Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

September 2022

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Actueel - Info

Buien - Radar

Karperkoppel wedstrijd 2022 informatie

WedstrijdenBeste leden, het laatste deel (3) van de karperkoppel wedstrijd van 2022 gaat binnenkort van start.

Voor alle leden is het belangrijk om hier rekening mee te houden, de data is als volgt.

De wedstrijd data:
1ᵉ karper koppelwedstrijd 3, 4, 5 juni (2 nachten)
2ᵉ karper koppelwedstrijd 5, 6, 7 augustus (2 nachten)
3ᵉ karper koppelwedstrijd 30sep, 1, 2 oktober (2 nachten)

Om de verdeling van de viszones voor de wedstrijddeelnemers zo sportief mogelijk te houden:
Voor-voeren door elk lid, vanaf 6 dagen of minder voor de aanvang van een wedstrijd is niet toegestaan. Wedstrijddeelnemers mogen 10 dagen voor aanvang van de wedstrijd niet meer voeren, mogen voor de wedstrijd wel vissen en eventueel bijvoeren. Voor alle leden geld dat gericht vissen op karper vanaf 66 uur of minder voor aanvang wedstrijd is niet toegestaan.Recent heeft er een aanpassing van het reglement Witvis (kleinere vissoorten) en het reglement: Karper / Snoek / Steur (grotere vissoorten) plaats gevonden:

Artikel 11.
De gevangen vissen dienen;
1. Dienen direct na de vangst gecontroleerd te worden op wondjes en parasieten, het is verplicht de wondjes te behandelen met een vis vriendelijke vloeistof ontsmetting van de wond voordat deze wordt teruggezet in het water waaruit de vis werd gevangen. Indien de behoefte bestaat om deze vangst te fotograferen en/of te wegen mag dit (mits goed voorbereid) nooit langer duren als 5 minuten;Schoonmaken van de spullen:
Maak altijd alle spullen die in contact zijn geweest met het viswater en de vis voor aanvang goed schoon. Denk hierbij aan schepnet, landingsnet, weegsling, onthakingsmat en je emmer. Deze schoonmaakregel bestaat al langer in het reglement. Ga je na een vissessie of wedstrijd elders vissen herhaal dan het proces. Gebruik nooit een afwasmiddel, shampoo, badschuim of chloor omdat dit ernstig schadelijk is voor de vis. Advies, gebruik Dettol ontsmettingsmiddel het is ontwikkeld voor het desinfecteren van spullen, het moet altijd worden verdund met water, less is more. Daarna goed afspoelen met kraanwater, niet met het water waarin we gaan vissen en goed laten drogen.De visbos-palen:
Deze zijn weer voorzien van extra takken en struiken, mogelijk later komen er nog waterlelies omheen. De paal met met hierop HSV Ons Genoegen Maaspoort informatie is verplaatst. Op de afbeelding hieronder zien we Richard, Cees en Ger weer bezig voor ons clubje om het nog natuurvriendelijker te maken als dat het al is.Met vriendelijke groet,

Het bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort

Sponsoren, daar worden we als lid allemaal beter van.

Bestuurs mededeling
Het bestuur heeft in het seizoen 2022 weer leuke wedstrijden georganiseerd, wellicht heb jij er ook aan meegedaan. Er zijn de afgelopen jaren honderden karpers en andere vissoorten uitgezet in onze verenigingswateren waar heden alle leden en dus ook jij van mee genieten. Uiteraard wil het bestuur ook op deze plaatst alle sponsoren bedanken die dit alles mede mogelijk gemaakt hebben.

Een vereniging houdt na aftrek van kosten slechts € 5,- per lid over van de lidmaatschap gelden, één Kg levende vis kost bij de viskwekers al meer. Als voorbeeld de karper die kost ongeveer tussen de € 30,- en € 35,- per stuk om maar aan te geven dat vis uitzettingen behoorlijk prijzig zijn en het geld dat hier voor nodig is dat komt echt niet aanwaaien.

Hierom is het bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort supertrots en dankbaar met de sponsoren. Voor alle leden een vriendelijk verzoek, doe zaken met onze sponsoren omdat óók jij er als lid van de vereniging beter van wordt.

BJJ 's-Hertogenbosch:
Onze nieuwe sponsor die we er sinds kort bij hebben is sportschool BJJ 's-Hertogenbosch, mocht je willen opstarten om sportief bezig te zijn bezoek dat de Webpagina BJJ 's-Hertogenbosch


Grain Baits - Hans 06-54395503 - Email info@grainbaits.nl


De zaken met onze sponsoren, daar worden we allemaal wijzer van!


De zaken met onze sponsoren, daar worden we allemaal wijzer van!


Met vriendelijke groet,

Het bestuur van HSV - Ons Genoegen Maaspoort.

Eendenkooi burgemeester van Zwietenpark 350 jaar

Nieuws

In het burgemeester Van Zwietenpark, ligt midden in de wijk Maaspoort een eeuwenoude eendenkooi verscholen. Omgeven door een brede sloot waardoor de eendenkooi is afgesloten als stiltegebied. De eendenkooi is aangelegd in 1672. Dit jaar bestaat de eendenkooi 350 jaar! Dit willen we graag vieren en nodigen we iedereen uit voor een open dag waarop je met eigen ogen kan zien hoe mooi deze eendenkooi is.

Op 16 oktober kunt u tussen 9.30 en 15.00 dit onbekende maar o zo mooie pareltje van ’s-Hertogenbosch ontdekken. Er worden die dag geen rondleidingen gegeven, maar je mag zelf over de paden door de eendenkooi lopen en genieten van een onverwacht, prachtig stukje natuur en kunt u het in 2012 herbouwde kooihuisje bewonderen. Er zijn vrijwilligers aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Tevens vinden er demonstraties plaats van broedkorven vlechten en rietmatten maken. Kortom, een uniek kijkje ‘achter de schermen’ van deze eendenkooi, een cultuurhistorisch natuurmonument uit 1672.

De bomen met naderende herfstkleuren, vele kleurschakeringen. Op zondag 16 oktober hopelijk blauwe luchten en een zonnetje. Wuivend riet, bloeiende planten en nog veel meer. Wellicht een glimp van het IJsvogeltje of de bever of is de roep van een groene specht te horen.

U vindt de Eendenkooi Maaspoort in het burgemeester Van Zwietenpark. Langs het fietspad dat parallel loopt aan de A59 ziet u aan de zuidkant van de eendenkooi een steiger met bruggetje. Aan de borden kunt u zien dat dit de ingang van de eendenkooi is. Uw auto kunt u parkeren bij de Hazenburgstede achter het gebouw van de scouting DEBONO (op 500 meter afstand).

Een oude foto van de Eendenkooi met de flats Bokkelaren nog in aanbouw, de rijksweg A59 die lag er nog niet: Afbeelding polder / Eendenkooi

Meer aanvullende info over het burgemeester van Zwietenpark op: Noorderplas / Eendenkooi / van Zwietenpark

Het is een natuurgebied; denk aan uw kleding en schoeisel.

HSVOGM-Open wedstrijd:

Karper wedstrijdenHSVOGM-Open wedstrijd:

Elk seizoen organiseert het bestuur bij voldoende animo een open wedstrijd die ergens in den landen gevist gaat worden. Het kan gaan om een individuele of koppel wedstrijd.

De wedstrijddata 2022: Deel 2 van deze wedstrijd wordt gevist op 't Mun te Appeltern op zaterdag 27 augustus.

Meer info over deze HSV-OGM open wedstrijd - Link

Het Team Grain Baits gaat nog steeds aan kop in deze HSV-OGM Open wedstrijd en even het zag het er naar uit dat hierin verandering ging komen. Jarno was vanwege vakantie verhinderd, Sven had behoorlijk veel last van zijn rug en Diane en Hans krijgen het haast niet aangesleept met hun bollen, hebben het behoorlijk druk met de Grain Baits producten maar..........

Ger plaatste in de WhatsApp groep het bericht "Team Grain Baits is voor wedstrijd deel 2 verhinderd, dat is nou jammer". Dat wordt dus zero points - 0 punten voor Team Grain Baits :-)

Er moet achter de schermen bij Grain Baits overleg geweest zijn, dat kan haast niet anders vader Hans en zoons Sven en Jarno Heijkoop kennende. Hans belde Ger op en gaf aan slecht nieuws te hebben, Ger schrok hier wel een beetje van en ging op de punt van zijn stoel zitten. Wat is er Hans ? nou zei Hans wij doen dus wel mee met wedstrijd deel 2, Sven zijn rug gaat beter en Hans zou ook zelf aanschuiven. Ook Jarno belde Ger later op om het er toch maar even goed in te wrijven, wij doen gewoon mee hoor haha. Team Grain Baits (13 punten) heeft 3 punten voorsprong op Jack en Ger (10 punten) dus dat feestje dat gaat hem aanstaande zaterdag waarschijnlijk niet worden.

Uiteraard super dat ze toch meedoen :-( aan deze wedstrijd maar we blijven er met gemengde gevoelens naar kijken. Sven kan behoorlijk fanatiek zijn, alleen het woordje wedstrijd brengt hem op de punt van zijn visstoel ook als er eigenlijk geen prijzentafel is ! De titel is voor hem meer dan genoeg.

Stortstenen als ‘natuurvriendelijke oevers’ langs de Noorderplas - Update 23 augustus 2022

Geen stenen oevers NoorderplasStortstenen als ‘natuurvriendelijke oevers’ langs de Noorderplas
De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft aangegeven de beschoeiingen en de damwanden aan de Noorderplas te willen vervangen. De gemeente heeft hierbij aangegeven de damwanden, indien mogelijk, te vervangen voor natuurvriendelijke oevers. Het doel van deze natuurvriendelijk oevers is, zo communiceert de gemeente, het verbeteren van de waterkwaliteit en het vergroten van het leef-, broed en rustgebied voor verschillende diersoorten. Tijdens de inloopbijeenkomsten bleek dat voor de aanleg van deze natuurvriendelijke oevers stortsteen zou worden gebruikt.

De definitie van een natuurvriendelijke oever is een oever die door de mens is ingericht om de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie expliciet te stimuleren. Dit wordt gedaan door langs wateren een flauwe oever te realiseren die geleidelijk overloopt van land naar water, waarbinnen verschillende oeverzones aanwezig zijn. Elke oeverzone wordt gekenmerkt door specifieke flora en fauna (Van Vossen & Verhagen, 2009). De aanwezigheid van de flora en fauna in deze oeverzones wordt zeer sterk bepaald door de samenstelling van de bodem in de landovergang (Sollie et al., 2011).

Nu wordt op de Noorderplas gekozen voor stortsteen als substraat voor een natuurvriendelijke oever. Door lange stukken van de oever te bedekken met stortsteen wordt op grote schaal een onnatuurlijk en weinig variërend habitat gecreëerd met gebruik van gebiedsvreemd materiaal. Niet alle organismen kunnen stortstenen gebruiken als habitat. Zo zijn sommige waterplanten niet in staat te vestigen op steen omdat ze sediment nodig hebben om in te wortelen en te kunnen groeien (Verdonschot & Verdonschot, 2021). Daarbij legt stortsteen de oever vast, waardoor sommige natuurlijke processen niet plaats kunnen vinden. Iets wat op gangbare natuurvriendelijke oevers wel mogelijk is. Doordat stenen oevers natuurlijke processen belemmeren, en daarmee de soortenrijkdom verkleinen, zijn waterbeheerders zoals Rijkswaterstaat juist bezig met het ontstenen van oevers ten behoeve van de natuurontwikkeling (Overkamp & Kerkum, 2014).

Plaatselijk enkele grove stenen binnen een watersysteem kan de variatie in habitat vergroten, wat enkele soorten juist ten goede kan komen (Verhofstad et al., 2021). Echter, door het grootschalig toepassen van stortsteen wordt een kunstmatig en monotoon habitat gecreëerd waar juist invasieve exoten van kunnen profiteren. Met name verschillende soorten invasieve grondels gedijen goed bij stortstenen oevers (Spikmans et al., 2010). Om invasieve grondelsoorten te beheersen wordt het zelfs aangeraden het gebruik van stortsteen zo veel mogelijk te vermijden (Timmermans & Goverse, 2016). Niet alleen vissen, maar ook een aanzienlijk deel van de macrofauna op stenen oevers is exoot (Reeze et al., 2005). Een soort zoals de Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft (Orconectes virilis) komt in het natuurlijke verspreidingsgebied juist in steenrijke gebieden voor (Roessink et al., 2009). Daarnaast is van uitheemse kreeften aangetoond dat deze in natuurvriendelijke oevers in lagere dichtheden voorkomen dan in onnatuurlijke oevers waarin kreeften beter holen kunnen graven (Lemmers et al., 2019). Door grote hoeveelheden stortsteen te plaatsen worden zeer veel holen gecreëerd die invasieve kreeften juist faciliteren in habitat.

Op basis van de hiervoor beschreven kennis is het aannemelijk dat het op grote schaal toepassen van stortsteen niet bevorderlijk is voor de natuurontwikkeling op de Noorderplas, terwijl deze suggestie wel wordt gewekt. Het gebruik van stortsteen als substraat voor een natuurvriendelijke oever stimuleert te weinig de natuurontwikkeling. Stortstenen oevers bestaan uit gebiedsvreemd materiaal en creëren een monotoon habitat. Lang niet alle dier- en plantensoorten kunnen gebruik maken van het stortsteen als leefomgeving. Het is zelfs waarschijnlijk dat het grootschalig toepassen van stortsteen een nadelige invloed heeft op de inheemse flora en fauna op de plas, omdat het juist geschikt habitat creëert voor invasieve exoten.

 • Lemmers, P., Verhees, J., Van der Kroon, R., Leuven, R. 2019. Minder uitheemse rivierkreeften in natuurvriendelijke oevers. H20-online, December 2019.
 • Overkamp, E., Kerkum, F. 2014. De ontwikkeling van natuurlijke oevers langs de Maas. De Levende Natuur, 115(3), 96-100.
 • Reeze, A., Buijse, D., Liefveld, W., Postma, R. 2005. Weet wat er leeft langs Rijn en Maas : ecologische toestand van de grote rivieren in Europees perspectief. RIZA Rijkswaterstaat, Lelystad.
 • Roessink, I., Hudina, S., Ottburg F.G.W.A. 2009. Literatuurstudie naar de biologie, impact en mogelijke bestrijding van twee invasieve soorten: de rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) en de geknobbelde Amerikaanse riverkreeft (Orconectes virilis). Wageningen, Alterra, Alterra-rapport 1923.
 • Sollie, S., Brouwer, E., De Kwaadsteniet, P. 2011. Handreiking natuurvriendelijke oevers: Een standplaatsbenadering. Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, Amersfoort.
 • Spikmans, F. Van Kessel, N., Dorenbosch, M., Kranenbarg, J., Bosveld, J., Leuven, R. 2010 Plaag Risico Analyses van tien exotische vissoorten in Nederland. Nederlands Centrum voor Natuuronderzoek: Stichting RAVON, Radboud Universiteit Nijmegen, Stichting Bargerveen & Natuurbalans – Limes Divergens, Nijmegen.
 • Timmermans, G., Goverse, E. 2016. Opmars exotische grondels. Tussen Duin & Dijk, 15(2), 4-7.
 • Van Vossen, J., Verhagen, D. 2009. Handreiking Natuurvriendelijke Oevers. Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, Amersfoort.
 • Verdonschot, P., Verdonschot, R. 2021. Indicatiewaarden van aquatische organismen. KIWK, Wageningen.
 • Verhofstad, M., Herder, J. Peeters, E., Van Zuidam, J. 2021. Kunstmatig natuurlijk. Een evaluatie van de meerwaarde van natuurvriendelijke oevers. FLORON, Nijmegen.
 • Beste projectleider, de Noorderplas heeft vele honderde meters aan 100% natuurlijke oevers, less is soms more laten we het vooral helder en eerlijk houden. De afbeeldingen in eerdere verslagen spreken voor zich en gaan uiteraard mee naar de gemeente.

  Met vriendelijke groet,

  Het bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort.  De petitie, bent u het eens met de petitie voorwaarden onderteken dan ook deze petitie !
  De eerste lijst van ondertekenaars gaan als PDF bestand mee naar het eerstvolgend gesprek met de gemeente als tussenstand !

  De link naar de petitie pagina: Petitie geen stenen oevers Noorderplas

  U kunt naast de petitie ondertekenen E-mail sturen: Geen stenen oevers Noorderplas

  De gemeente kunt u op de hoogte stellen van uw bezwaren / ideeën / alternatieven, enz.. enz..

  Alle items Geen stenen oevers in een overzicht klik dan hier !


  HSV Ons Genoegen Maaspoort heeft er een nieuwe kanjer bij.....

  Bestuurs mededelingEven voorstellen....
  Richard is onze nieuwe kanjer van HSV Ons Genoegen Maaspoort, nog voor je het hem vraagt om iets te doen staat hij er al. Toch heeft Richard ook min punten, als hij een karper staat te drillen dan belt hij Gerry al op "hey kom effe een fotootje maken Ger", een zelfvertrouwen tot en met alsof die vis niet meer los kan schieten bij hem.

  Tijdens het rondbrengen van wat flyers belde Richard Gerry ook op om even langs te komen voor het maken van een foto, op het moment dat hij aankwam zag hij dat Richard met een kromme hengel in zijn handen stond. O dacht Gerry dat is dan karper no: 2 maar hij zag geen weegsling in het water drijven, hmmmm een beetje vreemd. Nee zei Richard dit is de karper waarvoor ik belde.  Richard vist al jaren op alles, één hengel op snoek, één op witvis en één op karper het is geen probleem. Maar het kan ook anders, bijvoorbeeld alles op karper of snoek. De volgende foto's geven een goed beeld dat hij goed weet hoe het sportvisserij-spelletje werkt. Ondertussen is Richard ook controleur en controleert op alles geeft hierbij zijn ogen goed de kost.

  De Partij voor de Dieren ziet liever geen vissers langs de waterkant.

  Geen stenen oevers NoorderplasDtv nieuws Den Bosch heeft de stelling van PvdD opgeschreven die wal nog kant raken !

  Partij voor de Dieren wil af van ‘onderwaterjacht’ in Noorderplas. Alsof vissers onder water jagen op vissen, sportvisserij gebeurd landelijk door miljoenen sportvissers, jaren terug werden veel vissen meegenomen en thuis opgegeten maar het is behoorlijk lang geen consumptie-vissen meer. Van jachtig bezig zijn is geen spraken, de vergelijking die PvdD maakt met het jagen op konijnen, eenden, en hazen is te gek voor woorden.

  In het nieuws item is geplaatst op Dtv, de partij laat opnieuw zaken noteren die ver naast de waarheid liggen zoals: "Hengelsportvereniging Ons Genoegen (+Maaspoort) zei onlangs tegenover Dtv dat er daardoor te weinig visplekken over blijven en dat de toegankelijkheid voor mindervaliden in het gedrang komt. Een woordvoerder van de gemeente gaf aan dat op sommige plekken toch weer damwanden komen zodat de vissers daar terecht kunnen.".

  Oeps foutje bedankt 1:
  Dat is door de hengelsport vereniging niet gezegd ! Wat wel gezegd is, dat op de zone's waar de stenen oevers komen daar kan de jeugd dan niet meer begeleid worden, het introductie vissen hoe je moet omgaan met dieren en de te houden jeugd wedstrijden die worden ook op die oevers gehouden samen met de andere viswedstrijden wat dan niet mee kan. De mindervalide personen maken veel gebruik van die oevers waar de gemeente stenen wil aanbrengen, de projectleider erkende ook dat zelfs de valide vissers daar dan niet meer kunnen vissen. Op de plaatsen waar toch weer damwand terugkomt is de helling sinds jaar en dag te schuin voor de minder valide vissers, die visten daar nooit.

  Oeps foutje bedankt 2: Opnieuw damwand zone 5
  Een oever is na overhandiging van de diepte kaart niet geschikt bevonden voor stenen oevers, het is de aannemer die vooraf aan de oevers diepte metingen heeft gedaan en de vereniging merkte op dat een vrachtwagen met 40 m3 stenen (vrachtwagens kunnen op deze over sowieso niet komen) hiervan zou geen enkele steen boven water te zien zijn. De aannemer kan alles maken maar stenen oevers Noorderplas is niet hetgeen dat hij geadviseerd heeft naar de gemeente.

  Oeps foutje bedankt 3: Is het nu Partij VOOR of TEGEN de dieren !
  Laten we het even bij de inhoud houden, bij een damwand constructie kunnen de dieren veel moeilijker (hindernis) de voor hun levensgevaarlijke oevers op. Gevaarlijk omdat langs de noord en oostelijke oevers een fietspad loopt met 24/7 het recreatief, woon- en werkverkeer van zowel fietsers en scooters. Zo nu en dan razen er ook motors en quad’s overheen.

  Alle watervogels zijn alhier niet veilig, eenden jagen elkaar ook op maar de uitblinkers zijn de meerkoeten. Die maken met hun soortgenoten de gehele dag ruzie. De kikkers zo merkte de projectleider op, die kunnen nu de noord en oostelijk oevers niet op, beste projectleider dat moeten we ook niet willen. Voor de kikkers zou dit niet bepaald levensverlengend zijn, kwaak weer een kikker dood. Laat de kikkers hun habitat hebben en vooral houden op de zuid- en westelijke oevers.

  Warempel wat leest de Partij TEGEN de dieren nu; heeft de Noorderplas ook schildpadden. Ook deze hebben gelukkig hun habitat op de andere oevers en die moeten we vanuit het oogpunt VOOR de dieren niet willen op die oevers waar de gemeente stenen oevers wil aanleggen want dan ben je juist TEGEN de dieren. Stenen oevers zijn onomstotelijk geen natuurvriendelijke oevers dit om meerdere redenen. Dat deze Partij die heden standpunten inneemt TEGEN de dieren zijn ook nog zaken door Dtv laat opschrijven in strijd met de juiste feiten en omstandigheden geeft aan dat deze Partij alleen meelift op items waarin dieren het onderwerp kunnen zijn. Populisme bedrijven zonder enige vorm van onderbouwingen, gaat het om katten of vogels in een kooi dan houden die mensen hun huisdieren gevangen. De paardensport, katten-show, honden-show, de goudvissen in een kom, de aquariums, en ja honden mogen niet meer aangelijnd want dat vinden ze niet prettig. Wat te denken van het vissen (wat al lang geen consumptie vissen meer is) dat zijn de kernpunten die deze Partij in de lucht moeten houden ondanks hun eigen tegenstellingen.

  De achterban die moet de Partij niet uit het oog verliezen en wel om het volgende; Ruim de helft van de kiezers op de PvdD staat aan de kant van Van Kooten en vindt ook dat de PvdD zich naast dier, natuur en milieu ook op mensen moet richten. Met anderen woorden, er zijn al partijgenoten gedwongen opgestapt omdat door de partijleiding te verstaan werd gegeven zich niet met ‘mensendingen’ bezig te houden.

  Wij wensen deze Partij verder aller goeds, ook een partij VOOR de dieren die moet er beslist zijn maar lees a.u.b. jezelf eerst een beetje in (partijbelangen rakende weet waar je voor staat) voordat je iets laat opschrijven in de media waarmee je feitelijk TEGEN de dieren en TEGEN de mensen bent, je hebt diezelfde mensen óók nog nodig om op je partij te stemmen natuurlijk.

  Laten we letterlijk en figuurlijk genomen zaken niet uit het oog verliezen:
  En dat is het uitzicht op en over de Noorderplas, deze casus 'Geen stenen oevers Noorderplas' treft alle omwonenden en de Noorderplas genieters omdat ook het uitzicht op deze plas gigantisch zal afnemen. De afbeelding rechts is recent gemaakt en kunnen we als voorbeeld goed gebruiken. Dit gaan we uiteindelijk ook zien op de noord en oostelijke oevers. We hebben heel veel riet in onze gemeente, het wordt dus nog méér van hetgeen we niet willen. De wildgroei daar doet de gemeente niets aan en is dit ook in de toekomst niet van plan. Gelukkig beschikt HSV Ons Genoegen Maaspoort over goede vrijwilligers die het zo nu en dan wel bijhouden, dit is noodzakelijk voor te houden viswedstrijden.

  Alle items Geen stenen oevers in een overzicht klik dan hier !  Publicaties Sportvisserij Nederland:
  Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben in 2020 (1,1 miljoen in 2017) een of meer keer hebben gevist in hun eigen land op het binnenwater of op zee. Het merendeel bestaat uit mannen, maar bij vrouwen is de toename relatief gezien het grootst naar ca. 470.000 (in 2017 nog onder de driehonderdduizend) en ook bij kinderen is de toename enorm van 225.000 in 2017 naar 330.000 in 2020 van kinderen tot 15 jaar.

  Therapie aan de waterkant:
  De waterkant is een uitgelezen plek om je hart te luchten – helemaal in combinatie met een hengel en óók voor de gesprekken die systeemtherapeut Stefan Slechten voert met gezinnen die soms heftige dingen hebben meegemaakt. “Sportvissen heeft de potentie om mensen bij elkaar te brengen.” Hoe kan sportvissen bijdragen aan het welzijn van mensen met mentale problemen, bijvoorbeeld als gevolg van de zoveelste lockdown? Joep van Ginneken (64) ontdekte het vissen tijdens een zware depressie en legt uit hoe zijn nieuwe hobby hem geestelijk helpt. Mediterend sportvissen!


  P.s. De vereniging is superblij met de gemeente:
  En dat menen we oprecht. We snappen dat de projectleider met vele zaken rekening moet houden, ook de projectleider heeft samen met anderen gemeentelijke medewerkers de enige echte Bossche Bol gekregen van de vereniging. We zijn het nu (Geen stenen oevers) even niet eens met elkaar en dat moet ook kunnen. Gelet op het bovenstaande hopen we dat de gemeente én de projectleider ook dat meeneemt in hun overwegingen.

  Geen stenen oevers Noorderplas (Update 25 juli 2022)

  Geen stenen oevers NoorderplasBeste lezers en betrokkenen van de casus "Geen stenen oevers Noorderplas".
  Vandaag hebben we een gesprek gehad met twee medewerkers van Sportvisserij Nederland - federatie Zuid West Nederland. Het gesprek verliep prima maar de heren merkte bij aanvang op, wij proberen wel in eerste aanvang neutraal te kijken, we spelen dus ook de advocaat van de duivel. Onze gedachten was simpel, beter als dat kan natuurlijk niet. Helaas was De Schans gesloten voor het te houden gesprek maar daar maakte onze penningmeester Arnold geen probleem van, hup naar mijn woonadres heren.

  Waar hadden we het over, zie de foto's:  Op de afbeelding hierboven zien we het informatiebord HSV Ons Genoegen Maaspoort, vanwege de struiken en de wildgroei die daar staat is het bord niet te lezen, dat de damwand vernieuwd moet worden dat is niet bepaald sinds vandaag nodig.


  Riet, dat gaat nooit meer weg:
  Gaande weg vroegen de heren van Sportvisserij Nederland zich wel af waarom kiest de gemeente voor stenen, in tegenstelling tot wat de gemeente zegt en schrijft, dit zijn beslist geen natuurvriendelijke oevers (NVO). Gebruikt de gemeente ook echt het argument NVO !, "DIT KAN NIET WAAR ZIJN". Hoe zit het financieel, wij hebben verteld dat de gemeente meermaals heeft aangegeven dat de keuze (stenen oevers) geen financiële kwestie was en dat vernamen we van de projectleider en Dhr. J. Hansum. Beseft de projectleider en de gemeente wel dat riet nooit meer weg gaat, als je riet wilt verwijderen moet de grond waarin het riet groeit eruit !

  Dit betekend dat als de groei-bodem van het riet uit stenen bestaat, inderdaad u leest het goed dan moeten zowel de stenen en de grond eruit ! Het verwijderen dat is specialisten werk omdat de riet-wortels en uitschieters ook in de wintermaanden snel wegdrijven onder water en dan zijn alle werkzaamheden weggegooid geld. Snoeien, afknippen of op een andere manier het riet terugdringen is niet bepaald verstandig, je krijgt dan meer van hetgeen je niet wilt hebben. Als er aan Noorderplas weinig riet zou groeien dan nog moet je jezelf afvragen of je meer riet erbij wilt hebben omdat het beheersen van riet hoge kosten met zich meebrengt. Op de westelijke oever staat het riet 10 breed en de lengte is ook behoorlijk met maar liefst 300 meter. Oevers en sloten groeien uiteindelijk ook helemaal dicht en dat zien we inderdaad heden al gebeuren bij de Italiaanse buurt. Ook niet onbelangrijk, je raakt de grond met daarin de riet-wortels en uitlopen aan de straatstenen niet kwijt. Weinigen zullen geïnteresseerd zijn in deze grond maar laten we dat iets anders formuleren, de grond is niet meer voor iedere toepassing geschikt.

  Nou daar was geen woord Spaans bij toch !:
  Maar we zijn er nog niet, we gaan er voor het gemak even vanuit dat de stenen er toch gaan komen. Met een vrachtwagen, dat snappen we ook nog wel maar dat gaan we terugzien in het wegdek en de bestrating. Uit het verhaal lezen de heren wel dat de projectleider en gemeente zich nogal afstandelijk en vijandig heeft opstelt tegenover de belanghebbenden zoals de omwonenden en HSV Ons Genoegen Maaspoort. Waarom gebeurd dit, als projectleider heb je juist de taak om alle partijen er goed bij te betrekken, laat iedereen meedenken dan komen we doorgaans een stuk verder.

  Andere zaken waar we als simpele hengelsportvereniging in meedachten:
  Samen met Sportvisserij Nederlands vragen wij ons het volgende af, breuksteen komt vaak uit Duitsland en België en heeft verschillende kleuren en is onderhevig aan bijgesloten documenten certificering genaamd. De gemeente kan kiezen voor hergebruikte steen, echter deze dient ook gecertificeerd te zijn. Een ander aandachtspunt, er moet een Europese aanbesteding zijn geweest als de informatie van Sportvisserij Nederland juist is. Dit is niet gebeurd, is niet nodig volgens projectleider. Dit is minimaal een uitleg waard vanuit de gemeente, er zijn namelijk verschillende mogelijkheden voor aanbestedingen.

  Nieuwe omgevingswet:
  Sportvisserij Nederland heeft van ons geen argumenten aangehoord die de gemeente in alle redelijk- en billijkheid kan weerleggen, dit gaat bij een rechter geen stand houden. Ze laten er geen twijfel over bestaan dat alleen de plannen al "stenen oevers" zeer omstreden zijn. De heren zijn inhoudelijk behoorlijk scherp en wel degelijk goed op de hoogte van lopende zaken, zoals: Nieuwe omgevingswet maakt omgevingsrecht eenvoudiger, de nieuwe wet zorgt voor een samenhangende aanpak van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Daarnaast wordt participatie bevorderd. Bijvoorbeeld door burgers en ondernemers zo goed mogelijk te betrekken bij de ontwikkeling van de leefomgeving. Deze "Omgevingswet" gaat in op 1 januari 2023.

  Achter de schermen kan Sportvisserij Nederland nog meer voor ons betekenen, de afspraak is gemaakt dat de heren er beslist op terug komen.

  Alle items Geen stenen oevers in een overzicht klik dan hier !

  Geen stenen oevers Noorderplas

  Geen stenen oevers NoorderplasEen behoorlijk aantal bewoners van het wijkdeel Maaspoort vragen zich af "wat staat er te gebeuren, hoe gaat het dan worden", ze kunnen zich niet goed beeld vormen. Het bestuur van HSV Ons genoegen Maaspoort heeft Yvonne bereid gevonden om zeer recente afbeeldingen aan te passen met stenen oevers, rietvelden (waarde gemeente op doelde) en struiken (die de gemeente niet benoemde maar hier wel van aangeeft er geen onderhoud te plegen en ook niet weet wie dat gaat doen).

  We hebben bewust de struiken klein gehouden of zelfs weg gelaten omdat elke Noorderplas bezoeker nu al kan zien hoe de struiken er heden bijstaan op verschillende oevers die de gemeente wil aanpakken. De wildgroei die de vereniging nu met enige regelmaat bijhoud dat kunnen de vrijwilligers onmogelijk doen met 1100 meter oevers.

  Op de afbeeldingen zien we heden (ervoor) en vervolgens (erna), ongeveer enkele maanden na de werkzaamheden als het groen zijn gangetje gaat.


  Zone 4, direct voor de woningen van Florencestraat en Bolognakade.  Zone 11 achter het bankje genomen, direct voor de terrasflats Polsbroek, Burchtenlaan en Bouvigne.  Zone 6, direct voor de woningen en terrasflats Polsbroek en Kwartierenlaan.  Zone 11 en het Bastiongedeelte, direct voor de terrasflats Polsbroek, Burchtenlaan.


  Op de laatste afbeelding in deze reeks van bewoners terrasflats Kwartierenlaan. Anthoni liet deze foto zien aan de projectleider en zei dit is nu mijn uitzicht. Zegt die Marcel doodleuk, dat gaat wel veranderen🤬. Kan hier niets aan gedaan worden? In de winter sleeën de kinderen van het dijkje, stel ze schieten door en vallen de plas in (is gebeurd) ze breken hun nek op die basalt stenen. Dit heb ik ook aangegeven, hij reageerde zo van dat gebeurd toch bijna nooit tjongejongejonge🤬.


  Zone 6 rechts (gekeurde bankje) zien een klein stukje Bastion gedeelte links, direct voor de terrasflats Kwartierenlaan.


  Waarom de projectleider zich wat vragen laat stellen door DTV (nieuws) bij het Fort Orthen aan de Schanswetering is ons wel duidelijk, het is bedoeld om te laten zien hoe het gaat worden maar dit is absolute misleiding tot en met. Noem het maar framing. De vis-stekken aldaar, als de projectleider slechts een visstekje verder was gelopen dan hadden we goed kunnen zien dat deze nu al op instorten staat slechts één jaar na plaatsing, het onkruid slaat al geweldig aan. Ook niet onbelangrijk, er liggen daar geen stenen oevers. Mogen wij dit appels met peren vergelijken beste gemeente (projectleider) ?

  Het wordt er niet veiliger op:
  Het groen is verkoelend zo beweerde de projectleider, ja maar niet met vele honderden vierkante meters aan steen voor je neus. Het uitzicht op en over de plas neemt gigantisch af, voor vrouwen wordt het minder veilig (lees vrouw onvriendelijk) omdat je aan de andere kant van de Noorderplas absolute niemand kan zien. Daantje geeft aan dat er zo heel veel verstop plaatsen gecreëerd worden waar zich genoeg gespuis zich kan schuilhouden. Het klinkt heel heftig maar het risico op verkrachting en aanranding ligt op de loer. Ook voor de oudere mensen die graag nog een stukje gaan wandelen zal het onveiliger worden.

  Vindt u de uitgroei overdreven dan zullen de volgende foto's u wellicht op anderen gedachten brengen. De foto links is slecht 6 maanden geleden gemaakt, naast de eendenkooi. Een verschil van slechts 6 maanden, (dag en nacht toch) ?  Beste projectleider, de Noorderplas heeft veel 100% natuurlijke oevers, less is soms more. Laten we het vooral helder en eerlijk houden, de afbeeldingen hierboven gaan uiteraard mee naar de gemeente.

  Met vriendelijke groet,

  Het bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort.  De petitie, bent u het eens met de petitie voorwaarden onderteken dan ook deze petitie !
  De eerste lijst van ondertekenaars gaan als PDF bestand mee naar het eerstvolgend gesprek met de gemeente als tussenstand !

  De link naar de petitie pagina: Petitie geen stenen oevers Noorderplas

  U kunt naast de petitie ondertekenen E-mail sturen: Geen stenen oevers Noorderplas

  De gemeente kunt u op de hoogte stellen van uw bezwaren / ideeën / alternatieven, enz.. enz..

  Alle items Geen stenen oevers in een overzicht klik dan hier !

  Meer dan bijzondere foto opgedoken.....

  Geen stenen oevers NoorderplasDe gemeente heeft het plan opgepakt om stenen oevers aan te brengen aan de Noorderplas, de werkzaamheden moeten nog opstarten en een groot deel van de bewoners uit het wijkdeel Maaspoort is het niet eens met de plannen. Zoals altijd zijn er voor en tegenstanders, laten we dat vooral niet uit het oog verliezen. We leven in een mooie democratie zo merkte de inzendster Yvonne van deze foto op.


  Afbeelding Noorderplas zone 2


  De projectleider vergeleek de Noorderplas met de Vinkeveense plassen en volgens Yvonne was dit terecht. De voorzitter van HSV Ons Genoegen Maaspoort is al vele jaren vrijwilliger, zelfs met schep en kruiwagen regelmatig te zien langs de oevers van de Noorderplas. Hij is flabbergasted bij het zien van deze foto, toegegeven het is 100% wel de Noorderplas maar dit heeft hij nog nooit gezien. Een rubber bootje of suppers die ziet hij meer dan eens maar dit...... nee dat beslist niet !

  Volgens de inzendster moet de gemeente wel degelijk direct aanvangen met de basalt / stortstenen oevers, de golfslag is echt giga en loopt de spuigaten uit. De golven komen meer dan eens in de kruipruimtes terecht aan de Bolognakade en de Venetiëkade gelegen in de Italiaans buurt aan de noordzijde van de Noorderplas. Aan de funderingen van deze woningen wordt binnenkort onderzocht hoe groot de verzakking en waterschade is.

  De onderzeeër op de foto die moet via het grondwater gekomen zijn, de secretaris van de vereniging moet bekennen dat de rondvaartboot die vermoedelijk door ene Cor bestuurd wordt recentelijk nog besproken is door Jan v Esch. Op de waterscooter zit Gerry, de voorzitter bespreekt vele zaken met Gerry daar waar het gaat om de Noorderplas maar heeft Gerry nog nooit over een waterscooter horen praten.

  Het is volgens de ledenadministratie duidelijk tijd voor een zorgvuldiger overleg aan de bestuurstafel.
  De petitie, bent u het eens met de petitie voorwaarden onderteken dan ook deze petitie !
  De eerste lijst van ondertekenaars gaan als PDF bestand mee naar het eerstvolgend gesprek met de gemeente als tussenstand !

  De link naar de petitie pagina: Petitie geen stenen oevers Noorderplas

  U kunt naast de petitie ondertekenen E-mail sturen naar openbareruimte-gemeente: Geen stenen oevers Noorderplas

  De gemeente kunt u op de hoogte stellen van uw bezwaren / ideeën / alternatieven, enz.. enz..

  Verwerkingstijd: 0.04 seconden
  1,599,851 unieke bezoeken