Ratten, hoe komen we er vanaf

Ratten bestrijden dat kunnen we allemaal samen:

Er worden door wandelaars en vissers de laatste tijd behoorlijk wat ratten gezien aan de oevers van de Noorderplas. Voor de bestrijding van deze ongedierte heeft Het Bestuur dit gemeld bij de gemeente, deze heeft een professioneel bedrijf de opdracht gegeven om deze klus te klaren. Wespro plaagdierpreventie is een ongediertebestrijder met veel ervaring op dit gebied.

Rond de Eendenkooi worden al langer muskusratten bestreden en de bestrijders geven aan dat het voeren van eenden best wel wat minder mag. Het voer moet direct opgegeten worden, al het voer dat blijft liggen wordt later gevonden door (ongedierte) ratten en hierdoor zal de populatie ook groeien als voer hoeveelheden op voorraad ligt.

Rattenbestrijders verzoeken vissers en omwonenden met klem om het voer zoals brood of restvoer uitsluitend aan de watervogels te voeren als het ook direct opgegeten wordt. Nooit voeren als er geen watervogels in de buurt zijn of als deze geen interesse tonen voor het voer. Het is de eerste stap die noodzakelijk is om de rattenpopulatie terug te dringen. Verder zullen de bestrijders ook het nodige doen om het aantal ratten zoveel mogelijk te bestrijden rond de Noorderplas.

Ratten verspreiden ernstige ziektes, zoals de ziekte van Weil of para-typhus. Af en toe is in het nieuws dat zwemmers ernstig ziek zijn na een duik in een plas. De boosdoener is soms de ziekte van Weil een besmettelijke ziekte die ratten overdragen op de mens. Het risico op deze rattenziekte is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Ook honden mogen graag zwemmen en doen dat natuurlijk veel sneller ook als de watertemperatuur nog aan de lage kant is, de kans is klein maar ook honden kunnen besmet raken met de ziekte van Weil.