Special Carp

Wij, de leden van HSV Ons genoegen Maaspoort laten de penningmeester zo af en toe eens goed schrikken. Onze penningmeester is een goede penningmeester want hij zit doorgaans goed op de penningen.

Voor vis uitzettingen is hij veelal wat slechter bereikbaar maar voor het project Rijen-karpers was hij aandachtig geïnteresseerd. Samen met Ger had hij al eerder gesproken over de mooie Special Karpers die gezien zijn op de Carp beurs te ‘s-Hertogenbosch. Het plan werd in een bestuursvergadering doorgesproken om een keer iets bijzonders te doen, door een X-aantal van deze karpers aan te schaffen maar dan wel financieel verantwoord bezig blijven.

Over de jaren heen gezien heeft de vereniging van verschillende kwekers karpers aangekocht, wat Special Carp kan leveren is toch net weer iets anders. Vele karpervissers zoeken doorgaans meerdere jaren naar deze edoch speciale bloedlijn vissen.

Als vereniging kochten we eerder van buitenlandse leveranciers maar als je dan later blijkt hoe die aan de vissen komen dan moet je extra opletten met welke viskweker je zaken gaat doen. De viskweker Special Carp is al jaren favoriet van verschillende verenigingen en SKP-projecten.

Ons project, het “Rijen-karpers project” is voor hengelsport verenigingen behoorlijk uniek en dat blijkt wel als je het artikel over dit project gelezen hebt. Om geen gedoe te hebben met grotere roofvissen en de Aalscholvers kopen we graag karpers van 4 Kg of meer, het huidige bestand hiervan hebben we voldoende karpers in die gewicht klasse en hierom was de gedachte om Rijenkarpers van ongeveer 7-8 Kg aan te kopen. Het gaat dus om een bijzondere bloedlijn en omdat Google je beste vriend kan zijn hebben we ook goed rondgekeken, we hielden wel steeds in gedachten wat we tijdens de beurs en op afbeeldingen hadden gezien van Special Carp.

Special-carp ophalen ouderdieren Valkenswaard:
Elke rechtgeaarde karpervisser kent de spiegelkarper variant “Valkenswaard-spiegel”. Een ras van inmiddels mythische omvang, destijds gekweekt door de Heidemij, en later de OVB. Toen de OVB ophield te bestaan ging de huiskweker, Jan van Mechelen met een privé-viskwekerij verder als Viskweekcentrum Valkenswaard. En nu is ook Viskweekcentrum Valkenswaard ter ziele is gegaan (opgegaan in een andere grotere organisatie), moest er voor de originele kweekspiegels een goed tehuis worden gevonden. Jan van Mechelen was zo vriendelijk die aan ons aan te bieden, zodat wij het ras konden behouden d.m.v. nieuwe kweek.

Na wat speur en inlees werk hebben we Ed benaderd en onze wensen kenbaar gemaakt, al snel kwam het antwoord dat hij dan moest selecteren hetgeen geen probleem was. Hij had deze Rijen-karpers en kon zo ook leveren, kortom het was een prettig gesprek met deze leverancier.

Special-carp uitgezet in België, als k3 2,4 Kg en 2 jaar later gevangen op 10,4 Kg.
Een parel van een Special-Carp!!!

Wij hebben een soortgelijke karper als hierboven afgebeeld rond de 10 Kg ook in bestelling staan bij Special Carp, we gaan verder niet uitleggen waarom 🙂 Daarnaast zien we ook graag de overduidelijke Rijen-karpers terug in ons verenigingswater, we hebben de penningmeester beloofd dat hij dan zeker meerdere jaren geen last meer heeft van ons.

Wat is afgesproken:
Special Carp selecteert voor ons de bestelde Rijenkarpers, deze gaan kort in een bak zoals op de foto. De vissen worden goed bekeken en gefotografeerd zodat wij middels een korte lijn akkoord geven op die vissen, dan staan die vissen voor ons gereserveerd. Is een karper niet overduidelijk genoeg “Rijen” dan laten we die voor wat het is. De kans bestaat ook dat we uitgenodigd worden om bij Special Carp te kijken en wellicht ook wat hand en span diensten te verrichten, zo wast de ene hand wellicht ook de andere.

Dit is wat we zoeken
Een hele mooie karper
Voorbeeld, 2 vissen in een bak voor levering

Special Carp is de vierde generatie als viskweker, Ed en Timo weten waar Abraham de mosterd haalt. Karpers gezien van CarpTwenty ? ze zijn waarschijnlijk geleverd door dit bedrijf. Vanaf circa 2005 richt deze kweker zich steeds meer op de kweek van karper. In Nederland en Vlaanderen is deze kweker anno 2019 zelfs de enige die op grote(re) schaal zelf karpers kweekt. Van afstrijken in een broedhal tot aflevering bij de klant van k3-tot k6-vissen.

Van Egmond is een oude beroepsvissersfamilie en dat stuit soms op vooroordelen over de werkwijze en de herkomst van geleverde karpers. Die (onterechte) vooroordelen raken gelukkig steeds meer op de achtergrond. De beroepsvissersachtergrond heeft ook voordelen. De familie pacht al heel lang de visrechten van uitgestrekte polderwateren. Daar groeit de kweekkarper op van k2 tot k3 of groter.

In de loop van de tijd heeft Edwin van Egmond een kweeklijn ontwikkeld door op verschillende manieren Valkenswaardspiegels te kruisen met Hongaarse spiegels. De bloedlijn van Special Carp is een mengeling van een Hongaarse bloedlijn (Szarvas) en Valkenswaard (begin 2000). De laatste jaren wordt met ouderdieren afkomstig van eigen kweek geteeld waarbij vooral wordt gelet op beschubbing en bouw. Het percentage Valkenswaardbloed van de karpers waar nu mee wordt gekruist is hooguit 25%. Voor de eveneens populaire Special Carp-edelschubs worden hoog gebouwde schubs gebruikt die in de loop der jaren zijn opgedoken.

Een afbeelding van het broedhuis, Special Carp

Het bestuur van HSV Ons genoegen Maaspoort en tot controle bevoegde personen zullen van bestelling tot levering en uiteraard ook de periode erna dit artikel updaten zodat alle geïnteresseerde nauwlettend kunnen volgen hoe het de Special Carp Rijen-karpers vergaat eenmaal uitgezet in ons verenigingswater. De aangekochte karpers worden op gevoelige plaat vastgelegd, we zijn benieuwd naar het eerste moment van terugvangst ter zijne tijd.

De levering / visuitzetting staat gepland op ongeveer januari 2024.

Loading

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *