Slang in Noorderplas

Inderdaad u leest het goed, er is in de avonduren van zaterdag op zondag 22 juli 2017 rond de klok van 22:15u een behoorlijk grote slang gezien. De slang is ongeveer 7 cm dik en heeft een geschatte lengte van ruim een meter.

Neen dit is geen 1 april grap en ook geen broodje aap verhaal, vanwege de schemer uren en ook omdat de slang het hazenpad koos was de visser te laat om een foto te maken. De slang zwom weg in noordelijke richting en bleef lang aan de oppervlakte zwemmen over ruim 100 meter, daarna was het zicht te slecht.

We hebben het internet geraadpleegd en er komen drie slangen voor in Nederland, nu kunnen we deze soorten benoemen maar dat is speculatief. Het kan ook zo zijn dat iemand zijn slang kwijt is, of iemand heeft zijn terrarium leeg gemaakt voor de vakantie. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinen kast en vooralsnog houden we met alles rekening.

We gaan natuurlijk melding maken bij de gemeente omdat er met enige regelmaat ook zwemliefhebbers een duikje maken in de Noorderplas. Aan de westoever worden met enige regelmaat ook ratten gezien, de gemeente heeft aan een bedrijf al opdracht gegeven om deze te bestrijden, mogelijk is het daarom ook een pleisterplaats voor de slang geworden.

De adder is de enige giftige slang die ook voorkomt in Nederland, die wordt maximaal 70cm en de spotter is van mening dat hij groter was. Stadsecoloog Johan Mees geeft aan dat er geen reden is tot onrust. Het kan gaan om een ontsnapte tropische slang van een bewoner of een inheemse wilde slang. Recent werd in het Kanaalpark in Rosmalen een wilde ringslang aangetroffen. Totaal ongevaarlijk en een verrijking voor het natuurgebied.

Ook tropische slangen zijn vaak ongevaarlijk maar moeten wel door deskundigen gevangen en gedetermineerd worden. Ecoloog Johan Mees heeft dan ook een verzoek aan de parkbezoekers. “Zie je een slang aan de Noorderplas kruipen, probeer dan op gepaste afstand een foto te maken. Onthoud ook de locatie zodat wij die kunnen registreren.”

Update:

Het zou kunnen gaan om een Russische rattenslang, zie de afbeelding rechts. Een oud bewoner heeft aangegeven dat haar dochter een slang is kwijtgeraakt toen ze nog aan de Noorderplas woonden. Deze slang kan een lichaamslengte halen van ongeveer 180 tot 210 centimeter. Uitschieters kunnen bijna 2,5 meter bereiken, de melder sprak van ruim 1 meter. Het is een wurgslang, dus geen giftige slang. Ze eten vooral knaagdieren, zoals muizen en ratten. Er zijn ook wel eens meldingen geweest dat ze een vogel grijpen, maar voor mensen zijn ze ongevaarlijk.

Slang Gezien ?
Meld dit via de 112-meldkamer van de politie of mail rechtstreeks naar de stadsecoloog: j.mees@s-hertogenbosch.nl

Mocht iemand de slang spotten maak dan een foto en stuur deze op naar HSV Ons Genoegen Maaspoort, bij voorbaat hartelijk dank.