Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

Actueel - Info

Verslag Witvis-wedstrijden 2010.

HSV- Ons Genoegen Maaspoort witvis wedstrijdverlagen.

Witvis en Karperwedstrijden, elk lid kan aan de wedstrijden meedoen. Het foto materiaal van deze wedstrijden vind u ook in het fotoalbum Album: Witvis wedstrijden 2010. Onze wedstrijd agenda klik dan hier !

In dit verslag plaatsen we een kleine selectie uit dat foto-album. In dit verslag hebben we de volgende wedstrijdonderwerpen.

 • Koppel wedstrijd
 • Paaswedstrijd
 • Koningswedstrijden
 • Melis bokaal
 • Vrije hengel
 • Herfst wedstrijden

 • Van alle de categorie?n staat het verslag en de wedstrijduitslagen witvis in dit artikel.


  Koppelwedstrijd:
  Op 14-3-2010 op naar de Gamma voor de koppel wedstrijd. De planning was volgens de agenda om op de Waal te gaan wedstrijdvissen echter waren de weersomstandigheden daarvoor te slecht, we zijn hiervoor maar uitgeweken naar het kanaal gelegen bij de Gamma.

  Tjonge jonge jonge we zijn het seizoen weer goed begonnen. Eerst werkt het weer niet echt mee regen en een koude wind. Maar ja vol goede moet zijn we met zen alle 8 man aan het vissen geslagen. De vissen vonden het ook niet zoon geweldig weer dat was wel duidelijk te merken.

  De enigen die er beet op kreeg was Toon de rest alleen wat tikjes maar daar bleef het bij.

  Volgende keer beter !!!!!!!!!!
  Paaswedstrijd:
  Het paaseieren concours gehouden op 28 maart 2010 bij de Gamma de dag die een uur korter duurde i.vm. het vooruitzetten van de klok (zomertijd) werd er een viswedstrijd gehouden aan het kanaalstuk gelegen bij de Gamma. In het kopje openen we niet voor niets met de titel "wedstrijdvissen met handicap", want op de onderstaande foto ziet het er allemaal vredig en rustig uit echter is het nu niet het bekende de stilte voor maar stilte na de storm.  De kenners die al meer aan dit stuk van het kanaal viste weten dat het daar op een doordeweekse dag flink kan spoken, het stukje oever dat nog vlak is is heel smal. Komt er dan een binnenvaartschip voorbij dat ook nog beladen is dan slaan de golven met gemak op het stukje wal met gevolg dat heel je hebben en houden in het water beland. Let je niet op dan beland je zelf ook in het water of in het gunstigste geval ben je tot ver boven de knie?n nat. Op de voorgrond zien we Cees onze voorzitter (visstek no:2), dan zien we Arnold aan het werk op visstek no:3 en dan zie je het gapende gat van visstek no:4 en dat is niet voor niets.

  De doorgewinterde wedstrijd witvissers hebben kleine plateaus van aluminium zodat ze zichzelf op een goede manier kunnen neerzetten omdat de visstekken met een loting worden toegewezen. Maar ook als er geen schepen varen is het opletten geblazen, visstek no:4 was aan Cor-E toegewezen.

  Cor was na een simpele misstap met zijn hebben en houden in het water gevallen en er waren 3 sterken mannen voor nodig om hem weer op de wal te krijgen. Je moet er niet aan denken wat de afloop zou zijn als dit je overkomt als je alleen bent. De winterkleding en je laarzen worden dan letterlijk en figuurlijk een blok aan je been en je komt zonder de hulp van andere niet meer op het droge.

  De hulpdiensten politie, brandweer en ambulance zijn gevestigd op slechts enkele honderden meters afstand maar ook deze diensten zullen niet weten dat er iemand in het water ligt. Een ongeluk zit in een klein hoekje blijkt maar weer, je hebt alle facetten bij elkaar om dit simpel ongelukje af te lopen in een regelrechte ramp.

  Een opa die op 86 jarige leeftijd nog steeds viste was altijd voorzichtig, in de krant kopte wel eens het bericht "Visser wordt onwel en valt in het water". Hij had geen plateau maar wel een simpel stuk touw met een pin eraan. Zijn grote angst was altijd wat gebeurd er als ik in het water val en er is niemand die mij te hulp kan schieten. Hij draaide als oplossing een stuk touw om zijn middel en het uiteinde knoopte hij vast aan een paal, boom of een pin die hij zelf in de grond had geslagen. Hij stelde de lengte zodanig af dat hij nooit in het water zou kunnen vallen, een simpele oplossing om een ramp te voorkomen. Na het voorval als vandaag blijkt maar weer dat ook opa's heel slim kunnen zijn.

  Maar aan het kanaal maak je meer mee, het water is plezier voor iedereen en ook de leden van roeivereniging De Hertog, komen regelmatig voorbij. Jammer dat wedstrijdvissers van visstek no:1 en 2 met regelmaat een roeiboot in de lijnen hebben hangen die ze voor het algemene klassement niet mee mogen tellen. Mogelijk kunnen de leden van deze roeivereniging in het vervolg rekening houden met de vissers, de vissers werpen andersom ook niet in als er een roeiboot aankomt.  Uiteraard hopen we dat Cor-E niet ziek wordt van deze onvrijwillige plons die nog goed afliep, het zal voor iedereen duidelijk zijn dat de pechprijs voorlopig op Cor zijn naam blijft staan. Cor wilde eigenlijk niet naar huis, "het droogt wel weer op riep hij nog" maar dit vond onze secretaris Arnold te veel van het goede en hij heeft Cor even naar huis gebracht.

  Een dagje wedstrijdvissen kan dus gezien het bovenstaande met handicap zijn.....
  Op en aan het water moet je goed opletten, zo simpel is het. Gelukkig niks ernstigs met Cor die we mooi in de zon gezet werd om te drogen. Verder werd er door iedereen goed gevangen maar er was een duidelijke nummer 1 en dat was Frank (het paasei) gefeliciteerd.
  Koningswedstrijden:

  Wedstrijdverslag 1e koningswedstrijd:
  Op 18 april 2010 konden de deelnemers aan de witvis wedstrijd bij Crevecoeur weer aan de bak, het 1e wedstrijd koningsvissen. De weersomstandigheden waren zeer gunstig gestemd. De temperatuur zou op deze dag voor het eerst in het jaar naar 20 graden gaan en dit terwijl er 's-nachts nog kans was op vorst aan de grond. Inderdaad april doet wat het wil is hierbij de eerste gedachten.

  Op de foto hieronder zien we Piet die als enige deelnemer met zijn nieuwe vaste hengel aan het werk was en hij was er naar eigen zeggen helemaal in zijn nopjes mee. Vissen met de vaste hengel heeft wel wat, de lengte is door de meerdere delen variabel en zelfs bij een lengte van 12 mtr zijn de betere hengels nog steeds perfect te hanteren. Deze manier van vissen geeft je veel meer zekerheid dat je op je voerplek blijft vissen. De keuze van lengte van hengel is afhankelijk van het water waar men vist. Er word gevist met of zonder top elastiek, maar met elastiek is meer voor de geoefende visser. Het is een manier van vissen die de vis veel kans geeft te ontsnappen, maar dat is de sport. er word gevist met zo een dun mogelijke lijn (ongeveer 0,06 mm) Dobbers zijn er in veel soorten en gewichten, maar dat hangt af van het soort water waar men vist. Aanbevolen word er om te voeren op de plek die men bevist. 3 of 4 voerballen ter grootte van een tennisbal is al genoeg om goed te vangen.Een landingsnet is wel van toepassing, want een vis landen met de vaste hengen zonder net valt niet altijd mee.(maar dat is voor elke soort visserij aanbevolen) Voor het witvissen gebruikt men meestal een kleine haak. dus er geld voor het witvissen zo ligt mogelijk vissen, zoveel meer kans op resultaat.


  Piet zeer geconcentreerd voert nog even wat bij.


