch komt veiligheid voorop. Het gebruik van roeiboten is verboden. Het bestuur is niet aansprakelijk voor mogelijke beschadigingen of vermissingen van eigendommen van de deelnemers. Alles waarin dit wedstrijdreglement niet in voorziet beslist het bestuur.
Wegenverkeerswet
In het Burgemeester van Zwietenpark en rond de Noorderplas geldt ook de wegenverkeerswet, rijden naar de stekken is door het bestuur toegestaan voor wedstrijddeelnemers. Het bestuur beschikt over een schriftelijke toestemming van de gemeente uitsluitend voor evenementen, werkzaamheden en calamiteiten. Het gebruik van deze toestemming is uitsluitend bedoeld voor het laden en lossen, onmiddellijk en kort voor of kort na de wedstrijd. De auto’s mogen nimmer langer aan de oevers geplaatst worden als strikt noodzakelijk. Voor het eindsignaal (toeter of bericht in Whats-App groep OGM-KK) van de wedstrijd mogen geen auto’s aan de oevers geplaatst worden.
Prijzen zijn strikt persoonlijk
Prijzen dienen persoonlijk te worden afgehaald tijdens de prijsuitreikingen. De datum van deze dag staat duidelijk vermeld in de agenda op de website. Om prijswinnaars tijdig op de hoogte te kunnen stellen van de prijsuitreiking is het opgeven van contactgegevens gewenst omdat niet afgehaalde prijzen komen ten gunste van de vereniging die voor deze prijzen een passende oplossing zal vinden en/of bij de volgende wedstrijden opnieuw worden ingezet.
Algemene bepalingen
In geval van het overtreden van het (wedstrijd) reglement betekent direct een sanctie met diskwalificatie voor dit wedstrijddeel.
Het bestuur vind het heel jammer dat het zo moet maar (wedstrijd) reglementen zonder uiteindelijke consequenties heeft ook weinig betekenis, zo is gebleken en worden veelal
weggelachen.
Sancties moeten redelijk en billijk blijven maar het bestuur/wedstrijdleiding vertrouwt erop dat het allemaal niet nodig zal zijn en alles prima gaat verlopen.