Knopen leggen

We hebben verschillende knopen met tekening die in de sportvisserij veelvuldig voorkomen.
1. De Waterknoop
2. Knooploze knoop – Knotless knot
3. De Palomar knoop
4. De Bloedknoop
5. De dubbele Surgeon’s lus
6. De Slechte knoop – The Bad knot

De waterknoop:
Is een soort zeemansknoop bedoeld om twee touwen of in ons geval vislijnen aan elkaar te knopen. De beste knoop om twee lijnen aan elkaar te verbinden, alleen minder geschikt om een lange lijn aan een kortere te bevestigen.

Knooploze knoop – Knotless knot
De knotless knot is net zo bekent als de bloed-knoop en de grinner-knoop, hij is ideaal voor het gebruik van een hair rig maar in principe universeel toepasbaar. De hair wordt weggehouden van de haak en is voor inhaking kansen aanzienlijk beter.

De palomar knoop
De polomar knoop is een van de sterkste knopen voor mono nylonlijnen. Uiteraard net als de andere knopen even natmaken bij het aantrekken maar het is een superhandige knoop om te leggen. Deze knoop is bruikbaar voor haken en wartels, het is een stevige lusknoop die de coating van lijnen niet beschadigd of kapot trekt als je de knoop aantrekt. Gebruik ik soepel onderlijn materiaal of nylon materiaal gebruik ik altijd een polomar-knoop. Die slipt niet en is ijzersterk!! Ook is ie makkelijk te maken.

De Bloed knoop
Deze knoop is meer bedoeld om twee lijnen aan elkaar te knopen.

De dubbele Surgeon’s lus
Een knoop die goed geschikt is om een leader te verbinden met een mono nylon lijn.

De Slechte knoop – The Bad knot
Deze knoop wordt veel gebruikt door vissers die niet goed weten hoe ze moeten knopen, ze rommelen maar een beetje aan. Deze knoop kent vele varianten maar ziet er doorgaans hetzelfde uit.