Natuurgebied de Heinis

Het natuurgebied de Heinis is gelegen aan de noordoost zijde van ‘s-Hertogenbosch en ligt op ongeveer 200 meter afstand van de snelweg de A2/E25 die rechts staat aangegeven. De naam Heinis komt waarschijnlijk van het woord “omheinen”.

Op de afbeelding rechts een kaartje van de diverse meertjes van natuurgebied De Heinis.

A – Heilige geestwiel (Bleekerswiel)
B – Duits gat
C – Duitse wiel
D – Platte wiel

Het Heilige-Geestwiel is een van de oudere wielen langs de dijk, de kronkel die hier in de dijk ligt, is ook al aanwezig op de kaarten van het beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629. De naam van dit wiel komt van het Heilige-Geesthuis (ook wel Geefhuis genoemd) in de Hinthamerstraat te ‘s-Hertogenbosch (waar nu de bibliotheek is gevestigd). Het Geefhuis was een instelling voor de armen van ‘s-Hertogenbosch en had veel landerijen in de buurt van ‘s-Hertogenbosch.

Het natuurgebied wordt veel bezocht door wandelaars maar ook de fietsroute dwars door dit natuurgebied is bij vele fietsers goed bekend. De Heinis maakt onderdeel uit van de Hervense Dijk en via de redelijk harde zandpaden is het zeker met wandelschoenen een mooie wandelomgeving.

De Hervense Dijk werd al in de 14de eeuw opgeworpen om ‘s-Hertogenbosch te beschermen tegen hoge waterstanden van de Maas. Aan weerszijden van de kronkelende dijk liggen wielen (doorbraakkolken) en enkele van deze wielen maken deel uit van onze viswateren.

We kunnen dus een hengeltje uitgooien in een prachtige natuuromgeving, nachtvissen is in dit natuurgebied verboden.

De wandelroute is deels afgesloten voor fietsers en de wandelpaden zijn niet of niet goed toegankelijk voor rolstoelen, er is geen vaste wandelroute uitgezet. In januari 2016 zijn de dieptes van de Duitse en de Platte wiel in kaart gebracht, op de onderstaande afbeelding zien we hier een uitdraai van.

L
andschap
Het gebied bestaat uit een oude dijk, wielen (plassen ontstaan door dijkdoorbraken), grasland, bos en moerassige gedeelten. 

Geschiedenis
De Hervense Dijk werd al in de 14de eeuw opgeworpen om ‘s-Hertogenbosch te beschermen bij hoge waterstanden van de Beerse Maas en was een verbindingsweg tussen Rosmalen en Orthen. Aan weerszijden van de kronkelende dijk liggen wielen (doorbraakkolken). 

We hebben met onze vereniging VISpas de VISplanner geraadpleegd, alles wat donkerblauw is ingekleurd hier mag u vissen met de VISpas van HSV Ons Genoegen Maaspoort.

  • De rivier De Maas inclusief de Zandmeren;
  • De rivier De Aa tot en met de Zandvang;
  • Het Maxima kanaal;
  • De Dieze – Henriettewaard;
  • Graaf van Solmsweg;
  • Crévecoeur;
  • Zuid-Willemsvaart tot aan Veghel;
  • De Noorderplas;
  • De Heinis wielen.


Toestemming Vissen in ‘s-Hertogenbosch:
Voor wateren waar de gemeente eigenaar van is die niet verpacht zijn aan hengelsport verenigingen hebt u geen visvergunning nodig maar wel toestemming. Met deze toestemming mag u niet vissen in onze verenigingswateren. De toestemming is online aan te vragen. Na het invullen van het formulier ‘Toestemming vissen’ ontvang u een e-mail. U mag vissen volgens de regels van de toestemming en als u de toestemming (e-mail of print) en een legitimatiebewijs kunt laten zien.

Namens het Bestuur HSV Ons Genoegen Maaspoort.

P.s.: tot slot leuk fotomateriaal van het natuurgebied de Heinis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *