Karper koppelwedstrijd 2022

De karper-koppelwedstrijden 2022:

Lees de reglementen en het karper-wedstrijd reglement voor aanvullende informatie en/of voordat u zich aanmeld om misverstanden en teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Schoonmaken van de spullen:
Maak altijd alle spullen die in contact zijn geweest met het viswater en de vis voor aanvang goed schoon. Denk hierbij aan schepnet, landingsnet, weegsling, onthakingsmat en je emmer. Deze schoonmaakregel bestaat al langer in het reglement, ga je na de wedstrijd elders vissen dan herhaal het proces. Gebruik nooit een afwasmiddel, shampoo, badschuim of chloor omdat dit ernstig schadelijk is voor de vis. Advies, gebruik Dettol ontsmettingsmiddel het is ontwikkeld voor het desinfecteren van spullen, het moet altijd worden verdund met water, less is more. Daarna goed afspoelen met kraanwater, niet met het water waarin we vissen en goed laten drogen.

De wedstrijd data:
1ᵉ karper koppelwedstrijd 3, 4, 5 juni (2 nachten)
2ᵉ karper koppelwedstrijd 5, 6, 7 augustus (2 nachten)
3ᵉ karper koppelwedstrijd 30sep, 1, 2 oktober (2 nachten)

Het gaat om één wedstrijd waarin de deelnemers in totaal 3 weekenden karpervissen – het aantal nachten is 6. De vangsten van elk wedstrijddeel worden beoordeeld op gewicht en aantal. Individueel worden ook naast het gewicht ook het aantal gevangen karpers bijgehouden. De deelnemers mogen ook een deel of delen van de wedstrijd vissen en tussendoor hengels opruimen/binnen halen om b.v. naar huis te gaan.

De loting:
Aanwezig zijn op het meting-point (Pisaflat) om 17:00 uur, aanvang wedstrijd 18:00 uur maar de deelnemers mogen direct na de loting aanvangen met vissen.

Wedstrijdverslag:
Het wedstrijdverslag bestaat uit drie delen, voor elk wedstrijddeel een apart verslag dat zo als vervolgverslag aan dit artikel wordt toegevoegd. Op deze pagina vindt u later de wedstrijdverslagen deel 1, 2 en 3.

Wat zijn de prijzen:
De verdeling van de prijzen zijn als volgt, over de wedstrijden kennen we meerdere winnaars, koppel- en individuele winnaars.
Het winnende koppel krijgt de titel eerste prijs + prijzenpakket.De tweede prijs titel tweede prijs + prijzenpakket.Derde plaats titel derde prijs + prijzenpakket.De individuele winnaar (totaal gewicht) wint titel winnaar-individueel De persoon die de zwaarste karper vangt (gezien over drie wedstrijdsessies) titel grootste karper.

De prijzen worden op een van De Schans dagen uitgereikt (eind oktober) door de wedstrijdcommissie. Niet onbelangrijk om te vermelden Grain Baits participeert in de prijzentafel met prijzen en tegoedbonen die niet overdraagbaar zijn. Klik op de Sponsor pagina Grain Baits voor meer informatie.

Wedstrijd duur / zone’s:
De wedstrijd bestaat uit totaal uit drie weekenden (deel 1, 2 en 3) karper-vissen waarbij alle vangsten van karpers – graskarpers – kruiskarpers bij elkaar worden opgeteld. De loting van de zones gebeurd voor elk wedstrijdweekend opnieuw, het koppel dat het laagste nummer trekt mag als eerste hun voorkeur zone kiezen. Bij de volgende wedstrijdweekenden mogen geen zones gekozen worden die al eerder door het betreffende koppel gekozen zijn. Voorbeeld, vist het koppel gedurende wedstrijddeel 1 op zone 1 dan mag dit koppel in de volgende wedstrijddelen niet meer vissen op zone 1.

Zo vist elk koppel gedurende de wedstrijddelen 1, 2, en 3 vanaf een nieuwe zone. Omdat op deze wijze de kans groot is dat de beste zones er in principe als eerste uit zijn mag het koppel met het hoogste nummer kiezen uit alle zones die nog overblijven ook als er al eerder vanaf die zone door hun gevist is. Een andere uitzondering op deze regel is als de loting geen anderen keuze overlaat.

Zonekaart Noorderplas

Op de kaart zien we een grensgeval, de visstek liggend tussen zone 7 en 8 mag niet gebruikt worden. Verder spreekt voor zich dat het iedereen vrij staat om te vissen op geheel eigen wijze en voorkeuren echter wel met inachtneming van de toegewezen zone en reglementen.

Wissel medaille “Leiders in de wedstrijd”:
Tijdens de wedstrijd heeft het koppel die de leiders zijn in de wedstrijd de zogenaamde wissel medaille, zij dienen deze medaille goed zichtbaar op te hangen gedurende de wedstrijddagen. De houders verzoeken we een foto te maken en plaats deze in de Whatsapp groep of stuur deze naar de websitebeheerder. Op het moment dat een ander koppel de leiders worden in de wedstrijd gaat de wissel medaille over naar de nieuwe “Leiders in de wedstrijd“. De wedstrijdleiding vertrouwd erop dat de oude en/of de nieuwe leiders dit zo spoedig mogelijk doen.

Aanmelden:
Voor aanmelden, neem contact op met het bestuur die de wedstrijd organiseert en coördineert en de deelnemerslijst bijhoud. We vermelden het nogmaals, lees voordat u zich opgeeft eerst het grotere vissoorten en karperwedstrijd reglement door zodat u op de hoogte bent. Onwetendheid mag nimmer een excuus zijn, het gaat ongetwijfeld ook om de gezelligheid maar het is en blijft wel een wedstrijd met daarbij behorende wedstrijdregels.

Inschrijfgeld en tevens inleg is € 30,- per persoon voor deelname aan karperkoppel wedstrijden deel 1, 2 en 3, dit bedrag moet uiterlijk twee weken vóór aanvang wedstrijdweekend deel 1 bij Johan of de penningmeester binnen zijn. Johan zal ter zijne tijd een tikkie versturen of u kunt het bedrag ook overmaken, een goede plaats voor het betalen van de inleg kan ook bij de Algemene Ledenvergadering. Aanmelden voor deelname kan tot aanvang eerste wedstrijddag mits er nog plaats is, informeer altijd of je nog kans maakt en mee kunt doen.

WhatsApp OGM-KK 2022:
De vereniging beschikt over meerdere WhatsApp groepen, is de inleg voldaan dan wordt u aan de wedstrijd WhatsApp groep OGM-KK 2022 toegevoegd. In deze groep wordt tijdens de wedstrijd informatie uitgewisseld alles wat voor de wedstrijddeelnemers van belang kan zijn. Verder houden de leden deze groep graag zo schoon mogelijk, melden van vangsten- gewicht vermeldingen en foto’s van de vangsten en wie waar gaat wegen op welk moment zijn primair de berichten die hierin voorbij komen.

Opgestaan is plaats vergaan:
Om misverstanden te voorkomen, samen met de nieuwe aanmeldingen is zoals het er nu naar uitziet het deelnemersveld voor de wedstrijd van 2022 al behoorlijk. Informeer altijd wat de mogelijkheden zijn, deelnemers die meededen aan de vorige wedstrijd staan hiermee automatisch op de deelnemers lijst voor het volgende jaar, dit was altijd al zo. Opgestaan dan is het helaas plaats vergaan.


De deelnemende koppels:
Koppel 1 – Nicky & Kevin
Koppel 2 – Mike & Danny
Koppel 3 – Jan v E & Michael
Koppel 4 – Johan & Gerry
Koppel 5 – John v C & Mees
Koppel 6 – Jarno-H & Pascal-S (Grain Baits)
Koppel 7 – Rini-S & Arjan E
Koppel 8 – Fons & Hans C
Koppel 9 – Arjan-M & zoon Mick
Koppel 10 – Cor de G & John B


Wedstrijdverslag deel 1 – karper koppelwedstrijd 3, 4, 5 juni;

Niet alle begin is moeilijk:
Voor de meeste leden is het geen onbekend bericht, de infectie-ziekte die helaas vele karpers deed uitvallen. Gelukkig hadden we de wind een beetje mee en kon de Karperkoppel wedstrijd 2022 alsnog doorgaan. Er was een visverbod ingesteld meer info hierover klik dan hier en na een juiste plan van aanpak kwam het toch weer een beetje goed. Tot kort voor de wedstrijd werd nog een behoorlijk aantal karpers gevangen en sommige waren best zwaar. Of we die karpers nog terug zien komen in de wedstrijd-scorekaart dat is nog maar de vraag.

Nicky was behoorlijk volhardend en gemotiveerd om nog voor de wedstrijd de deelnemers met klem te verzoeken de spullen zoals het landingsnet en de weeg-sling goed schoon te maken, hiervoor zijn op de dag van loting twee bakken gevuld met schoon water klaar gezet. In een bak is naast water ook Dettol ontsmetting toegevoegd, de andere bak is gevuld met schoon naspoel water zodat iedereen schoon, fris en fruitig aan de wedstrijd kon beginnen.

Dun eerste gevangen karper en de sterallures van Mike:
Altijd spannend wie vangt de eerste karper die meestal kort na de loting van de visstekken op de mat komt. Voordat we verder gaan toch eerst even een woord van dank voor de bereidwillige mevr. Yoen die aan het Palermopad woonachtig is en alwaar we gebruik mochten maken van de buitenkraan om de twee tonnen van Nicky met schoon water te vullen voor het ontsmetten van weeg-sling en netten.

Twee emmertjes water
Jan doet de hoofdwas tot verbazing van Hans

Danny mocht de eerste karper vangen op zone 2, 13,2 Kg was een meer dan mooie openingsscore en dat beloofde veel goeds voor het koppel Mike en Danny. Mike zag het al helemaal voor zich, we gaan de krant halen Danny en wie weet zien we ook nog Hart van Nederland hier op de oever verschijnen. Moeten wij niet even snel een groot reclamebord hier op zone 2 zetten met Mike vd Maat Schilderwerken en van jou bedrijf DSG – Onderhoud erop.

Hebben wij genoeg pennen voor het uitdelen van handtekeningen straks, ik ga alvast mijn nagels, voeten en tenen verzorgen riep Mike, dit gaat goud opleveren met zunne vismoat riep Mike. Mochten ze komen met de camera betrek mij er dan ook effe bij zei Mike tegen Danny want mijn voeten zijn helemaal toppie toppie.

Ook op zone 5 dolle pret, de wedstrijdleiding was even de Leiders in de wedstrijd medaille kwijt maar als bewijs dat deze toch terecht was maakte ze er even een mooi plaatje van. Keep on dreaming boys, Johan en Ger vingen slechts twee brasems en daar bleef het dit weekend bij. De opmerking gemaakt we gaan het de volgende keer beter doen, sja slechter kan eigenlijk niet maar voor hun is de leiders in de wedstrijd medaille nog ver weg als je het vervolg ook leest.

Karper No#2 en #3:
Zone 9 bij Jarno en Pascal, 22,7 Kg wedstrijdgewicht en wat is dat een prachtige spiegel-karper, de vanger Pascal die was er meer dan blij mee. Hij had recentelijk nieuwe geluksslippers gekocht zo was zijn verklaring voor deze mooie vangst. Alsof het niet genoeg was, op het moment van fotograferen, de weging en controle kreeg Jarno een run op een van zijn hengels. De Spiegel van 22,7 Kg die moest van de mat en werd ietwat versneld terug gezet omdat Jarno het gevoel had dat ook deze aanbeet niet bepaald een kleinere vis was. Een schubkarper van 17,5 Kg lag een minuten later op de onthakings-mat. Twee karpers, resp. vangst NO#2 en #3 in wedstrijddeel 1 met een subtotaal gewicht van nu al 38,3 Kg, waar gaat dit eindigen.

Iedereen was sportief gezien blij met de gevangen vissen, maar laten we wel wezen we vangen ze toch nog steeds liever zelf. Vooraf had Ger voorzichtig een schatting gemaakt, dat er wellicht 30 karpers totaal gevangen zouden worden in deel1, op de zondag zo rond de klok van 12:00 uur (bij einde wedstrijd deel 1) konden we vaststellen dat er 25 stuks geteld zijn.

Jan scoorde vangst No:4 13 Kg op zone 4 en kort daarna John-B 8,6 Kg op zone 3. Er zat een duidelijk flow in de aanbeten maar bij sommige bleef het helaas maar bij één karper. Zone 3, Cor en John-B zaten bovenop de brasems maar volgens Jan was de Bream-King van dit wedstrijddeel toch echt Arjan-M op zone 7. De overtuiging die Arjan had op zone 7 was ongekend, plons plons steeds opnieuw bracht Arjan de lijnen uit samen met het haakaas, opnieuw het water in met het idee je moet werken voor je vis. De beloning was steeds opnieuw brasems, wij van de redactie denken dat Arjan een complete familie aan brasems heeft gevangen. Hij wist zijn voerboot zonder GPS steeds opnieuw uit te varen tot op enkele cm nauwkeurig, de voerboot stond nog maar net uit en hoppa daar kwam de zoveelste brasem weer aan. Complimenten voor Arjan’s vastberadenheid is hier beslist op zijn plaats maar voor de scorekaart voegt het helaas weinig tot niets toe.

Ook opvallend met zijn voerboot was Cor die samen met John-B op zone 3 zat, volgens Jan ging Cor binnenkort een rondvaart bedrijf beginnen in Den Bosch, zoveel heeft Cor met zijn voerboot aan rondjes gevaren. Op zich conform de reglementen is het gebruik van voerboten in je eigen zone toegestaan.

Een team dat we goed in de gaten moeten houden is Team Bank Bound t.w. Nicky en Kevin. Uiteindelijk tikte ze Jan en Michael van de 2e plaats en wisten ze toch met enige regelmaat hun vissen binnen te halen.

Na wedstrijd deel 1 zijn ook weer ter voorkoming van kruisbesmettingen naar andere wateren de schoonmaak stappen herhaalt. De combinatie Whats-App en de scorekaart zal de oplettende lezer iets opvallen, als een reserve visser de hengels tijdelijk overneemt omdat iemand van het koppel langer als 30 minuten de visstek moet verlaten dan tellen de karpers gevangen op die hengels nog wel mee voor de koppel score maar niet individueel.

Wil je meedoen als invaller/reserve koppelmaat dan kun je dat altijd kenbaar maken, voor de scorekaart moet altijd tenminste één persoon van het koppel aanwezig blijven in de zone. Mocht een van de koppelmaten geheel verhinderd zijn voor een wedstrijddeel dan mag een ander lid ook deelnemen als reserve visser met zijn eigen materialen maar ook dan geld dat de score alleen maar meedoet voor de koppelscore.

De leiders in de wedstrijd medaille is heden bij Jarno en Pascal, we zien hem aan de tent hangen op zone 9. Gaan we proberen om deze op een sportieve wijze af te pakken, uiteraard gaan we dat proberen. We hebben een klein voordeeltje, we weten waar ze mee vissen.

Is er iets aan de scorekaart deel 1 onjuist, laat het Gerry even weten.

Kg of punten systeem:
Ger heeft aan de bestuurstafel gepoogd om niet volgens een Kg systeem te vissen maar de gevangen karpers in aantal en Kg te koppelen aan punten. Dit systeem wordt al gehanteerd bij de zogenaamde HSV-Open wedstrijden gehouden bij ’t Mun en dit werkt als volgt.


De vangsten van elk wedstrijddeel worden beoordeeld op gewicht en punten, het koppel dat per wedstrijddeel het meeste vangt (gewicht) krijgt hiervoor 10 punten – 2e koppel krijgt 8 punten – 3e koppel krijgt 6 punten – 4e koppel krijgt 4 punten de overige koppels resp. 3, 2, 1, 0 punt(en). Het koppel dat op aantal (stuks) per wedstrijddeel het meeste vangt krijgt 3 punten extra, 2e koppel 2 punten extra – 3e koppel 1 punt extra. Zo kan het winnend koppel 13 punten maximaal behalen in één wedstrijddeel. Bij een gelijke stand in punten na 3delen vissen is de zwaarste karper bepalend.


Nu staat het koppel Jarno en Pascal (Grain Baits) op een subtotaal van 106,4 Kg en hoewel alles nog mogelijk is is het ook een hele klus om dit nog in te lopen. Deze wedstrijd is nog steeds op Kg maar 2023 wordt het hoogstwaarschijnlijk op de combinatie van Kg-Aantal-Punten omdat dat het competitie element veel dichter bij elkaar brengt.

Volgens de enquette was er nog Grain Baits tegoedbon beschikbaar “wie vangt de eerste karper van 15Kg of meer tijdens deel1”, het deelnemers veld is behoorlijk op zijn kop gezet vanwege het terugtrekken en verschuivingen van deelnemers en koppels. Wie heeft de eerste karper gevangen van 15+ Kg dat was Pascal maar die wijst de bon af en merkt op geef hem maar aan Mees, ook Jarno riep direct geef maar aan dat manneke op zone 1. Dus de tegoedbon die door Grain Baits beschikbaar is gesteld gaat naar Mees van Creij die op zone 1 een hele mooie 16 Kg schub karper wist te vangen.

Wedstrijdverslag deel 2 – karper koppelwedstrijd 5, 6, 7 augustus;
De zone kaart is een klein beetje aangepast, er zijn ondertussen palen geslagen voor de aanleg van de visbossen en hierover leest u meer in het activiteiten overzicht. De groene puntjes op de kaart zijn resp. zone 1-2, zone 3, zone 4-5, zone 6 en zone 8-9 dit zijn de palen die uiteindelijk hiervoor gebruikt gaan worden. De palen gelegen in de zones 1-2, 4-5, 8-9 en 9-10 zijn ook precies de grens tussen de twee zones. Voor iedereen geld het volgende, buiten de zone vissen of varen -25 Kg aftrek van het koppelgewicht.

Zone kaart deel 2 (aangepast)

De loting die is als gewoonlijk bij de Pisaflat, de wedstrijd organisatie had aangegeven dat het om 17:15 uur stipt aanvang loting was. Een van de deelnemers vroeg zich wel af waarom er dan toch om 17:10 uur is begonnen met de loting. Het was in ieder geval nog geen 17:15u en als je je best doet om er op tijd bij te zijn dan ben je meer als verrast dat je nog steeds je eigen eerste keus voorkeurszone kan kiezen omdat Cees de juiste enveloppe in zijn handen had. Elk nadeel heeft zo ook zijn voordeel, zoals iedereen weet mag die persoon met het laagste nummer heeft als eerste kiezen uit de zone’s die nog vrij zijn.

Er werd gemeld geen zones te kiezen die je in deel 1 had:
Uit de enveloppe trokken de deelnemers de volgende nummers; Mike en Danny trokken nummer 1 en pakte zone 8 – Hans & Fons (die er weer niet was) trokken nummer 2 en Hans had aangegeven dat door het wegvallen van Fons hij toch liever alleen viste om teleurstellingen achteraf te voorkomen – nummer 3 werd door John van C en zoon Mees getrokken, die gingen voor zone 4 – Cor en John-B waren meer dan happy met nummer 4 en kozen zone 2, John gaf later wel aan dat zone 10 ook een van zijn voorkeuren was – nummer 5 werd getrokken door Jan en jack en die vertrokken naar zone 1 – nummer 6 viel bij Johan en Gerry op de mat en kozen zone 7 – nummer 7 werd getrokken door Kevin en Nicky en kozen voor zone 10 – nummer 8 is getrokken door Riny en Arjan die hun voorkeur voor zone 3 hadden – last but not least Pascal en Jarno die hadden nummer 9 en kozen na overleg toch voor zone 6.

Voor zover de redactie kon inschatten was iedereen wel happy met de gekozen zone’s. Omdat 9 koppels acte de présence gaven bleven de zone’s 5 en 11 leeg. Het weekend deel 2 kon beginnen en we mogen voorzichtig stellen dat het een knalweekend was. Zullen we beginnen met het weer, 24 graden weinig wind een tikje variabel maar primair lekker zacht weer. De muggen die waren er helaas wel maar vanwege de wind in de avond uren van vrijdag op zaterdag viel dat gelukkig wel mee.

In dit verslag komen nog hele mooie zaken naar voren, rechts zien we daar enkele voorbeelden van. De beroemde voerboot “de witte zwaan” – De mooie foto die Riny meld – en Jan plaatste “Mijn maat is ook happie”. Op de vrijdag 13:25 uur plaatste Mike om een foto dat iemand “2x vandaag aan het voeren” was.

Wordt het niet eens tijd om die Mike (Van Der Maat Schilderwerken) eens een keer goed in de maling te nemen zodat hij zijn lachje voor een behoorlijk langere tijd gaat inslikken, vraagt de redactie bij deze aan Danny (DSG Onderhoud) en John van C (Infratechniek) ? Dat moet toch tenminste één lukken in deel 3 ! (Wordt vervolgt).

Kevin had van te voren aangegeven dat hij er gedurende de nachtelijke uren vermoedelijk niet bij kon zijn, haak+aas ging eruit als hij weg ging dus daarover geen discussie. Zijn partner loopt met een behoorlijk buik rond, en ja dat heeft Kevin gedaan, stout toch ! Het spreekt voor zich dat je er dan even niet bij kunt zijn, je bent verhinderd met redenen. Toegegeven het is beslist niet leuk voor je koppelmaat als je er niet bij bent maar in dit geval beslist met een goede reden.

De eerste is binnen, meesterwerk:
Op zone 6 laat Jarno weten dat er gewogen moet worden, John had aan zijn zoon Mees wat zaken uitgelegd en Mees vertrok naar zone 6. Mees maakte er gelijk meesterwerk van, hij vermelde netjes het bruto gewicht inc. weegsling 9 Kg, het gewicht van de weegsling 2,2 Kg en het netto gewicht 6,8 Kg. Naam van de weger staat er netjes bij “Mees”. Jarno en Pascal opende de scorekaart met + 6,8 Kg om 22:35 uur op de vrijdagavond.

Vangst no:2 ook op zone 6, ook bij Pascal en nu noteerde Ger 6,5 Kg maar tijdens de wandeling van zone 7 naar zone 6 passeer je ook zone 11. Op het wandelpad komt een rare gast aan gelopen, die gaat van het wandelpad af vermoedelijk om niet gezien te worden. Ger roept nog hoi naar hem en deels geschrokken roept de gast hoi terug, het voelde niet helemaal lekker en opletten kan nooit kwaad. Wat hij zo laat 23:43 uur nog zoekt aan de plas dat was niet helemaal duidelijk, hij liep richting zone 8 maar is verder niet meer gezien. Vangst no:3 op zone 8 bij Danny en Mike, 6 Kg werd genoteerd maar naast de vis is de foto veel belangrijker. Wat maakt die Ger toch prachtige foto’s, echt geweldig KNAP van hem !

De supersonisch weegfiets wordt op zone 8 achtergelaten maar niet veel later om 01:13u is de fiets weer terug op zone 7 om bij Johan een gigant te wegen, een karper van maar liefst 6 Kg. Kort daarna is de fiets op zone 1 en Mike is maar net weg en Jan vraagt of iemand kan komen wegen op 1. Jack had de eerste karper op zone 1 te pakken 8,5 Kg. Dan hebben we weer een vreemde en onzorgvuldige vermelding op de papieren invullijst. Vangst 6 wordt gevangen door John, welke John ? John van C of John-B want dat staat er niet bij. Gewicht 7,5 Kg staat op de lijst en in de WhatsApp groep zien we wel Jan met een karper van 7,5 Kg maar dat komt niet overeen met de papieren lijst. Wij denken dat Jan de vanger is van die karper, en John-B is de weger. John-B was dus slechts enkele uurtjes later 6:40u weer terug op zone 1 om te wegen, dit omdat Jan en Jack niet de door hunzelf gevangen karpers mogen wegen. Zeker Jan niet omdat die nogal vreemde streken bij zich kan hebben en wel om het volgende.

De beroemde voerboot “De witte zwaan”:
Jan liep al heel de week aan Gerry’s armen te trekken om die Cor eens een keer goed te grazen te nemen. Waarom jan dit zo graag wilde is niet duidelijk en omdat jan maar bleef zeuren is Gerry uiteindelijk overstag gegaan. Cor heeft en schitterende voerboot gekocht, dat mag gezegd worden en daar is Cor ook heel trots op. De vaste kern komt met enige regelmaat in de avonduren rond 19:00u het bankje Pisaflat bij elkaar om een beetje bij te kletsen. Zo ook over de voerboot van Cor, hoelang is die boot en wat kunnen we doen riep Jan die al heel de week met een grote big smiley rondloopt zoveel voorpret had hij.

Die boot is een Rolls, die is bijna 80cm lang. Als je nu de regel in het wedstrijd reglement aanpast zei Jan dat die boot verboden vanwege de lengte dan hebben we hem te pakken, en zo geschiede. Het reglement werd erop aangepast dat een voerboot van 75cm of meer tijdens de wedstrijden niet was toegestaan. Dat is helemaal prachtig riep Jelle, is dat alleen tijdens de wedstrijden dan vroeg hij, Ger kwam de boot nameten op verzoek wedstrijdleiding en inderdaad de Rolls was 78,5 cm.

Het wedstrijdreglement dat Ger bij had was zo vals was als de neten, werd aan Cor vanaf papier voorgelezen, John zat te filmen. Cor gaf Jan al gelijk de schuld. Zaag er maar 5cm vanaf schreef Nicky, gediskwalificeerd riepen anderen, Jan had zo’n beetje iedereen omgeturnd om het zaakje mee te spelen.

Cor: die Kevin is gek geworden, die moeten ze opnemen die is niet wijs
John-B: Ja Cor regels zijn regels
Ger: niet Kevin zegt dit, nee het staat in het wedstrijdreglement
Cor: jullie zijn gek geworden (Cor liep deels rood aan en was helemaal verbouwereerd rondjes aan het lopen)
Ger: ging naar Arjan-E en Riny op zone 3, speelt ook daar het spel verder maar Arjan-E en Riny wisten er wel van
Arjan: hoe komen ze erbij om te zeggen dat mijn boot de lang is, onzin (Cor komt aanlopen van zone 2 naar 3)
Riny: ja regels zijn regels Cor
Ger: ze hebben geen besluit genomen ik bel de voorzitter en die bepaald
Cor: kreeg gaande weg het vermoeden dat het niet klopte maar was ook niet 100% zeker
Cees: Cees gaat naar Cor en vraagt wat is er nu weer aan de hand, met een voerboot of zoiets, Robert stond erbij en die zei ” ik zeg niks ik bemoei me er niet mee, ik doe met de wedstrijd niet mee”
Cees: hoe is die boot gemeten Cor
Cor: ja zo en zo Cees weet ik veel, gewoon zo van hier naar daar, maar ik kan ook mijn andere boot ophalen toch want ik heb er vier
Cees: ja maar is de zwarte stoot-rand ook meegeteld
Cor: weet ik veul, ik denk het wel
Cees: ja dat mag dus niet, de zwarte rand is een stootrand Cor dat zie je toch die telt niet mee, ik overleg dit wel met de anderen
Jan v E: kan Cor niet een stuk van die boot afzagen dan
Cor: afzagen, afzagen bende helemaal maf geworden

Cor kan er nu wel om lachen maar neemt het Jan wel kwalijk dat hij vertrouwens personen van de vereniging misbruikt heeft. Hij gaat jan hoe dan ook terug pakken, Ger heeft al toegezegd graag Cor te willen helpen want dit kan niet. De grap die langer terug in 2013 is uitgehaald die kan Jan beslist niet vergeten zijn. (Wordt vervolgt)

Cor is ook Cor als het om het welzijn van de karper gaat, ook nachts om 3:45u ging Cor eropuit om meerdere karpers te gaan wegen, de weger mag immers zelf bepalen of hij wel of geen gebruik maakt van de ingelaste weegpauze tijdens de nachtelijke uren. Naast de nacht-trip melding kwamen nog meer leuke berichten voorbij in de besloten WhatsApp OGM-KK 2022 groep waarin we ook zien dat tot de controle bevoegde personen er ook graag bijzijn.

Invaller Jack:
De grote nieuwkomer die deze keer als invalvisser meedeed was jack, Jack ving resp. 4 karpers totaal gewicht 27,7 Kg. Jack verspeelde ook enkele karpers, één karper maakte het hem behoorlijk moeilijk, het schepnet ging tijdens het klaarleggen uit elkaar en hij hield een steellengte van slecht 30 cm over. Jan en Michael/Jack scoren de 2e plek op dit moment met 69,9 Kg.

Een meer doorgewinterde karpervisser is Pascal, hij pakte toch weer 7 karpers met een totaal gewicht van 41,8 Kg. Omdat Jarno ook een betere vis had van 14,6 Kg is dat voor het koppel + 56,4 Kg en blijven ze de leiders in de wedstrijd met subtotaal van 162,6 Kg. Opvallend was Hans, hij wist alleen vissend toch drie karpers te vangen, het totaal gewicht 42,2 Kg en dat leverde hem toch de voorlopige 4e plaats op in het klassement. De vis van de wedstrijd was natuurlijk “Dé Schub” van 23,7 Kg.

Individueel blijft Pascal de beste maar in deel 2 was Hans individueel de beste, Pascal had met 22,7 Kg de zwaarste karper maar die heeft Hans wat scherper gezet met 23,7 Kg. Totaal werden er in deel 2 toch nog 24 karpers gevangen, totaal 197,6 Kg en in beide delen samen 49 stuks 422 Kg. Alle gevangen vissen verkeerde in een tip top conditie en dat mag ook wel gezegd worden. Op naar deel 3, gaat dat nog verrassingen brengen we gaan het zien.

Is het nu klaar:
Dat kun je denken maar nee, hans wist op zone 9 ook nog een behoorlijke steur te vangen. Hans meet gelukkig alles op, de lengte was 118 cm, als het een voerboot was geweest was deze ook te lang 🙂 met een gewicht van 10,7 Kg.

10,7 Kg – Lengte 118cm

Sommige karpervissers zitten niet bepaald op de steuren te wachten, hebben een uitgesproken mening over steuren dat ze liever niet vangen. Anderen vinden deze prehistorisch vissen juist heel mooi, laat maar komen alles is leuk ook een grote brasem. Laat je hengel maar spreken en niet je mondje, de steur komt oorspronkelijk uit het voormalige Oostblok waaronder Rusland. Deze vis kan in de vrije natuur wel meters lang worden met een behoorlijk gewicht en wordt ongeveer 100 jaar oud.

Einde wedstrijd deel 2:
Er werd toch weer te vroeg met de auto’s aan de waterkant gereden, mannen doe dat nou niet. Wees blij dat wij het nog wel kunnen en mogen. Pas als er in de WhatsApp groep geschreven staat “Einde wedstrijd” pas dan mogen we met de auto’s erop, of je klok nu voor of achter staat is hierin niet van belang. Bij einde wedstrijd melding niet eerder.


Wedstrijdverslag deel 3 – karper koppelwedstrijd 30sep, 1, 2 okt.;
De eerste positieve opmerkingen werden al weer geplaatst in de besloten WhatsApp groep van de Karperkoppel wedstrijd deel 3. Met een hier en daar een paar kleine koppel wijzigingen:
Zo vist Arjan-M samen met Richard, dit mogen we zien als een kleine noodmaatregel van Arjan die nog steeds met 0,0 op de scorekaart staat en dat is niets voor een Melis. Van Richard weten we dat hij naast bescheiden ook ondertussen meer dan bovengemiddeld karpers kan vangen, de laatste tijd gaat het beslist beter sinds hij beschikt over een nog betere catapult zo vernamen we uit betrouwbare bron. Arjan weet wel wie hij gevraagd heeft om in te vallen.Maar dat kunnen we ook zeggen van Gerry die samen met Jack deel 3 gaat uitvissen, uit het verslag weten we dat Jack in deel 2 op zone 1 naast Jan behoorlijk meedeed qua vansgt resultaten.

Jan v Esch heeft van het bestuur een brief gekregen maar in de wandelgangen wordt er met geen woord over gesproken, Jan laat niks van zichzelf horen en laat zo iedereen in het ongewis over de inhoud en zijn reactie hierop. Marco en Cees hebben samen het riet weggehaald dat op verschillende visstekken meer dan behoorkijk uitgroeide zodat de wedstrijddeelnemers daar geen last meer van hebben. Alle vrijwilligers die in het seizoen 2022 onmiskenbaar goed bezig zijn geweest voor de verenigingbelangen, nogmaals namens het bestuur bedankt. Jullie zijn toppers.

Op vrijdag is de loting, tijdens de loting werden door ongeduldige deelnemers de envelopes letterlijk uit de handen van de voorzitter getrokken. Onder de noemer als je snel de envelope trekt hebt je een veel beter lotnummer. Als je uit 10 envelopen een envelop mag trekken dan heb je 10% kans dat je nummer 1 trekt. Zit op dat moment no:1 er nog in dat hebben de andere deelnemers 11% kans dat ze no:1 trekken enz…. enz… Visa versa is het ook zo dat de anderen pas weten welk nummer ze hebben bij het openmaken. Je kunt ook zeggen dat die persoon die zo graag als eerste een envelop wil trekken dan 90% kans heeft op een nummer dat hoger is als 1. We kunnen de koppels met de slechtste score in het volgende seizoen als eerste laten trekken, gewoon voor de leuke geste en het idee omdat na kansberekening het eigenlijk niets uitmaakt. We komen erop terug.

Wie gaat naar waar dat telt weer wel mee, het eerste koppel dat een zone mocht kiezen waren Danny en Mike, ze vertrokken naar zone 6 – Jan moest vanwege het afmelden van koppelmaat Michael het deze keer alleen doen en ging voor zone 2 – Hans en Fons, jawel Fons was weer van de partij en gezamenlijk kozen ze zone 8 – John-B en Cor gingen voor zone 9, ze waren zichtbaar happy – Arjan-E en Riny hadden ook hun eerste keuze te pakken met zone 4 – Kevin en Nick hadden meer tijd nodig, zeg maar gerust dat het moeilijk was om een keuze te maken, maar na wijs en rijp beraad gingen ze toch voor zone 7 – Richard (die voor de eerste keer mee deed) samen met Arjan-M pakte hun eerste keus zone 5.

De soep werd iets dunner nu met de resterende zone’s nog in de pot, resp. zone 1, 3, 10 en 11. Pascal koos zone 1 omdat hij die redelijk goed kende vanuit het verleden, ook hij moest alleen vissen opdat zijn koppel-maat Jarno vanwege nachtdiensten helaas niet kon aanschuiven – John-C en zoon Mees kozen voor zone 3 – Jack en Gerry, die hadden nog maar weinig te kiezen en vertrokken met een deels sip gezicht richting zone 10.

Jack had kort voor de loting de grap gemaakt “we hebben lotnummer 10” dus kom snel naar de loting, het bleek karma te zijn omdat even later duidelijk werd dat Jack inderdaad de envelope met lotnummer 10 had getrokken.

We gaan vissen:
De eerste karper werd gevangen op zone 2 bij Jan, er werd bruto 18 Kg genoteerd, en netto gewicht van 17,5 Kg voor de scorekaart hetgeen betekende dat de sling slechts 0,5 Kg zou wegen. Al snel werd er in de wandelgangen gesproken over de weeg-sling van Jan met het super lage gewicht. De scorekaart is op dit punt duidelijk genoeg en herstelde zichzelf omdat de tweede karper die bij Jan werd gewogen door een andere weger (Nick) het sling gewicht vastgesteld werd op 1,5 Kg. Het zou de wedstrijdleiding later beslist opgevallen zijn dat er een verschil was tussen de eerste en de tweede weging van 1 Kg. Daar kan uiteraard een logische verklaring voor zijn maar laten we voorop stellen, “we zijn allemaal mensen met menselijke eigenschappen” niemand gaat opzettelijk een ander bevoor of benadelen. De opzet van de scorekaart bied hiervoor eigenlijk geen ruimte. Het slinggewicht is later ook in overleg met Jan gecorigeerd naar 1,5 Kg en zo werd de eerste vangst van Jan 16,5 Kg, ook dat is een behoorlijke openingsscore.

Jan, die de ondeugd zelve is zei ook later, ik vang ze toch wel. Ik vang die extra kilo’s er wel bij en zal ze een lesje leren. Hoe is het met Peppie en Kokkie daar op zone 9, wat zijn die stil want die hoor je helemaal niet met zijn te grote voerboot. Wie ook liever zijn hengels liet spreken dat was Pascal, hij liet de tweede vangst noteren van 7 Kg.

Het wordt leuker:
Arjan plaatste al vroeg, om 05:34u om precies te zijn het bericht dat hij er klaar voor was om te gaan wegen bij de anderen. Op dat moment hadden verschillende deelnemers in de besloten WhatsApp-groep hun vangstmeldingen geplaats. Opvallen de was de zone alwaar al tijdens de loting de karpers uit het water sprongen en vervolgens weer neerplonsten was zone 4, Arjan-E ving karper 3 en 4 op resp, 11,5 en 8,5 Kg.

Superleuk dat Mees van Creij, zoon van John op zone 3 karper no:5 wist te vangen, mooi netto gewicht 15,5 Kg. En jawel daar was Pascal weer met vangst no:6 gewicht 8 Kg. Fons wist op zone 8 vangst no:7 op de oever te brengen 10 Kg voor de score kaart. Ook zone 7 liet van zich horen, Kevin 5,5 Kg maar de klapper van deze week werd gebavangen op zone 6 en dit was De Grootte Schub van 23 Kg die door Mike werd gevangen. Deze vis is over het gehele seizoen al meerdere keren op de kant gekomen. Hoewel dit gewicht goed meetelde voor de scorekaart was Pascal die + 9 Kg liet noteren met wedstrijd deel 3 vangst no:10. In totaal scoorde Pascal in zijn eentje vissend maar liefst + 24 Kg voor de scorekaart. Jan pakte op zone 2 vangst no:11 + 7 Kg voor de score maar had slecht + 23,5 Kg als subtotaal score.

De vangsten hopten zo heen en weer tussen die twee die hun hengels laten spreken, Pascal – Jan – Pascal – Jan – Pascal – Jan. De karpers sprongen goed tussen zone 1 en 2 langs het riet en daar plukte Jan en Pascal de vruchten van. Pas bij vangst no:16 wist Hans het hoppen van Jan en Pascal te doorbreken met 8 Kg voor de scorekaart, alsof de duivel ermee speelde was het toch weer Pascal die de laatste vangst no:17 liet noteren met + 7,8 Kg voor de scorekaart.

Mannen we kunnen er niet omheen, Pascal en Jarno zijn de winnaars van de Karperkoppel wedstrijd 2022 en hoe! ze pakken deel 1, 2 en 3 op een overduidelijke wijze. Team Grain-Baits Pascal en Jarno vangen in totaal 215,1 Kg, het aantal karpers gevangen in OGM-KK deel3 is 17 stuks en hiervan wist Pascal al vissend in zijn uppie er toch weer 6 (52,5 Kg) van te vangen. In totaal is er 596,3 Kg karper gevangen, resp. 25 stuks deel 1 + 24 stuks deel 2 + 17 stuks deel 3 maakt 66 karpers totaal. Karpers gevangen 20Kg is 3 stuks, resp. 22,7 23,7 en 23 Kg. Het koste de vereniging en de leden een paar knaken met een portie aan vrijwilliegerswerk maar dan hebben we ook wat, een prachtig bestand aan vissen met voor iedereen wat wils.

Hoewel het haast onmogelijk is om op 0,0 Kg te eindigen voorziet de Noorderplas ook in die behoefte gezien de scorekaart, op zeker dat sommige koppels nu al uitkijken naar een dikke vette revance van 2023, reken maar van yes. In deel 3 wisten de deelnemers van de zone’s 5, 9 en 10 geen karpers op de kant te brengen en hierin is beslist ruimte voor verbetering toch ?

Tot slot:
Jarno en Pascal Team Grain Baits pakken overduidelijk de titel en zijn de winnaars OGM-KK 2022. Het zijn beslist de vissers die het altijd moeten doen, van aaspresentatie tot de gebruikte materialen het speelt allemaal een grote rol. De ketting is net zo sterk als de zwakste schakel, en dat bolletje van Grain Baits dat door Hans en Diana bedacht en geproduceerd is dat geeft toch ook wel te denken. Als we goed vangen dan zijn we hele goede vissers maar vangen we daarentegen minder dan krijgt het aas of de vissen de schuld.

Was het gezellig, ja dat is zeker waar:
Of Richard het ook leuk vond, hmmmmm hierover is geen twijfel meer omdat zijn wederhelft die ging al kort na de wedstrijd uitkijken naar een tent en een strecher en die zijn ondertussen al besteld. Cor werd door zijn vismaat John ook weer in de maling genomen, in overleg met Ger vaarde hij de voerboot uit van zone 10 naar zone 9. John kwam spontaan aanlopen en zei “hey Cor zie jij dat niet”, die Ger vaart gewoon in onze zone, “hey dat is onze zone hier” schreeuwde John het uit, Cor zei doe rustig aan man dadelijk een hoop gezeik hier. “Hey gvd rot op met die boot uit onze zone” en John vulde zijn voerschep met lange steel en slingerde een serie boilies richting de voerboot. Kappen nou riep Cor dit geeft en hoop gezeik man, doe normaal John. Ger riep terug “Max heeft het zeker slecht gedaan tijdens de kwalificatie dat je zo gefrustreerd bent en Cor dacht ojee nu gaat het fout. Ger zei niks meer en haalde zijn boot terug, John deed net of het serieus was en Cor kneep hem wel een beetje wat nu. Koen die op visite was vond dat John het echt te bont maakte, dit gaat niet goed John stop ermee man.Ook Jan zat weer de deugniet uit te hangen, hij dreigde op te ruimen nadat er gesmoezeld werd over zijn weeg-sling van 50 gram en Mike belde al weer ongerust op om het een beetje recht te breien, ook Mark die bij Jan op visite kwam kreeg te horen dat Jan zijn beetmelders via een zonnepaneel die op de tent lag werden opgeladen.
Als redactie denk je dan, wordt het niet eens tijd dat die Mike, John-B en Jan van E eens goed teruggepakt worden want Cor is er helemaal klaar mee.

De foto parade:
Dat is een mix en mengelmoes van alle foto’s die tijdens wedstrijd-deel3 geschoten zijn.

De prijsuitreiking wordt gehouden in De Schans in de maand november en de leden ontvangen nog een aanvullend bericht. Buiten huilt de wind om ’t huis en de kachel staat niet te snorren op 4 dit i.v.m. de energie tarieven staat deze slechts op standje 2. En hierom is het wellicht een goed idee om eens kennis te maken met onze nieuwe sponsor BJJ ‘s-Hertogenbosch zodat je jezelf tijdens het sporten in verschillende sport onderdelen die BJJ te bieden heeft eens goed kunt opwarmen.

Het bestuur wil nogmaals alle sponsoren bedanken die dit alles mede mogelijk maken, doe zaken met onze sponsoren omdat je er als lid van de vereniging ook zelf beter van wordt.

P.s.:
Er is al eerder over gesproken, de invoering van het punten systeem voor OGMKK 2023.
De vangsten van elk wedstrijddeel worden beoordeeld op gewicht en punten, het koppel dat per wedstrijddeel het meeste vangt (gewicht) krijgt hiervoor 10 punten – 2e koppel krijgt 8 punten – 3e koppel krijgt 6 punten – 4e koppel krijgt 4 punten de overige koppels resp. 3, 2, 1, 0 punt(en). 1 punt voor de zwaarste karper voor elk wedstrijddeel.

Door de toevoeging van het extra punt zwaarste karper wordt ook dat beloond in elk wedstrijddeel, of je nu de zwaarste karper vangt in deel1 of in deel 3 dat moet gelijk blijven voor iedereen qua beoordeling. In dat geval zou het ook een kleine wijziging opleveren voor 2022 in de winnaars lijst. Het aantal gevangen karpers en de score gemaakt in deel 1 gaf Nicky en Kevin 8+2 = 10 punten. Er werden 8 punten gegeven voor het aantal Kg’s gevangen en + 2 punten extra voor het aantal karpers dat in het punten systeem ook meetelt. Mike en Danny hebben in dat geval 13 punten totaal wat hun de 4e plaats oplevert maar ze behaalde 1 punt extra voor de zwaarste karper in deel 3 en hebben daarom ook 14 punten.

Nu wordt het weer belangrijk om te kijken wie heeft dan totaal het meeste gewicht, 14 punten Fons en Hans (60,2 Kg) – 14 punten Nicky en Kevin (41,6 Kg) – 14 punten Mike en Danny en die hebben 72,9 Kg totaal gewicht staan. Zo nemen we alles mee voor de wedstrijd-scorekaart daar waar het gaat om vangst resultaten. Maximaal kan een koppel dus 3x (10+3) = 39 punten behalen maar kan daarnaast ook nog 3 extra punten behalen als ze in elk wedstrijddeel de zwaarste karper vangen geeft een max van 42 punten.

Opvallend is ook dat Fons en Hans met hun gedeelte 4e plek slechts 12,8 Kg nodig hadden om 3e te worden en ook Nicky en Kevin zaten er nog dicht op. Kortom de competitie wordt op deze wijze veel dichter bij elkaar gebracht met aandacht voor veel meer zaken als alleen het hoogste gewicht.

Ook opvallend is dat Jarno en Pascal met 26 punten subtotaal in deel 2 door Jan en Michael nog in te halen waren maar dan moest er 10+3 punten behaald worden in deel 3 en uiteraard had in dat geval Jarno en Pascal slechter moeten scoren b.v. met 2 punten of minder. De voorsprong van ruim 100 Kg die Jarno en Pascal hadden dat was een zware dobber geworden om dat nog in te halen door wie ook. Met het punten systeem is je punten score gekoppeld aan de vangstresultaten van dat moment, deel 1 leverde in vele wedstrijden meer Kg op als deel 2 of 3. Ook niet onbelangrijk, als een koppel in deel 3 slechts 3 karpers vangt van b.v. 22 Kg subtotaal dan kan dit toch 10+3 punten opleveren als de andere koppels minder scoren, een slechts weekend vissen dan is meestal voor iedereen een stuk minder maar spring je er dan toch uit met je vangsten dan wordt het ook beloond.

We zetten er voor het gemak de scorekaart + punten toevoeging erbij, laat je ogen er eens overheen gaan en we komen er later op terug.

Knoop in je zakdoek:
Waarom; Carp Den Bosch 20-22 januari 2023;
Waar; In Den Bosch;
Waar precies; In de Brabanthallen;
Wanneer; op vrijdag en zaterdag is de beurs open van 9 tot 17 uur. Op zondag van 9 tot 16 uur.

Nog meer info over Carp Den Bosch op: Europes Biggest and Best Carp Show

Loading

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *