De wraak van de snoek

Snoekvissen met passie:

Mijn naam is Hans Cruijssen en ik ben een sportvisser in hart en nieren. Vissend op witvis, snoek, karper en alles wat wil bijten. Toch vis ik de meeste tijd hiervan op karper maar omdat de karpers moeilijk vangbaar zijn in de winter vis ik de laatste drie jaar fanatiek op snoek. Dit meestal in de havens, voornamelijk in de plaatsen Spakenburg en Elburg. De reden is dat de witvis in de winter massaal naar deze havens trekt en natuurlijk de rovers ook meeneemt.

Hier heb je dus een veel grotere bezetting van deze prachtige vissen. Denk nu niet dat het even simpel is. De dressuur die wij kennen bij het karpervissen die is ook bij het snoekvissen aanwezig. Zit je in het weekend aan de haven te vissen dan moet je er niet vreemd van opkijken als je de visvrouwen tegenkomt. Je ziet ook minimaal 10 snoekvissers op een dag. Vissend met shads, voorns, pluggen, haring, sardien je kunt het zo gek niet noemen.

Dit jaar, op 11 januari ben ik voor de 1e keer gaan snoeken in Spakenburg. Wel had ik het idee om dit jaar eens op voorn te gaan vissen, een verse vis vangt immers beter zeggen ze. Het begin was hoopgevend, 70 vissen en twee snoek aanbeten. Met dobber tegen een boot vissen is prima, vind ik. Fluor-carbon lijn en een dreg eronder. In totaal heb ik hier 10 keer gevist en na ruim 600 vissen en 4 snoeken gevangen te hebben ben ik in deze haven gestopt. Je merkte dat de snoekbeten afnamen, omdat de snoeken vermoedelijk weer het Eemmeer optrokken.

Rechts zie je een van de snoeken uit Spakenburg, 1 mtr lang en 7,8 Kg zwaar, het is mijn 9e meter-snoek in mijn leven. Dus nog niet echt gewend om deze monsters te vangen. Tot op heden is het persoonlijk record een snoek van 126 cm met een gewicht van 11 Kg en een snoek van 123,5 cm met een gewicht van 11,5 Kg.

Spakenburgse voorn:
Nu wil ik graag mijn records verbreken en de verhalen gehoord hebbende over monster-snoeken aan de Noorderplas van boven de 1,30 mtr moet dit wel even lukken. Bloedfanatiek als ik ben was het plan om iedere keer een andere stek te kiezen, deze keer gaan we niet met de klok mee maar tegen de klok in. De vereniging heeft voor de Noorderplas vis-zones gemaakt die tijdens de karper koppelwedstrijden aangehouden worden. Bij het vissen had ik geen rekening gehouden met de werkzaamheden die verricht werden aan de oevers van de Noorderplas op dat moment. Ik mag gelukkig met 3 hengels vissen en 2 hiervan gingen op de snoek.

Aas: een Spakenburgse voorn, ik had er totaal 18 in de vriezer zitten. Twee ontdooit mee en twee diepvriezers met koelelementen.

Opmerking:
Alle visdagen gevist van ongeveer 9:30 t/m 17:00 uur, vanwege mijn vroege pensioen heb ik hier nu ook tijd voor gekregen. Hier volgen de sessies die ik beleefd heb van stek naar stek.

Datum 19 februari 2023, stek zone 3:
Mijn 1e stek was visplaats in zone 3 en mijn 1e snoek op de Noorderplas was diezelfde dag een feit. De lengte 92 cm en een gewicht van 4,7 Kg. Gevangen op 8 meter diepte en hier was ik heel gelukkig mee omdat dit mijn 1e snoek was aan die mooie Noorderplas.

Met een Vic Bellets takel, dit is een takel van 2 keer 2 haken, zelf gemaakt omdat je deze niet meer kunt kopen. Verder 2 stukjes fietsband om de haken te borgen zodat de vis niet los komt.

Stek zone 2 geen resultaat:

Stek zone 1: een karper-aanbeet op 8 mtr diepte, een prima gevecht en enkele minuten had ik deze vis eraan en wat nog restte was even het schepnet pakken, jammer en helaas de vis schoot los. Dit gebeurde met 18 cm onderlijn, balen voor mij.

Stek zone 10 links: vandaag weer diep aan het vissen, snoeken is zoeken en na bijna de gehele dag gevist te hebben, ben ik maar wat ondieper gaan liggen. Tussen 3 en 5 mtr in. Om 15:30u een mooie beet en even laten gaan is het advies. Nu nog even de haak zetten en dan binnenhalen. Deze snoek schoot los, hoewel ook dit weer balen was toch maar weer een nieuwe dood-aasvis (voorn) op dezelfde stek teruggevaren. 16:00 uur een snoek van 1,01 mtr en 9 Kg zwaar. Dit was geweldig, wie weet was dit misschien wel de verspeelde vis, dacht ik nog.

1,01 mtr en 9 Kg

Stek zone 10 rechts: om 10:30u muur snoek 1,01 mtr en 7,4 Kg zwaar. Om maar aan te geven dat het gewicht vaststellen ook duidelijk verraad dat het om twee verschillende snoeken gaat. 11:30 uur snoek 90 cm en 5,2 Kg zwaar. Om 13:00 uur een prachtige karper aanbeet en deze hangt goed dacht ik. Nu nog even het schepnet pakken en weer een losser, hoe dan ook toch een prima sportvis dag zo. Alleen jammer dat die karpers me soms te slim af zijn.

Stek zone 9 links: geen beet. Stek zone 9 rechts om 12:00 uur een prachtige wegloper, maar ik was tegelijkertijd ook iets aan het uitproberen met mijn voerboot. Wat geeft de boot aan als ik over de rietstengels vaar of over de paaltjes? Nu snel alles weer uit het water gehaald en een flinke hengst aan mijn hengel gegeven. De snoek zat er aan maar opeens ook muurvast. Dan maar lopen naar de linker stek om deze lijn los te trekken. Er was geen beweging in te krijgen. Dan maar weer terug naar mijn stek en de hengel op de steunen leggen. Nu wel wat piepjes en zou de snoek zich nu los trekken? Na 5 minuten had ik het idee geopperd om met mijn voerboot de zaak los te trekken. Hier zit een quick release systeem op. Dit is een pin waar jij je haak achter kan zetten en op afstand de onderlijn met haak te lossen voor het karper vissen.

Hier heb ik mijn lijn achter gezet en zo naar het midden gevaren. Prima want alles kwam weer netjes heel terug. Helaas was de snoek en het visje verdwenen. Even de lijn inspecteren en weer een nieuwe Spakenburgse vis eraan geknoopt. Alles via de juiste waypoint op de stek gelegd. Balend van dit geheel, heb ik mijn agenda bijgewerkt en binnen 5 minuten kreeg ik weer beet. Resultaat een terug vangst van die snoek van 1,01 m maar nu op 99 cm gemeten. Bij het meten is er iets niet goed gegaan en ik heb beide snoeken maar op 1 meter lengte gezet. Gewicht nu was 8,7 Kg en dus iets minder als de vorige keer.

Stek zone 8: heeft geen aanbeet opgeleverd maar wel het vis-plezier uiteraard. Tussen stek zone 7 en 8 gevist met een sardien. Mijn geliefde voorns waren ondertussen op, wat schetst mijn verbazing dat er een snoek van ongeveer 65 cm om 14:00 uur aan de kant kwam kijken. Ik had het idee dat deze me uitlachte, even later was deze weer vertrokken. Richard kwam rond 15:00 uur kijken en ik vertelde dat er een snoek kwam kijken. Richard dacht dat dit een grapje was maar na ongeveer een kwartier een gigantisch kolk ongeveer 3 mtr vanaf het plateau. Het leek wel een grote hond die erin viel. Dit was niet dat kleintje van 65 cm, zei Richard nog.

Later zagen we een snoek van ongeveer een meter met een of meerdere snoeken paaien tussen het riet. Prachtig om te zien.

Stek zone 7 links: vandaag geen paaiende vissen gezien maar wel om 12:00 uur beet tegen het riet. Een snoek van 1,01 mtr en 7,7 Kg zwaar, ook een zogenaamde terug-vangst maar deze keer wel iets zwaarder en die meter-snoek zien we op de afbeelding rechts.

Deze snoek was blij ook al zie je dit niet terug op de foto, bij het onthaken heb ik een andere onderlijn weggeknipt. Later bleek dat Richard deze lijn met vis vast had getrokken aan een talud. Ik weet uit ervaring dat er veel obstakels liggen en dat eenmaal vast deze niet meer los te krijgen is.

De takel die ik viste met de sardien zien we op de afbeelding hieronder (links), en rechts zien we dat je met de kieuwgreep ook moet opletten, het gaat niet altijd zoals het zou moeten. Met de kieuwgreep moet je ook opletten, het toepassen ervan op hele grote snoeken is vanwege het gewicht van de vis een probleem. Het vasthouden en onthaken van een snoek is eenvoudig als je de kieuwgreep kent! Met de kieuwgreep kun je met een hand een snoek vastpakken bij de kieuwdeksel (nooit de kieuwboog) zonder daarbij de snoek of je hand te beschadigen. De snoek zal automatisch zijn bek openen en vervolgens kun je de haak uit de bek van de snoek verwijderen. Bekkensperder zijn not done.

Op 13 maart 2023 heeft Hans op stek zone 7 rechts gezeten. Met de temperaturen van 16 graden Celsius en een harde wind in de kom waren de karpers ineens los. Vandaag 3 karpers gevangen, resp. van 62 cm, 66 cm en 67 cm lang. Allen keurig gehaakt en een mooie afsluiting van het geheel. Nu maar uitwijken naar een ander water om voor eind maart mijn droom na te jagen. Ik hoop dat jullie dit verslag leuk hebben gevonden en wens jullie een goede vangst toe.

Met vriendelijke groet,
Hans Cruijssen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *