Zigrig vissen

Zigrig vissen:
Dit systeem wordt meer en meer besproken aan de waterkant, je kunt drijvend op karper vissen en zelf de diepte bepalen en variëren. Is het water 10 meter diep dan nog kun je met gemak 1 meter onder het oppervlak vissen.

We kennen de karper als een echte bodemazer, maar met drijvend aas aan de oppervlakte kunnen we prima scoren. Karpers happen vele muggen en vliegjes van het oppervlakte en dit aasgedrag is voor hun zeer natuurlijk en vooral vertrouwd. Karpers brengen vele uren van de dag en nacht door op half water, de warmere bovenlaag heeft soms dagenlang de voorkeur.

Tijdens het Zig-vissen op ondiep water let dan wel op, gebruiken we lood of welk ander werpgewicht let dan wel goed op dat de haak niet plotseling losschiet, bij het korte afstandsvissen (oppervlakte) komt in dat geval het lood als een raket het water uit en schiet richting de persoon die de hengel vasthoud. Lood tegen je hoofd of nog erger in een van je ogen of die van een toeschouwer voelt beslist niet lekker aan !

De polder in op jacht naar karpers, deze kun je niet in twee uur laten wennen aan boilies maar vliegen, muggen en andere insecten die kennen de karpers hun hele leven al. Het moet in de polder even anders, een weekje ervoor ook al een poging gedaan aan dit slootje en kwam tot de ontdekking dat de rakkers hier wel heel schuw waren. Schuw voor alles dat door mensen gemaakt is. De oorzaak was waarschijnlijk dat op deze plaats ook de witvissers graag een dobbertje uitgooien en je zag meer dan eens de karpers als raketten voorbij schuiven op de plaatsen waar regelmatig gevist werd.

Dressuur op en top:
Dressuur daar kunnen we wel doorheen vissen, dit doen we door regelmatig met veel afwisselingen het voer te strooien, van alles een beetje en als het even kan ook het tijdstip variëren. Nadat het warmere weer was omgeslagen naar 24 graden Celsius met veel bewolking en wat wind was de tijd rijp om er voor te gaan. Voorzichtigheid is troef, ik plaatste een hengel links en een rechts, afstand onderling ongeveer 10 meter. De stoel en proviand, want ik moet ook drinken en zitten plaatste ik op enkele meters van mijn hengels zodat ik vanaf mijn zitplaats een goed uitzicht had op de twee plekjes die ik beviste.

Met een hengel viste ik op een plekje waar ik de dagen ervoor al meerdere karpers had gezien en ik had ondertussen een aardige indruk van de populatie. De kleinere exemplaren aaste dagen geleden nog gretig op wat korsten en de grotere jongens vonden de hondenbrokken niet te versmaden. Ik strooide met opzet een mix van hondenbrokken, mais en boilies door elkaar in dit heldere slootje zodat ik als het meezit ook een beeld kreeg van een eventuele voedselvoorkeur.

Deze karpers hadden een sterke voorkeur, een voorkeur voor voorzichtigheid en anders niet. De karpers pakte een brokje en dit werd in de kant van de sloot opgegeten, na verloop van tijd cirkelde de vis weer gewoon voorzichtig rond boven het voer om eerst opnieuw de omgeving te verkennen. Het leek wel of er gezocht werd naar een lijn die ergens het water verliet. Tijdens het observeren werd een ding direct duidelijk, in deze sloot is het gebruik van backlood geen overbodige luxe was. Het vertrouwen moest steeds weer voldoende opgebouwd worden en dan werd er weer een brokje meegenomen, dit herhaalde zich tot alles op was.

Nu ik mijn hengels had meegenomen waren de karpers verdwenen, ingooien, wachten en observeren. Met een hengel viste ik met het ondertussen klassieke Engelse boilie systeem en met de andere hengel drijvend. Het drijvend vissen werd vandaag herhaaldelijk geweigerd, karpers zwommen recht op de korst af en net ervoor maakte ze rechtsomkeer.

De Zig-rig werd ingezet op slechts 70 cm water, en na een tijdje kwam een mooi exemplaar aanschuiven die ook eerst wat rondjes maakte rond de Zig-rig, dit werd door de secretaris van de vereniging en mijzelf met veel plezier bekeken. Mochten we nog twijfelen dan was het nu weer heel duidelijk, deze karpers zijn niet van gisteren.

De karper die we zien op de afbeelding verderop geplaatst draaide voortdurend rondjes rond het haak-aas, de vis verkende de omgeving zoveel dat wij er dol van werden. Voordat hij toehapte ging er een geruime tijd overheen, de laatste 50cm richting het haak-aas ging tergend langzaam en heel voorzichtig. De vis vertrouwde deze zig presentatie niet om de simpele reden dat het compleet nieuw was. Het zig vissen is wel leuker als je goed kunt zien dat de vissen wel degelijk interesse tonen, om gek van te worden 🙂

Uiteraard stroomt er op dat moment bij de personen achter de hengel een flinke dosis adrenaline door het lichaam, het is tenslotte super leuk om te aanschouwen. Later op de dag toch maar weer wat gevoerd om de omgeving die de karpers nu duidelijk vermijden weer wat meer vertrouwen te geven.

De vis van dat kaliber woont samen met een nog zwaarder exemplaar in het slootje dat we zien op de afbeelding rechts. Het is een kwestie van tijd maar ook die onbekende zal op gevoelige plaat vastgelegd gaan worden.

Gaan we ziggen op een dieper water dan moet de trukendoos een stuk verder open, de zig heeft op zichzelf niet voldoende opwaartse kracht om een lagere nylon lijn van enkele meters naar boven te trekken. Een drijvende dobber opnemen in je hoofdlijn is hiervoor een goede oplossing. Deze speciale dobbers worden door verschillende merken gemaakt maar om verschillende redenen werkte het net niet naar behoren.

Vissen, of met vissen bezig zijn kunnen we ook thuis, gewoon in de woonkamer of in de schuur dingen uitproberen. Ik maakte van een plastic flavour flesje een drijvende dobber. Deze flesjes worden gebruikt om cake of taarten een geurtje en een smaakje te geven, ze zijn te koop bij de supermarkten. Ik gebruik graag inline methodes, het voorkomt in de knoop/war gooien van de lijn. De tube door het flesje is het plastic omhulsel van installatiedraad die door elke elektricien gebruikt wordt. Dit is vastgelijmd en daarna is het flesje matzwart gespoten, als we er meerdere maken dan halen we de kosten van de lijm en spuitbus er snel uit. Met het flesje is alles mogelijk, zwartspuiten en de bovenkant fel geel of oranje, of doe wat zand in het flesje voordat we het dicht lijmen en je hebt een dobber met eigen werpgewicht.

Laten we het flesje leeg dan is de drijvende werking voldoende om te gebruiken op diepere wateren, zien we karpers aan de oppervlakte zwemmen op een behoorlijk afstand waar het 10 meter diep is dan zal deze floater de nylon lijn met gemak omhoog trekken vooropgesteld dat we de lijn bij het lood door een gladde grotere ring laten lopen. De betere hengelsportzaken verkopen (free flow rings), het gebruikte materiaal is van aluminium oxide en laat de lijn met minimale weerstand glijden.

Op de afbeelding rechtsboven zien we wartellood waarvan het oogje waar de hoofdlijn doorheen loopt behoorlijk klein is, in de praktijk blijkt deze setup te klein en geeft het op diepere wateren meestal problemen. Na enkele keren ophalen zien we een kruleffect op de hoofdlijn, bij een volgende inworp zal de hoofdlijn slecht of niet goed door het te kleine oogje glijden.


Het oogje dat geleverd wordt bij de kant en klare floaters liet de hoofdlijn te veel krullen. Op de afbeelding “zelf geknutseld” kunnen we onze oude stukken lood – onderlijnen – en andere spullen gebruiken. Heden anno 2018 – 2019 adviseren we als werpgewicht stenen, denk aan het milieu. Om er helemaal zeker van te zijn dat het niet in de knoop gaat gebruiken we Rig-Foam, het biedt bij elke worp het vertrouwen dat de Zigrig perfect ligt.

Wat gebruiken we verder, de Zigrig kunnen we aankleden met de kant en klaar verkrijgbare Zig Aligna´s, ze zijn gemaakt om de haak opties van een line aligna te combineren met een imitatie van een insect. Kies je favoriete kleur foam en plaats het stukje foam in rondje en het is klaar voor gebruik. Gebruiken we liever een haak met een iets te groot oogje dan is het rubber tooltje zo stuk en zijn we tijdens het vissen een teleurstelling rijker.

Gebruiken we de normale line aliners dan vissen we nog steeds met onze voorkeur haken die naast dat ze goed scherp zijn ook nog zijn uitgerust met een micro weerhaak. Monteer de haak aan de lijn met een polomar knoop, steek het draadje dat je normaal kort afknip nogmaals door het oogje van de haak zodat deze aan de buitenkant (foamkant) van de haak zit. Schuif je voorkeur line aliners op de haak en gebruik het uiteinde dat onder aliner vandaan komt om de foam tegen de haaksteel te knopen. Houd de foam die je voorkeur heeft tegen de haaksteel en draai het vast tegen de haaksteel, let op dat je dit niet te strak doet anders snijden we de foam in twee stukjes.

Als foam kunnen we de losse staafjes kopen bij de hengelsportwinkel, op de afbeelding zien we ook de foam in de kleur grijs het is isolatiemateriaal dan gebruikt wordt voor het isoleren van verwarmingsbuizen. We kunnen de foam vooraf ook even dippen in stroop, smeerkaas, boter, pindaolie, maggi en andere zaken. Hetgeen we op deze wijze tegen de haaksteel kunnen knopen is ongekend, denk aan dode insecten zoals wespen, vliegen en andere insecten die we in de natuur tegenkomen.

Ook handig om twee popup boilies van verschillende kleuren tegen elkaar te zetten op een kleinere haak die met NO-not is gemonteerd, de lijn loopt via de binnenzijde van de haak verder en dit maakt de kunststof line aliner overbodig. We kunnen vissen op onmogelijke plaatsen, zelfs boven wierbedden en waterplanten. Vanaf heden komen we er niet meer vanaf met het excuus “we vangen niets omdat de karpers op zoek zijn naar natuurlijke dingen”, we kunnen de karpers compleet verrassen met de ZIG-Rig.

Ik wens jullie veel plezier en suc6, ik ben er weer even weg van…….

Groetjes Gerry

Loading