Deze website is veilig !

Het bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort doet er alles aan om deze website veilig te houden, maar let altijd goed op wat je doet op het internet zo is ons advies. Er zijn dagelijks wereldwijd vele duizenden oplichters actief om slachtoffers te zoeken in de digitale wereld. Wereldwijd is bij oplichters ondertussen algemeen bekend dat vele Nederlanders verslaaft zijn aan alles wat digitaal is, er zijn Opa’s en Oma’s die een ijsje voor hun kleinkind niet eens contant kunnen afrekenen bij de ijscokar die door de straat komt.

Sinds het begin van dit jaar worden websites die wachtwoorden en betalingsgegevens doorsturen als onveilig aangeduid door Chrome, de browser van Google, wanneer deze geen HTTPS gebruiken. Mettertijd wil het bedrijf alle niet-HTTPS-sites als onveilig bestempelen.

Veel websites zijn inmiddels al voorzien van https in de webadresbalk, maar 14 procent van de meest bezochte .nl-websites heeft nog steeds geen beveiligde verbinding. Dit is te herkennen aan http in de webadresbalk in plaats van https. Voor zowel een bedrijf als de klanten kan dit belangrijke gevolgen hebben.

Groene slotje:
Google Chrome kwalificeert alle websites die niet via https worden aangeboden als onveilig en dit is onzin. Deze website van HSV Ons genoegen Maaspoort kent geen login voor bezoekers, vraagt geen loginnaam en geen wachtwoorden. Daarnaast wordt niets verkocht en vragen we ook nooit om creditkaart gegevens. HTTP is veilig zolang er geen persoonsgegevens gevraagd worden, dat wil niet zeggen dat HTTPS altijd veilig is. Nee HTTPS heeft een schijnveiligheid, het groende slotje van Google Chrome wekt de indruk dat je veilig bezig bent maar dat is beslist niet het geval.

Ben en blijf met internet altijd op je hoede is ons advies, het gebruik van het groen slotje of vinkje of wat ook op een website of in de adresbalk is zeker geen garantie dat de verbinding veilig of https is, ook beveiligd met ssl-encryptie kan niet veilig zijn. Het groene slotje in de browser zou die garantie voor versleuteling van de verbinding tussen de browser en de website moeten bieden, maar we zien een toename van het aantal nep-websites die wel degelijk een groen slotje in de adresbalk tonen, waaronder phishing-websites. Dit bleek ook al eerder uit recent onderzoek uitgevoerd door de NOS en TNO. Een ssl-certificaat, dat nodig is om dit groene slotje te creëren, is tegenwoordig gemakkelijk en gratis te verkrijgen en cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van deze weg.

Internet en alle andere zaken die digitaal verlopen zijn beslist niet veilig, voor iedereen. Let altijd goed op wat je doet, een man die beweerd 20 te zijn is wellicht 83 jaren oud en een dame die beweerd vrijgezel te zijn en op zoek is naar een relatie is een tiener-jongen die ergens in Noord- en West-Afrika woonachtig is. Maar het zijn niet alleen landen als Afrika die misbruik maken van de digitale wereld, controleer in de supermarkten je kassabon maar eens af en toe. De prijs in de winkel staat meer dan je denkt anders aangeduid als het bedrag dat je via de pin transactie betaald hebt.

Kost een brood bij de bakker € 2,35 en je betaald € 2,35 contant dan hanteer je goede controle middelen, met blieb blieb betalen (digitaal) ben je het teveel betaalde (wat je niet weet) gewoon kwijt. Wat wordt alles toch duur tegenwoordig het is niet meer te betalen, inderdaad ook daarom wordt alles zo duur. Ben eens eerlijk, je weet niet eens hoe een biljet van € 100,- of € 1.000.000,- eruit ziet.

WhatsApp: Paps of broer help mij even ik ben mijn telefoon kwijt, dit is mijn nieuwe nummer maak even geld over op……..

Facebook: Hallo vriend dit is mijn nieuwe Facebook account……. bij vriendschapsfraude: “Daders kneden hun slachtoffer geduldig”

Onbekend nummer, de rekening loopt snel op:
Wangiri betekent in het Japans iets als: één rinkel. En dat is precies wat er gebeurt. De fraudeurs bellen een hele lijst met nummers en laten de telefoon één keer overgaan. Fraudeurs hopen dat je uit nieuwsgierigheid terugbelt, wat erg duur is, je denkt namelijk dat je geen gehoor krijgt, maar ondertussen heb je al verbinding en wordt er een bandje afgespeeld. De oplichters hebben dure servicenummers in gebruik, dus de rekening loopt al snel flink op. Dat geld komt bij de fraudeurs terecht.

Kees van der Spek is een van de programma makers die oplichters aanpakt, met de verborgen camera de wijde wereld intrekt, op zoek naar oplichters, fraudeurs, afpersers en andere criminelen. Nee niet alleen in het buitenland, maar ook op eigen bodem doet hij spraakmakende onthullingen. Dat leidt soms tot pittige confrontaties met de oplichters.

Terug naar het begin, HTTP en HTTPS.
Stel je voor dat ook jij hetgeen verstuurd en ontvangen wordt van je buurman kunt onderscheppen, je kunt het meelezen wat hij ontvangt van de visclub pagina die hij bezoekt.
Via HTTP verstuurd: “Welkom op de website van HSV Ons Genoegen Maaspoort”
Via HTTPS verstuurd: “ssl-secksd_@76-fhkjfhdhkfhk73431g341”

Lekker belangrijk, de eventuele mee kijkers kunnen dan beter zelf deze website bezoeken omdat alles op deze website voor iedereen hetzelfde is. Bovendien kost het activeren van https op de website de vereniging weer extra geld, ongeveer € 30,- per jaar en mede hierom bestaat er een bangmakerij cultuur. Een website zonder https is niet onveilig, nee dan is de verbinding niet beveiligd met SSL en er wordt geen encryptie van gegevens geïmplementeerd.

Maar ook als je een website bezoekt via HTTPS en daarnaast ook nog gebruik maakt van VPN server ook dan kan het nog steeds mis gaan. Hackers werken aan verschillende Spyware, Malware, Virussen of andere zaken die je als een ‘Trojaans paard’ op je computer kan krijgen. Deze versturen met het grootste gemak alle data naar kwaadwillenden.

Mail van Ziggo die natuurlijk niet van Ziggo afkomstig is:
Uiteraard komt een dergelijk bericht binnen op een @ziggo E-mail adres, dan weet de oplichter een ding zeker, het gaat om een Ziggo abonnee. We hebben te maken met de eerste stap naar Identiteitsfraude.

Identiteitsfraude:
Waar oplichters dankbaar misbruik van maken, andere vertellen je dat HTTPS veilig is. Je vertrouwd het hierom meer en je gaat belangrijkere info versturen. Nog even dan gaan we digitaal naar de dokter, oeps ook dat bestaat al. Wij plaatsen liever geen E-mail adressen van wie ook, geen telefoonnummer en Piet van de Krabben is bij ons Piet-K om identiteitsfraude te voorkomen. Waarom, je hebt een naam, een foto, het telefoonnummer en het E-mail adres. Je leest wat persoonlijk info van die persoon zoals woonplaats, hoe iemand schrijft en reageert op zaken en de fraudeur is al een stuk verder om andere te doen geloven dat…….

Neem alle computer zaken altijd serieus, klik niet op zaken waar je niet om gevraagd hebt en lees jezelf een beetje in over de hoed en de rand betreffende de risico’s van het internet.

Ook banken weten maar al te goed dat je geld niet 100% veilig is bij hun, gaat het fout dan betaal je als klant de rekening. Gaat het daarentegen financieel goed bij de banken ook dan betalen we gezamenlijk de rekening. De bankcrisis is er een goed voorbeeld van, zaken die aanvankelijk fout liepen in de VS hiervan mochten wij allemaal de rekening betalen. We worden of door de hond en anders door de kat gebeten.

Alle aanvullingen zijn meer dan welkom, graag uw reactie.

Loading

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *