Het snelgroeiers spiegelkarper project 2020


Beste karpervissers, leden en omwonenden we hebben een leuk initiatief,

Wie doet er mee:
Het volgende plan wordt uitgewerkt, we gaan proberen dat primair alle karpervissers (en leden) bereid te krijgen tot sponsoring voor een karperuitzetting van speciale snelgroeiers spiegelkarpers die wel degelijk 30 a 40 jaar oud kunnen worden.

De sponsorbedragen die we gezamenlijk bijeen krijgen worden aan de club geschonken om hiervan snelgroeiers spiegelkarpers aan te kopen voor de vereniging, dit bedrag wordt door onze penningmeester Arnold verdubbeld (o.v. financieel verantwoord).

Verschillende deelnemers hebben aangegeven een hoger bedrag te doneren maar dat is aan hun, met heden ongeveer 40+ aan karpervissers betekend dit als iedereen b.v. € 10,- inlegt/sponsort dat er ongeveer voor € 1000,- aan genoemde karpers besteld kan worden die qua gewicht de eerdere uitzettingen snel zullen inhalen. We gaan alle deelnemers ervan op de hoogte houden wanneer ze besteld zijn, welke vissen waar besteld zijn en hoeveel. Uiteraard maken we ook kenbaar wanneer de uitzetting gebeurd.

Het spreekt voor zich dat ik (Gerry) zelf natuurlijk graag meedoe, ik heb al behoorlijk wat personen op mijn lijstje staan die maar al te graag aansluiten hierin.

Dit project gaat beslist doorgang vinden, de gegevens i.v.m. overmakingen naar het rekening nummer van de vereniging staat vermeld maar laten we ook inventariseren wie er meedoen en met welk sponsorbedrag. Uiteraard plaatsen we later alle aanvullende achtergrond informatie ook op de website in dit artikel.

Wat is nu beter mannen:
Honderden euro’s uitgeven om in een betaalwater te vissen op uiteindelijk dezelfde slag vissen waarbij alleen de brandstofkosten al ver boven de donatie bedragen zullen uitstijgen of een verenigingswater met een goed gecontroleerde groep karpervissers en dat ook nog vlak naast de deur van je woonhuis bij wijze van spreken. Een betaalwater in Nederland Carplantis is heel erg leuk maar bedenk ook dat betaalwateren een prijskaartje hebben, prijs per koppel per week is € 795,- (dat is € 397,50 p.p.p.w) en de prijs voor niet vissers per week € 100,-. Met dit plan zijn we gezamenlijk heel slim bezig, uiteraard hebben de vis-uitstapjes ook zijn charmes maar dat geld ook voor dit project.

We vermelden maar al te graag die personen en bedrijven die aangegeven hebben graag mee te willen doen:
Tibo M, Kevin S, Marco S, Hans H Grain Baits, Jeroen N, Gerry V, Klusbedrijf Michael De Bonte, Piet O, Gianni S, Pascal S, Berry K, Johan S, Raymond D, Jan v E, John B, Kay B, Wesley S, Riny S, John Koolen Dak-Schoorsteen Installatietechniek, Daan van den Heuvel Tandartsenpraktijk de Zevenhont, Johan H, Huub B, Joop B, Jack V, Bertie K, Cees Melis, Burg, Fake, Beekmans, John v C, Mike vd M, Lensen, Arnold v H, Dirk Timmermans schilder & glaswerken, Antonie S, William Bouwens, Uw naam hier !

Heeft u zichzelf wel aangemeld als deelnemer maar uw naam staat er nog niet bij laat het Gerry dan even weten. U kunt ook reageren op dit bericht en/of een waardering geven.

Dit project gaat gegarandeerd door ! dat staat nu al vast.
Voorkeur maak uw donatie bedrag over naar de vereniging/penningmeester;of geef de donatie contant voor dit project aan de penningmeester of Gerry.
Bankgegevens: ING bank 7617172
IBAN nummer: NL79INGB0007617172

Ten name van HSV Ons Genoegen Maaspoort ‘s-Hertogenbosch snelgroeiers-project
Penningmeester: Arnold van Houtum

Update 11 september:
Gesproken met Koos Walters CarpFarm en hij adviseerde met klem geen grotere karpers van b.v. 6 Kg of meer te kopen, het is een fabeltje en hij weet uit eigen ervaringen dat hij op leveringsvoorwaarden is vastgelopen met betaalwateren in France en elders. Kleinere karpers van ongeveer 4 Kg kunnen zich heel goed aanpassen aan de leefomstandigheden van het water waar ze in uitgezet worden, voor de meeste karpers wordt dit bepaald tussen het 3e of 4e levensjaar. Koop je grotere karpers die zullen zich heel moeilijk of zeer langzaam en wellicht niet kunnen aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden omdat dat al bepaald is en groeien hierom minder snel.

Levensduur snel-groeiers, de karper leeft het langst in een natuurlijke gewichtsklassen, obesitas is zowel bij mens en dier sterk bepalend voor de levensverwachting – kortom langzaam naar een gewicht groeien is beter. Koos heeft karpers die snel groeien omdat in de bloedlijn is bepaald dat ze veel willen eten, ze willen dikker worden maar kort levende karpers-soorten bestaan eigenlijk niet. Koos stelde daar is geen enkel bewijs voor. Hij adviseerde eerlijk mede gezien onze omstandigheden qua budget om niet te doen aan geld te verkwisting, karpers van 4 Kg zullen snel richting het dubbele gewicht groeien al slechts na 1 jaar zeker in grotere wateren.

Pling pling en dat is al naar 1 jaar kassa. Een water van 20 Ha of groter daar merkt de karper niet veel meer van die bepalend kunnen zijn voor de groeiomstandigheden. Wil je grotere karpers snel-groeiers op een water van 4 Ha dan worden ze er meestal al groter opgezet omdat karpers van 4 Kg in die leefomstandigheden sowieso beperkt snel zullen groeien en wellicht niet snel zwaar worden.

Naast de ruimte en de aanwezigheid van natuurlijk voedsel is wel sterk bepalend, nou dat zit bij ons op de Noorderplas wel snor en die voldoet zeker aan die voorwaarden minimaal 20 Ha te zijn met veel variatie.

Kortom het was een prettig en interessant gesprek met Koos Walters, zijn prijs was wel pittig, € 6,- per Kg voor + – 4 Kg vissen. Een rekensommetje: 50 karpers van 4 Kg kosten bij hem dan ongeveer € 1200,-

Ik heb vermoedelijk vandaag nog een gesprek met een andere aanbieder, Koos gaf aan wij zijn niet de goedkoopste maar leveren wel de juiste en vooral goede karpers (verkooppraatje). Met meerdere aanbieder op de markt kunnen we gezamenlijk bepalen welke weg we inslaan.

Update 26 sep.:
Marco, Kevin en Gerry gaan samen het snel-groeiers spiegelkarper project coördineren, met zijn drieën zien en horen we meer. We blijven de info centraal houden op de website zodat iedereen kan zien wat de nieuwe ontwikkelingen zijn. De karpers kunnen geleverd worden wanneer CarpFarm ze ook heeft, en heden is er heel moeilijk aan die karpersoort te komen. Nu leveren zou het beste zijn maar door de schaarste kan dat niet. Ons verhaal helemaal aan Koos uitgelegd en hij steunt het project zeer, we gaan het project en de ontwikkelingen over jaren bezien ook plaatsen op deze verenigingswebsite. Een leuke PR voor Koos maar ook voor ons project en het scheelt weer iets in de prijs.

Nog niet iedereen die toegezegd had om mee te doen heeft het sponsorbedrag al overgemaakt maar we kunnen met Koos al wel even de eerste gesprekken houden wat de mogelijkheden zijn. Als vereniging zijn er wat zaken op de E-mail gezet en we wachten een reactie op onze voorstellen af. De vraag die diversen keren gesteld is als de karper uitgezet worden weten wij dat dan ook, ja natuurlijk gaan we de sponsoren van dit project via E-mail, Whatsapp of mondeling ervan hoogte stellen dat de karpers geleverd worden. Dat proberen we te plannen op een zaterdag omdat dan de meeste ook tijd hebben, er zijn op die dag ook helpende handen nodig.


Update 22 okt.:
Pascal heeft aangegeven bij leven en welzijn op een professionele wijze foto, en filmpjes te gaan maken tijdens de uitzetting, uiteraard zijn er dan best wel wat helpende handen nodig. Er wordt nagedacht over het plan om alle vissen even in drijvend type “weigh sling” te doen die vooraf stuk voor stuk eerst goed schoon gemaakt worden om de kans op kruisbesmettingen te minimaliseren. De vissen komen dan even kort bij, worden gefotografeerd en sommige ook gewogen en dan direct uitgezet. De leverancier moet na levering direct door met zijn transport naar elders omdat de karpers op dat moment rechtstreeks uit Frankrijk komen.


Update 10 dec.:
Vandaag even met Koos gesproken over de levering, ze gaan nog even wachten zodat het net iets kouder wordt om de langere rit te gaan maken met de karpers. De levering gaat vrijwel zeker in januari plaats vinden maar 14 dagen voor de levering laat Koos nog even weten dat het eraan zit te komen. De feestdagen gaan we even voorbij zo vertelde Koos, als we meer weten dan weten jullie het ook.

We zijn dus in afwachting van bericht omtrent de levering.

Wij houden jullie op de hoogte.