  Stek NO: 2 daar zien we Sander aan het werk, die zijn ogen niet afwend voor een gesprekje met een van de website beheerders, nee vandaag gaat het om de wedstrijd en niets anders. Sportvissen op en top in een setup met de winkle picker, dit is een lichte werphengel met een zeer dunne en verwisselbare hengeltop, deze word vaak geleverd met 3 soorten toppen. De molen aan deze werphengel is doorgaans ook klein en licht, zodat je zeer licht kan vissen. De hoofdlijn is vaak 0.16 mm dik, en dan gebruikt men een onderlijn van 40 cm van 0.12 mm dik.

  En bij Arnold kunnen we een kiekje maken van een zojuist gevangen brasem die uiteraard in het leefnet gaat voor de latere weging en telling.

  De winnaar van deze wedstrijddag is nog niet bekend en dat vullen we later aan als we de gegevens van de witvis wedstrijdcommissie binnen hebben.

  Het is ook leuk om als kijker de wedstrijden te bezoeken, laat je informeren over de verschillende tactieken.

  Je steekt er altijd wat van op en op een dag als deze is het goed vertoeven aan de waterkant.
  Wedstrijdverslag 2e koningswedstrijd:
  Wat een dag wat een dag !!!!!!!

  We begonnen de dag al met wat motregen een maal opgebouwt werd het alleen maar slechter. Het schee er uit met zachtjes regenen, het werd menens overal werd er vrij slecht gevangen om ons heen, kijk maar naar de resultaten die liegen er niet om maar dat gelden niet voor iedereen, Arnold stak er ver boven uit en we hadden er een nieuw vissertje bij.

  Het was de zoon van Frank die viste nog niet eens zo slecht 0,680 kg was zijn totaal gewicht nou ik zou zeggen Jesse tot de volgende keer.

  Wedstrijdverslag 3e koningswedstrijd:

  Wedstrijdverslag 4e koningswedstrijd:

  Wedstrijdverslag 5e koningswedstrijd:

  Wedstrijdverslag 6e koningswedstrijd:
  De dag begon regenachtig aan de Maas bij Bokhoven. Tijdens het opbouwen regende het al behoorlijk en de vooruitzichten waren niet veel beter voor de rest van de dag. Ondanks het slechte weer werd er toch nog goed gevist. Allen bij Toon verliep de installatie wat minder, daar hoorden we alles behalve netjes praten omdat hij voor een gedeelte in de plomp was gevallen met zijn visspullen. Dat soort zaken op gevoelige plaat vastleggen is voor de website en hu bezoekers niet verkeerd.

  Het was de laatste konings wedstrijd (6e) van dit jaar het was nog best spannend geworden met Toon en Arnold. Toen we gingen wegen was het wel duidelijk, Arnold stond weer ver bovenaan met 14.800 kg

  Gefeliciteerd Arnold,


  Wedstrijdtabel koningsvissen 2010

  De beste vier resultaten tellen voor de konings titel. Men moet vier koningswedstrijden hebben gevist om voor dit klassement. Tevens vist de Jeugd een eigen onderlinge wedstrijd.


  Melis Bokaal:
  Op 13 juni 2010 de Cees Melis bokaal wedstrijd aan de Noorderplas, de vangsten vielen meer dan tegen en iedereen is het er over eens dat er veel witvis in de Noorderplas rondzwemt. Maar waarom worden deze vissen dan niet aan de haak geslagen.

  Brasem en zeelt van het formaat vloermat worden met regelmaat gezien, windes die als een torpedo door het water schieten zijn nou niet bepaald passieve vissen. Vis de zwemt is gezond en verbrand ook energie die ze met voedsel kunnen aanvullen. Door de snelle spijsvertering is het aasgedrag van de vissen ook groter, de wedstrijdvissers zijn van alle zaken goed op de hoogte. Voor jaren terug was een net vol met vis nou niet bepaald een groot probleem, de visstand is niet verslechterd dus.....

  Het aantal deelnemers vandaag 10 personen waarvan 2 jeugdleden. We hebben van elke deelnemer een foto gemaakt en de complete reportage staat in het Foto-Album elders op deze website.


  Op de afbeelding hierboven zien we Cor


  Cor viel eind maart nog in het water en zit nu bewust wat verder van de waterkant af, "nee mij maken ze niks meer" zo vertelde Cor. Van dat voorval maakte we al eerder een verslag genaamd "Wedstrijdvissen met handicap bij de Gamma".

  We zijn ook blij dat Cor weer terug is aan de waterkant, altijd gezellig en met een goed humeur zelfs na een periode van ziek zijn is hij toch weer lekker aan het hengelen geslagen. En de foto laat er geen twijfel over bestaan dat Cor gelijk heeft, ze maken hem echt niks meer !

  Wedstrijdverslag Melis bokaal:
  Het was weer een traditionele gevecht om deze bokaal. Verzamelen bij de pisa flat waar de stek nummers getrokken werden. We hebben met verbazing staan kijken hoe een bruine rat brutaal het brood wegnam wat eigenlijk voor de vogels bedoeld was, de gemeente mag er wel wat aan doen om verdere overlast van dit ongedierte te voorkomen.

  Er waren deze keer 8 senioren en 2 junioren. Na het trekken van het stek nummer op naar de waterkant het was prima weer weinig wind en hier en daar wat beroering op het water wat de aanwezigheid van vis verraden.Na het opbouwen en optuigen van de hengels en het voer nog eens van een smaakje en geurtje te voorzien Arnold was geheel uitgerust voor de karper geprepareerde pinda,s mini bollies en weet ik veel wat nog meer zo zie je maar wat die karpervissers de witvissers toch inspireren.

  Gaande weg de wedstrijd bleef het heel erg stil alleen bij Cees gebeurde er wat ze trokken de hengel van de steun en Cees was er beduusd van alles kwijt riep hij jammer werd er hier en daar geroepen maar of dat gemeend was ?. Maar opeens toch een kreet geheel uit een andere hoek een bekend stemmetje ja hoor Frank en Jesse op stek 2 een heuse brasem en er volgde er nog een Knap hoor en de rest zat knarsetandend op hun zetel te wachten op wie ik denk de bus maar die kwam ook niet.

  Maar we hebben wel bezoek gehad van Ger die enkele tips kwam geven en ons op de gevoelige plaat vastlegde voor onze prachtige website. Hein kwam ook nog in uniform met partner maar hij was al in de ban van het karper concours gewapend met cikel ging hij hier en daar de rietkragen verbouwen.

  Bij Sander gebeurden er iets wat zelden of nooit voorkomt, een spreew had zijn voerbak gevonden en brutaal pikte hij de made en casters er uit en begon driftig op en neer te vliegen om zijn jongen te voeren sander heeft hier foto,s van gemaakt. En zo liep de wedstrijd ten einde. Frank was de winnaar maar wie mocht deze keer mee liften, was het vorig jaar nog Frank die mee liften met Cor. Nu kwam Piet uit de hoed en we hadden een winnend koppel Proficiat heren, nu de uitslag.  Aankondiging inhaalwedstrijd (Vrije hengel):
  Heren witvissers het volgende is in onderling overleg afgesproken.

  Zaterdag avond 17 juli om 20.00 uur steknummer trekken verzamelplaats Pisa-flat. Iedereen kan dan vooraf op zijn stek vooraf gaan voeren om zodoende de witvis, o.a. brasem, zeelt voorn en wat al niet meer op zijn stek te krijgen.

  De stek nummers worden tussen de twee brugjes geplaatst waar tijdens de karper wedstrijd regelmatig brasem gevangen is. Hopelijk heeft het resultaat op deze manier maar dat merken we wel tijdens de wedstrijd op zondag 18 juli.

  Verslag van de vrije hengel wedstrijd (inhaalwedstrijd):
  Voeren vooraf heeft wel degelijk invloed op de noorderplas. Zaterdag avond rond 20.00 uur konden de deelnemers aan de wedstrijd op hun getrokken stek gaan voeren alleen frank en toon maakten hiervan gebruik. Zondag morgen tussen 06.30 en 07.00 kwamen de vissers af en bouwden hun stelling op. We hadden een heuse karpervisser in ons midden met alles erop en eraan geweldig mooie voerboot visvinder 3 hengels piepers frolic mais hennep enz.


  De T-shirts en Caps zijn gesponsord door SKARP

  Er werd even gevaren om te kijken of er vis op de stek was en jawel bij Ger, Arnold, Frank en Jesse registreerde de visvinder vis.


  Toon wilde het niet weten we komen ervan zelf achter of er vis ligt was zijn gedachte. Om 08.00 konden we beginnen Jesse had al bij de eerste korf beet maar geen vis Toon bij de eerste korf beet even wachten Tik Tik lijn slap haak zetten en hangen. Toon viste op 31 meter en 9 meter diep vlak achter een talud wat met veel groen maar lande de vis zonder probleem.

  Hup Frank ook beet en een mooie brasem en niet veel later volgde nummer 2 voor Frank. Toon ving de tweede en derde brasem en toen werdt het stil, zeg maar gerust erg stil. Ook bij Frank en Ed had nog geen beet gehad Arnold en Ger tussen door kwamen ze de pelikaan vangen maar helaas de vogel was samen met de vissen gevlogen.


  Totaal geen actie en dan maar even buurten en piep piep en Ger sprong als door een schorpioen gestoken sloeg en draaide en draaide helaas een lijnzwemmer wat later ving Arnold een mooie brasem Ger ving ook een mooie brasem. Het einde naderde en om 11.45 uur ving Toon ook zijn vierde brasem.


  Indy had ook wat gevangen ja 3 voorntjes mooi hoor en Ed en Jesse bleven helaas op nul. Het was een prachtige dag en vis het is vaak anders maar ja aan alles komt een eind ook aan deze wedstrijd.


  Herfst wedstrijden:

  Nog twee wedstrijden te gaan en dan zit het er weer op. Het was goed fris aan de waterkant tijdens de eerste herfstwedstrijd dag. We hadden er goeie hoop in dat er goed werd gevangen. Het eerste uur was er weinig beweging in hier en daar werd er een vis gevangen. Maar toen om een uurtje of negen kwam er meer beweging in links en recht om me heen werd er dan toch hier en daar vis geschept.

  Maar de aanbeten waren niet constant, dan had je er een paar en dan was het weer rustig maar al met al mogen we niet klagen, er is door iedereen vis gevangen. Op naar de laatste wedstrijd van het jaar 2010 en dan komt het er op aan voor we een kampioen hebben.

  Tja het blijft toch onvoorspelbaar dat vissen op de afbeelding links zien we de resultaten van de eerste herfstwedstrijd.

  Tweede herfstwedstrijd en tevens laatste witvis-wedstrijd van 2010 bij HSV- Ons Genoegen Maaspoort. De wedsite beheerder had Sander beloofd om voor deze laatste witvis wedstrijddag langs te komen, temp 8 graden tijdstip 7:30, bestemming Maas bij Bokhoven.

  Aldaar aangekomen staan redelijk wat auto's op de dijk, en de heren waren zich nog aan het settelen. Hoewel het weer rustig is staat de dauw dik op het gras, en dat is op de foto's goed te zien. Op zich geen probleem, sportvisser zijn niet bang van water.

  De stroming is sterk en dit houd de vissen maar ook de vissers actief, voor Indy wordt het door deze omstandigheden een stuk moeilijker.

  Hij zit ook redelijk ongelukkig met zijn stoeltje tussen basalt stenen, Gerry heeft nog een aluminium plateau staan dat door de witvisser meestal gebruikt wordt en dat mag Indy gratis en voor niets komen ophalen.

  Zo denkt deze jonge sportvisser en jongste deelnemer van deze witvis wedstrijddag, dat heb ik mooi binnen.

  Arnold die met regelmaat 10kg of meer aan witvis vangt komt zo nu en dan aangelopen om Indy wat wijzer te maken in deze hobby, hij heeft van Piet een langere hengel gekregen en met zoveel veranderingen moet je natuurlijk even wennen.

  Arnold zegt "geen probleem jonge dit komt helemaal goed".

  Van boten hebben ze aan de Maas bij Bokhoven geen last, dat is duidelijk te zien op de foto. Deze boot is niet groot en komt ook helemaal niet kort langs de kant. Het levert wel een zeer sprekende foto op van de omstandigheden aldaar.  Het aantal aanbeten is niet gering en dit voorspeld veel goeds voor deze dag. Bij Piet sneuvelen in korte tijd meerdere onderlijnen en deze besluit gelijk wat dikker te gaan vissen. Niet veel later hoppa heeft Piet de eerste in het net.

  De 2 laatste wedstrijden van het jaar zitten er weer op, het was goed fris aan de water kant deze morgen. We hadden er goeie hoop in dat er goed werd gevangen. Het eerste uur was er weinig beweging in hier en daar werd er een vis gevangen. Maar om een uurtje of negen kwam er meer beweging in, links en rechts werd er toch met regelmaat vis geschept.

  Maar de aanbeten waren niet constant dan had je er een paar en dan was het weer rustig maar al met al mogen we niet klagen er is door iedereen vis gevangen. Op naar de laatste wedstrijd en dan komt het er op aan voor we een kampioen hebben tja het blijft toch onvoorspelbaar vissen.

  Zo mannen dat was het weer voor het visjaar 2010, ?s morgens moesten we goed uitkijken waar we liepen. Het was goed mistig wat hadden we een klein wereldje, maar goed na de trekking van de stek nummers liepen we naar beneden.

  Het mooie vis water aan de Maas bij Bokhoven waar overigens goed gevist word kijk maar eens naar de resultaten, een prima viswater.

  Op de afbeelding rechts zien we dat de gevangen vissen ook gewogen moeten worden, Sander kreeg op deze laatste herfst wedstrijddag assistentie van Frank.

  Niet alleen voor de witvissers maar ook voor roofvissers een prima water. Vraag maar aan Arnold die tijdens het witvissen van deze wedstrijd een mooie snoek aan zijn hengel had.

  Het bleek ook onder water mistig te zijn want met een maai en een caster vang je normaal geen snoek. Verder werd er goed gevangen, Piet moest een glijbaan maken van zijn net om de vis erin te krijgen, er lagen nogal wat stenen in de weg.  En zelfs de webmaster was vroeg uit de veren om een paar mooie foto?s te maken, maar hij kwam ook voor een praatje. Ik zou zeggen visvrienden dat er nog maar veel gevangen mag worden en tot volgend visjaar 2011.

  De prijswinnaars op een rijtje:
  Paaswedstrijd gewonnen door Frank Nissingh met 11.800 kilogram
  Koppelwedstrijd gewonnen door Arjan & Toon met 1.100 kilogram
  Vrijehengel gewonnen door Frank Nissingh met 4.040 kilogram
  Herfstwedstrijd gewonnen door Arnold van Houtum met 19.560 kilogram
  De Melis bokaal gewonnen door Frank & Piet met 4.100 kilogram
  Koningswedtrijden gewonnen door Arnold van Houtum 48.120 kilogram

  De nieuwe koning 2010 is Arnold van Houtum

  Verder werd er met het paasvissen in totaal 36.06 kilogram gevangen
  Met de koppelwedstrijd in totaal 1.100 kilogram.
  De vrijehengel totaal 13.540 kilogram
  De herfstwedstrijd 44.66 kilogram
  De melisbokaal 4.100 kilogram
  De konings wedstrijden totaal 106.93 kilogram
  Over al de wedstrijden van 2010 werd er in totaal 206.39 kilogram vis gevangen. Voor het volgend jaar zullen we proberen er wat meer kilo?s bij te vangen. De wedstrijdkalender wordt geplaatst zodra er bericht terug is van de federatie zo snel mogelijk op deze website geplaatst.

  Verder iedereen bedankt voor het vissen en tot volgend jaar.

  Groetjes Toon & Sander, de witvis wedstrijdcommissie.  Heeft u op of aanmerkingen over deze lijst met bijbehorende scores en/of punten dan graag contact opnemen met de witvis-wedstrijdcommissie t.w. Sander en Toon.

  Met vriendelijke groeten de witvis wedstrijdcommissie.

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Reactie plaatsen

  Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
  Verwerkingstijd: 0.03 seconden
  1,734,493 unieke bezoeken