De Two-Tone karper is helaas dood

Helaas worden ook de karpers in de Noorderplas getroffen door bij sportvissers alom bekende voorjaarssterfte, soms valt deze samen met het uitzetten van (kweek)karpers in het winterseizoen echter hebben er recentelijk geen visuitzettingen plaats gevonden. Vooral karpers in sterk geïsoleerde viswateren zijn hier gevoeliger voor. Karpersterfte wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het virus springviremia. Dit is een virus dat vooral in het voorjaar voorkomt. Karpers overwinteren langdurig passief in de modder op de bodem van een waterloop. Gedurende de wintermaanden, vooral als deze langer aanhoudt wordt de weerstand van karpers lager.

De bewoners van de Pisa-flat hebben doorgaans een goed uitzicht op en over de Noorderplas, als een van de grotere karpers dood aan de oppervlakte verschijnt dan valt dit direct op. Op de afbeelding rechts zien we de Two-Tone spiegelkarper zoals karpervissers dat niet bepaald graag zien, sommige karpervissers die de Two-Tone nog nooit gevangen hebben realiseren zich meer en meer dat dat helaas geen optie meer is.

Hetgeen dat voor mens en dier doet gelden, helaas ook karpers gaan dood:
Karpers kunnen wel 30 jaren of meer oud worden, uit ervaring weten we dat karpers in het vroegere voorjaar een moeilijkere opstart periode kunnen hebben die niet aan de leeftijd van de karpers gekoppeld is. Ook karpers van slechts enkele jaartjes oud kunnen de zogenaamde voorjaars-opstart periode niet overleven. Op de afbeeldingen hieronder zien we verschillende sportvissers die de Two-Tone al eerder mochten vangen. Mits een vis goed behandeld wordt kan een karper met het grootste gemak zonder enig probleem voor de vis zelf gevangen worden.

De ontstekingswondjes die veroorzaakt zijn kunnen behandeld worden door de sportvissers, door ze aan te tippen met een speciale vloeistof. De karpers hebben een winterperiode achter de rug, de parasieten hebben langdurig kunnen etteren op de karpers met uitslag en wondjes tot gevolg. De gevangen karpers aantippen met een helende en bacteriën-dodende vloeistof is noodzakelijk, is ook verplicht gesteld in het reglement dat de vanger deze plekjes behandeld met een absolute vis vriendelijk materiaal dat bacteriën dodend is. Meer hierover in het artikel “Verboden te vissen vanwege een bacteriële infectie“.

Op de afbeeldingen hieronder zien we enkele van onze leden, het zijn de gelukkige vangers van deze voor karpervissers begrippen schitterende Two-Tone spiegelkarper. Two-Tone staat voor twee kleuren, licht en donker met een duidelijke scheidingslijn zichtbaar.

Loading

1 gedachte over “De Two-Tone karper is helaas dood”

  1. Dit zal voor vele leden zo niet alle een groot gemis zijn, de Two-Tone was beslist een schitterende spiegelkarper die voor elke karpervisser en ook elk viswater een grote toegevoegde waarde heeft. Jammer voor die leden die het geluk niet hadden deze karper te vangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *