Glaudemans Hengelsport stopt

Glaudemans hengelsport
De naam Glaudemans Hengelsport gaat stoppen, de naam die vele jaren een begrip was in ‘s-Hertogenbosch en omstreken hieraan komt een einde. De zaak is ruim 10 jaren geleden overgenomen door Richard & Yvonne en hoewel ze zelf weinig affiniteit met hengelsport hadden waren ze er wel goed ingegroeid. Franc Glaudemans had de nieuwe eigenaren bekend gemaakt met alle in en outs van de sportvisserij, gaf duidelijk aan dat Glaudemans Hengelsport sinds jaar en dag met klantgerichte service werkte hetgeen al ruim een eeuw een goede formule bleek te zijn.

Hoek Kolperstraat 26-30 – Glaudemans Hengelsport

De Kolperstraat:
Jarenlang heeft de winkel in het hartje van ‘s-Hertogenbosch gezeten, in de Kolperstraat hoek Krullartstraat-Kolperstraat met de zaak voor al uw visgerei. In de tijd ervoor zat Glaudemans éérst in Orthen.

In 1943: werd het pand Kolperstraat in gebruik genomen door fa. H. Glaudemans (klompenhandel, visscherijartikelen) – G.A. Glaudemans (koopman) – A.M. Glaudemans (filiaalhoudster). Henk, Ben en Franc, de drie gebroeders Glaudemans die samen de zaak runde. Ben opende later een filiaal in Tilburg.

Wat zo kenmerkend was, alles wat men kocht werd op een papieren builtje geschreven, was het totaal bedrag bijvoorbeeld 7 gulden 30 dan werd het bedrag meestal naar beneden afgerond. Op het builtje stonden ook de minimum maten van verschillende vissoorten, was de vis te klein dan moest men de vangst terugzetten. In die tijd werd veel vis mee genomen naar huis voor consumptie.

Hondenvoer maakte ook deel uit van het assortiment, meerdere vissers ontdekte dat je met het hondenvoer ook goed kon vissen op bijvoorbeeld karpers. Als je geblinddoekt in de zaak van Glaudemans gezet zou worden dan wist je direct waar je gedropt was alleen van de geur al.

Een bamboe hengeltje koste vroeger (1953) 7 stuivers. Wat te bedenken van de vishaken hoek, die bekeek en vergeleek je op een witte natuursteen zodat je goed de verschillen kon zien. Had je twijfels over de treksterkte van een bepaalde nylon vislijn dan kwam het treksterkte testplankje voor de dag en kon je het in de zaak zelf uitproberen.

Prikbord bijzondere vangsten:
Gelijk bij de ingang in de Kolperstraat hing een prikbord alwaar de sportvissers uit de regio desgewenst een foto van hun bijzondere vangst konden ophangen.

Het huismerk Select:
Glaudemans had een eigen huismerk Select dat met meerdere hengelsportzaken werd opgezet om een beetje de andere merknamen voor te zijn en de prijzen voor de klanten ook scherper te kunnen houden. We kregen de afbeeldingsposter toegestuurd met opvallend 2x de bijzondere letter G erop.

Vanwege de destijds groeiende parkeerproblemen samen met moeilijke bereikbaarheid in de binnenstad heeft Franc Glaudemans Hengelsport een pand op de Zuiderpassage betrokken. Zonder enige twijfel was de zaak makkelijker te bereiken en er was voldoende parkeergelegenheid hetgeen in de Verwersstraat veelal een probleem was. Ook Franc ging met de tijd mee, werd een dagje ouder en zijn werkbare periode zat erop. Hij verkocht de zaak inc. de naam Glaudemans Hengelsport.

Sinds 2013 was het Team Glaudemans vernieuwt, Yvonne en Richard runde de zaak Glaudemans Hengelsport maar hieraan komt per augustus 2024 een einde. Volgens Richard en Yvonne zijn de kosten tegenwoordig extreem hoog, de leveranciers en hengelsportfabrikanten willen uitmaken wat het verdien model is, de grens bereikt en wordt het hoog tijd voor iets anders.

In de catalogus van 1999 zien de Bossche sportvissers dat Glaudemans Hengelsport ook een zaak gaat openen in de Zuiderpassage. In de catalogussen vond je vele tips over voer, knopen, hengels, molens en vele andere zaken zoals zelfbouw hengels of moet je vliegbinden. Zelfs de waterstanden kon je er in terugvinden of de F 100,- gulden terug actie bij aanschaf van nieuwe Select hengel.

Voor de sportvissers en leden van HSV Ons genoegen Maaspoort kunnen we perfect uitwijken naar Fauna Hengelsport met een ongekend assortiment voor alle vormen van de sportvisserij.

Alle aanvullingen op dit artikel zijn uiteraard zeer welkom.

Loading

3 gedachten over “Glaudemans Hengelsport stopt”

 1. Dus jullie naam Gloudemans stopt er mee is het nu overgenomen door hertog Hengelsport zou het wel jammer vinden dat jullie naam Gloudemans stopt isservice nog steeds hetzelfde bij Hertog Hengelsport als bij jullie.

  1. Het bestuur

   Beste Fred, het bestuur van deze vereniging “HSV Ons genoegen Maaspoort” gaat uiteraard niet over de zaak of de naam Glaudemans Hengelsport. Als sportvissers van ‘s-Hertogenbosch is de naam “Glaudemans” uiteraard zeer bekend bij iedereen. Het continueren van de naam hiervoor kun je beter contact opnemen met de eigenaar van Glaudemans en laat ons weten van de hoed en de rand. Alle aanvullingen zijn welkom en we maken graag reclame voor nieuwe ontwikkelingen die goed zijn voor de sportvisserij. Ook Fauna hengelsport is natuurlijk een geweldig alternatief, zo groot en zo uitgebreid !

 2. ik heb daar in omstreeks 1988 daar mijn eerste carboon vaste stok gekocht, daar ik uit IJmuiden kom eerst gebeld dan werd er een andere top in gezet deze hengel was bij ons niet te koop mijn broer was de eerste die hem daar kocht daarna ook mede vissers uit onze buurt ,zijn leuk en goed geholpen we zijn nu heel wat jaren verder maar toch komt met gesprekken de naam glaudemans soms weer boven drijven .
  dit wilde ik toch even schrijven
  groet Leen Noordzij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *