Als je met je neef uit AustraliĆ« aan de praat raakt dan komen ook de hobby’s voorbij, ja karpers vangen is leuk, nee zegt de neef dat is niet leuk je kunt ze toch niet uitroeien.
Uitroeien ?
Ja dood maken en begraven. Ho Ho wacht even, hier in Nederland houden we van de karpers, “WHAT, Are You kidding” !
In Europa wordt de karper gezien als een graag geziene vis, zeker in Nederland is deze vissoort al leuk om te zien. Indrukwekkend zoals deze zoetwatervarkens langs de waterkant schuiven dat ook voor wandelaars leuk is om te zien.
In Australiƫ is dat wel anders, karper is daar de meest gegeten vissoort, staat op de menukaart in restaurants, worden bevroren, ingeblikte en gedroogd. Er is zelfs een Australisch kookboek om karpers te bereiden dit alles met een doel de plaag de kop in te drukken. Het vangen van 20 karpers in 2 uurtjes is geen enkel probleem, dat krijg je pas als je deze vis wilt terugzetten omdat je sportvisser bent. Terugzetten of levend vervoeren is zelfs verboden.
De karper is een plaag die elk jaar groter wordt. Deze invasie is onvermijdelijk, zei Koehn, ondanks management praktijken om de karper aantallen te beperken, en biotechnologische oplossingen wordt ontwikkeld door de Australische overheid onderzoeksorganisatie CSIRO.
Grote aantallen verhuizen naar Europa of ons landje is geen optie, nu worden de karpers direct na de vangst doodgeslagen en begraven om de plaag terug te dringen. Tot op heden heeft deze maatregel weinig succes. Vier jaar geleden startte een groep van lokale vissers met de kreet “Who ya gonna call? Carp Busters!” die tegen betaling de karpers vangen, doden en begraven.
De omgekeerde wereld:
Hier betaalt men veel geld om op bepaalde wateren te mogen vissen. Uiteraard mag je ze voor dat bedrag zeker niet doden en absolute niet begraven, om beschadiging te voorkomen moet je gebruik maken van haken zonder weerhaak, en een onthakingsmat is verplicht.
En daar snapte de neef uit Australiƫ helemaal niks van.