Jack heeft recentelijk een Russische steur gevangen aan de Noorderplas.
Als sportvis is er bij vele sportvissers over de steur weinig bekent, in de Noordzee wordt nog zeer sporadisch een steur gevangen. In de binnenwateren worden regelmatig ontsnapte of uitgezette exemplaren van gekweekte steursoorten aangetroffen zoals de Russische steur. De steur is vaak een leuke vangst omdat ze tijdens de dril uit het water springen. Daarnaast zijn deze imposante vissen oersterk en doen qua kracht niet onder voor een karper. Met een vislijn van slechts 0.16 mm op een feeder-hengel heb je een leuke opgave om de vis binnen te halen.
Het onderscheid in de verschillende steursoorten is moeilijk maar volgens Wikipedia is de Russische steur, Güldenstädt-steur, diamantsteur of Donausteur is een anadrome vis uit de familie van de steuren. Deze soort komt oorspronkelijk uit Eurazië.
Jack met de steur van ongeveer 65 cm
Ondanks dat steuren prehistorisch ogen en al een lange geschiedenis achter zich hebben, lijkt het erop dat het niet de slimste jongens onderwater zijn. De Russische steur is evenals de andere uitheemse steuren in Nederland geïntroduceerd via uitzettingen van tuinvijver- en aquariumliefhebbers en ontsnappingen uit sierviskwekerijen. Deze steur komt ook voor in de Nederlandse rivieren.
Hoewel de steur leuke kenmerken heeft zijn vele sportvissers er niet weg van. Opvallend zijn de vijf rijen beenplaten, waarvan 3 op de rugzijde. Komt van oorsprong voor in Eurazië, de Zwarte Zee, Zee van Azov en Kaspische Zee en hun rivieren. De huid voelt taai en scherp aan, als een steur als deze een volwassen leeftijd heeft dan zijn lengtes van 2 meter of meer geen uitzondering. De steur laat zich goed vangen met aas als maden, spek of kaas.
In de rivieren is de steur meestal op zoek naar bodemdiertjes als mossels, kreeftachtigen en kleine visjes. Heeft u er een gevangen, dan de volgende tip. Bij het terugzetten het rehabiliteren te ondersteunen door de steur rustig bij de staart te pakken en hem van voor naar achter door het water te wiegen. Hierdoor spoel je als het ware het water door zijn kieuwen waardoor de steur meer zuurstof krijgt.