Het visverbod dat op 12 mei was ingesteld is door het bestuur op zaterdag 21 mei opgeheven. Er mag dus weer lekker gevist worden aan de Noorderplas.
Art 11. van het reglement grotere vissoorten is heden d.d. 22 mei van kracht en aangepast.
Het bestuur had na goed en zorgvuldig overleg met verschillende partijen een drastisch maar noodzakelijk besluit moeten nemen, Er mocht tot nader bericht niet meer gevist worden in de Noorderplas, op geen enkele vissoort.
De reden was omdat er afgelopen weken een verhoogd aantal dode vissen was aangetroffen en verwijderd, die bijna zeker vanwege een bacteriële infectie helaas zijn dood gegaan. Er zijn meerdere karpers terug gevangen met huidwonden die overduidelijk een bacteriële infectie aantonen. Achter de schermen is er overleg met Sportvisserij Nederland geweest over de mogelijke ziekte, om kruisbesmettingen op zowel ons eigen water en op andere verenigingswateren in de regio te voorkomen mocht aanvankelijk tot tenminste vrijdag 3 juni niet meer gevist worden maar dat is vanaf heden aangepast.
De Karperkoppel wedstrijd 2022 kan gewoon doorgaan: Omdat de weergoden gunstig gestemd zijn en de temperaturen goed gaan oplopen is dit heel gunstig voor de weerstand van alle vissoorten, het is altijd zo als een vis gevangen wordt die besmet is en deze komt in aanraking met de onthakingsmat, het schepnet, de weegsling dan is kruisbesmetting zeer aannemelijk. Maak eerst je spullen goed schoon voordat je komt vissen of elders gaat vissen. Om welke bacteriële besmetting/ziekte het gaat, dat is nu nog speculatief, we houden u op de hoogte.
Dank voor uw begrip en mogelijke medewerking.
Update 13 mei: Vandaag hebben Cees, Ger, Mike, Danny en Jack de dode karpers (vissen) uit het water verwijderd. Er werd al gevoerd met boilies met verschillende diameters, het gaat om medicinaal booster voer dat vitamine rijk is.
Dit om weerstand bevorderlijk te zijn voor onze zwemmende vrienden. Zeer binnenkort schakelen we over op squares medicinaal booster voer en ook dat gaan we weer dagen volhouden.
Update 15 mei: Er zijn na verschillende uitvoerige visuele controles tot op heden geen dode vissen meer aangetroffen, we mogen voorzichtig positief zijn.
Update 18 mei: Deze ochtend woensdag 18 mei ook weer controle ronde gemaakt, gelukkig geen dode vissen aangetroffen. Er wordt nog t/m zaterdag gevoerd met het medicinaal booster voer en het bestuur zal dan bekijken wat we nog kunnen doen. Dit voer is gemaakt door Grain Baits – Natural Boilies en hiervan weten we 100% zeker dat zowel het bedrijf en het voer en de andere producten die ze verkopen NVWA gecertificeerd zijn. Voer dat sowieso altijd beschikt over bouwstenen en vitamines die onze zwemmende vriendjes hard nodig hebben.
Update 20 mei: Deze ochtend vrijdag 20 mei 07:00 uur is het laatste grotere portie voer erin gegaan, we zijn dus aan het afbouwen voor wat betreft het voeren. Gisteren is er nog wel fors gevoerd en op de woensdag hebben we vanuit de boot een rondje gemaakt en uiteraard ook gevoerd. In de zone 1 – 2 lag een dode karper maar die was al behoorlijk ontbonden en al weken dood. Er zijn al dagen geen recent dode vissen meer aangetroffen, hoe positief is dat !
Update 21 mei: Aan de Noorderplas is vandaag zaterdag 21 mei gevist vanwege onderzoek, vooraf waren 4 koppels ingedeeld maar helaas kwam 1 koppel niet opdagen. Elk koppel kreeg een zakje boostervoer, beschikbaar gesteld door Grain Baits – Natural Boilies waarmee onze vrijwilligers al dagen mee gevoerd hadden. Wat over zou blijven kon einde visdag alsnog gevoerd worden maar dat liep anders, het aantal aanbeten was bijzonder goed en er bleef weinig tot niets over om nog na te voeren.
Elke gevangen karper werd grondig geïnspecteerd en gefotografeerd. Met een speciale vloeistof werden alle wondjes en plekje aangetipt, deze vloeistof zal de bacteriën doden en de wondinfectie doen afnemen. De gevangen karpers maar ook de brasem en de zeelten gaven goed weerstand tijdens de dril. De karpers oogde bijzonder fit, geen enkel spoor van ziekte gedrag behalve de plekjes en kleine wondjes die we aantroffen.
De karpers die recent zijn aangekocht en uitgezet hiervan was bekent dat sommige beschadigd waren tijdens transport maar ook deze wonden zijn zichtbaar goed aan het helen. Op de karpers werden bacteriën aangetroffen van de Trichodina (zie afbeelding), deze kan een ernstige infectie veroorzaken en zeker bij jonge vis sterfte tot gevolg hebben.
Volle fluiters: Voordat we kunnen zien welk parasieten en bacteriën op de karpers huisvesten moeten we deze slimme rakkers eerst zien te vangen, de eerste karpers lagen al behoorlijk snel op de onthakingsmatten. Bij Pascal en Hans die op zone 3 zaten was de voerboot nog niet terug op de stek en de lijn scheurde al van de molen af. Een van onze controleurs t.w. Danny die zat er helemaal klaar voor, de microscoop stond opgesteld en stroom aggregaat die kon direct opgestart worden om alles van goed licht te voorzien. Danny fietste met de clubfiets naar de vangers en maakte aldaar een afstrijk van de vis.
Ook aangetroffen zijn wondjes van vooral de karperluis kwamen regelmatig voorbij, de karperluis wordt ook veel aangetroffen bij Koi karpers en deze parasiet is zelfs in Koi vijvers moeilijk te bestrijden. Bij sommige vangsten zagen we ook bloedzuigers terug, bloedzuigers zijn wormen die zich vasthechten aan de huid. Let op dat bloedzuigers ook in onze huid kunnen kruipen, hij boord zich letterlijk door je huid en deze parasiet draagt vele bacteriën bij zich. Als bloed word gezogen is de kans op infectie ziektes het grootst. De Trichobilharzia larven die ook veel bij eenden voorkomt, kunnen een klein stukje in de huid van de vissen binnen dringen, ook bij de mens veroorzaakt deze parasiet een allergische reactie die bij de mens ontwikkeld als zwemmersjeuk. Mocht u zich ooit afgevraagd hebben na het vissen of zwemmen waar heb ik die rare uitslag van, met vriendelijke groet van de Trichobilharzia parasiet.
We zagen ook ankerwormen, deze parasiet dringt diep in de huid en onderliggende lagen. In het lichaam zorgen ze er vervolgens voor dat de eierzak zich kan ontwikkelen. Ankerwormen zijn met het blote oog goed te zien, de worm steekt als een stokje tussen de schubben uit en geeft meestal en rode plek op plaats. Kortom kleine parasieten die grote gevolgen kunnen hebben voor het visbestand, parasieten en bacteriën kunnen super handig meeliften met vogels en andere waterdieren. Denk hierbij aan ganzen, eenden, zwanen, aalscholvers, reigers, kikkers, het is te veel om hier allemaal te benoemen.
Op de volgende afbeeldingen zien we de ankerworm en de karperluis.
KarperluisAnkerworrmBehandeld met met vloeistofParasiet infectie
Door behoorlijk te voeren met het boostervoer dat bacterie dodend werkt, dit moet zonder enige twijfel gunstig geweest zijn voor de vissen. Er is rondom heel de plas stevig gevoerd, op elke zone alwaar gevist werd is ook goed gevangen, ruim 30 karpers totaal. Het boostervoer is overal goed opgegeten door de vissen met name door de karpers. De karpers hebben een winterperiode achter de rug, de parasieten hebben langdurig kunnen etteren op de karpers met uitslag en wondjes tot gevolg. De gevangen karpers aantippen met een helende en bacteriedodende vloeistof is noodzakelijk, we passen het reglement hierop aan. De vanger is verplicht de plekjes aan te tippen met een absolute vis vriendelijk materiaal dat bacterie dodend is.
Dit spul staat heden in bestelling, deze vloeistof wordt gebruikt op Koi karpers van duizenden euro’s of meer. We gaan als vereniging collectief inkopen en wellicht drukken we zo ook de prijs. We zijn er zeker van dat het gaat werken. Koop niet een flesje met alleen maar wat water vermengt met kleurstof erin, dit kan absolute niet werken.
Als voorbeeld: Propolis wordt door bijen geproduceerd om de bijenkorf te repareren en te beschermen tegen schadelijke bacteriën. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in traditionele medicijnen voor menselijke toepassingen en is daarnaast ook erg populair onder koi dealers en koi hobbyisten. Deze vloeistof heeft ook nadelen, het prikt en het dood geen karperluis maar de zeelt en de kruiskarper (hiervan zijn er vele uitgezet) zijn er dagelijks naar op zoek.
Not done: Gooi nooit uitwerpselen van welk dier ook in het water, ook niet van eenden, ganzen of honden. Hondenpoep, feitelijk is het klein chemisch afval en is extreem rijk aan bacteriën.
Mocht u nu al jeuk hebben, de volgende keer als u een karper heeft gevangen met parasieten en karperluizen, dan kan het voorkomen dat het begint te jeuken alleen al van de gedachten dat die beestjes op karpers huisvesten. De weerstand van de vissen op een hoger level brengen en houden dat kunnen we gezamenlijk nog wel doen, ga vissen en voeren en gebruik NVWA gecertificeerd voer dat beslist beter is voor de vis. Op de verpakking moet een LOT nummer vermeld staan maar ook een houdbaarheidsdatum, dit is door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit verplicht gesteld. NVWA gecertificeerde bedrijven mogen uitsluitend producten betrekken van NVWA gecertificeerde bedrijven. Indien niets vermeld wordt dan kunt u zich terecht afvragen wat heb ik nu weer gekocht.
Het bestuur is ervan overtuigd dat Grain Baits is na een uitvoerige inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is deze aas-firma officieel erkend en in het bezit van de wettelijk verplichte documenten. Werk er aan mee, ben er zeker van dat uw vrienden (de karpers) krijgen wat ze verdienen.
Het bestuur bedankt uiteraard de vrijwilligers, Jan v Esch – Anthony – Johan – Pascal – Hans – Danny – Ger en Cees voor hun tijd en inzet.
Ook Grain Baits bedankt voor jullie kennis en inzet.
Ter aanvulling twee filmpjes, we zien een karperluis on the move.
En filmpje twee is gemaakt door Anthonie met zijn drone op het moment dat Ger staat te drillen.
Johan staat klaar met het landingsnet en we zien Jelle nog langslopen met zijn hondje Trixie.
Update 23 mei: We hebben telefonisch contact gehad met een medewerker van Waterschap Aa en Maas, deze gaan de komende week de waterkwaliteit van de Noorderplas meten. De onderzoeksresultaten voegen we uiteraard ook aan deze updates toe.
Update 28 mei: Er is de afgelopen week goed gevist en vooral ook gevangen, vele karpers zijn al aangetipt en de gevangen vissen waren allemaal topfit. Vandaag waren de 25 bestelde flesje binnen om de karpers mee te behandelen (aan te tippen). De Koi specialist heeft proefondervindelijk dat deze flesjes beter zijn als alleen Propolis. Welke karper care vloeistof u ook gebruikt dat is geheel aan u, vanaf heden is het wel verplicht om deze tijdens het vissen dit ook bij te hebben, zoals het reglement ook voorschrijft. In de door ons bestelde flesjes zit Propolis + toegevoegde stoffen voor een nog betere werking. De 25 flesjes zijn allemaal al gereserveerd omdat leden dit eerder hebben aangegeven.
Update 16 juni: Er zijn verschillende karpers gevangen die over een geweldige slijmlaag beschikken, de aangetipte karpers die tot op heden zijn terug gevangen zijn goed aan het herstellen. Niet alle karpervissers beschikten over de behandel vloeistof maar gaven aan deze snel aan te schaffen, het is ook reglementair verplicht gesteld.