Karper koppelwedstrijd 2021

De karper koppelwedstrijden 2021:

Lees de reglementen en het karper wedstrijd-reglement voor aanvullende informatie en/of voordat u zich aanmeld om misverstanden en teleurstellingen achteraf te voorkomen.

De wedstrijd data:
1ᵉ karper koppelwedstrijd 4, 5, 6 juni (2 nachten)
2ᵉ karper koppelwedstrijd 20, 21, 22 augustus (2 nachten)
3ᵉ karper koppelwedstrijd 1, 2, 3 oktober (2 nachten)

Het gaat om een wedstrijd waarin de deelnemers totaal 3 weekenden karpervissen – aantal nachten is 6 – alle vangsten worden bij elkaar opgeteld – deelnemers mogen ook een deel of delen van de wedstrijd vissen en tussendoor hengels opruimen/binnen halen om b.v. naar huis te gaan.

De loting:
Aanwezig zijn op het meting-point (Pisaflat) om 17:00 uur, aanvang wedstrijd 18:00 uur maar de deelnemers mogen direct na de loting aanvangen met vissen.

Wedstrijdverslag:
Het verslag bestaat uit drie delen, voor elke wedstrijd een verslag dat steeds als vervolgverslag aan dit artikel wordt toegevoegd. Op deze pagina vindt u later de wedstrijdverslagen deel 1, 2 en 3.

Wat zijn de prijzen:
De verdeling van de prijzen zijn als volgt, over de wedstrijden kennen we meerdere winnaars, koppel- en individuele winnaars.
Het winnende koppel krijgt de titel eerste prijs + prijzenpakket.De tweede prijs titel tweede prijs + prijzenpakket.Derde plaats titel derde prijs + prijzenpakket.De individuele winnaar (totaal gewicht) wint titel winnaar-individueelDe persoon die de zwaarste karper vangt (gezien over drie wedstrijdsessies) titel grootste karper.
De prijzen worden op een van De Schans dagen uitgereikt (eind oktober) door de wedstrijdcommissie. Niet onbelangrijk om te vermelden Grain Baits participeert in de prijzentafel met prijzen en tegoedbonen die niet overdraagbaar zijn. Klik op de Sponsor pagina Grain Baits voor meer informatie.

Wedstrijd duur / zone’s:
De wedstrijd bestaat uit totaal uit drie weekenden (deel 1, 2 en 3) karper vissen waarbij alle vangsten van karpers – graskarpers – kruiskarpers bij elkaar worden opgeteld. De loting van de zones gebeurd voor elk wedstrijdweekend opnieuw, het koppel dat het laagste nummer trekt mag als eerste hun voorkeur zone kiezen. Bij de volgende wedstrijdweekenden mogen geen zones gekozen worden die al eerder door het betreffende koppel gekozen zijn. Voorbeeld, vist het koppel gedurende wedstrijddeel 1 op zone 1 dan mag dit koppel in de volgende wedstrijddelen niet meer vissen op zone 1. Zo vist elk koppel gedurende de wedstrijddelen 1, 2, en 3 vanaf een nieuwe zone. Omdat op deze wijze de kans groot is dat de beste zones er in principe als eerste uit zijn mag het koppel met het hoogste nummer kiezen uit alle zones die nog overblijven ook als er al eerder vanaf die zone door hun gevist is. Een andere uitzondering op deze regel is als de loting geen anderen keuze overlaat.

OGM-KK 2021 zonekaart

Het spreekt voor zich dat het iedereen vrij staat om te vissen op geheel eigen wijze en persoonlijke voorkeuren echter wel met inachtneming van de reglementen.

Wissel medaille OGM-KK

Wissel medaille “Leiders in de wedstrijd”:
Tijdens de wedstrijd heeft het koppel die de leiders zijn in de wedstrijd de zogenaamde wissel medaille, zij dienen deze medaille goed zichtbaar op te hangen gedurende de wedstrijddagen. De houders verzoeken we een foto te maken en plaats deze in de Whatsapp groep of stuur deze naar de websitebeheerder. Op het moment dat een ander koppel de leiders worden in de wedstrijd gaat de wissel medaille over naar de nieuwe “Leiders in de wedstrijd“. De wedstrijdleiding vertrouwd erop dat de oude en/of de nieuwe leiders dit zo spoedig mogelijk doen.

Aanmelden:
Voor aanmelden, neem contact op met het bestuur die de wedstrijd organiseert en coördineert en de deelnemerslijst bijhoud. We vermelden het nogmaals, lees voordat u zich opgeeft eerst het grotere vissoorten en karper wedstrijd reglement door zodat u op de hoogte bent. Onwetendheid mag nimmer een excuus zijn, het gaat ongetwijfeld ook om de gezelligheid maar het is en blijft wel een wedstrijd met daarbij behorende wedstrijdregels.

Inschrijfgeld en tevens inleg is € 30,- per persoon voor deelname aan karperkoppel wedstrijden deel 1, 2 en 3, dit bedrag moet uiterlijk één week vóór aanvang wedstrijdweekend deel 1 bij de wedstrijdcommissie/penningmeester binnen zijn. Een goede plaats voor het betalen van de inleg is de Algemene Ledenvergadering. Aanmelden voor deelname kan tot aanvang eerste wedstrijddag mits er nog plaats is, informeer altijd of je nog kans maakt en mee kunt doen.

WhatsApp OGM-KK 2021:
De vereniging beschikt over meerdere WhatsApp groepen, is de inleg voldaan dan wordt u aan de wedstrijd WhastApp groep OGM-KK 2021 toegevoegd. In deze groep wordt tijdens de wedstrijd informatie uitgewisseld alles wat voor de wedstrijddeelnemers van belang kan zijn. Verder houden de leden deze groep graag zo schoon mogelijk, melden van vangsten- gewicht vermeldingen en foto’s van de vangsten en wie waar gaat wegen op welk moment zijn primair de berichten die hierin voorbij komen.

Opgestaan is plaats vergaan:
Fons mag ook graag vissen aan de Noorderplas zeker op die momenten als het wat drukker wordt aan de verenigings-wateren waar hij voorzitter van is. Fons viste in 2020 al een deel van de wedstrijd mee en schoof graag aan in een van de vrijgekomen plekken. Om misverstanden te voorkomen, samen met de nieuwe aanmeldingen is zoals het er nu naar uitziet het deelnemersveld voor de wedstrijd van 2021 al behoorlijk. Informeer altijd bij Marco wat de mogelijkheden zijn, deelnemers die meededen aan de vorige wedstrijd staan automatisch op de deelnemers lijst voor het volgende jaar dit was altijd al zo, opgestaan is plaats vergaan.

Koppel 1 – Marco & Kevin
Koppel 2 – Raymond & Michael
Koppel 3 – Jan v E & William
Koppel 4 – Johan & Gerry
Koppel 5 – Mike v/d M & John v C
Koppel 6 – Jarno-H & Pascal-S (Grain Baits)
Koppel 7 – Rini-S & Arjan E
Koppel 8 – Fons & Hans C
Koppel 9 – Roy & …
Koppel 10 –


Wedstrijdverslag deel 1 – karper koppelwedstrijd 4, 5, 6 juni;

Laten we eerst de verdeling van de zone’s behandelen:
De karpercommissie had 10 enveloppees gemaakt met inhoud, daarin het wedstrijdreglement en het lotnummer. Hoewel dat lotnummer voor de meeste het belangrijkste moeten we niet opzettelijk de regels overtreden anders vis je buiten de wedstrijd.

Lotnummer 1 geeft je het recht om het eerste een zone te kiezen, Marco & Kevin vertrokken naar zone 8, Raymond en Michael zone 4, Jan v E en William zone 2, Johan en Gerry zone 9, Mike v/d M en John v C zone 10, Jarno en Pascal zone 5, Riny en Arjan E zone 7, Fons en Hans C zone 6.

De winnaars van OGMKK-2020 trokken lotnummer 10, zoals het liet aanzien was zone 5 niet bepaald hun eerste keus maar het was niet anders. Met het lotnummer 10 in de hand zijn er al vele (7) zones bezet. De zones die voor hun nog beschikbaar waren zoals zone 3, 5 en 11 was achteraf bezien zone 3 of 11 een betere optie geweest zijn, praten achteraf is altijd makkelijk.

Raymond en Michael scoorde goed op zone 4 en ook zone 3 bied dezelfde mogelijkheden. Ook zone 11 was dit keer ten onrechte ondergewaardeerd, vele karpers zwommen gedurende het wedstrijdweekend hun rondjes.

Onderschat inzicht en techniek niet:
Techniek en inzicht is de sleutel tot succes, geef je ogen goed de kost voordat je ergens zomaar neerploft. Voordat we verder gaan, onze voorzitter Cees Melis maar uiteraard ook onze sponsor Grain Baits wenste de karpervissers een hele mooie en succesvolle wedstrijd toe. De voorzitter van HSV ‘s-Hertogenbosch was ook als deelnemer aangeschoven en werd toegevoegd in de WhatsApp groep door karpercommissielid Marco.

We krijgen windkracht 12 riep Marco het weer slaat helemaal om, hij was natuurlijk heel trots op zijn nieuwe aanwinst de Titan tent die hij naar eigen zeggen veel te duur had gekocht. Je kunt er met vier man op gaan zitten vertelde hij ons, maar wij denken dat Marco de tekst van deze Titan tent fout heeft gelezen, deze tent bied ruimte voor vier personen mits deze gaan zitten. Windkracht 12, man dat is een orkaankracht dan ga je toch niet vissen.

Als het maar gezellig is, het eerste vangst bericht kwam van Riny; ‘kan er iemand komen wegen wij hebben er 4 en geen bewaarzakken meer snel a.u.b.‘ – en direct erachteraan kwam Raymond met; ‘oke en dan graag hier wij zitten met hetzelfde‘. Dit zou betekenen dat de eerste 8 karpers en enkele steuren een feit waren. Vijf karpers werden op de gevoelige plaat vastgelegd bij Arjan en Riny, twee karpers bij Fons en Hans en daarna was het foto’s schieten bij Raymond en Michael die drie karpers hadden. Vandaar vertrok onze werkbei / werklust Marco naar Johan en Gerry voor het fotograferen van slechts een karpertje van 5 Kg. Na 11 Karpers die tot nu toe waren gevangen en dit met slechts één keer de klok rond vissen waren Riny en Arjan de leiders in de wedstrijd.

Na ongeveer acht uurtjes vissen, rond 04:00 uur kwam een steur op de mat bij Johan en Gerry, het was één van de 25 steuren die in 2015 zijn uitgezet. Zone 9 staat bekend om de steuren die er zwemmen, hoewel het schitterende prehistorisch vissen zijn was een karper van dit kaliber voor het wedstrijdelement toch net even iets beter geweest. De steur is natuurlijk een indrukwekkende sportvis en wil je deze niet vangen dan moet je niet gaan vissen waar ze overduidelijk wel zwemmen.

Jan en William zaten letterlijk en figuurlijk op 2, Jan mocht zelfs drie keer dezelfde steur vangen vandaar dat we die steuren hebben doorgestuurd naar Pascal die in het verleden voor het vangen van teveel steuren weleens heeft ingepakt en naar huis is gegaan.

Ook John en Mike maakte een mooie foto, indrukwekkend om te zien. Een snoek die een fikse paling wilde verorberen maar deze paling snoerde letterlijk en figuurlijk de bek van de snoek. Hij zat er geheel omheen gedraaid, de snoek ging op zoek naar de vrijheid maar kwam in de lijn van John terecht. Mike die samen met John op zone 10 zaten keken met verbazing wat er nachts op de onthakings-mat lag, een bijzondere vangst die we graag met jullie willen delen. De snoek had er duidelijk veel moeite mee om er van bij te komen, een geruime tijd later zwom deze nog redelijk vermoeid weg.

Het ging snel met de aanbeten, behoorlijk constant met hier en daar ook regelmatig wat lossers maar dat hoort erbij. 14 karpers werden er gevangen door het koppel Raymond en Michael, maar het moet gezegd worden dat Michael de sterren van de hemel visten met 10 gevangen vissen die gezamenlijk gewicht hadden van 71,1 Kg. De wedstrijd is nog niet gelopen maar met 71,1 Kg blijf je wel voorlopig individueel de betere van dit moment, daarachter volgt Gerry met 43,9 Kg en vergeet ook Fons niet die samen met Hans als koppel viste op zone 6 en Fons liet individueel 31,8 Kg noteren. Michael heeft tot dusver zonder enige twijfel klassen gevist en ook gevangen, het is een groot voordeel als beide leden van het koppel hun visjes weten te vangen, dan loop je lekker uit.

In totaal zijn er in deel 1 van de wedstrijd 28 karpers gevangen, subtotaal 242,6 Kg en de zwaarste karper was 17 Kg. Dat was in 2020 deel 1 met resp. 155 Kg en in 2019 deel 1 met resp. 170,6 wel anders. De vis uitzettingen zijn behoorlijk gunstig voor de vangsten blijkt wel.

De zwaarste karper, hoewel deze is gevangen door Kevin op de hengel van Marco wordt deze conform het wedstrijd reglement genoteerd voor Marco.

Is er iets in het bovenstaande onjuist, dat wil het bestuur dan graag van u weten.
De leiders in de wedstrijd zijn natuurlijk Michael en Raymond, hun kinderen zijn uiteraard apetrots op hun vaders, dat moge duidelijk zijn.

Wedstrijdverslag deel 2 – karper koppelwedstrijd 20, 21, 22 augustus;

Aan het wedstrijdreglement zijn enkele kleine wijzigingen doorgevoerd, er bestaan geen wedstrijd commissie meer en hierom is er een nieuwe wijze van weging ingevoerd, onze secretaris zal vooraf aan de loting een uitleg geven.

De WhatsApp groep OGM-KK 2021 hierin zijn alle deelnemers en tot controle bevoegde personen toegevoegd, het gebruik hiervan staat omschreven in het karper wedstrijd reglement. Het koppel Hans en Fons hebben aangegeven helaas verhinderd te zijn voor wedstrijddeel 3 maar voegen hier wel aan toe dat ze in wedstrijddeel 3 er beslist bij zullen zijn.

Op de afbeelding rechts zien we dat John van Creij (van Creij Infratechniek) druk doende is met de voorbereidingen, de pannen staan al weer op het vuur om voer en aas gereed te maken voor de wedstrijd. John en zijn zoon Mees hebben de smaak van het karpervissen goed te pakken. Met name Mees is niet meer van de waterkant weg te houden. John vist samen met Mike als koppel, ze staan beide op het standpunt dat het in wedstrijddeel 2 beslist beter moet. John heeft al verschillende trainsessie erop zitten, kant en klaar onderlijnen van een bepaald merk die gaat hij zeker in de wedstrijd niet meer gebruiken. Hij heeft links en rechts wat informatie ingewonnen en gaat hiermee aan de slag.

De (weer) omstandigheden:
Vrij veel bewolking en lokaal (mot)regen of een enkele bui, op een enkele plek is op de vrijdag de zon even te zien. ZW2 wind en de zaterdag is bewolkt. Zondag overdag is er een vrij grote kans voor onweersbuien, om te vissen beslist niet slecht. Van het koppel Fons en hans weten we dat ze helaas verhinderd zijn, ook Raymond moet een gedeelte van wedstrijd deel 2 ten dele alleen doen omdat Michael een andere verplichting heeft. Dat betekend dat bij leven en welzijn een goed deelnemersveld acte de présence geven om te gaan knallen in deel 2.

De loting deel2:
De secretaris was nog druk doende met papierwerk die voor de wedstrijd nodig waren, de afspraak was om pas om 17:00 uur aanwezig te zijn bij de parkeerplaats Pisa flat. Kort na 16:00 uur ontving Gerry meerdere berichten “waar blijf je”, Gerry die niet uit een ei komt vroeg zich al gelijk af wat steekt hier achter. “Hey Gerry kom je al het is al druk hier”, voor Gerry was het duidelijk ze zijn iets van plan. Telefoon alvast uit de zak je weet maar nooit of had dit iets te maken met de vernielingen aangebracht door een lid op 18 juli j.l. toen er een sticker van een Boilie bedrijf die geen sponsor is van de vereniging en een tekst op het reclame / infobord is geschreven “HSV Gerries genoegen”. Recentelijk vroeg Marco hoe schrijf je precies Gerry’s Lake en de laatste weken grapt iedereen “Gerry’s Lake” aan de waterkant.

Bij aankomst op de parkeerplaats opende de voorzitter Cees met de woorden Gerry we gaan vandaag iemand in het zonnetje zetten die heel veel voor de vereniging doet, op het moment dat Gerry doorkreeg dat het om hem ging greep hij in en zei mannen kom op we doen dit allemaal samen. Gerry steekt al sinds 1998 zijn nek uit voor de vereniging en doet veel vrijwilligers werk, hij begrijpt ook dat er altijd personen zijn (profiteurs) die eigenlijk alleen maar profiteren van andermans verenigings-inzet, het is niet anders het zij zo. Er zullen ook altijd personen blijven die het woord vereniging niet snappen, die snappen niet dat het een samenwerkingsverband is.

Cees greep in en Gerry moest nu effe zijn smoel houden, en anders wordt je gediskwalificeerd zo grapte hij. Iedereen keek Gerry aan met een glimlach in de ogen, ze hadden gezamenlijk een hoodie laten maken met opdruk die op een leuke wijze indruist tegen het gedrag van die personen die binnen de vereniging de goede sfeer pogen te verzieken. Van de tekst op het infobord geschreven “HSV Gerries genoegen” is Gerry’s Lake gemaakt en ook andere opmerkingen als “wat ben ik toch knap en € 27,50” zijn binnen de vereniging zijn eigen leven gaan leiden. Cees zei “Ger je moet hem wel aantrekken“, hoewel sommige dachten dat doet Ger niet maar uiteraard doet hij dat met alle plezier wel, omdat het niet als een sneer bedoeld is maar als een goed geplaatste grap van Mike Mike van der Maat Schilderwerken: die als initiatiefnemer ook een reactie kan verwachten onder de noemer van; ‘wie de bal kaatst kan deze ook terugverwachten’. Tussen de regels door lezend spreekt het voor zich, “Mike gij hurt er nog van menneke”.

Vanuit de ledengroep is verzocht en aangedrongen om dit juist wel in het verslag op te nemen, daar wilde hij even een nachtje over slapen en zag dat eigenlijk nog steeds niet zitten. Dit om verschillende redenen maar primair omdat de sfeer-bedervers binnen onze vereniging die aandacht helemaal niet verdienen. Het is precies wat Arnold en Cees al herhaaldelijk blijven roepen, als het je niet bevalt binnen onze vereniging dan ga je toch lekker ergens anders vissen, en zo denken vele met hen erover.

Uiteraard voelt dit gebaar (de hoodie) wel als een behoorlijk duw in de rug, dat een grote ledengroep zich op deze wijze openlijk verzet tegen het walgelijke kinderachtige wangedrag van slechts enkele personen. Als bestuurslid heeft Gerry ook wat achtergrondinformatie, niet iedereen behorende tot die groep (Boilie leverancier die geen sponsor is) schaart zich achter de handelingen als het vernielen van vereniging eigendommen. Dat spreken ze ook openlijk uit, schuwen het noemen van de naam van de pleger ook absolute niet. Ook de Boilie leverancier heeft in persoon duidelijk kenbaar gemaakt dit gedrag absolute af te keuren, hoewel het wel degelijk gaat om een sticker van zijn bedrijf slaat dit nergens op. De Boilie leverancier blijft erbij en geeft ook duidelijk aan pertinent niet achter deze actie te zitten, hij heeft leden van die groep ook met klem verzocht er niet over te praten met sommige personen. Dit is niet goed voor de naam van zijn bedrijf, het was rustig en juist daar was hij heel erg blij mee en zo zie je maar er is maar één persoon voor nodig om dit te verpesten.

#doeslief #doesnormaal

Jack met de weegfiets

Een wedstrijddeel met letterlijk slapeloze nachten:
Alles aan de wedstrijd is leuk ook het gemopper over de weegfiets en het niet kunnen slapen, we doen het allemaal samen en dan dien je ook rekening te houden met elkaar. Deze fiets is omgedoopt tot weegfiets met mandje erop, Jack jr. heeft deze fiets beschikbaar gesteld voor de vereniging, het is Jack sr. die de fiets heeft opgelapt in verenigingsbelang. Als een ander lacht heb jij ook lol is de gedachten, vissers klagen sowieso – over het weer – over het viswater – over de vissen en vanaf heden over de weegfiets. Omdat we het breder moeten bezien is ook de weegfiets een succes, het was een experiment en er worden een paar kleine puntjes aangepast zodat je niet met de weegmiddelen over de kop kunt slaan. Met name de lange weegstok van 2 mtr zorgde voor problemen in het bochtenwerk, de weegfiets heeft beslist kilometers gemaakt maar ging tijdens dit wedstrijddeel bij puur toeval vooral op en neer tussen de zones 6 en 7 omdat de vanger de nieuwe weger werd. Zo zagen min of meer twee koppels elkanders vissen vangen en ook nog wegen. In totaal werden in de zones 6 en 7 maar liefst 16 karpers gevangen en dan heb je het probleem dat de weger moet komen en de vanger die was sowieso al wakker.

Het wedstrijd-reglement stelt dat de weging geschied door wedstrijddeelnemers en/of tot controle bevoegde personen, (koppelmaat uitgesloten). Elke deelnemer kan mits op een eerlijke en sportieve wijze een weging doen, het bestuur gaat uit van 100% nauwkeurigheid en eerlijkheid. Nachts worden graskarpers altijd direct gewogen, hoewel alle vangsten direct gemeld worden is er een weegpauze tussen 01:00 uur en 07:00 uur ingelast, de weger mag zelf bepalen of hij hier van af wil wijken.

Omdat er toch nachts gewogen is dan is het resultaat dat het koppel Arjan en Riny en het koppel Pascal en Jarno gebroken waren. Ook andere wegers als Johan en Gerry hebben weinig geslapen alleen de bijvangsten houden je al wakker. Achteraf bezien, vangst na 01:00 uur melden in de WhatsApp groep en als niemand wakker of beschikbaar is kan die vangst best wel even wachten op latere weging. Dan hadden we ook het probleem van heb ik nu een karper of een kruiskarper in mijn handen niet gehad omdat kruiskarpers tellen als 2 Kg max volgens het wedstrijdreglement. Ook de overdag gevangen karper van Raymond heeft opvallend veel kenmerken van een kruising (hybride) tussen een karper en een giebel. Een kruiskarper eruit pikken is goed opletten tijdens het wegen omdat deze vissen ook kenmerken hebben van zowel de giebel als de karper. Bij een kruiskarper zijn twee korte bekdraden aanwezig (bij de karper zijn die duidelijk langer) – ze zijn wat donkerder en bruiner van kleur – op de zijlijn liggen 31 tot 35 schubben – ook de giebel-achtige ronde borstvinnen zijn duidelijke kenmerken voor de kruiskarper die met gemak 50 cm groot kan worden.

Het zal voor iedereen duidelijk zijn als de gewichten van kruiskarpers worden bijgesteld naar 2 Kg max dan ben je als deelnemer iets te voorbarig om te roepen “wij nog 5 Kg en we staan voor” en “wij staan nog 4 ons voor”. Het besluit is genomen om alle karpers te blijven wegen, dus ook in wedstrijddeel 3. Dan wordt niemand benadeeld of bevoordeeld, het maakt niet langer uit of het gaat om een graskarper, kruiskarper van welke familie ook, we blijven ze allemaal wegen en we hebben weer een discussie puntje minder.

Deze wedstrijdregel was ingesteld na de vis-uitzetting van 3 x 250 Kg kruiskarpers, om die te gaan wegen tijdens de karper koppelwedstrijden dat kon voor de weger een hele klus worden, dit valt achteraf bezien reuze mee en dan zeggen we als bestuur weg met die regel.

De volgende afbeeldingen zijn geschoten door resp. Marco vanaf zone 2 en Gerry vanaf zone 8:

Geschoten vanaf zone 2 door Marco
Geschoten vanaf zone 8 door Ger, Mike gaat scheppen.

Nou dat was een plaatje, Marco zat op zijn troon 🙂 op zone 2 en zag de wegers op en neer slenteren van zone naar zone.

Na de wedstrijd gaf Marco ook aan nog nooit zo goed uitgerust te zijn van een vis-weekend. De foto is bijzonder te noemen maar met de nieuwe aanpassing, het gebruik van de weegfiets zoals omschreven in het wedstrijdreglement zal ook Marco en Kevin meer werk krijgen, iets dat ze helemaal niet erg vinden natuurlijk. De volgende foto is een actie foto waarop we schepper 1e klas Mike in actie zien om een karper te landen die John op dat moment aan het drillen is. Wat waadpak zegt Mike, die ga ik zo wel effe scheppen wat denk jij nou John, en zo geschiede.

Arjan opende met een mooie volschub als eerste vangst:
Een voorgeselecteerde volschub karper zien we op de foto. Wat een plaatje van een vis, en wie zien ook de vanger met een behoorlijke big smile. Dat is Arjan die na een tijdje weer terug is van weggeweest, we noteren als eerste vangst van deel 2, Arjan – spiegelkarper 6 Kg zone 6.

Fouten op de vanglijst:
Op de vanglijst is ruimte om de naam in te vullen van de vanger en de weger, de weger kan natuurlijk nooit de koppelmaat zijn. Als je Raymond heet dan schrijf je geen Arjan op, de foto is gemaakt door mister X en de foto wordt geplaatst door Riny in de WhatsApp groep. Uit niets was op te maken wie de foto had gemaakt, Riny en Arjan wisten het zelf niet te benoemen en Arjan gaf wel direct aan hetgeen op de lijst staat dat klopt duidelijk niet. De gewichten van de karper en sling is met een andere pen opgeschreven als de namen van de vanger en de weger.

Gelukkig voor Arjan en Riny stond bestuurslid Jack erbij, die hoorde duidelijk 7 Kg roepen inc weigh-sling. Raymond was de weger volgens Jack maar die naam klopte in het geheel niet met de invul-lijst. We hebben ook Raymond gesproken en die bevestigde zelf dat hij de weger was van die vis. We laten het in het midden waar en waarom het mis is gegaan, Riny was behoorlijk aan het stuiteren en buitengewoon enthousiast en dit kan voor de weger net iets te veel van het goede geweest zijn, we zien het als een leermomentje. Ondanks de betekenis van de naam Raymond weten we dat ook hij maar een mens is, Raimund is een Germaanse naam die opgebouwd is uit de naamstammen ‘ragin’ of ‘regin’ en ‘mund’. … De naam als geheel betekent dus ongeveer ‘sterke beschermer’.

Enkele vangst resultaten:
Arjan spiegelkarper 6 Kg zone 6 op vrijdag om 19:01 uur en deze karper is gewogen door de voorzitter Cees – Jarno volgde al snel met 5 Kg zone 7 – Pascal 5,7 Kg zone 7 – Pascal 6,9 Kg zone 7. Duidelijk dat Jarno en Pascal terug zijn van weggeweest, ze vingen op zone 7 maar liefst 9 karpers. Ook Riny en Arjan lieten goed van zich horen met 7 karpers waarvan één schubkarper van 16,5 Kg.

Op de afbeeldingen zien we vele vermoeide gezichten, kleine oogjes en het lijkt wel dat Johan zowat in slaap viel tijdens het wegen en fotograferen. Ook Johan was gedurende de nachtelijke uren op pad geweest om meermaals te gaan wegen op zone 6 en 7 om de deelnemers daar wat te ontlasten, die waren helemaal brak van het vangen en het wegen. De score van Jan en William Wills Woodwork die weten zelf ook wel dat het niet wilde. De blank op zone 5 overkwam Jarno en Pascal en nog veel eerder Johan en Gerry ook al, er is soms geen schub te vangen op zone 5 en een andere keer loopt het als een trein.

Is er iets in het bovenstaande onjuist, dat wil het bestuur dan graag van u weten.

Er zijn in wedstrijddeel 2 toch nog 20 karpers gevangen, 16 stuks in zones 6 en 7. De leiders in de wedstrijd en houders van de “Leiders in de wedstrijd medaille” zijn nog steeds “de sterke beschermer” en Michael. 400 gram liggen ze voor op de nummers twee Riny en Arjan, goed wegen en correct noteren is belangrijker geworden als je denkt. De 16,5 Kg van Riny is daar een goed voorbeeld van in vergelijk met de 17 Kg uit deel 1. Ook goed is van 0 naar 50 Kg Jarno en Pascal, Johan en Gerry zitten daar krap achter met 48,9 Kg. De nummers 2, 3 en 4 lopen allemaal in op de leiders van de wedstrijd en dat kan doorzetten in deel 3.

Er zit beslist nog iets aan te komen, in deel 3 is het deelnemersveld weer op volle sterkte en het is beslist nog niet gedaan, de nummers 1 en 2 moeten iets meer afgeremd worden.

Maar laten we een ding vooral niet uit het oog verliezen:
De karperuitzettingen zijn mogelijk gemaakt door vele donaties en sponsoren, lees het artikel “Het spiegelkarper project 2021” maar om te zien wat eraan vooraf ging. We benadrukken het nog maar een keer, de vereniging dat zijn we allemaal samen. Doe zaken met onze sponsoren want daar worden we als vereniging ook echt beter van.

Alle prijsuitreikingen worden gehouden zoals vermeld in de agenda: De Schans dag


Wedstrijdverslag deel 3 – karper koppelwedstrijd 1, 2, 3 oktober;

Nog ruim voor de wedstrijd belde Gerry met Jan over een potje matzwarte verf, matzwart zei jan dat heb ik nog wel staan denk ik maar de vraag is wel hoeveel heb je veel nodig en is het voor binnen of voor buiten. Nou zei Gerry het is beslist voor buiten, ook nog voor in het water dus het liefst waterbestendig a.u.b.

Hoezo zei Jan wat heb je nu weer maf, gij bent zo gek als een deur maar ik moet zeggen ik zie ze ook af en toe vliegen. Nou zei Gerry ik wil mijn witte lijn matzwart maken want dat schijnt in de vorige wedstrijddelen een belangrijk dingetje geweest te zijn. Er schijnen zelfs deelnemers voor wakker gemaakt te zijn zo vernam de redactie. Er werd in de positieve zin smakelijk om gelachen, hetgeen Jan zag vliegen dat bleken de vliegtuigen te zijn van Maastricht Aachen Airport.

Onderwijzer stuurde gehele klas vroeger naar huis vanwege viswedstrijd:
Hans-C is onderwijzer, hij noemt dat naar eigen zeggen ook werken maar dat geheel ter zijde. Omdat het op de eerste wedstrijddag van OGM-KK Deel 3 (de vrijdag) zou gaan plenzen was Hans aan het overwegen om de gehele klas eerder naar huis te sturen zodat ook hij zijn spullen nog droog kon opzetten. Als de weersvoorspellingen ook deze keer goed zijn dan is een plu beslist geen overbodige luxe maar beslist noodzakelijk tijdens de loting.

Wie is Hans-C, een karper visser pur sang dat kunnen we u verzekeren. Hans was rond 1998 al lid van de vereniging en Hans wist een ondertussen beroemde karper “De Hij” meermaals te vangen op verschillende wateren. Hans wordt ook afgebeeld in boeken en bladen zonder daarvoor zijn toestemming gegeven te hebben. Met andere woorden, deze aap kunnen wij echt niet leren klimmen ook al doet Hans u wellicht anders vermoeden. Zijn lijfspreuk is ook regelmatig te horen, “we kunnen van iedereen wat leren”.

Poep nog met lange oe:
Zijn eerste schubkarper (39 cm lang) ving Hans op 25 juli 1973 in de leemputten te Esbeek, inderdaad Hans houdt vele zaken bij, niet alleen het gewicht maar ook de lengte en het wie wat waar zeg maar. In 1982 ving Hans zijn eerste karper boven de dertig pond aan het Wilhelminakanaal, een spiegelkarper van 93,5 cm en 35,4 pond zwaar. In 1982 dat is in de tijd dat ze poep nog met een lange oe schreven om maar aan te geven hoelang dat al geleden is. Een karper van 35 pond scoren, in die tijd (1982) dat mogen we echt wel heel speciaal noemen.

Op de afbeelding zien we “De Hij” voor de zoveelste keer in Hans zijn handen, deze schitterende foto is gemaakt door Gerry maar dat was u wellicht al opgevallen.

Hans kaapte bij wijze van spreken deze vis weg voor Gerry’s neus die op dat moment (2000) liever naar een voetbalwedstrijd keek :-), wat een kluns. Om het er nog dikker in te wrijven, Hans belde Gerry op om toch maar even langs te komen (Noorderplas zone 6) om een foto te komen maken, en daar is Gerry nog steeds een beetje ziek van.

Hans ving “De Hij” voor het eerst in het Wilhelminakanaal bij Tilburg, op Moederdag 1998 Noorderplas, en op 41 pond in 2000 ook Noorderplas.

Als je de bal niet hebt kun je niet winnen, als je niet gaat vissen dan kun je ze ook niet vangen. Iedereen is super gemotiveerd voor de wedstrijd, wat Raymond betreft laat het maar gebeuren “Game On” maar zover zijn we nog niet. Bij organiseren hoort ook informeren, de politie conform eerder gemaakte afspraken met gemeente op de hoogte brengen van dit edoch schitterend verenigingsevenement.

Bijzonder leuk dat Olaf Brocks die als wijkagent werkzaam is in de wijk Maaspoort Oost via de secretaris alle deelnemers veel succes wenst en vooral voor iedereen veel plezier. Olaf merkte ook op, laat zijn collega’s als deze ter plaatsen komen even weten dat de wijkagenten op de hoogte zijn van dit evenement.

Op de afbeelding links zien we dat het al direct gezellig druk was in de WhatsApp groep, wie viste waar werd nog even extra aangegeven met daarbij ook de vermelding dat de nummers 1 en 2 slechts met 400 gram verschil aan wedstrijddeel 3 begonnen. Tijdens en na de loting was het even kopje krabben, er was vooraf wel degelijk gesproken over het blokken van de leiders. Zij viste al eerder op zone 4 dus dat konden ze niet meer, ze hebben getest nog voor de wedstrijd meermaals op zone 3 en zone 6 moet bij hun wel een overweging waard geweest zijn.

Johan en Gerry blokte met hun keuze om voor zone 3 te gaan dit goed af maar ook zij hadden zone 6 als overweging. Nu kon een ander koppel voor zone 6 kon gaan. Pak nou zone 6 zei Pascal nog tegen Mike en John met de wetenschap dat zone 6 in deze tijd beter is als zone 4 en ook omdat Raymond en Michael niet meer naar zone 4 mochten en zone 3 was al bezet. De nummers twee die slechts 400 gram achter de nummers 1 stonden wilde wellicht ook graag naar zone 6 en er was loting technisch perfect om zaken te frustreren.

U snapt het al, tijdens de loting was er meer dan voldoende ruimte om op een sportieve manier de nummers 1 en 2 een beetje de pas af te snijden, en ook Pascal en Jarno hadden met hun eerste keus voor zone 6 kunnen gaan maar helaas. Dat John en Mike toch voor 4 gingen dit gaf een grote brede glimlach bij Michael en Raymond die maar al te graag naar zone 6 gingen. De vraag is wel zwemmen er karpers op het ondiepe omdat het de laatste weken al behoorlijk frisser tijdens de nacht uren.

Na slechts 45 minuten vissen was een ding duidelijk dat de karpers ook ondieper zaten, Gerry ving op zone 3 een 15 Kg schubkarper op slechts 110 cm water. Dat zag er niet slecht uit voor het koppel Johan & Gerry maar hiermee was ook het signaal afgegeven dat de kansen op zone 6 idem konden zijn. En inderdaad om 19:46 uur meld Michael vanaf zone 6 of iemand kan komen wegen. De weegfiets is gestart op zone 6 die moest na de eerste weging bij Hans en Fons staan. Hoewel de vangst van 6 Kg heel leuk voor hun geweest moet zijn zien we dat in het geheel niet terug op de foto. De reden was dat Raymond een tentstok had die stuk was, hij moest een andere tent opzetten. Deze vangst was wel een minder leuk signaal voor de andere deelnemers, op en in zone 6 is het ondiep vissen en het zag er naar uit dat ze de vis opnieuw hadden gelokaliseerd.

Het verschil tussen de nummers 1 en 2 was hiermee 6,4 Kg geworden maar ook dat duurde niet lang omdat Arjan heel kort erna al verzocht om weging op zone 5. Arjan had een spiegelkarper gevangen van 5,9 Kg en hiermee was het verschil 500 gram geworden.

Vangst 1 Koppel Johan & Gerry
Vangst 2 koppel Michael & Raymond

20:30 uur Pascal “dan mag er iemand komen wegen op 8:
En zo geschiede, Jarno had een 6 Kg spiegel gevangen, het werd letterlijk en figuurlijk een kermis in de WhatsApp groep dit tegen alle afspraken vooraf in ! (mannen dan zie je door de bomen het bos niet meer).

Al snel kwam de volgende vangstmelding binnen, om precies te zijn 23:14 uur toen was ook bij Hans en Fons het vissen omgeslagen naar vangen, we noteren zone 7 – Fons 9 Kg. Iedereen was maar net klaar met het opzetten van de spullen en de eerste vangsten van wedstrijddeel 3 vlogen de deelnemers al letterlijk om de oren. Vangst no: 6 – zone 8 werd gevangen door Jarno, een spiegelkarper van 7 Kg en Kevin was de gelukkige weger. Om 07:37 uur plaatste Raymond het verzoek voor weging op zone 6 maar er werd op dat moment ook al gewogen op zone 8 bij Pascal. Aldaar werd genoteerd 12,4 Kg. Op zone 6 zaten zo bleek later ook twee karpers in de sling en omdat de fiets steeds een plekkie opschoof ging niemand minder als Mike die klus even klaren.

Een van de vissen die werd gevangen op zone 6 om 04:00 uur is niet gemeld in de WhatsApp groep, dat maakt voor de weging niets uit en het leverde een mooie dubbelfoto op. We noteren zone 6 – Michael 5,8 Kg en voor Raymond 10,1 Kg.

1 meter water:
Maar goed dat gebeurde allemaal nog voordat het begon te regenen, als er iets van het huidige deelnemersveld niet gezegd kan worden dan is het dat het beslist geen mooi weer vissers zijn. Vele leden volgden vanaf hun warme en vooral droge bank de wedstrijd, zagen naast de berichten op WhatsApp ook dat het buiten behoorlijk regende. Wat ze niet in de berichten voorbij zagen komen was dat Hans zijn nieuwe voerboot inzette en poogde het verschil te maken.

Hans voer zijn RC voerboot uitgerust met de Toslon fish-finder over zone 7 rechts, Fons zag het met plezier aan maar hoorde Hans al snel zeggen wat is dat nou, die diepte/vis-vinder is niet goed – die geeft maar 1 mtr diep aan wat is dit nou. Hans liet zijn boot wat rondjes varen en als hij naar het schermpje keek zag hij steeds weer slechts 1 mtr diep. Ja zei Fons dat is niet goed Hans, pas toen Hans de boot wat verder liet varen waren beide heren gelijk een stuk prettiger gestemd. De visvinder gaf 2 mtr aan, hoppa 3,40 mtr en hatsikidee 4,5 mtr. Hans had in zone 7 (rechts) wel degelijk de juiste gegevens uitgelezen op het scherm omdat het aldaar zeker met de lagere waterstand niet veel dieper is als 1 mtr.

Om 10:58 uur:
Meld Pascal “vis stek 8” en Riny gaf aan onderweg te zijn om vangst no:10 te komen wegen. We noteren Pascal 8,7 Kg zone 8 gewogen door Riny.

We vervolgen met vangst no:11
Het koppel William en Jan hebben na langdurig onderzoek iets speciaals ontdekt dat in de visserij nog nooit geëvenaard is. Ze beschikken over een verfsoort waarmee elke lijn (zelfs witte lijnen) onzichtbaar wordt voor alle vissoorten. Een vooraf beloofd potje verf aan Gerry was nog steeds niet overhandigd, als excuus omdat het zich nog in onderzoek fase 3 bevond. Uit de gemaakte foto lezen we overduidelijk af “wij hebben het”.

Boeiend denkt Jan, die is binnen en dat telt.

We noteren vangst no:11 zone 9 – Jan – 11 Kg:
De weger Raymond moet op zone 9 het behoorlijk voor zijn kiezen gekregen hebben, die is met gevaar voor eigen leven nog goed weg weten te komen.

Arjan> “Knappe vis alleen die gekke vent”
Mike> “Die komen ze zo ophalen”
John> “Is jan wel goed?”
Gerry> “Die Jan is nie goed”

Voor de redactie is het heel leuk om te zien dat Jan er weer lol in krijgt, plezier maken met de visserij en daar gaat het om.

Raymond kon de weegfiets HSV-OGM voor de tweede keer dit wedstrijddeel afgeven op zone 7 bij het koppel Hans en Fons, de fiets was inmiddels al één keer de gehele plas rondgegaan, van koppel naar koppel. Fons kon gelijk in actie komen met de weegfiets om vangst no:12 te gaan wegen, we noteren zone 6 – Michael 6,2 Kg.

We vervolgen met vangst no:13
Marco verzoekt vriendelijk “wegen op zone 10”, 1 minuut later schrijft Pascal “ik kom eraan”. Gerry meld “Jongens over een uurtje is het droger beter even slingen ?” – “Vis op 10 die hebben die vis laten brengen hoe kan dat nou”. Kevin laat beslist een mooie foto maken, we noteren zone 10 – Kevin 7 Kg. De deelnemers groep is het meer dan eens met Marco, dit is inderdaad een pareltje van vis, zeker een foto waardige karper.

Kevin met een schitterende karper !

Dan gaat er een hoop mis in de WhatsApp groep, Jan gaat wegen op 6 maar door de grote stroom aan onzin wordt de melding van zone 8 compleet gemist. Jarno schrijft nog “eerst op 6 wegen” maar het blijft voor iedereen onduidelijk of de karper op 8 ook gewogen is. De oorzaak is direct duidelijk, er is veel te veel onzin geschreven in de groep die speciaal is aangemaakt voor uitsluitend en alleen berichten van beheerders, wegers en vangers. In uitzondering gevallen ook voor controleurs maar dan moet daar wel een reden voor zijn.

Ben je geen weger, geen vanger geen beheerder dan blijf je gewoonweg stil. Je hoeft niemand te feliciteren of wat ook, de vanger meld de vangst op welke zone gevangen is, de weger meld dat hij komt of dat er even vertraging is. Gevangen vis gaat direct na de vangst in de sling en dan pas melden dat er gevangen is. De weger weet dan een ding zeker, de gevangen karper is veilig in de sling in afwachting van en het wedstrijdreglement is ook heel duidelijk op dit punt.

Ook het wegen wordt ook beloond:
De weger gaat op pad in het belang van de vereniging, het is dus degelijk vrijwilligerswerk als je gaat wegen tijdens wedstrijden ook al doe je hier zelf aan mee. Omdat het gebeurd in samenwerkingsverband kan het bestuur hier maar een conclusie uittrekken, dan mag je als vrijwilliger een beroep doen op de 3e hengelvergunning. De weger weegt nooit in eigenbelang maar gaat wegen voor de andere deelnemers die op dat moment bij weer en wind lekker in de tent kunnen blijven zitten/liggen. Zo hoort het en zo doen we het bij HSV-OGM, vrijwilligerswerk in samenwerkingsverband wordt beloond.

Vangst 14 vanger Michael op zone 6 – 6 Kg weger Jan. Vangst 15 vanger Pascal op zone 8 – 5,7 Kg weger Kevin. Vangst 16 vanger Raymond op zone 6 – 7 Kg weger Johan. En dan gebeurd er iets waar je als website beheerder alleen maar van kan dromen, er wordt iemand uitgerust wakker met structuur. Hij kan niet alleen leesbaar schrijven maar had er ook overduidelijk zin in, loopt er niet bepaald de kantjes vanaf en is een man van geen woorden maar daden.

Dat hadden we net nodig, daar bedoelde hij natuurlijk het uitrusten mee omdat John van Creij met zijn Infra Techniek bedrijf gemiddeld slechts 5 uurtjes slaap heeft op doordeweekse dagen. Dan is vissen en lekker slapen zo slecht nog niet, zijn vismaat Mike ja die zingt de dagen met gemak uit. Die heeft niet veel te doen en loopt ook heel de dag met zijn telefoon te appen, dan kun je toch geen kwast vasthouden ?

We vervolgen omdat we anders met onze knipogen te ver afdwalen, John voegde de daad bij het woord en ging wegen:
Zone 8 vanger Pascal – 7,8 Kg weger John
Zone 7 vanger Hans – 4,1 Kg weger John
Zone 6 vanger Raymond – 6,5 Kg weger John
Zone 6 vanger Raymond – 4,3 Kg weger John
Zone 6 vanger Raymond – 4 Kg weger John

Je mag de weegfiets na slechts een weging doorschuiven naar de buren maar dat hoeft niet perse, John had de weegfiets na vijf wegingen op de terugweg netjes afgeleverd bij het koppel Arjan en Riny maar aldaar stond de fiets ook niet lang stil. Op het mooie tijdstip 10:01 uur melde de vanger William de laatste vangst van wedstrijd deel 3, het ging om vangst no:22 met een bruto gewicht (inc. weegsling) 15,2 Kg – 1,8 Kg = 13,4 Kg. De zwaarste karper in deel 3 werd weliswaar gevangen door Gerry maar dit was niet voldoende om titel zwaarste karper over te nemen die door Marco in deel1 was gevangen op 17 Kg.

Daar gaat iets niet helemaal goed zei Gerry tegen Johan:
Jarno en Pascal waren sinds aanvang van deel2 behoorlijk in de achtervolging, Riny en Arjan moeten deze als druk gevoeld hebben temeer omdat er op zone 8 ook enkele zwaardere karpers verspeeld zijn. Ook Raymond en Michael zagen dat, op zone 6 werden regelmatig karpers gevangen en de voorsprong was voldoende.

Bekijken we de scorekaart wat beter dan zien we dat 3 koppels die in deel1 op een ondiepere zone konden vissen dat aldaar de Kg gevangen werden. Raymond en Micael vangen 93,4 Kg – Riny en Arjan 47 Kg en Johan en Gerry 43,9 Kg in wedstrijd deel1. De koppels Riny en Arjan – Jarno en Pascal pakken in deel2 50 Kg en daarentegen laten Raymond en Michael het in deel2 behoorlijk liggen maar scoren 41,1 Kg in deel3. Ook Jarno en Pascal zetten goed door in deel3 met 47,6 Kg en lopen dus zowel in deel2 en deel3 in op de nummers 1 en 2 van de wedstrijd.

Kort voor het einde van de wedstrijd zagen Jarno en Pascal nog een hele dikke schub richting het landingsnet komen, Pascal moest met lede ogen aanzien dat een behoorlijke schubkarper er kort voor het net loste. De reactie van beide heren dat kregen ze op de andere zone’s heel goed mee. Jarno en Pascal wisten nadat ze zelf wat gerekend hadden dat ze behoorlijk dicht achter de nummers twee stonden. Het verschil was slechts 5,3 Kg en Riny en Arjan lieten het in deel3 beslist liggen met slechts één karper in deel3 zagen ze al aankomen dat het niet goed ging. De reactie van Jarno en Pascal was meer dan begrijpelijk, bij het verspelen van een kleine schubkarper van slechts 6 Kg hierbij waren ze vermoedelijk net zo teleurgesteld geweest. Zeker de nummers 1, 2 en 3 viste met een gezonde wedstrijdspanning en hebben hebben heel goed gevist.

1e koppel nummer 1 – Michael en Raymond
2e koppel nummer 2 – Riny en Arjan
3e koppel nummer 3 – Jarno en Pascal
1e individueel – Michael
Zwaarste karper gevangen door Marco

Met een scorekaart als deze in de hand kunnen de nummers 1, 2 en 3 beslist door het land. Heren gefeliciteerd, in het bijzonder Raymond en Michael. Bij Fons en Hans staat in de kolom deel2 een rood kruisje dit omdat de heren voor deelname deel2 helaas verhinderd waren.

Is er iets in het bovenstaande onjuist, dat wil het bestuur dan graag van u weten..

Van de wedstrijd deelnemers heeft zich tot op heden niemand afgemeld voor deelname OGM-KK 2022, dit betekend dat deze nog op de inschrijflijst staan voor deelname van het volgende jaar. Het verzoek is deelname te bevestigen tijdens voor de prijsuitreiking die gehouden wordt op 24 november De Schansdag in het sociaal en cultureel centrum De Schans.

Tot slot wil het bestuur alle sponsoren bedanken die dit alles mede mogelijk gemaakt hebben, doe zaken met onze sponsoren omdat je er als lid van de vereniging ook zelf beter van wordt.

Loading