Nieuwsbrief 2023 HSV-OGM

Geen stenen oevers Noorderplas in ‘s-Hertogenbosch

Samen sterk is zeker waar:
Het is al weer een jaartje geleden dat we als bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort met 640 ondertekeningen van een uitgeschreven petitie richting de gemeente moesten.

De gemeente wilde de oude damwand vervangen voor basalt / stort stenen, daar Rijkswaterstaat kilometers aan stenen oevers verwijderd omdat het geen goede natuurlijke oevers zijn. Allerlei argumenten werden op tafel gegooid om de gemeente opnieuw en beter naar de plannen te laten kijken. Het vissen vanaf oevers met basalt stenen is haast onmogelijk, struiken en onkruid zullen dusdanig uitgroeien dat het uitzicht belemmerd zal zijn voor alle Noorderplas-bezoekers.

Verschillende artikelen die betrekking hebben op “geen stenen oevers” elders geplaatst op deze website geven een goede uitleg over deze casus. Als vereniging zijn we blij met het huidige resultaat, een mix van stenen oevers en ook damwand is aangebracht en we kunnen er beslist mee uit de voeten.

Dank aan alle omwonenden die ook allemaal voor hun eigen persoonlijke belangen een “steentje” hebben bijgedragen. Samen sterk is zeker waar, ook de politiek had kritisch noten over deze casus. Joep Gersjes van de partij Voor Den Bosch was een van de initiatiefnemers, het was Joep die in het wijkdeel De Maaspoort een goed luisterend oor had voor deze casus en hij verwoorde dat prima tijdens de Raadsvergadering van 28 februari van 2023.

Landelijk stemmen of lokaal stemmen, stem lokaal op een partij die de belangen van jou hobby, zoals sportvissers hoog op de agenda heeft staan. Dit laatste is namelijk onmiskenbaar belangrijk, Voor Den Bosch is een goede keuze ook voor u zo blijkt uit het volgende.

Partij voor de Dieren hengelt naar visverbod in verschillende steden, maar politieke collega’s willen niet happen. Deze partij wil dan ook dat hengelen en viswedstrijden worden verboden.

Hoewel een eerder voorstel van de Partij voor de Dieren om de sportvisserij in Amsterdam te verbieden het niet haalde, diende zij onlangs weer een voorstel bij de gemeenteraad in dat – als deze door de raad wordt aangenomen – de sportvisserij ernstig schaadt.

Dat laat de sportvisserij natuurlijk niet gebeuren en zou ook te gek voor woorden zijn. Hoe kun je een activiteit waar zoveel sportvissers – jong en oud – van genieten, die duizenden stadsmensen verbindt met de natuur en die gewoon wettelijk is toegestaan, willen verbieden?

Deze actie van de Partij voor de Dieren (PvdD) die in vele gemeentes van Nederland bij verschillende gemeenteraadsleden steeds opnieuw probeerde te prikken staat haaks op hetgeen waar een hengelsportvereniging voor staat. Ongeacht leeftijd, herkomst of inkomen.

Sportvissers hebben tabak van gestook door PvdD
Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda van Sportvisserij Nederland die het uiteraard niet eens is met de PvdD. Wij hebben als vereniging het rapport dat de PvdD gebruikt om hun woorden kracht bij te zetten ook opgevraagd en aandachtig gelezen.

Wij van WC eend adviseren WC eend:
De publicatie is van Feb. 2005 en dan blijkt het te gaan om een onderzoek waarvan de betrouwbaarheid al gelijk ter discussie staat. Primair, het gaat om visserij in andere landen als Nederland waar ook andere regels doen gelden. Het gaat in het onderzoek van commerciële visserij. Ook bij de Nederlandse beroepsvissers waar veel vis voor consumptie gevangen wordt is totaal niet te vergelijken met de sportvisserij, zeker niet als er bij de hengelsport verenigingen ook nog strakke reglementen bestaan.

Alle dieren behandel je met respect, bij onze vereniging is het meenemen van welke vissoort ook verboden (terugzet verplichting). Bij HSV Ons Genoegen Maaspoort doen we uitsluitend en alleen sportvisserij, de vangst gaat op een onthakingsmat met daarnaast een emmer water om de vis nat te houden zodat de slijmlaag net wordt aangetast.

De vangst direct terugzetten in het water waaruit deze gevangen werd. Zoals in het rapport omschreven dat de PvdD graag gebruikt inderdaad dan gaan veruit de meeste vissen die gevangen worden dood. Vis levend opeten is voorbehouden aan vogels en roofvissen, wij mensen eten de vis meestal via de pan.

De website is danig vernieuwd:

Na vele uren werken is de eerste voorzet van de nieuwe website er klaar voor. De oude website kende geen nieuwe beveiliging updates en het werd steeds omslachtiger om nieuwe content aan de website toe te voegen.

Dit is met de huidige opzet een stuk eenvoudiger geworden, de website kent geen leden meer die moeten inloggen omdat dit meer dan eens misverstanden gaf. De website beschikt over een snelle zoekfunctie en de home pagina geeft in een overzicht de zaken die actueel zijn. De website is nooit af ! en er moeten nog zaken van de oude website overgenomen worden, de komende wintermaanden zullen de website beheerders zowel de nieuwe én oude artikel plaatsen.

Samenstelling bestuur en controleurs

Als je de pagina bestuursleden bezoekt kun je in een opslag zien dat naast de website ook de samenstelling van het bestuur is gewijzigd.

Bij unaniem besluit ALV 2023 is Richard onze nieuwe voorzitter geworden. Er is een goede uitleg gegeven over de verschillende stoel wisselingen.

Ook unaniem aangenomen:
Tijdens de ALV, geen gezeik meer over te laat je contributie betalen, je wordt als lid geschrapt omdat je niet voldaan hebt aan de betalingsverplichting en de volgende op de wachtlijst neemt graag jou plekje over.

Karperwedstrijden 2023:

Jan en Richard wegen de vissen 🙂

Inderdaad die hadden we ook nog, de wedstrijd OGM-KK 2023 is met glans gewonnen door Richard en Arjan-M.

De wedstrijd HSV-OGM Open 2023 is gewonnen door Jack en Gerry, deze werd gehouden bij ’t Mun. Helaas gaat de opzet van deze accommodatie ’t Mun danig veranderen en het houden van wedstrijden komt te vervallen.

Of er nog iets anders voor terugkomt dat zal op eerstvolgende bestuursvergadering zeker nog besproken worden, we houden u middels de website op de hoogte. Wilt u alle verslagen van deze wedstrijden terugzien, klik dan hier:

Dan hebben Danny en Mike ook zelf een wedstrijd georganiseerd die gehouden wordt bij de Vossenkuil. Meer info hierover op: H.J.H.G.V. Cup

De vereniging gaat prima, financieel gezond en we mogen spreken van een prima samenwerkingsverband.

Wat u wellicht nog niet wist, dat Marco en Anthony samen een trapje hebben gemaakt op wedstrijd zone 5, om zo het landen van vissen een stuk handiger en vooral veiliger te maken.

De hondenbezitters maken er ook dankbaar gebruik van, we hebben al verschillende keren gezien dat honden op die plek het water in- en uitkomen. De Noorderplas is van ons allemaal.

Tot slot:
Wist u dat Glaudemans hengelsport gaat stoppen, lees meer hierover in het volgende artikel: Glaudemans stopt

Gelukkig hebben we onze sponsor Fauna hengelsport nog !

Het rijenkarper project

Wij, de leden van HSV Ons genoegen Maaspoort laten de penningmeester Arnold zo af en toe eens goed schrikken. Onze penningmeester is een goede penningmeester want hij zit doorgaans erg goed op de penningen.

Het bestuur heeft Special Carp de opdracht gegeven om speciale voor geselecteerde rijenkarpers te leveren.

Alle informatie over dit project vindt u op Rijen-karper project.

Voor geselecteerde rijen-karpers


Contact opnemen; met HSV Ons Genoegen Maaspoort. Een simpele klik naar het contact formulier is voldoende.

Updates:
Er bestaat altijd de mogelijkheid dat er nog lopende zaken van 2023 geüpdatet worden aan deze nieuwsbrief.

Beste vrienden / leden van HSV Ons genoegen Maaspoort:
Dat was het weer, uiteraard staat er veel meer te lezen op onze verenigingswebsite. Laat je hond trimmen door Trimsalon het Maaspoortje, sporten bijvoorbeeld Braziliaans Jiu Jitsu doe je bij BJJ ‘s-Hertogenbosch of bij Kick Boksen ‘s-Hertogenbosch. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, kijk een keer over het sponsoren overzicht, deze nieuwsbrief is hier slechts een knipje van. Meer informatie zie onderaan, verschillende Pagina’s, Categorieën en Laatste artikelen.

Het bestuur wil nogmaals alle sponsoren bedanken die dit alles mede mogelijk maken.
Doe zaken met onze sponsoren omdat je er als lid van de vereniging ook zelf beter van wordt.


Loading