Schoonmaak werk Noorderplas


Dit kan niet

Vandaag hebben we twee duikers bereid gevonden om in de Noorderplas te duiken naar bepaalde zaken waaraan vissers hun lijnen, lood en haken met enige regelmaat kwijt raken.

Omdat het zicht in de Noorderplas meestal beperkt is en te wensen overlaat is het niet bepaald geschikt om te duiken, voor de heren was het zicht op 5 mtr diep beperkt om nog zaken te zien. Edoch werden meerdere hardhouten Azobé damwand planken gevonden, enkele konden direct naar boven gehaald worden maar bleek om een spoor van balken te gaan vanaf het depo/botenhelling Pisaflat die eerder gebruikt werd door de aannemer. Deze planken zijn zwaarder als water, zinken als een baksteen naar de bodem en komen ook nooit omhoog. Sommige planken zie je zo liggen en ze zullen er zonder actie tot in lengte van vele jaren blijven liggen met alle gevolgen van dien.

Het plan is opgepakt om te wachten op iets betere omstandigheden, de balken met een touw + boei te lussen en te markeren en dan later vanaf de oever of vanuit een boot deze planken omhoog te trekken. Deze planken kunnen onmogelijk vanaf de oevers naar die plekken gegooid zijn die tot wel 30 mtr uit de oevers liggen, per ongeluk van een ponton afgevallen dat gaat ook te ver.

En dit eigenlijk ook niet toch ?

Waarom zijn deze balken zo bezwaarlijk, de Azobé damwand planken gaan onder water met gemak 60 jaren of meer mee. Met alle huidige milieu normen die we tegenwoordig kennen kan en mag dit niet gebeuren. Sportvisser komen nu op plekken vast te zitten met vislijnen waar dit voorheen nooit voorkwam, de minder valide vissers die graag vanaf de steiger vissen ook hiervoor gaat het regelmatig mis. Er blijft hierdoor lood en nylon lijn achter in het water, dit had voorkomen kunnen worden maarja.

Er ligt nog een autoband op 5 mtr diepte met onderlijnen eraan die er beslist later uit moet, verder hebben Pieter en Hans nog meer rotzooi boven water gebracht na 1 uurtje duiken. Om maar aan te geven dat het echt nodig is om zaken schoon te houden.

Wat kunnen we doen, we gaan in ieder geval de gemeente (de projectleider) én de aannemer op de hoogte brengen. De duikers zijn bereid met voorwaarden om dan later de gehele lijn oevers-Noorderplas te controleren op de aanwezigheid van rondslingerende Azobé damwand en andere zaken waarvan we nu al zeker zijn dat er een behoorlijk aantal Azobé damwand nieuw en oud gevonden gaat worden.

Pieter met Hans
Gereed voor de duik
Van zone 3 naar 2
Azobé damwand, nummer 4

Update:
Vandaag 11 september is de aannemer aangevangen met het opruimen van de Azobé damwand die is achtergebleven.

Loading

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *