HSVOGM-Open wedstrijd 2022

HSVOGM-Open wedstrijd:

Elk seizoen organiseert het bestuur bij voldoende animo een open wedstrijd die ergens in den landen gevist gaat worden. Het kan gaan om een individuele of koppel wedstrijd.

De wedstrijddata 2022:
Deel 1 zaterdag 16 april
Deel 2 zaterdag 27 augustus
Deel 3 zaterdag 8 oktober

Uiterlijk om 08:00 uur aanwezig in de herberg.
Op zaterdag 16 april 2022 gaan we aanvangen met wedstrijddeel 1 met de aangemelde koppels naar ’t Mun in Appeltern. Aldaar heeft de vereniging de complete vijvers 6/7 afgehuurd om met 16 personen die gezamenlijk als koppels gaan deelnemen aan deze koppel-wedstrijd.

We kunnen al voor 08:00 uur het terrein op van ’t Mun, dan naar de herberg voor een kopje koffie en om 08:00 uur loten we de stekken. Er wordt gevist op gewicht en aantal. Het gaat om één wedstrijd waarin de deelnemers in totaal 3 x karpervissen op ’t Mun. Het totaal aantal dagen is 3. De vangsten van elk wedstrijddeel worden beoordeeld op gewicht en punten, het koppel dat per wedstrijddeel het meeste vangt (gewicht) krijgt hiervoor 10 punten – 2e koppel krijgt 8 punten – 3e koppel krijgt 6 punten – 4e koppel krijgt 4 punten de overige koppels resp. 3, 2, 1, 0 punt(en).

Het koppel dat op aantal (stuks) per wedstrijddeel het meeste vangt krijgt 3 punten extra, 2e koppel 2 punten extra – 3e koppel 1 punt extra. Zo kan het winnend koppel 13 punten maximaal behalen in één wedstrijddeel. De deelnemers mogen ook een deel of delen van de wedstrijd vissen en tussendoor hengels opruimen/binnen halen om b.v. naar huis te gaan. De visstekken/zones worden geloot maar het koppel mag slechts één keer vanuit die zone deelnemen, eigen inleg € 30,- pp, drie maal vissen op ’t Mun exclusief afgehuurd.

Let wel op dat Herberg ’t Mun te Appeltern eigen reglementen heeft. Zo is weerhaakloos vissen verplicht, en heeft elk koppel ten minste één onthakingsmat met daarnaast een emmertje water dat beslist geen kwaad kan. In de vijvers die gehuurd zijn van ’t Mun hierin zwemmen hoofdzakelijk karpers tot wel 15 Kg, hierom is het geen wedstrijd voor kinderen houd hier rekening mee.

Deelnemen aan deze wedstrijd is uitsluitend voor leden, simpelweg even aanmelden is al voldoende maar hiermee staat dan ook de deelname/betalingsverplichting vast. Aanmelden en kort ervoor toch terugtrekken dat is natuurlijk not done! Vanwege de beschikbare ruimte bij ’t Mun, vol is vol tot 8 koppels maximaal. Spreek vooraf even door met wie je wilt deelnemen als koppel, meld bij aanmelden in dat geval ook even de koppelmaat. Heb je nog geen koppelmaat dan kan aanmelden ook, in dat geval proberen we een koppelmaat te zoeken.

Het koppel dat als nummer 1 eindigt ontvangt de wisselbokaal HSV-OGM Open met hun naam erop. Leuk dat Grain Baits participeert met enkele leuke prijsjes op de prijzentafel maar het is vooral een gezelligheid wedstrijd.

Verslag Deel 1 zaterdag 16 april:
Na de winterstop hebben sommige deelnemers de spullen weer voor de dag moeten halen om hun eerste lijntje weer uit te gooien. We gaan weer gezellig naar De Meun riep Jan want bij de Muun is het lachen, op de afbeelding hieronder zien we dat jan behoorlijk fanatiek was voor vandaag, hij plaatste een bericht in de besloten Whatsapp groep HSV-OGM Open ’t Mun met de vraag of hij al mocht voeren. Ook Marco schoot op zone 5 een mooi plaatje van zijn opgestelde hengel.

Fons en Marco opende het vangstenboek, de eerste karper werd gevangen op een speciaal voor ’t Mun aangemaakte aasje. De kop was eraf maar ook Jarno zat al snel met een strakke lijn op zijn vaste stok. Rond de klok van 10:30 uur kregen Jack en Ger tegelijk beet hun eerste aanbeet hetgeen twee leuke karpers opleverde, we kunnen voorzichtig stellen dat de karpers met het uur actiever werden.

Jarno en Jan viste een geruime tijd alleen zonder koppelmaat omdat die wat later kwamen, rond 13:00 uur verlieten Fons en Marco ’t Mun en kwam zone 5 vrij. Frank en Arnold konden zo iets dichter bij de favoriete zone 5 te vissen zodat ook bij hun naast aanbeten ook karpers op de kant kwamen. Jan melde zich bij de wedstrijdleiding omdat een karper uit zone 1 duidelijk over de blauwe lijn kwam en dan telt deze vangst voor zone 2 zo meende hij, u raad het al het was gezellig vissen bij ’t Mun.

De score kaart laat er ook deze keer geen twijfel over bestaan, in totaal werd er ruim 200 Kg karpers gevangen door de deelnemende koppels, met als uitschieter Jarno en Sven die 70,9 Kg wisten te vangen. Jack en Ger volgde met 49,1 Kg en het koppel dat in deel 1 op de derde plaats eindigde waren Hans en Kevin met 30 Kg.

Aangemeld voor HSV-OGM Open 2022 zijn:
Koppel 1 – Jack en Gerry
Koppel 2 – Jan en Cees
Koppel 3 – Jarno en Sven
Koppel 4 – Frank en Arnold
Koppel 5 – Hans-C en Kevin-C
Koppel 6 – Marco en Fons
Koppel 7 – Richard en Henk
Koppel 8 – …. en ….

Waar vinden we ’t Mun:
Zie de volgende links voor meer informatie over deze accommodatie;
Herberg ’t Mun te Appeltern;
De reglementen van ’t Mun.

Let op:
Karpers gaan in een voldoende ruim leefnet, nooit meer als 5 karpers per leefnet of sling. Het is een vrije hengel wedstrijd, werphengel of vaste stok maar maximaal ten alle tijdens 2 hengels vissend in de zone. Vist het koppel niet compleet en dus alleen dan mag er ook met twee hengels gevist worden in de eigen zone. Geen weerhaak, geen gevlochten lijnen en max onderlijn-dikte is 0,22 mm.


Verslag deel 2 zaterdag 27 augustus:
Na ondertussen vele zomerse dagen bleek dat het een week voor wedstrijddeel 2 nog niet gedaan met het lekkere warmere weer. We mogen vaststellen dat de prettige gevoelstemperatuur met het zachte briesje en zo nu en dan een wolkje erbij als zeer prettig is ervaren. In deel1 had Jan had een leuke tactische wijze een karper gevangen, hij gooide wat hondenbrokken in het water die bleven drijven – de karpers hapte er gretig van – een paar brokjes wat dichter in de kant en hoppa ondeugend Jantje schepte zo een karper uit het water. Cees zei tegen Jan dat mag helemaal niet en Jan zei dat staat niet in het reglement. We kunnen er allemaal om lachen, en inderdaad het staat niet in ons reglementen maar wel in het reglement van ’t Mun, want dat stelt dat: “Voeren met katten- en hondenvoer of forellenkorrels is niet toegestaan, alleen maïs, particle mix en/of maden (geen rode maden) is toegestaan tot maximaal 500 gram per persoon per dagdeel. Het gebruik van voerboten is niet toegestaan.”.

Dus ondeugend Jantje dat mag je niet meer doen:
Voor de grap kreeg Jan te horen dat hij alleen maar met een schepnetje van 9×8 cm mocht gebruiken, en dan bedoelen we niet de mazen van het schepnet. Met Jan weten we nooit wat hij nu weer gaat uitspoken dus we nemen een puntvormig houten blokje mee om de mazen van het net te meten omdat Jan kennende hij altijd op zoek is naar de mazen van de reglementen.

De omroeper was wel heel duidelijk te verstaan:
Atenção Atenção: Para evitar falsas escavações, Jan van Esch só pode retirar a carpa da água com a pequena rede de colher.

Aangeschoven in deze wedstrijd zijn Richard en Henk die meer dan graag mee wilden doen aan de resterende wedstrijddelen. Omdat elk koppel delen mag missen of tijdens een wedstrijddeel ook eerder naar huis mag gaan hebben Richard en Henk toch al 1 punt te pakken. Volgens het puntensysteem mogen ook andere deelnemers om uiteenlopende omstandigheden wedstrijddelen laten lopen dit omdat je ver van te voren de datums reservering vijvers bij ’t Mun moet doorgeven.

In wedstrijddeel 1 gaat aan kop Team Grain Baits (Jarno – Hans – Sven) met 13 punten, Jack en Ger volgen met 10 punten en op de voorlopige 3e plaats staat Hans-C en zijn zoon Kevin of Brian met 7 punten. In wedstrijddeel 2 gaat er beslist veel veranderen. Wel of niet meedoen, ook als je koppelmaat verhinderd is kun je natuurlijk ook alleen vissen om zo koppel-score wat hoger te houden. Eigenlijk zit je aan ’t Mun nooit alleen, de deelnemers zitten allemaal betrekkelijk dicht bij elkaar met een positieve bijdrage voor de gezelligheid.

Team Grain Baits zero points:
Het Team Grain Baits gaat nog steeds aan kop in deze HSV-OGM Open wedstrijd en even zag het er naar uit dat hierin verandering ging komen. Jarno was vanwege vakantie verhinderd, Sven had behoorlijk veel last van zijn rug en Diane en Hans krijgen het haast niet aangesleept met hun bollen, ze hebben het behoorlijk druk met de Grain Baits producten maar……….

Ger plaatste als grap in de WhatsApp groep het bericht “Team Grain Baits is voor wedstrijd deel 2 verhinderd, dat is nou jammer”. Dat wordt dus zero points – 0 punten voor Team Grain Baits 🙂

Er moet achter de schermen bij Grain Baits overleg geweest zijn, dat kan haast niet anders vader Hans en zoons Sven en Jarno Heijkoop kennende. Hans belde Ger op en gaf aan slecht nieuws te hebben, Ger schrok hier wel een beetje van en ging op de punt van zijn stoel zitten. Wat is er Hans ? nou zei Hans wij doen dus wel mee met wedstrijd deel 2, Sven zijn rug gaat beter en Hans zou ook zelf aanschuiven. Ook Jarno belde Ger later op om het er toch maar even goed in te wrijven, wij doen gewoon mee hoor haha. Team Grain Baits (13 punten) heeft 3 punten voorsprong op Jack en Ger (10 punten) dus dat feestje dat gaat hem aanstaande zaterdag deel 2 waarschijnlijk niet worden.

Ze hebben er allemaal zin in, zijn super gemotiveerd en wie weet wat het gaat brengen……Fons had aangegeven verhinderd te zijn maar verder was het deelnemers veld geheel compleet.

De eerste aanbeet kwam bij Gerry die samen met Jack viste, het maakt voor de score niets uit wie de eerste karper vangt maar het is wel zo prettig dat de vis niet ver weg is. De loting in de herberg ’t Mun was zo vroeg in de morgen wel weer met dolle pret, de visclub HSV Ons Genoegen Maaspoort uit Den Bosch was weer nadrukkelijk aanwezig. Jan en Cees gingen voor zone 1, Marco & Fons zone 2, Hans en Brian zone 3, zone 4 werd gekozen door Sven en Hans, Richard en Henk gingen voor zone 5, zone 6 Jack en Gerry en Arnold en Frank die gingen voor zone 8.

Er is bijzonder goed gevangen, als vissers slecht vangen ligt het altijd aan het voer en nooit aan de visser maar als de vissers goed vangen dan zijn het meestal de vissers die zichzelf dan wel heel goed vinden. De grootste verdienste van karpers vangen ligt naar onze bescheiden mening voor een groot deel bij de uitbaters ’t Mun in dit geval. De vijvers van ’t Mun zitten stampvol met vis, als je hier nog nooit gevist hebt dan is dat beslist een gemiste kans en doe je jezelf ook echt tekort.

Ook daar doen we het voor:
7 koppels wisten in deel 2 totaal maar liefst 539,5 Kg aan karpers te vangen. Het koppel dat zichzelf in deel 2 meer dan behoorlijk op de kaart viste was Henk en Richard, die samen voor de eerste keer meededen. Ze wisten samen 29 karpers te vangen met een totaal gewicht van 122,8 Kg. Begrijpelijk dat ze het meedoen aan deze wedstrijd een stuk leuker vinden. Een dikke pluim voor Richard die toch de gehele dag samen met Henk viste en vele karpers op de kant wist te brengen. Henk is minder valide, hij kan hier en daar met hulp toch meedoen aan een karper koppelwedstrijd en dat vind Henk natuurlijk in een woord geweldig. Henk gaat stoppen met roken, hij kreeg zoveel beet dat hij op momenten niet eens toekwam aan een peukje draaien, en als Richard dan weer met zijn helpende handen bij Henk stond werd zijn eigen hengel zowat uit de steunen getrokken wat meerdere keren nog maar net goed ging. We hebben Richard behoorlijk veel op en neer zien schuiven alsof hij door een Tibetaanse werkbij was gestoken, respect en super gedaan petje af !

Omdat Richard en Henk in totaal op deze dag het hoogste aantal (29) aan karpers vingen kregen ze hiervoor de extra + 3 punten voor het hoogste aantal.

Jack en Gerry vingen samen 28 karpers met een totaal gewicht van 128,5 Kg, 10 punten totaal. Het was deze keer heel close, Sven en Hans hadden ook 28 karpers en die waren gezamenlijk genomen net even iets zwaarder, 131,4 Kg. Ze scoorde subtotaal toch weer 10 + 2 = 12 punten alles behalve zero points en hadden in deel 1 al de maximale scoren van 10 + 3 punten te pakken. Grain Baits gaat nog steeds aan kop met 25 punten subtotaal, Jack en Gerry volgen met 20 punten, dan zien we dat Jan en Cees 9 punten hebben maar de koppels Hans en Brian – Richard en Henk hebben ieder 10 punten te pakken als subtotaal. Het gecombineerde KG en punten-systeem houd het competitie element dichter bij elkaar.

Maar wat was het close, met resp. 131,4 Kg – 128,5 Kg – 122,8 Kg:
Jack zei tegen Gerry “daar is niet tegen te vissen” doelend op het Team Grain Baits maar zo zie je maar dat het gras bij anderen altijd groener lijkt. Slechts een karper had het verschil kunnen maken en dat gezien de gehele dag vissen. Als bij een van de koppels de nummers 1 t/m 3 slechts een karper minder was losgeschoten. Enfin, alle vangsten zijn belangrijk in een wedstrijd. Jack heeft er waarschijnlijk wakker van gelegen, is zelf aan het rekenen geslagen om te zien of de wedstrijdleiding een onmiskenbaar foutje heeft gemaakt. Het verschil van 2,9 Kg tussen nummers 1 en 2 is niet bepaald groot. Ook de nummers 2 en 3 liggen met slechts 5,7 Kg behoorlijk dicht bij elkaar. Hoe en waar Jack het rekenen heeft geleerd dat is voor later, of was Jack zenuwachtig tijdens het nakijken.

Marco is iemand die helemaal niet van tellen houd, gaf aan 10 karpers gevangen te hebben en was er één kwijt maar los schieters dat overkomt de anderen ook. Op de scorekaart zien we helaas geen notering voor Marco en Fons omdat Marco ze allemaal had teruggezet. Niet tellen/wegen dan is er helaas geen score, Marco gaf als reden op voor de lol mee te doen maar als je die 10 vissen had gewogen dan was het wel degelijk van invloed geweest voor de scorekaart, maar ja ook de andere deelnemers die doen allemaal mee voor de lol. Marco kreeg van de deelnemers zone 1 € 50,- geboden voor zijn vangsten maar daar trapte Marco niet in. Of de bewering ook daadwerkelijk klopt, Marco kennende die dan geen € 50,- aanpakt hmmmm…….

Bij Arnold en Frank liep het zeker in het begin niet best, pas toen Jack en Gerry de gevangen en inmiddels gewogen vissen gingen terugzetten in de neutrale zone 7 toen gingen ze iets beter vangen. Althans daar leek het wel op. Dan hebben we nog de man met de blauwe pet, Cees was zelf ook wedstrijddeelnemer maar ging eerst een rondje maken lang het gehele deelnemersveld om ze een prettige visdag te wensen. Op zone 1 viste later ook zijn zoon Arjan mee, er werd in zone 1 gevist met drie hengels wat voor sommige deelnemers toch bijzonder was. Er mag maximaal met twee hengels gevist worden per zone tijdens de wedstrijd, hierop zijn vanaf heden geen uitzonderingen mogelijk. Hoewel alleen de gevangen vissen van Cees en Jan die zijn in de netten gegaan, hierover is geen discussie maar we houden het zoals het altijd al was. Nu gebeurde dit op zone 1 maar als dit zou gebeuren op een andere zone b.v. zone 3 of 4 dan is dit ook nadelig voor de zone’s die er direct naast liggen en dat moeten we niet willen. Dan hadden we nog de man die dacht aan te kunnen schuiven in onze wedstrijdvijver, helaas vijver 6/7 was van 08:00u tot 17:00u volledig afgehuurd door HSV Ons Genoegen Maaspoort.

Op naar het laatste wedstrijddeel 3, die in de agenda is opgenomen op 8 oktober. Als reserve zijn genoteerd Hans die regelmatig met Arnold vist en zoon van Cees t.w. Arjan die ook graag mee willen doen als invaller als die ruimte bestaat. Invallen mag altijd zelfs als het gehele koppel is verhinderd, dat doen we om de gezelligheid voorrang te geven op de wegblijvers. Beide heren hebben aangegeven ook het volgende jaar graag mee te willen doen maar dat begrijpen we maar al te goed. Er zijn 122 karpers genoteerd op de scorekaart, met een totaal gewicht van 540 Kg. De vangsten van Marco zijn niet meegenomen op de scorekaart vanwege het terugzetten, tellen we die erbij op + 10 stuk van ongeveer 5 Kg per stuk dan komen we uit op 132 karpers met een totaal gewicht van bijna 600 Kg. We herhalen het nog maar een keer, vissen bij ’t Mun is gewoon superleuk.

Een ding gaan we anders doen en kan wel iets beter mannen:
het wegen, als iemand van de andere koppel-deelnemers komt om te wegen dan moet een hengel van het koppel alwaar gewogen wordt die moet eruit zodat de weger niet hoeft te wachten op het uitdrillen van vangsten, de wegers willen het liefst zo snel mogelijk retour naar zijn visstek/zone om zelf vis te vangen;ook de reserve deelnemers mogen niet vissen met een extra hengel als er op dat moment al met twee hengels gevist wordt in die desbetreffende zone, extra hengels of hengel-toppen vooraf klaar leggen om snel te wisselen is geen probleem maar ten allen tijden maximaal twee hengels al vissend in die zone.


Verslag Deel 3 zaterdag 8 oktober:

Er is super gevist ondanks het feite dat de karpers bij ’t Mun het vanwege de herfstachtige periode een stukje rustiger aan bleken te doen. Dit resulteerde in wat zwakkere aanbeten en dan is het toch beter opletten om een beetje aantallen te scoren. Wie zat waar maar nog belangrijker was het om te weten waar de leiders in de wedstrijd kwamen te zitten, deze extra belangrijk omdat je niet in een zone mag zitten die je al eerder in een van de andere wedstrijddelen hebt gehad. Deze regel doet voor iedereen gelden en hangt ook af van het lotnummer dat je trekt. De nummers 2 kozen met een grote glimlach zone 5, de nummers 1 kozen met een mindere glimlach zone 1 en dat is een zone waar je bij wijze van spreken niet begraven wilt liggen.

Als we de score kaart bezien dan behalen Jarno en Sven net zoveel punten als Gerry en Jack, beide koppels scoren 33 punten. Beide koppels vangen over de drie wedstrijd delen ook 61 karpers maar we moeten toch een buiging maken voor Jarno en Sven omdat ze met 268,9 Kg karpers vangen net even iets meer hebben als Gerry en Jack die er dicht op zaten met 262,8 Kg.

Als het aantal punten gelijk is dan geeft het totaal gewicht de doorslag in deel3 maar dat de koppels zo dicht bij elkaar liggen dat is verrassend. Konden Gerry en Jack nog meer vangen, het antwoord is ja omdat er meerdere karpers gelost zijn maar dat zullen Jarno en Sven ongetwijfeld ook gehad hebben. Gerry kreeg 4 minuten voor het einde van het wedstrijddeel 3 nog een aanbeet, deze mag dan nog gedrild en geschept worden en telt nog mee voor de eindscore. Een karper van 6,2 Kg was voor Gerry en Jack voldoende geweest voor de winst, op zich al een goede prestatie om zo dicht bij Team Grain Baits in de buurt te blijven.

Wat een geweldige maat:
Grote opvallers zijn Richard en Henk, super zoals die samen in slechts 2 wedstrijddelen gevist hebben en toch 189,2 Kg met 19 punten totaal hebben weten te scoren, hoewel we iedereen als gelijke beschouwen vist Henk wel degelijk met handicap. Zo zit Jack met Ger opgescheept en dat de gehele dag, ga er maar aanstaan. Super leuk dat Henk ook lekker zijn ei kwijt kan tijdens deze wedstrijddelen. De eerste karper in deel3 werd nota bene gevangen door Henk en tot overmaat van ramp verspeelde hij een behoorlijk dikke karper tijdens deel3. Jan v E die wist wel een dikke karper van 12,5 Kg op de kant te brengen maar ook hij zal samen met Cees niet tevreden zijn met de behaalde 13 punten.

Ook opvallend zijn Marco en Fons, 4 punten totaal dus hierin is ruimte voor verbetering. Wel leuk dat Marco voor iedereen een lekkere versnapering had meegenomen voor bij de koffie smorgens, voor de wedstrijddelen moeten de mannen toch echt op zoek gaan naar een betere versnapering voor de karpers in de vijvers van ’t Mun. Het moet frustrerend zijn om je hengels als een soort van monumenten aan de waterkant te zien staan waar weinig of niets mee gebeurd. 🙂

Jarno en Sven winnen HSV-OGM Open (’t Mun):
Kortom, Jarno en Sven Team Grain Baits winnen met slechts 6,1 Kg verschil HSV-OGM Open gehouden bij ’t Mun. Mannen toppie gevist en gefeliciteerd met jullie overwinning. De prijs is de titel en een leuk bokaaltje, er komt nog een prijsuitreiking 29 november in De Schans.

Loading

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *