Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

March 2023

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Actueel - Info

Buien - Radar

Vangst rapport Noorderplas

KarperOp karper vissen zonder dobber:

Karpers kunnen heel goed gevangen worden zonder gebruik te maken van een dobber, met dobber vissen gaat natuurlijk ook prima. Er zijn situaties die vragen om een zogenaamd flessen systeem maar niet alle karpervissers zijn hiermee bekend en die uitleg is voor elders op deze website.Karpervissers zijn lui, die gaan achterover hangen in hun stoel en hoeven verder niets te doen, de aanbeten komen vanzelf en pas dan moeten ze in actie komen. Dat is de gemiddelde uitspraak van antikarpervisserij ofwel de wit-vissers die hoofdzakelijk vissen op brasem, zeelt voorn en meer van die soorten. Nou het ligt iets anders heren, om een karper in het net te krijgen hebben we op de eerste plaats een goede haak nodig, belangrijk is o.a. de sterkte.

Breekt een haak af dan is de karper foetsie, de haak moet scherp zijn vooropgesteld als we vissen met een systeem vergelijkbaar met een boilie-systeem. Bijvoorbeeld een hair-rig / bolt-rig waarbij het type haak bij voorkeur van het model scherp is. Vroeger, ja vroeger viste we nog met glimmende haken messing of nikkel kleuren en van een gecamoufleerde opzet was geen spraken.

Uitleg hair-rig bolt-rig


Teflon PTFE coated + micro BARB:
Super Hooks, wordt er wel eens beweerd en geschreven, een karperhaak die P.T.F.E coated en wat te denken van een BBS chodda micro barb hook. Sommige haken zijn dus anti-kleef (non-stick) - zeer lage wrijvingscoëfficiënt - Teflon is een merknaam van polytetrafluoretheen (PTFE). In principe moeten karper-vissers een petje opzetten van de haken / lijnen fabrikanten waarmee ze vissen omdat de rest bij de afdeling bijzaken ondergebracht kan worden. Het lood, het aas, de wartel, de molen, de hengel, de voerboot, het schepnet en zo kunnen we nog wel even doorgaan het heeft allemaal een ondergeschikte rol. Het haakje is onmiskenbaar belangrijk, de karpervissers die wat langer meedoen weten uit ervaring dat men jaren terug twee type haken kon kopen, slecht en heel slecht. Uit het artikel karpervissers vissen HI-Tech blijkt dat dit tegenwoordig ruimschoots anders is.

Even terug naar de wit-vissers :-)
Zijn jullie er nog ! Kunnen jullie het nog een beetje volgen met de uitleg dat karpervissers vissen met haken. De voerkorven die wit-vissers gebruiken zijn toch echt om te lachen, karpervissers vangen doorgaans meer brasems en zeelten tijdens een sessie ondanks het feit dat ze er ook nog alles aan doen om ze juist niet te willen vangen. Hoeveel karpers vangen de wit-vissers als bijvangsten, inderdaad dat komt hoogst zelden voor. Ze zijn eigenlijk sowieso al blij als ze wat vangen.

Karpervissen is geduld hebben, vis je met slechts één maiskorreltje aan de hair (ja daar vang je ook een karper mee) dan is het lastig om het voer bij deze enkele maiskorrel te krijgen, dus daar gebruiken we een bootje voor. Vissen we gedurende de nachtelijke uren (ja iedereen moet slapen) dan gebruiken we een tentje en als het even kan een goed bedje.

Op de afbeelding zien we Raymond en John in actie, ze zijn nu al met de wedstrijd bezig. Zone 4 verkennen hoe het daar zit want een ding staat vast dat de wedstrijddeelnemers Kevin en Marco in de volgende sessie niet meer op zone 4 mogen aanschuiven. Dus elders de boel verkennen is op zijn minst slim, uit het karper wedstrijdverslag blijkt ook dat John daarentegen niet meer op zone 9 mag zitten en Raymond weet dat de volgende sessie voor hem zone 7 een no-go zone is.

Watercraft:
Wij karpervissers noemen dat watercraft opdoen, ahum even de witvissers uitleg: Het 'lezen' van het water kan je verraden waar de karpers zich ophouden, hoe is het bodemverloop. De volgende keer behandelen we de licht brekingsindex van fluorcarbon gecoate lijnen of vol fluorcarbon lijn. We lichten even een tipje van de sluier op, door de lagere lichtbrekingsindex is deze lijn minder opvallend onder water dan andere lijnen (nylon/gevlochten lijn).

Kortom, sommige wit-vissers praten met enige minachting over de karpervisserij, het is beslist een specialisatie waarbij vele facetten van materialen, aas en kennis samenkomen.

#doeslief, ieder zijn plezier in de schitterende hobby van sportvisserij.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Verwerkingstijd: 0.04 seconden
1,817,618 unieke bezoeken