De volschub

William met een prachtige herfst volschub

De ochtendstond heeft goud in de mond:

Hoewel sommige van mening zijn dat ze het karper-bestand van de Noorderplas goed kennen zullen sommige bij het aanschouwen van dit juweeltje even bedenkelijk kijken. Deze komt nog niet in hun foto-boekkie voor.

Ik heb alles gevangen wat er in de Noorderplas zwemt, dat roepen sommige toch echt te snel. Alles is mogelijk maar iets roepen is stuk makkelijker als het ook daadwerkelijk doen. William bracht zijn lijnen in de Noorderplas zo’n jaartje of vier geleden. Hij wist dat er een juweeltje van een volschub-karper in de Noorderplas rondzwom. Maar waar, in welke hoek, dat was bij iedereen het onbekende.

Dat is wel het leukste van de visserij, je weet nooit met zekerheid of je een paar responskes krijgt en of je deze kunt verzilveren met een natte onthakingsmat.

De herfst-rust aan de Noorderplas is zéér aangenaam, je hoort de bladeren letterlijk van de bomen vallen en het enige dat de rust doorbreekt zijn wat korte piepjes (responskes) van de elektronische beet-melders of vogels. Even wat sleutelen aan de onderlijn, tikkie langer, tikkie korter, tikkie strakker net even iets gevoeliger in ieder geval een tikkie scherper. Bij William gaat niets vanzelf, hij probeert alles uit en gaat zelden naar huis zonder een responske gehad te hebben.

Vandaag klopte het zeker wel, je kunt blij zijn met een volgevreten 20 kg vis die zwaar aan obesitas leidt maar je mag ook blij zijn met een juweel van een volschub-karper die op gevoelige plaat is vastgelegd zoals een karper behoord te zijn. Smaken verschillen en meningen ook, maar menigeen zal het er mee eens zijn dat een vangst als deze de bekende krent uit de pap is. Deze karper wist meerdere jaren vele onthakingsmatten te ontlopen, daarom is hij wellicht zo mooi.

In tiptop conditie en beslist een uitdaging voor elke karpervisser om aan je persoonlijke vis-album toe te voegen. Ook voor mensen die graag vissen is de herfst een mooie tijd, een foto als deze met een mooie bosrand in herfstkleuren, het kan bijna niet beter. William inderdaad het klopte vandaag, gefeliciteerd en één dikke 10.