Voeren of lokken, waar en onwaarheden van boilieboeren

Boilies, ze zijn er in alle denkbare geuren, kleuren, afmetingen en vormen:
Wat is een boilie, boilies het zijn ronde deeg-balletjes die gekookt of gestoomd worden om een hardere buitenlaag te verkrijgen. De oorsprong is Engeland, de uitvinding van het hair-rig systeem waren Lenny Middleton en zijn vismaat Kevin Maddocks. Het zijn deze twee heren die in 1980 op zoek waren naar een manier om te vissen met hardere aassoorten zoals mais, pinda’s en andere noten die over een grotere afstand ingegooid konden worden. Een uitgebreider artikel hierover elders op deze website op: Verschillende aassoorten.

Karpers zoeken beslist geen merken, verre van dat. Het zijn beslist niet alleen de boillie’s die als aas de belangrijkste schakel zijn:
Waar liggen de verschillen die er volgens vele karpervissers wel degelijk zijn, veel informatie wordt ons voorgekauwd en met de wetenschap dat vele vissers kopiëren van anderen kun je jezelf afvragen wat is de leidraad hierin. Als Klaas Vaak het zegt dan zal het wel waar zijn maar dat gaat hierin beslist niet op.

Na wat nauwkeuriger rondkijken en luisteren spraken we hierover met vele karper-vissers, ook diegene die nog steeds hun eigen boilie’s maken maar ook met verschillende boilie producenten, wederverkopers en karpervissers die al een behoorlijke tijd meedraaien. Onder de boilie merken was opvallend genoeg een gezonde concurrentie, maar er waren ook kritische noten zoals wanneer kan iemand terecht zeggen een boilie-merk te zijn. Als een karpervisser zelf het aas maakt hetgeen van oudsher behoorde bij het vangen van karpers als je net even iets meer succesvol wilde zijn geeft het ook beslist veel meer voldoening. Sommige vissers kunnen zelf geen boilies maken of hebben er een enorme hekel aan, het kost te veel tijd – het geeft een hoop rommel in huis. Gaan we over tot het kopen van boilie’s dan krijgen we te maken met opvallende verschillen zoals, is de boilie wel van een bepaald merk wel goed genoeg – waar staat het merk voor. We kunnen er niet omheen om te vermelden dat een sticker plakken op een zakje of een emmer van een wederverkoper eigenlijk niet een nieuwe boilie-naam kan zijn alsof de desbetreffende leverancier deze min of meer zelf bedacht heeft vanwege het ontwerp van de sticker of omdat er een extra zakje hondenvoer door de basismix gemengd wordt. We kunnen alhier een hele rits wederverkopers neerzetten die voor het produceren van boilie’s behoorlijk afhankelijk zijn van de echte producenten.

Weet wat je koopt is iets om over na te denken:
Stel je het volgende eens voor, we kopen een milkshake van een jonge buiten op straat, die persoon werkt al jaren bij Mac-Donalds. Die persoon plakt zijn sticker op de milkshake-beker en vraagt € 1,- extra, naar onze bescheiden mening is die shake dan nog steeds van Mac-Donalds. Op deze wijze worden er in ons landje maar ook ver daarbuiten vele boilie’s aan de man gebracht. Als de boilie’s die een wederverkoper aanbied laat produceren door bijvoorbeeld Kuijpers Carp Baits – KCB Baits, Boilie-Design of Grain Baits of welke andere producent ook dan verander je niet het merk door er simpelweg even een andere sticker op te plakken.

Zonder hierbij andere leveranciers af te vallen of tekort te doen, de reden waarom we dit opmerken is dat een spijkerbroek van een bepaald merk ook geen andere naam krijgt als deze in de winkel ligt, aanbiedingen als drie Rolexen voor de prijs van één dat kan simpelweg niet !.

Sommige boilie’s kunnen ingekocht worden voor prijzen die ruim onder de € 2,- per Kg uiteraard bij een grotere afname, de beoogde winst van de wederverkopers is sterk bepalend voor de verkoopprijs maar zegt hiermee absolute niets over de kwaliteit. Wanneer mogen we spreken van een goede kwaliteit en waar moet deze dan voor staan. In hoeverre kunnen en mogen we meekijken in de keukens van boilie-producenten. De keuringsdienst van waarde kwam tot de conclusie dat niet elk vloerbrood ook een echt vloerbrood was, een ander voorbeeld was de York-ham uit het Engelse plaatsje York, deze was van aanzienlijk betere kwaliteit als de York-ham die wij in de supermarkten kunnen kopen waarvan uit onderzoek bleek dat deze ook nog volgepropt was met water.

We kunnen er niet omheen, als de grotere supermarktketens al sjoemelen met de producten, gewichten en prijzen louter en alleen voor commercieel gewin dan kunnen de (weder)-verkopers van boilie’s dat natuurlijk pok. Elke visser bepaald voor zichzelf wat een goede boliie is, de een kiest vor harder de ander voor wat zachter of met een meer open structuur zodat de attractieve stoffen er veel sneller uit komen.

Kwaliteit is wel een puntje van aandacht:
als je met een bepaalde boilie 10 tallen kilo’s moet voeren is dat niet goed voor het viswaterkwaliteit en schiet je met het middel karpers proberen te lokken behoorlijk ver door; karpers hebben een kort darmstelsel, lichter verteerbaar voedsel is belangrijk; eiwitten zijn nodig voor de weerstand en het aanmaken van nieuwe cellen, cel-ontwikkling is noodzakelijk bij elk levend wezen; vitaminen dragen bij aan de weerstand, vitamines krijgen karpers in kleine hoeveelheden binnen via hetgeen ze eten, dat wisselt van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen per week afhankelijk van hetgeen de karpers op dat moment zoeken, vitamines leveren geen energie; de vrije aminozuren, wateroplosbaar eiwit die we terugvinden in producten als Aminol, L-zero-30, predigested vismeel (dit meel is een fijn en aromatisch poeder dat onder gecontroleerde omstandigheden en volgens een strikte procedure wordt geproduceerd van hele vis) verhogen de signaalfunctie van het aas enorm.

Het probleem met deze ingrediënten is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn, vitamines en mineralen zijn van levensbelang voor de karpers, deze reguleren de stofwisseling via enzymen. Vitaminen zijn onderdelen van het enzym-systeem, deze hebben als functie om het stofwisselingsproces voor de karper te regelen. Slechte kwaliteit en goedkoop karpervoer bevat vaak weinig vitaminen en mineralen die van levensbelang zijn voor de karpers. En hiermee zijn we onomstotelijk terecht gekomen bij het belangrijkste punt van de karpervisserij, instant vissen maakt in principe vele boilie’s geschikt maar vanwege het ontbreken van bepaalde belangrijke bouwstenen zullen de karpers uiteindelijk op zoek moeten naar ander aas al dan niet natuurlijk vanwege het ontbreken van vitamines, mineralen en eiwitten die simpelweg van levensbelang zijn.

Elke karpervisser wil het beste voor het karperbestand zeker als een bepaald verenigingswater hun voorkeur geniet, maar kan dat simpelweg alleen met boilie’s bereikt worden als deze minder kosten als de eerder gestelde € 2,- per kilo. Voor iedereen, ook een vereniging als HSV Ons Genoegen Maaspoort is het redelijk eenvoudig om boilie’s te verkopen, het produceren van boilie’s daar komt veel meer bij kijken maar ook binnen onze vereniging zijn meerdere karpervissers die dat beslist goed kunnen. Er zijn in het verleden vele boilie leveranciers omgevallen, iedereen wilde een stuivertje uit de pot meepakken zo leek het wel. Van twee bedrijven vonden we op Youtube een filmpje en deze gebruiken we slechts als voorbeeld, deze bedrijven produceren boilie’s en het zijn geen wederverkopers.

Hoe maken de bedrijven boilie’s voor de grote markt:

Grain Baits:

Grain Baits

KCB Baits:


Wij deden enkele testen, als leidraad bekeken we op een objectieve wijze ook de testresultaten van anderen zoals blijkt uit het volgende filmpje. Al snel werd duidelijk dat het niet verstandig is om zomaar met de stoet mee te lopen, tien twintig of honderd kilo voeren als dat hetgeen is wat nodig is om een karper te vangen dan klopt er iets niet in je visserij. Naast de hoeveelheden is ook de juiste verhouding van koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels samen met de vitamines erg belangrijk voor het verteringsproces van de karper, als de vis het voedsel goed verteert zal hij dit als positief ervaren.

Een product waarvan duidelijk is dat de producent garant staan voor kwaliteit en kwantiteit is direct belangrijk voor het visstandbeheer. Karpers die rondzwemmen met het idee dat er voedselconcurrentie is zijn de perfecte sportvissen die je als vereniging maar kunt wensen. Karpers die rondzwemmen met een behoorlijke dosis aan overgewicht zijn meer favoriet bij de targetvissers en deze zijn doorgaans niet bepaald de beste leden daar waar het gaat om te staan voor de verenigingsbelangen, deze zijn meer voor het eigenbelang.

Het verschil is samen te pakken in twee type karpervissers, zij die gaan voeren of de groep die het lokken van de karpers al voldoende vinden. Tot slot het volgende filmpje, lok de karpers met goed aas en vooral met je verstand.

De enquête op de website:
Gezien de informatie en de enquête van de website weten sommige vissers niet eens waar ze eigenlijk mee vissen. Ons viel meermaals op dat sommige boilies na verloop van tijd gaan drijven, het worden wafters en iets later popups. Potjes die verkocht worden als goede popups of wafters lagen in no-time op de bodem en waren ronduit heel slecht. We kunnen in dit geval wel stellen dat de inhoud van het potje veelal niet gelijk was aan het opschrift, slechte popups en wafters dat zagen we op de potjes niet terug maar was wel degelijk van toepassing. Net als met boilies geld het ook voor karperhaken, je koopt bij een fabriek alwaar haken geproduceerd worden wat haken en verpakt ze in een nieuw merknaam zakje. En zie daar, er is weer een nieuw hakenmerk op de markt. De commercie loopt soms de spuigaten uit, woekerwinsten zijn schering en inslag daar waar het gaat om de karpervisserij. Wij van WC-eend vinden WC-eend veel beter.


We doen er nog een, het volgende filmpje is gemaakt in 2014 en geeft een goede indruk wat er voor nodig is om boilies in grotere getallen te maken.


Bij Grain Baits koop je Grain Baits.

Laat je niet zomaar van alles op de mouw spelden:
Elke visser mag vissen op zijn eigen manier, mag ook kopen daar waar het gevoel prettig bij is. Het is een taak van de verenigingen gelet op het bovenstaande om een beetje op te letten dat niet alles wat in het water gegooid wordt ook goed is voor de waterkwaliteit en de visstandbeheer. Bestaat er een keurmerk voor boilies, nee dat niet maar er bestaat wel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die toezichthouder is en staan voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur.

Alle producten behoren deugdelijk verpakt te worden, voorzien van een batchnummer, THT-datum (ten minste houdbaar tot) en een duidelijk label met product beschrijving dat voldoet aan de wet. Wederverkopers en bedrijven die boilies vervoeren, verhandelen, produceren enz. enz. moeten NVWA gecertificeerd zijn zodat van die bedrijven verwacht mag worden dat deze zich aan de regels houden.

Als je bekijkt wat slechts 15 boilie’s kunnen veroorzaken in een aquarium dan mogen we op zijn minst stellen dat 10 Kg boilies per dag dumpen not done is. Een boilie-leverancier die niet vist met de boilies die hij verkoopt zegt ook wel iets, het is moeilijk aantoonbaar maar wij zijn er van overtuigd dat het wel gebeurd. Het is het beste te vergelijken met een chef-kok die nimmer eet van hetgeen hij bereid heeft maar wel vol trots opnieuw heeft uitgeserveerd naar zijn klanten in het restaurant.

Gaat het om een mening of spreken de feiten gelet op het bovenstaande. Hengelsportverenigingen met een leuk karperbestand weten dat vele karpers zullen toenemen in gewicht en hiermee stijgt ook de marktwaarde van de vissen. Een goed karperbestand is met enkele 10 duizenden euro’s niet te vervangen. Het is een taak van iedereen om een gezond karper bestand te blijven koesteren.

Concluderend:
Als een boilie die eigenlijk geen boilie meer is, omdat deze gestoomd worden met een geurtje van bijvoorbeeld een banaan waarvan de smaak meer weg heeft van een ka-olie-brie-wesp. Mogen we stellen dat niet de karper maar meer de karper-vissers die in het ooitje genomen worden op dit punt. Karper-vissers willen iets kunnen ruiken, of dit nodig is hierover zijn de meningen beslist verdeeld. Bedenk ook dat een bepaalde boilie op een bepaald viswater beslist beter kan werken, het kan ook een moment opname zijn dat geur en kleur een belangrijke rol speelt blijkt hieruit. Alle ingrediënten hebben sowieso al hun eigen geuren en kleuren, neutraal in smaak en kleur bestaat simpelweg niet.

In vergelijk met dieren kunnen wij mensen niet goed zien, we ruiken nauwelijks iets en horen doen we ook al slecht:
Vergelijk onze reukzin niet met zintuigen van dieren, in vergelijk met een uil zijn wij blind – honden horen ruim 10 x beter en als het om ruiken gaat komen we ook bij de hond nog veel tekort. Gooi slechts één boilie ergens in het grasveld dan vinden wij hem waarschijnlijk niet meer terug maar voor een rat of een muis is het een makkie. Attractiviteit van boilie’s, het gaat dan om de aantrekkelijkheid en de innemendheid van het lok-voer. Dat betekend dat de attractieve stoffen uit de boilie moeten komen om uberhaubt attractief te kunnen zijn. Keiharde boilies hebben een hardere schil en zijn hierdoor minder attractief, daarentegen zijn tijgernoten ook hard en deze worden doorgaans goed door de karpers gevonden. Op het moment dat er wat boilie’s in het water gegooid worden weten de karpers dat meteen, het gaat mogelijk om iets eetbaars.

Een te zachte boilie is aantrekkelijker voor andere vissoorten en kreeften maar dit kunnen we ondervangen door met harder haakaas te vissen. Boilies om karpers te lokken mogen beslist afwijkend zijn van het haakaas, let er wel op dat het gewicht in de juiste verhouding blijft. Popup’s en waffers kunnen een goede uitkomst bieden, het viel ons wel op dat sommige boilie verkopers wel boilies konden maakten maar het haakaas als goede popups of wafters bleven ver onder de maat of voldeden totaal niet. Haakaas op de bodem werkt beter als het minder beïnvloed wordt door de zuurgraad van de bodem, hetgeen elke vissers proefondervindelijk kan controleren door even aan het haakaas te ruiken direct na het binnenhalen.

Gaan we karpers lokken om ze later te vangen dan is het onnodig om de boilie-producenten te plezieren, genoeg is genoeg en less kan beslist more zijn. Zijn de karpers aanwezig op je visstek, dan is het toch echt tijd om te gaan vissen. Drie dagen voor aanvang karpers lokken moet voldoende zijn, zo niet dan moeten we ons afvragen of de boilie niet te weinig attractiviteit heeft. Wij zijn er van overtuigd dat het met bepaalde boilie-merken beslist wel gaat lukken. Los van dit alles, als tien karpervissers gaan voorvoeren b.v. 5 Kg per dag en dit bijvoorbeeld één week lang doen dan is het resultaat 250 Kg aan lok-voer in het viswater. Dat soort praktijken horen ook vanwege de collegiale en sociale aspecten niet thuis op verenigingswateren.

Als we vissen en lokken met aas dat beschikt over alle bouwstenen die de karpers nodig hebben om erop te kunnen leven dan heeft dit aas ook alle ingrediënten in zich en dat zien we terug vinden in het prijskaartje. De weerstand van de vissen op een hoger level brengen en houden ook dat is iets wat we gezamenlijk kunnen doen, het is niet overdreven om te stellen dat vissen en voeren met NVWA gecertificeerd voer beslist beter is voor de vis. Op de verpakking moet een LOT nummer vermeld staan maar ook een houdbaarheidsdatum, dit is door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit verplicht gesteld. NVWA gecertificeerde bedrijven mogen uitsluitend producten betrekken van NVWA gecertificeerde bedrijven. Indien niets van dit alles vermeld wordt mogen we ons terecht afvragen wat heb ik nu weer gekocht.

Het bestuur is ervan overtuigd dat: Grain Baits is na een uitvoerige inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is deze aasfirma officieel erkend en in het bezit van de wettelijk verplichte documenten. Werk er aan mee, ben er zeker van dat uw vrienden (de karpers) krijgen wat ze verdienen.

En omdat we andere niet tekort willen doen:
Boilieman – Empirebaits – TK boilies – BosscheBoilies – Xtrabaits – Boiliespecialist – Boiliedump – MTCbaits – Evolutionproducts – DBbaits – Visdeal – Boilieoutlet – Dechatlon – Ciprobaits – Pollardbaits – RGBbaits – MEUSbaits – WestCoastbaits – MartinSuperboilies – CGbaits – Cuytenboilies – Successfulbaits – Deltaboilie – Sumobaits – Superior Baits – The-Game – enz.. enz.. enz..

Loading