Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

March 2023

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Actueel - Info

Buien - Radar

Jeroen vangt een 20kg + graskarper.

KarperMisschien wel één van de vissen in de Nederlandse wateren met het grootste verschil tussen “haat en liefde”. Deze, toch wel bijzondere, Nederlandse zoetwater vis de graskarper word veelal uitgezet in wateren met een overmatige waterplantengroei. Dit om de explosieve groei een halt toe te roepen.Graskarper is hier bij uitstek geschikt voor omdat deze, meer dan andere vissen, zich ten goede doet aan meerdere variëteiten van waterplanten. Om de vis echter aan de schubben te komen is er toch wel de nodige ervaring nodig om echt succesvol te zijn. Het lukte Jeroen met succes om dit bijzondere 20 kg exemplaar op het droge te brengen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat Wesley en Jeroen op een ander water zouden vissen. Omdat de diepere zandafgravingen als de Noorderplas vaak medio juni door beide heren worden aangepakt. Echter op het andere water was het zo druk dat ze besloten een ouderwets instant nachtje op de Noorderplas te maken. Niet vooraf gevoerd of iets dergelijks maar toevallig stond de wind mooi in die gekozen hoek, het vertrouwen was hoog.

Na de eerste 3 hengels te hebben uitgevaren was de eerste hengel al vertrokken. Een schubje van een kg of acht, er volgde na deze vis tot middernacht nog 2 vissen, een schub van hetzelfde kaliber en een spiegel van een kg of 10. Daarna viel het stil en werden de voer-stekken tot grote irritatie toe overheerst door de brasem. Zwaar vermoeid werden de hengels maar links en rechts single gedropt of met een stringertje boilies. Twee van de uitgevaren hengels bleven ongeroerd die nacht en leverde toch nog 2 schubkarpers op van een kg of 8/9 in de ochtend schemering.


Toevallig hadden ze deze nacht 1 (graskleurige) test bol geprobeerd op 2 hengels en die had inmiddels ook 2 karpers opgeleverd. Na een aantal brasems erop gepakt te hebben werd deze ook redelijk dicht tegen de rietkraag gegooid met een 6 tal boilies aan een string erom heen. Het zonnetje begon inmiddels al door te komen en nog geen 15 minuten later liep de lijn als een speer van de spoel. Jeroen pakte vervolgens de hengel op en dacht dat hij de vis loste echter hij kwam in hoog tempo zijn kant op gezwommen. Na de lijn weer onder spanning te hebben vervolgde een power dril welke wel 10 minuten duurde voordat hij zich voor het eerst liet zien. Door de enorme witte buik, lengte van dik boven de meter en herkenbare rugvin, wisten we gelijk dat we een ernorme graskarper aan de haak hadden geslagen. De strijd vervolgde nog 10 minuten, gaf zich uiteindelijk over en schoof over het netkoord.

De vis paste in de lengte maar net in het landingsnet.
Wesley tilde het net uit het water en merkte direct op "dit is een vis die ruim over de 20 kg gaat". Al is het geen 25 kg, maar na een lange winterstop is schatten op gewicht sowieso lastig. Na precisie-weging bleek de graskarper 20,2kg te wegen. Tot slot werd de vis met grote zorg kort gefotografeerd direct terug gezet in zijn element. Na 5 minuten in de weighsling te hebben geacclimatiseerd zwom hij uiteindelijk het diepe in.

Deze graskarper is samen met een serie andere graskarpers in 2010 uitgezet, het resultaat van die visuitzetting mag er zijn. Deze vissen kunnen gemakkelijk 1 meter lang worden en meer als 20 kg zwaar.
Verwerkingstijd: 0.04 seconden
1,817,603 unieke bezoeken