Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

September 2022

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Actueel - Info

Buien - Radar

Doelstelling HSV- Ons Genoegen Maaspoort

NieuwsGerry zag na een langere tijd Henk en Ria in de Lokeren passage, twee kennissen die in het verleden behoorde tot de groep van trouwe bezoekers van de Noorderplas.

Ha die Henk hoe is het ermee. Ja het gaat wel alleen kunnen we helaas niet zoveel meer weg want ja je weet wel met Ria. Ik zeg met Ria, hoezo ze is er toch bij hoop ik, en rechts van me zie ik Ria in haar rolstoel zitten. Hey Gerry, ik dacht net hij loop ons gewoon voorbij, welnee Ria hoe kom je daar nu bij ik praat met iedereen.

Het praatje komt al snel uit op de Noorderplas, deze bezochten ze samen en dan zag je Henk op de fiets en Ria in haar scootmobiel. Langere ritten maken met de scootmobiel dat gaat niet zo makkelijk meer ze heeft ondertussen meerdere traumatische ervaringen achter de rug.

In juli 2009 reed ze onbedoeld met haar scootmobiel het water in en dit was niet de eerste keer. Het liep aan de Noorderplas al bijna fout af omdat de scootmobiel stond te wankelen aan de houten rand waar het redelijk diep was. In september 2009 liep het bijna fataal af.

Ze heeft mede door medicijngebruik meerdere blackouts gehad en dan sloeg voor haar gevoel de scootmobiel op hol. Door haar suikerziekte kan ze wel eens flauw vallen en dat kon ook gebeuren als ze op de scootmobiel zit. Door aanpassing medicatie komt het gelukkig veel minder voor maar ze vertrouwd het nog steeds niet.

De laatste keer dat het fout ging was heel heftig, ze geraakte in het water en kreeg de scootmobiel boven op haar lichaam. En een tijd ervoor was ze ook minder gelukkig, ze werd geschept door twee motoren tegelijk, een motor schepte haar scootmobiel vanachter en de andere motor kwam vol in de flank. Een langdurige ziekenhuisopname en operaties was het gevolg. Die scootmobiel had last van spontaan naar voren rijden en er was ook herhaaldelijk gecontroleerd op technische mankementen. Een pluspunt die scootmobiel is totallos maar het zijn van die ongelukken die je nooit meer vergeet, dit betekend wel dat Ria en Henk alleen van huis gaan als het ook echt nodig is.

Gelukkig kan ze het nu nog na vertellen maar in haar verhaal was duidelijk spraken van herbeleving en dat zegt al genoeg over dit voor haar emotionele onderwerp. Omdat ik het vermoeden heb dat er meer wandelaars zijn die zich afvragen waar Ria en Henk uithangen leek het een goed idee om er een artikeltje over te schrijven.

Het voorstel om de website van HSV- Ons Genoegen Maaspoort te gebruiken zodat we ook andere kunnen weten wat er ondertussen allemaal is gebeurd vonden ze een goed idee. Vele sociale contacten zagen ze alleen aan de Noorderplas.

We maakte de afspraak om dinsdag de Noorderplas te bezoeken, zodat we samen een rondje konden maken. Uiteraard moeten we er voor zorgen dat er niets kan gebeuren. Zorgen jullie maar voor genoeg oud brood, die ganzen van de Noorderplas hebben altijd honger. Deze opmerking was tegen het zere been, ze werd gelijk weer emotioneel en het was tranen met tuiten. Ik kon nog verstaan "die ganzen waren me alles".

Recentelijk is er aan de bestuurstafel nog gesproken over de bereikbaarheid van de invalide steiger, hiervan wordt de laatste tijd door die groep waar hij voor bedoeld is weinig gebruik gemaakt.

Ook Ria en Henk waren op deze steiger regelmatig te vinden, Ria was destijds ook al aanwezig bij de opening van deze invaliden steiger dat destijds (2001) nog gedaan is door onze Burgemeester A.G.J.M. Rombouts die sinds 1996 al burgemeester is van 's-Hertogenbosch.

Ria heeft er wel een verklaring voor waarom de steiger weinig gebruikt wordt, van de 15 personen die hem voorheen gebruikte zijn er helaas 14 overleden. Door de plaatsing van het hek rond de parkeerplaats van de Pisaflat is de bereikbaarheid een stuk moeilijker geworden.

Zo noemde gelijk verschillende voornamen op die ook andere wel bekent in de oren zullen klinken, Piet, Harry, Tjeu, Annie met dat kleine hondje die altijd samen met Henk was.


In onze doelstelling staat ook:
 • f. de sportvisserij ook mogelijk maken voor de minder valide mensen.
 • g. het sociaal- maatschappelijke belang van verenigingsleven mag hiervan niet worden onderkent.


 • Om er zeker van te zijn dat er niks mis kon gaan vraagt Gerry aan zijn zoon om mee te gaan. Op naar de Noorderplas met een flinke tas oud brood, Bakkerij van Keulen Lokeren passage had er ook enkele meegegeven. Ja dat vinden de ganzen, zwanen, eenden, meerkoeten en meeuwen wel fijn.

  Uiteraard is er ook overleg geweest met Welzorg met de vraag of het technisch mogelijk was om bijvoorbeeld met een afstandsbediening de scootmobiel uit te schakelen mocht Henk zien of het vermoeden hebben dat het fout gaat.

  Nu ging het ritje rond de Noorderplas om begrijpelijke redenen met aangepaste snelheid, langs het water verliep het ritje moeizaam. Over de bruggetjes was het alsof we over de IJfeltoren moesten. Kort samengepakt verliep het bezoeken van de ganzen die ongeveer 15 jaar geleden door Ria en Henk zijn aangeschaft wel goed. Het zijn en blijven voor altijd haar ganzen.


  Ria ziet haar ganzen aan de Noorderplas

  Na de wandeling hebben we nog even wat nagepraat bij cafetaria Mickey aan het Goulmy en Baarplein. Als pleister op de wond hebben we een lekker ijsje gekocht, Ria geeft aan dat ze nog steeds angstig is. Dit kunnen we goed begrijpen en het vertrouwen dat het niet meer fout kan gaan moet terug gewonnen worden. Medewerker Khung Liu van Welzorg gaf in een gesprek aan dat er inderdaad iets voor bestaat en gaat uitzoeken wat de kosten hiervan zijn.

  Het veiligste was volgens Welzorg reactie om de scootmobiel uit te blijven schakelen als je voor langere tijd stilstaat, dus ook als ze de ganzen gaan voeren. Ria heeft samen met Henk ondertussen al meerdere keren de Noorderplas bezocht en tot heden ging het prima.
  Verwerkingstijd: 0.05 seconden
  1,599,836 unieke bezoeken