Visuitzettingen:

Overzicht van alle vis uitzettingen in het kort:

 • 1990, 2500 forellen uitgezet;
 • 1994, 2000 forellen;
 • 1999, speciale Belgische doorgroei karpers, totaal gewicht 250 kg;
 • 2001, 250 kg windes
 • 2009, karpers verhuist van de Heinis naar de Noorderplas vanwege de dreigende vissterfte;
 • 2010, 10 graskarpers en 27 Duitse spiegelkarpers
 • 2011, 30 kg witvis overgezet naar Noorderplas, gevangen op een privé water;
 • 2012, spiegelproject, ongeveer 90 karpers waarvan +- 70 Duitse spiegels;
 • 2012, december, 250 kg blank-voorn;
 • 2013, zeelten uitgezet;
 • 2014 (voorjaar), zeelt 150 kg & karpers 150 kg;2015, op 7 maart 25 steuren uitgezet
 • 2016, (is geleverd in december 2015): 100kg Frans/Hongaarse karpers K3, 50kg rijenkarper voorgeselecteerd, 50kg kruiskarpers, 25kg zeelt.
 • 2017, hebben er geen uitzettingen plaats gevonden;
 • 2018, (deel 1) 250 Kg kruiskarper uitgezet in de Noorderplas – (deel 2) 250 Kg kruiskarpers en 150 Kg voorgeselecteerde rijen- volschub karpers uitgezet;
 • 2019 22 november, 225 Kg Giebels uitgezet in de Noorderplas.
 • 2020 7 februari, ongeveer 30 graskarpers uitgezet van ongeveer 2.5 Kg per stuk;
 • 2020 7 maart, ongeveer 65 karpers uitgezet. Ruim 220 Kg varieerde in gewicht van 4-6 Kg en ongeveer 55 Kg was 2-3 Kg; (Koos Walters)
 • 2020 12 december, 550 Kg spiegelkarper Hongaarse bloedlijnen, aantal 136 stuks. (Peschkes)
 • 2021 17 november, 300 Kg spiegelkarper Hongaarse bloedlijnen, aantal 64 stuks. (Peschkes)
 • 2024 (feb.-maart), ongeveer 20 Rijenkarpers variërend in gewicht 7-8 Kg per stuk en een spiegelkarper met grote schubben

Op de afbeeldingen hierboven zien we de alom bekende schubkarper, de kroeskarper, de kruiskroeskarper, een karperachtigen vissoort de zeelt en de spiegelkarper.

Extra aanvullende info:
Vraag het aan Ed “wat is een kruiskarper” want dat is een vissoort die sinds maart 2016 deel uitmaakt van ons visbestand.
De kruiskarper is een kruising (hybride) tussen een karper en een giebel, heeft dan ook kenmerken van zowel de giebel als de karper. Er zijn twee korte bekdraden aanwezig en ze zijn wat donkerder en bruiner van kleur.

Steuren uitgezet Noorderplas: 2014:
Het zal de oplettende lezers niet ontgaan zijn dat er in de agenda op 7 maart j.l. 25 steuren uitgezet worden op de Noorderplas. Gezien de groeimogelijkheden van deze steuren kunnen we ook schrijven ‘steurtjes uitgezet’. De gemiddelde lengte was zo’n 40 a 45 cm maar er zaten ook grotere exemplaren bij van 60 cm lang. Een van onze leden (Rini) keek hier al langer naar uit om wat steuren uit te zetten. Samen met de andere aanwezigen was het leuk om deze steuren uit te zetten. De steuren zijn gekocht en opgehaald bij Spieringsvis te Oss, deze steuren kunnen in enkele jaren uitgroeien tot bijzondere exemplaren waarvan sommige al snel 100 cm lang zullen zijn.

Sommige steuren kunnen 300 cm lang worden, Sportvisserij Nederland heeft samen met het Wereld Natuur Fonds ook steuren uitgezet in de Nieuwe Maas. Op die manier hopen ze dat steur weer terugkomt in de Nederlandse rivieren. In de jaren 50 stierf de imposante trekvis uit. Het is de grootste zoetwatervis die Nederland kent. De vis zwom vroeger in de Maas en Rijn en in veel rivieren die uitmonden in de Noordzee.

Cees, toenmalig voorzitter en erelid keerde de bakken voorzichtig om, het aantal van 25 stuks is volgens afd. visstandbeheer ruim voldoende om later met enige regelmaat een steur aan de haak te krijgen.

Nu we enkele dagen verder zijn weten we dat de eerste exemplaren gespot zijn door wandelaars, ‘er zwemt een haai in de Noorderplas‘. De steur is een bijzondere vissoort maar gelukkig is het geen haai. Alle vrijwilligers. t.w. Dirk, Rini, Piet, Gerry, William, Berry en Cees bedankt voor jullie tijd en inzet.

Visuitzetting 2016:
Op zaterdag 18 juni 2016 hebben we tegen de verwachtingen toch nog karpers kunnen uitzetten op de Heinis. Riny had met visstandbeheer William overleg gehad dat een jong bedrijf in het vervolg graag karpers wil leveren die van een bepaalde kweek overblijven. Voor William was dit natuurlijk een inkoppertje eerste klas, hij trommelde op een zaterdag enkele personen bij elkaar en de Heinis wielen werden 50 mooie karpers rijker.

Op de afbeeldingen zien we William in actie die samen met Cees, Gerry, Piet, en Riny de 50 karpers hebben uitgezet in de Platte wiel. De heren Tom en Michael worden later nog uitvoerig omschreven en hierop komen we later op terug.

2017; hebben er geen uitzettingen plaats gevonden.

Visuitzetting 2018:
Op woensdag 11 april 2018 hebben vrijwilligers 250 kg kruiskarper uitgezet in de Noorderplas, Jan, Gerry, Toon en Piet waren van de partij om de kruiskarpers uit te zetten. Op de afbeelding zien we Jan vd Pol en aan hem de eer om een van de verschillende bakken gevuld met kruiskarpers om te keren.

Dat koste een paar knaken maar dan hebben we ook wat, Arnold heeft er een mooi slaatje uitgeslagen in het voordeel van de clubkas. Een goede penningmeester zit terecht op de penningen, hij weet als geen ander dat één Euro onder water stijgt naar € 1,50. Om te voorkomen dat de Noorderplas te vol raakt met vis komen er vanzelfsprekend voorlopig geen vis-uitzettingen langs maar wie weet wat De Maas ons nog brengt.

22 november 2019, Giebels:
Arnold, Cees, Gerry, Piet vd P, Jarno, Marco, Jan vd P hebben op deze dag 225 Kg Giebels uitgezet. De meeste giebels die in Nederland worden gevangen hebben een grijsgroene kleur. Ook hebben ze een vrij puntige wat naar boven geknikte kop. Ze lijken wel een klein beetje op de karper maar ze zijn goed te onderscheiden van karpers door het ontbreken van baarddraden.

2021 17 november:
Is er 300 Kg spiegelkarper met Hongaarse bloedlijnen uitgezet, het aantal stuks 64 en de leverancier was Peschkens. Over deze levering zijn we niet tevreden, sommige karpers waren helaas onnodig beschadigd en we gaan dit ook beslist met de leverancier bespreken. Wij denken dat de karpers bij Peschkens de beschadigingen oplopen vanwege het verblijf in de betonnen bassins van ongeveer 10×10 mtr. Van deze bassins steken de betonnen randen ongeveer 30 cm over, als de karpers gaan springen komen ze met hun kop / snuit behoorlijk hard tegen deze ruwe randen aan. Gelukkig hebben alle karpers de overplaatsing overleeft, onze controleurs hadden de week erna goed opgelet en op zaterdag 27 november waren er nog steeds geen uitvallers aangetroffen.

Het aantal helpende handen, dat was deze keer ronduit echt bagger, dat moet de volgende keer echt beter mannen. Frans was topfit en present, Cees was herstellende van een behoorlijke longinfectie maar hij was er wel, Gerry kwam iets later omdat deze even bij de dokter moest zijn, ook Johan was herstellende van Corona maar was nog steeds niet de oude maar kon met het tellen van de geleverde karpers zijn ding doen. Arnold voelde zich de laatste maanden een tikkie beter worden maar ook hij was eerder behoorlijk ziek – Marco moest goed opletten omdat hij op zeer korte termijn aan een nekhernia geopereerd moest worden wat inmiddels gebeurd is. Ja en dan Jan, het moet wel heel raar lopen dat hij er niet bij kan zijn, mannen allemaal weer bedankt voor jullie tijd en inzet.

Terug naar de bestelde karpers, die zouden geleverd worden om de natuurlijke uitval te compenseren van eerdere leveringen. De leverancier bepaald de leveringsdatum en het tijdstip, kort voor de levering (meestal een dag ervoor) worden we geïnformeerd. De karpers ja die moesten er wel in…….. mede hierom zijn er helaas te weinig foto’s gemaakt. Arnold had Cees den Haan die voor Sportvisserij Zuidwest Nederland als belangenbehartiger van de provincie Noord Brabant optreed uitgenodigd voor deze uitzetting. Onder de noemer dat we er allemaal wel iets van op steken.

Alle vis-uitzettingen worden in deze lijst opgenomen, we houden de leden op de hoogte. Bovenaan in dit artikel een overzicht in het kort en verderop met foto’s.

1 gedachte over “Visuitzettingen:”

 1. Pingback: De Two-Tone karper is helaas dood – HSV Ons Genoegen Maaspoort

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *