Een beter milieu, dat begint echt bij jezelf.

Morgens vroeg hebben leden van het bestuur een rondje gemaakt omdat de dag ervoor het Burgemeester van Zwietenpark en de oevers van de Noorderplas op een ogenschijnlijke manier goed gebruikt werden. Hier en daar werd een BBQ aangestoken waarbij de rook opsteeg tot aan de Maaspoortweg. Dit gebeurde op zone 1 de zogenaamde Omron hoek, bij de Maaspoortweg stonden enkele auto’s geparkeerd met hierop buitenlandse kentekenplaten.

In deze zone werd al eerder behoorlijk wat rommel opgeruimd door leden van de visclub dat door anderen recreanten was achtergelaten. BBQ met vis en vlees resten hetgeen ratten en ander ongedierte alleen maar in de hand werken zijn voor de zoveelste keer opgeruimd en ook nu weer gemeld bij de gemeente. Alle lof voor de gemeente omdat de rommel op de dag van melding ook weer is opgeruimd.

Op een van de afbeeldingen zijn de etensresten nog duidelijk zichtbaar, te smerig om aan te pakken. Maar los hiervan, wat voor een viezerik ben je eigenlijk als je zoiets op de grond achterlaat alwaar een vuilnisbak letterlijk enkele meters verderop staat. Een duidelijk gevalletje van dweilen met de kraan open waarin de jeugd of vissers meestal de schuld krijgen.

Dit kan niet langer en hier wordt aan gewerkt……..

De bloemen gaan vandaag naar Bea:
Helaas hebben we op d.d. 11 juni 2021 nog steeds geen handhaving gezien hierop betrekking hebbende. Met enige regelmaat zien we wel wijkbewoners die op eigen initiatief de rommel zo goed als dat kan opruimen. Bea loopt regelmatig rond en merkte op dat de vissers de schuld krijgen maar die laten nooit rommel achter, het zijn de dagjesmensen met name de jeugd die er verantwoordelijk voor zijn.

Zwemmers opgelet:
Dat de Noorderplas gebruikt wordt om te chillen, te zwemmen en recreëren is alleen maar geweldig. Volgens de gemeente is de Noorderplas geen aangewezen zwemwater zoals dat heet. Is zwemmen in natuurwater veilig? Is het water schoon? dat zijn vragen die dan getoetst worden.

Op 11 juni raakte een kind behoorlijk gewond aan haar been vanwege de puin en ijzerresten die aan sommige oevers van de Noorderplas liggen, als hengelsport vereniging weten we dat met name de oosterlijke oevers voor zwemmen absolute niet geschikt is. In het verleden (10 tallen jaren terug) is op die oevers puin gestort om afkalving van de oevers tegen te gaan. Het meisje dat gewond raakte is door een van onze bestuursleden geholpen en plakte de bloedende wond dicht met leukoplast.

Aan deze oostelijke oevers huizen ook parasieten zoals de ankerworm en kleine bloedzuigers, kinderen die daar in het verleden zwommen kregen last van behoorlijk uitslag en jeuk en konden die nacht niet slapen. Op het puin zitten vele driehoeksmossels en deze hebben vlijmscherpe randen, ga je er met blote voeten op staan dan is de kans groot dat je een snijwond oploopt. Als buitenwater officieel wordt aangemerkt als zwemwater kun je er vanuit gaan dat er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van wormpjes. Als er larven in water zijn aangetroffen, verschijnen er over het algemeen waarschuwingsborden langs de kant. Ons advies ga zwemmen in een door de gemeente aangewezen zwemwater, wil je toch zwemmen in de Noorderplas vermijd dan het oostelijke gedeelte van de Noorderplas en de botensteiger.

De vereniging gaat een poging doen om de ijzer resten eruit te halen, zwemmen is en blijft een risico.

Loading