Lood alternatieven


Steeds meer karpervissers zien voordelen in het loodvrij vissen.
Al jaren zien we dat vissers van onze vereniging, die bovengemiddeld al vissend aan de waterkant vertoeven om uiteenlopende redenen weinig of geen lood gebruiken als werpgewicht. Lood is letterlijk en figuurlijk zwaar, het is zwaar aan de prijs maar ook een zware belasting voor het milieu. De prijs is beslist niet het bewijs ook al doen fabrikanten ons anders vermoeden. Ik Gerry Vorstenbosch raakte met Jeroen Netten en later Hans Cruijsssen hierover aan de praat omdat ikzelf als loodvervanger ook vaak betonijzer gebruik als werpgewicht.

Jeroen vond het een super idee, goed voorbeeld doet volgen omdat hij graag met een drop-off systeem viste, dit is een systeem waarbij je het werpgewicht (lood) kwijt raakt als je een aanbeet hebt. Als drop-off zijn stenen nog beter geschikt. Het lood is behoorlijk prijzig en voor het milieu niet bepaald goed. We deelde de mening van Hans dat het ook beter was voor dressuur omstandigheden, je ziet het simpel niet of heel moeilijk op de bodem liggen. De eerste indruk bij het lezen van het bovenstaande kan zijn, ja maar lood is zwaarder en dat is beslist waar. In dit artikel gaan we de voor en tegens belichten en hopen we dat de uitleg voldoende zal zijn. Ook Jack droeg zijn steentje bij met zaag en boor werkzaamheden, vele handen maken immers lichter werk.

Enkele reclame kreten om het lood aan de man te brengen:

  • Bij het kopschudden de leader doorgehaald waardoor de beetregistratie twee keer zo groot is;
  • Tevens zijn de loden perfect afgewerkt met een gecamoufleerde coating;
  • Dit loodsysteem is uitermate vis-veilig aangezien bij lijnbreuk het lood zonder problemen van de leader afschuift;
  • Dit systeem is zeer efficiënt als het aankomt op inhaking en beetregistratie;
  • Hierdoor kan dit lood eenvoudig aan een leadclip of connector worden bevestigd;
  • Daarnaast is de het Pear Lead uitgerust met een verticaal oog;
  • Hit & Run Inline lood is speciaal ontworpen voor het Hit & Run systeem, daarnaast is dit lood uitgerust met een gleuf aan de buitenkant, waardoor er gemakkelijk van gewicht gewisseld kan worden;

Zijn we er nog ? mooie praatjes vullen geen gaatjes.
Het hit en run systeem is niet meer als een extra lus opgenomen in de leader waardoor er om twee keer zoveel hoofdlijn wordt gevraagd bij een aanbeet. Lood heeft een hoger soortelijk gewicht als steen of ijzer, een steen heeft een hogere stroming weerstand op het moment van aanbeet of bij het ophalen.

Wet van Archimedes:
De Wet van Archimedes is een beroemde natuurwet. Die houdt in dat wanneer een voorwerp in een vloeistof wordt ondergedompeld, dat voorwerp een opwaartse kracht ondervindt die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste vloeistof. Of, wat ook wel wordt gezegd, het voorwerp verliest schijnbaar zoveel aan gewicht, als de verplaatste vloeistof weegt.

De wet van Archimedes

In het kort komt het er op neer dat een steen niet zo gemakkelijk door het water verplaatst als lood, lood heeft een soortelijk gewicht van 11,3 gram per cm3. Goud heeft een soortelijk gewicht van 19,2 gram per cm3 maar we vinden de prijs van lood al hoog genoeg. Staal/ijzer heeft een soortelijk gewicht van 7,8 gram per cm3, dit betekend dat een stukje ijzer van bijvoorbeeld 100 gram ook meer volume heeft als 100 gram lood. De waterverplaatsing van 100 gram ijzer is groter als wanneer het om lood gaat. Met een zelf-hakings systeem betekend dit dat de vis meer gewichtsdruk op de haakpunt zal krijgen. Lood heeft meer gewicht maar verplaatst minder water, dit merk je ook goed als je aan het binnenhalen bent.

Steen en betonijzer

De portemonnee en het milieu:
Ons oog is gevallen op betonijzer van 20mm dik;
1 meter betonijzer van 20mm dik heeft een gewicht van 2,51 Kg – 1mm is 2,51 gram;
1 meter betonijzer van 25mm dik heeft een gewicht van 3,93 Kg – 1mm is 3,93 gram;
1 meter betonijzer van 32mm dik heeft een gewicht van 6,43 Kg – 1mm is 6,43 gram;

Soortelijk gewicht is bekent en 4 cm x 20mm betonijzer heeft een gewicht van 100 gram. Nemen we 3 cm betonijzer dan komen we uit op ongeveer 75 gram. Gebruiken we de 32mm variant dan is 1cm al snel 64 gram. Wij hebben het beton ijzer met een haakse slijper afgeslepen met ongeveer 15 graden schuin, deze stukjes staal zijn met gemak om te toveren naar wartel of inline montage. Op de afbeelding zien we een wartel met een ijzerdraadje vastzitten maar we werkte ook met een tyrap – kabelbinder aan het ijzer vast gemaakt. Na tig keer gooien bleek het voldoende sterk te zijn en kwam het niet een keer los. Het tyrap bandje trokken we voor de montage enkele keren langs/door een schuurpapiertje om de glans eraf te halen zodat het wat matter werd.

Bij inline gebruikte we bison constructie houtlijm, ook hiermee hebben we tig keer gegooid en getest en het ging niet een keer fout. Opmerkelijk was dat het aantal keren dat de rig in de frut werd gegooid pas na 30 keer gooien een keer voorkwam. Dat dit gebeurde werd ook nog goed gezien omdat het ijzer duidelijk verder van de rig afbleef tijdens de worp. Ook onderhands ingooien gaf geen problemen. Enkele van onze leden gingen nog een stapje verder, ze boorden een gaatje in het betonijzer om de wartel erin vast te lijmen.

Op de afbeeldingen zien we resp. wartel en inline montage:
Het betonijzer kan die op verschillende manieren bewerkt kan zijn, de eerste afbeelding is die van Gerry de KISS methode Keep It Stupid and Simpel. Het ijzer kan eventueel ook onder een hoek afgeslepen/gezaagd worden. Hans Cruijssen werkte liever met de 32 mm variant, boorde een gaatje en lijmde de wartel in het betonijzer. Een groen gecoate ijzerdraadje, een tyrip of simpelweg 0.20 mm nylon het kan allemaal. Voordeel van de laatste variant is dat bij vastzitten de 0.20mm nylon die veruit sterk genoeg is toch zal afbreken en de vis is los en kan weer verder. Op zich een aanvulling op het safety-systeem.

De KISS versie, 0.20mm nylon
Versie Cruijssen, boren en lijmen
Idem boren en lijmen
Versie Jeroen, boren en lijmen

Voordat het lijmen goed werkt hebben we het ijzer kort nadat het was afgeslepen ook nog afgebraamd met een afbraam schijf. Daarna met een ijzervijl de fijnere braamdeeltjes eraf hetgeen allemaal niet zoveel voorstelde. Het ijzer heeft ongeveer 5 dagen in een badje met zout gelegen zodat alle fabricage sporen verdwenen als sneeuw voor de zon, het water wordt er behoorlijk zwart van. Wat wij heel belangrijk vonden is het volgende, als de wartel (oogje) te krap is dan loopt de onderlijn niet mooi gelijk over of langs het ijzer. Veruit het beste is dat het begin van de onderlijn vlak op het ijzer kan liggen en daar hebben we aan gewerkt met de verbeterde versie.

Afbeelding 1
Afbeelding 2

De Ø 30mm – 81 gram versie en Ø 25mm – 60 gram versie:
We zien op afbeelding 1 dat we de wartel vast maken aan een zelf gebogen oogje, het is niet meer als een 1.2 mm ijzerdraadje dat we mooi rond gebogen hebben. Maar de KISS manier is in veel gevallen beter en dat zien we op de volgende afbeeldingen, afbeelding 2 en 3. Het U-beugeltje voorkomt dat we niet met “De wetten van Kirchhoff” geconfronteerd worden, die stelt dat “als het fout kan gaan dan zal dat ook gebeuren“.

Oogje links en U beugeltje rechts
U-beugeltje is extra behandeld

Het oogje hierom zou de nylon-lijn nog omheen kunnen draaien, iets dat we bij wartel-lood eerder zagen. Door het principe van het U-beugeltje toe te passen zal de nylon lijn er altijd vanaf glijden. Wat nu nog rest is het ijzer gewoon laten roesten en het is klaar voor gebruik.

De gleufjes die we zien in de U-beugel links die zijn er met een waterpomptang extra in geknepen zodat de lijm er beter grip op heeft, welke lijm we gebruikt hebben >>>>> ?

Magneet vissen:
Een bijkomstig voordeel is dat we in de wintermaanden met een magneet kunnen vissen om de eerder verspeelde stukken ijzer eruit te halen. Goed voor het milieu, beter voor de vis en beter voor onze vis-portemonnee omdat een stukje lood al snel enkele euro’s kost.

Loading

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *