Vliegvissen aan de Noorderplas

De omgeving:
De plas is grotendeels ontstaan door afgraving ten behoeve van de bouw van de omliggende woonwijk, de Maaspoort geheten. Je kunt voor een kwart om de plas heen rijden, de rest kan alleen te voet. Het is een beetje zoeken, maar met behulp van het kaartje moet het lukken. De plas is zonder een bootje moeilijk te bevissen. Grotendeels zijn de kanten erg ondiep en redelijk bewaadbaar.

Pas echter op, het gaat zo nu en dan nogal stijl naar beneden en uiteindelijk is de plas op sommige plaatsen zo?n twintig of meer meters diep. Met een belly boat kun je je vliegvishart ophalen, de plas is dan over de gehele oppervlakte bevisbaar. Een paar jaar geleden heeft de hengelsportvereniging “Ons Genoegen Maaspoort”, de pachters van het visrecht van dit water, door het OVB een onderzoek laten uitvoeren naar de visstand in de plas. Er werden baarzen van meer dan 25 cm. gevangen, nog grotere ruisvoorns, imposante brasems en een paar joekels van snoeken, zo werd in de plaatselijke krant vermeld.

Het uiteindelijke resultaat van dit OVB onderzoek was zeer goed te noemen. De plas zit barstens vol met vis met een uitstekende conditie. Nu nog vis vangen, maar dat is een ander verhaal, waar of niet?

Beste tijden en vliegen:
?s Avonds is altijd goed. Het hangt, als altijd, van zoveel factoren af. Er zitten in het water nogal veel kokerjufferlarven, maar eendagsvliegen zie je soms ook verschillende. Het is mooi helder water en de meningen van ons Bosch vliegvisgezelschap lopen hier nogal uiteen. Proberen met je favoriete vliegen lijkt mij het beste resultaat geven. Natuurlijk zijn er altijd wel een of meer specialisten van de Vliegvis-groep “Maaspoort” bereid om gastvissers het een en ander te vertellen en te laten zien. Bert Veugelers, tel. 073-5211646, kan zo nodig zorgen dat iemand je verder helpt.

Hoe kom je er:
Kom je uit de richting Utrecht, Nijmegen of Eindhoven en rijdt in de richting Waalwijk via de A59 dan is de plas goed vanaf de snelweg te zien. Neem de afslag Maaspoort/Centrum en rij verder in de richting “Maaspoort”. Kom je uit de richting Waalwijk dan is het natuurlijk ook de afslag “Maaspoort”. Rechts ligt de plas en links, ook niet onbelangrijk, is er een hotel/restaurant waar je uitstekend kunt eten. Verder langs de plas kom je bij een groot flatgebouw met voldoende parkeergelegenheid. Vooral belly boat vissers doen er goed aan hier te parkeren: er is hier een kleine botenhelling.

Vergunningen:
Het visrecht is in handen van hengelsportvereniging Ons Genoegen Maaspoort, daar kun je als vliegvisser ook lid van worden.

Loading