Bijzondere vangsten

Aan onze verenigingswateren komen met enige regelmaat toch bijzondere vangsten op de oevers.

De Amerikaanse rivierkreeft:
Tijdens het monitoren of inventariseren van het waterbeheer komen we steeds vaker kreeften tegen, soms wandelend over de oevers van de Noorderplas maar meestal in rust op de bodem, soms treffen we ook de vervellingshuiden aan. Deze nieuwe waterbewoner houd ook van visvoer dat door vissers gebruikt wordt en in uitzonderingsgevallen komt er een aan de vishaak uit het water.

De Amerikaanse rivierkreeften worden steeds vaker gespot in Nederland. In veel gebieden zijn de beesten een ware plaag, ze beschadigen oevers en tasten de waterkwaliteit aan. Vooral in de Randstad wordt de rode rivierkreeft, die oorspronkelijke uit de Verenigde Staten en Mexico komt, geregeld gezien.

De kreeft die we zien op de afbeelding werd in 2019 gevangen door karpervisser pur sang Berry.

De diamant steur:
In de vroege ochtend van 10 aug 2021 moest Stan Melis in actie komen, een veelvraat van een Diamant-steur was de oorzaak van een schreeuwende beetmelder. Steuren scheppen dat is not done, het is heel ongezond voor de vis maar ook je landingsnet gaat ervan stuk. Buurman visser Raymond schoot te hulp, hij kwam met zijn weigh-sling om de steur daarin te landen.

Deze steuren zwemmen al weer wat jaren in de Noorderplas, op 7 maart 2015 hebben William en Gerry in Oss 25 steuren opgehaald en uitgezet, de lengtes toen waren ongeveer 30-55 cm lang.

Zeelt:
Op de volgende afbeelding zien we een behoorlijke zeelt, Jack mag graag feeder vissen en de laatste tijd meer en meer method feeder systeem dat al menig mooie vangst heeft opgeleverd. Op deze dag in ieder geval een mooie forse zeelt die behoorlijk veel sport gaf tijdens de dril.

Van Johan ontvingen we de volgende inzending, “Worden groot en sterk, zonet gevangen”.

Zonet was op 7 mei 2021 en deze steur is er een van de uitzetting 2015 toen zijn er 25 steuren uitgezet. Steuren, het blijven bijzondere vissen om te zien.

Bij William klopte het weer zoals hij dat zelf meestal omschrijft, hij pakte op 30 november 2014 een van de juweeltjes van de Noorderplas.

Koppelwedstrijd van 2012:
Karperwedstrijdcommissielid Johan (rechts) komt bij het eerste daglicht langs om de op dat moment zwaarste karper te wegen. Op de wedstrijd-weegklok word een leuke bruto-score (19,920 Kg) afgelezen. Berry (links) is de helpende hand en Gerry was de gelukkige vanger die snel een foto maakte voor op de website.

Aan de big smiles is wel af te lezen dat er voor karpervisser begrippen iets bijzonders in de weigh sling hangt. Locatie, Noorderplas tijdens de karper koppelwedstrijd van 2012, de karper telde als score voor het koppel Berry en Gerry.

De schildpad 2011:
Inderdaad u leest het goed, Francesca is de vriendin van Arjan en die zijn samen de Noorderplas aan het leegtrekken. Ze gaan ook meedoen aan de karperkoppel-wedstrijd en het is voor de andere deelnemers zaak om deze tegenstanders niet te onderschatten.

Zie daar, Francesca ving een schildpad en de mogelijk enige koi-karper van de Noorderplas.