Ontstaan Noorderplas

Luchtfoto 13 april 1974

Aan de waterkant, en dus ook aan de Noorderplas doen vele leuke verhalen de ronde, de huidige Noorderplas zou vroeger in verbinding gestaan hebben met ’t Geerke en het einde ervan was een verbinding met de rivier ‘De Maas’.

We vonden een oude kaart en hierop zien we de oude eendenkooi terugkomen maar verder konden we op deze kaart geen water ontdekken.

Wat zien we op deze kaart:
Rechts zien we een woonwijk die toen nog de naam “De Hambaken” droeg, onderzijde van de kaart zien we de spoorlijn richting Utrecht en de oude rijksweg richting Hedel met daaronder de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘s-Hertogenbosch aan de Treurenburg.

De luchtfoto / afbeelding rechts is gemaakt op 13 april 1974.

Op de volgende afbeelding hebben we de situatie van 2011 over de kaart van 1974 gelegd om zo een duidelijker beeld te krijgen hoe het voorheen was.

Wat ook bijzonder is dat de huidige rijksweg A59 in 1974 nog niet was aangelegd. Het deel langs de noordzijde van ‘s-Hertogenbosch opende op 9 februari 1978 tussen Vlijmen en het knooppunt Empel. Dit was het eerste deel van de “Maasroute”. Ook de flats aan de Klokkenlaan waren nog in aanbouw.

Loading

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *