Zaterdag 10 juli hebben Sander, Cees, Piet, Gerry, Arnold, Tony en Stan de waterlelies geplaatst in de Noorderplas. Met temperaturen van 30 graden Celsius in de schaduw gemeten wil zeggen dat het in de zon vele malen hoger geweest moet zijn.
Vooraf is er ook veel werk verzet, bij de waterplanten kwekerij de planten bekijken, uitzoeken, en bestellen. Elke vrijwilliger had thuis nog sjouw, slijp, en regelwerk dat vooraf klaar moest zijn.
Piet moest vroeg uit de veren om de planten te laden, kort voor vertrek berichte Piet nog: “Ik ben n?t pas terug van de kwekerij, een bomvolle aanhanger ! Ik moest gewoon zeggen stop ! anders waren ze nu nog aan het inladen !!“
Het zat Piet niet mee, bleek de grijze container op halve hoogte ??k nog lek te zijn !!! Dus heeft hij de groen-bak ook maar geleegd en nu is het transportprobleem dus eindelijk opgelost. Staan ze allebei, gebroederlijk naast elkaar op de aanhanger en alles staat klaar voor vertrek.
Eenmaal aan de Noorderplas verzameld was er nog genoeg te doen, voordat we met het daadwerkelijke planten kunnen aanvangen lag er nog een hoop sjouw en slijpwerk. Sander sjouwde het betongaas naar de helling die later in kleinere stukken geslepen moesten worden.
Het plan was om deze netten als tegengewicht te gebruiken voor de waterlelies die er met Ty-rips aan vast gebonden zijn. Waterlelies gaan drijven als ze geen contact met de bodem hebben. Weken geleden hebben we als proef dit al eerder gedaan en van die waterlelies staan de bladeren al wat langer boven water.
Stroom pikken:
Piet vond deze netten terecht te groot en we moesten ergens stroom vandaan toveren. Mieke en Ed wonen op steenworp afstand maar het was juist vandaag onbeleefd om daar nu (Mieke’s verjaardag) aan te kloppen.
Mogelijk zijn er al gasten, Gerry gaat voorzichtig loeren en ziet helemaal niemand. Na verschillende keren roepen ziet Gerry wel een stopcontact en eigenlijk is dat voor nu het enige dat we nodig hebben. Als ze dat maar goed vinden, we gokken het erop dat Mieke en Ed het niet erg vinden.
Hoppa stekker erin en Sander kan met de haakse slijper aan de slag. Die is wel even bezig en dat met deze warmte. Met die slijper trek je uiteraard ook de aandacht van de wandelaars die uiteraard vragen gaan stellen.
Wat zijn jullie aan het doen als ik vragen mag:
We gaan waterlelies plaatsen mevrouw, en als het even kan gaan we helemaal rond.
Dus jullie bedrijf doet dit in opdracht van de gemeente ?, nee nee mevrouw dit is een initiatief van de hengelsport vereniging Ons Genoegen Maaspoort om de Noorderplas voor iedereen wat mooier te maken.
Daarnaast is het ook nog goed voor visstand beheer en voor de omwonende maar ook voor de wandelaars van de Noorderplas is het ook veel leuker, het oog wil immers ook wat. Het geld komt uit de vereniging-clubkas en we hopen dat we door sponsoring er later weer wat van terugzien.
O, dit is inderdaad heel erg leuk zegt de wandelaar, als ik vanavond 1 miljoen win schenk ik ? 10.000,- aan HSV- Ons Genoegen Maaspoort. Op zich vinden we dat een heel goed plan en we hopen uiteraard dat deze vriendelijke mijnheer en mevrouw deze prijs gaat winnen.
Links zien we het plaatsen van de eerste waterlelies, dit is vlak bij de Pisa-flat alwaar ook het bord “verboden te vissen” staat. De bedoeling is dat deze paal over een tijdje helemaal omringt is door waterlies van verschillende soorten. In de boot zijn Arnold, Tony en Stan aan het werk.
En rechts mijnheer en mevrouw die er maar eens even goed voor gaan zitten, ze willen wel even vooraf zien dat het geld (dat ze nog moeten winnen) wel goed besteed gaat worden. Op zich wel leuk dat dit soort activiteiten al snel de aandacht trekt van de wandelaars, aan de Noorderplas is altijd wel iets te beleven. We hebben het niet over voetbal gehad maar we denken dat deze man brult als een leeuw voor Nederland die vandaag in de finale staat tegen Spanje.
De kleinzoon van Cees, Stan was overal te vinden waar gewerkt kon worden, hier sjouwt Stan de staken naar een ander gedeelte op de steiger om te voorkomen dat iemand erover struikelt en ook omdat Arnold meer ruimte in de boot heeft.
Stan wil later vast en zeker voorzitter van HSV-OGM worden.
De plaatsen waar we graag wat waterlelies zien opkomen zijn goed gekozen, haast vanzelfsprekend is het ondiepe gedeelte bij de Pisa-flat uitermate geschikt voor mooie waterllievelden. Ook vanzelfsprekend dat in deze zone het voorlopig verboden te vissen is met het verzoek aan de heren controleurs om te zorgen voor handhaving. Verderop zullen we met een kaart proberen aan te geven waar de waterllies geplaatst zijn zodat iedereen op de hoogte had kunnen zijn.
Cees, Arnold en Tony hebben overleg met Piet de specialist over de plan van aanpak, hoe diep af laten zinken, hoeveel planten op een groot net, en hoever uit elkaar plaatsen. Piet heeft er vooraf duidelijk over nagedacht en legt in 5 zinnen klip en klaar uit hoe het moet. Iedereen is het met Cees eens, laat dit maar aan Piet over hij lijkt wel een hovenier.
De waterlelies zitten met meerdere Ty-rips vast op stalen betonnetten die best zwaar zijn, kom je hierin vast te zitten dan is het zonder meer lijnbreuk. De grotere netten trek je niet van hun plaats, maar de wortels van de planten kun je wel stuk trekken met alle gevolgen van dien.
Eerst even een nieuwe voorraad klaar maken die dan kon de bootploeg deze weer uitgevaren, het was heel warm en deze planten moeten zo snel mogelijk onder water staan.
Daarom was het beter om in twee kleine groepjes te werken die de netten met de planten erop klaar maakte voor de bootploeg.
De waterlelies stonden in waterbakken op de aanhangwagen van Piet die voor hooguit enkele minuten uit het water kwamen. Kans op uitdroging wat voor deze planten funest is was hierdoor heel klein.
Vanaf de oever riep iemand ons vragend toe wat we aan het doen waren.
We zijn zeer giftige planten aan het plaatsen mevrouw, die zelfs voor mensen dodelijk zijn.
Hoe kom je daar nou bij riep de mevrouw om giftige planten te plaatsen in dit water, hoe giftig zijn ze.
Nou mevrouw als iemand 5 minuten onder de bladeren van deze planten gaat zitten ben je dood.
In de loop van de week gaan Arnold en Gerry de eerder aangeplante en al goed ontwikkelde waterlelie-wortels overplaatsen op netten, dan gaan we ook even kijken naar de recente aanplant en daar maken we uiteraard foto’s van.
Ook niet onbelangrijk is de kaart waarop we aangeven waar je de waterlelies kunt verwachten, op de kaart staan deze aangegeven met rode puntjes. Het spreek voor zich dat er in de buurt van deze planten niet gevist mag worden totdat de waterlelies voldoende goed aangeslagen zijn. Deze tijdelijke maatregel zal opgeheven worden als we de controles hierop gedaan hebben.
Stan, Cees, Arnold, Tony, Piet en Gerry bedankt voor jullie tijd en inzet, Mieke en Ed bedankt voor de stroom.