Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

September 2022

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Actueel - Info

Het spiegelkarper project 2021

Beste karpervissers, leden en omwonenden we hebben een leuk initiatief,

Wie doet er mee:
Mike kwam met het voorstel / idee om het volgende plan uit te werken, we gaan net als in 2019 opnieuw proberen dat primair alle karpervissers (en leden) bereid zijn tot sponsoring voor een karperuitzetting van speciaal ras spiegelkarpers. In dit geval gaf Jarno het advies te gaan voor het Duitse ras spiegelkarpers van 5 Kg per stuk, elders in de regio zijn deze karpers een tijdje terug uitgezet en aldaar groeien deze karpers stuk voor stuk uit tot prachtige zware spiegelkarpers.

De sponsorbedragen die we gezamenlijk bijeen krijgen worden aan de club geschonken met het doel om hiervan deze bijzondere spiegelkarpers aan te kopen voor de vereniging, uiteraard betaald ook de vereniging hier ook aan mee. Het totaal bedrag wordt sowieso door de penningmeester Arnold verdubbeld (o.v. financieel verantwoord).

Verschillende deelnemers en bedrijven hebben aangegeven een hoger bedrag te willen doneren maar dat is aan hun, met heden ongeveer 40+ aan karpervissers betekend dit als iedereen b.v. € 25,- inlegt/sponsort dat er ongeveer voor € 2000,- aan genoemde karpers besteld kan worden die qua gewicht de eerdere uitzettingen snel zullen inhalen.

We gaan alle leden/deelnemers ervan op de hoogte houden:
 • hoe hoog de teller staat €
 • wanneer de bestelling gedaan wordt
 • wie gaat de karpers leveren en wanneer
 • welke soort/bloedlijnen zijn de karpers en hoeveel


 • Uiteraard maken we later ook breed kenbaar wanneer deze uitzetting gaat plaatsvinden, alle helpende handen worden op die dag ook genoteerd als vrijwilligers die later in aanmerking komen voor de 3e-hengelvergunning net als voorgaande jaren. De vereniging dat zijn we allemaal samen, het moet beslist een samenwerkingsverband blijven. Het spreekt voor zich dat Mike zelf ook graag meedoet, soortgelijk project was in 2019 een succes en behoorlijk wat personen hebben toen al aangegeven dat het een bijzonder leuk project was.

  Dit project gaat beslist doorgang vinden, de gegevens i.v.m. overmakingen naar het rekening nummer van de vereniging staat vermeld maar laten we ook inventariseren wie er meedoen en met welk sponsorbedrag. Uiteraard plaatsen we later alle aanvullende achtergrond informatie ook op de website in dit artikel.

  Wat is nu beter mannen:
  Honderden euro's uitgeven om in een betaalwater te vissen op uiteindelijk dezelfde slag vissen waarbij alleen de brandstofkosten al ver boven de donatie bedragen zullen uitstijgen of een verenigingswater met een goed gecontroleerde groep karpervissers en dat ook nog vlak naast de deur van je woonhuis bij wijze van spreken. Een betaalwater in Nederland Carplantis is heel erg leuk maar bedenk ook dat betaalwateren een behoorlijk prijskaartje hebben, prijs per koppel per week is € 795,- (dat is €397,50 p.p.p.w) en de prijs voor niet vissers per week € 100,-. Met dit plan zijn we gezamenlijk heel slim bezig, uiteraard hebben de vis-uitstapjes ook zijn charmes maar dat geld ook voor dit project.

  We willen u ook graag wijzen op het volgende;
  Doelgericht visstandbeheer afgesloten wateren bleek weer opengesteld en uiteraard heeft onze penningmeester een subsidie aanvraag ingediend en deze is behandeld Cees den Haan - belangenbehartiger Sportvisserij Zuidwest Nederland. Deze subsidie aanvraag is ook toegewezen en zo zie je maar dat HSV Ons Genoegen Maaspoort al langer gesproken heeft over het doelgericht en duurzame visstandbeheer. De kruiskarper waren al eerder voor de wit-vissers een welkome aanvulling en is een vissoort die behoorlijk aalscholver bestendig kan zijn. Deze keer was het de beurt aan de spiegelkarpers met Hongaarse bloedlijnen.

  We vermelden maar al te graag die leden, personen en bedrijven die aangegeven hebben graag mee te willen doen:

  Hans-C, Mike-V, Jarno-H Grain Baits, William (Will Woodwork), Pascal, Kevin-S, Autorijschool Angelo van Dijk, Harran, RAL Stuc, Daan van den Heuvel Tandartsenpraktijk de Zevenhont, Wits Zuid vastgoed-onderhoud, Michael-B, John van Creij Infratechniek, Rob-W, Willem, Riny-S, Doorenbosch Elektro, Heesakkers Schilderwerken, Johan-H, Marco-S, Johan-S, Bram-S, J-Beekmans, Autobedrijf Pitstop4You, Mike van der Maat schilderwerken, Gerry, Cees, Arnold, Uw naam hier !

  Heeft u zichzelf wel aangemeld als deelnemer maar uw naam staat er nog niet bij laat het Gerry dan even weten. U kunt ook reageren op dit bericht en/of een waardering geven.

  Dit project gaat gegarandeerd door ! dat staat nu al vast.
 • Voorkeur maak uw donatie bedrag over naar de vereniging/penningmeester;
 • of geef de donatie contant voor dit project aan de penningmeester of Gerry.

 • Bankgegevens: ING bank 7617172
  IBAN nummer: NL79INGB0007617172

  Ten name van HSV Ons Genoegen Maaspoort spiegelkarpers 2020-2021
  Penningmeester: Arnold van Houtum  Update 12 december:
  Vandaag zijn de karpers geleverd, zo rond 10:45 uur kwam de vrachtwagen van Peschkes aanrijden en werd direct gewezen op het toegangshek aan de Pisaflat. De chauffeur reed de vrachtwagen met verschillende bakken erop richting de botenhelling en de vrijwilligers waren behoorlijk vertegenwoordigd.

  Bij de botensteiger had Marco zijn koffie bus klaar gezet om voor een ieder die het wilde een vers bakje koffie te zetten. De reeds aanwezige t.w. Jan, Mike, Cees, Gerry, Marco, Johan en Pascal hoorde de vrachtwagen al aan komen. Ook Riny kwam aan gescheurd met zijn scootmobiel en riep naar Gerry ja dat is ie daar komt ie aan. Het spreekt voor zich dat we allemaal antoesiast waren.  Al snel kwamen meer vrijwilligers aanschuiven die het uitzetten van de spiegelkarpers maar al te graag zelf wilden aanschouwen, dat ook deze vrijwilligers hun helpende handen lieten wapperen in verenigingsbelang was voor iedereen prettig. Spiegel-karpers kunnen zwemmen maar niet vanuit een vrachtwagen naar de plas. Johan-S stond klaar met pen en papier om het aantal karpers te noteren en ook om te kijken welke juwelen even voor de camera bij Pascal moesten verschijnen.  Jarno en Marco stonden met waadpakken in het water en vertelde de vissen naar welke zone ze het beste konden zwemmen :-) Nadat er wel 20 bakken aan karpers in de Noorderplas waren uitgezet werd ook duidelijk dat het nog niet gedaan was. Besteld waren 5 Kg spiegelkarpers en sommige waren beslist zwaarder maar een groot aantal was ook lichter van gewicht. Maar goed dat Johan het scherp bijhield, hij noteerde het aantal karpers van elke bak die voorbij kwam. 136 spiegelkarpers zijn uitgezet in de Noorderplas, er was 550 Kg besteld, we schatten het gemiddelde gewicht op 4 Kg en dat zou betekenen dat we ongeveer 544 Kg aan spiegelkarpers hebben uitgezet. Who cares, over slechts enkele maanden zijn ze allemaal zwaarder en de kilo's die erna komen zullen menig karpervissers nog verbazen.  Ter afsluiting:
  Het project heeft als titel "Het Spiegelkarper project 2021" maar dat is het eigenlijk niet omdat de uitzetting plaatsvond op 12 december 2020. Samen met de eerdere uitzettingen van 2020, om precies te zijn 7 februari 2020 zijn er ongeveer 30 graskarpers uitgezet van ongeveer 2.5 Kg per stuk. Op 7 maart 2020 ongeveer 65 karpers uitgezet met een gewicht van ruim 220 Kg varieerde in gewicht van 4-6 Kg en ongeveer 55 Kg was 2-3 Kg. 550 + 75 + 275 = 900 Kg karper uitgezet in 2020 en dit alles mede dankzij de sponsoren.

  Meer foto's over deze spiegelkarperuitzetting later in ons fotoalbum.  Update 8 december:
  Opnieuw contact gehad met W. Peschkes, er was aanvankelijk voor € 2500,- karper besteld maar omdat er toch wat later eerder toegezegde sponsorbedragen zijn binnengekomen is dit alsnog meegenomen in het aanpassen van de bestelling. Er staat voor een bedrag van € 2750,- spiegelkarper in bestelling.
  Update 5 december:
  Op de zaterdag 5 december vertrokken Cees, Marco en Gerry in alle vroegte richting Mönchengladbach. Bestemming Peschkes karper en vis leverancier. Aldaar kijk je je ogen uit, we werden bijzonder gastvrij ontvangen en het bedrijf Peschkes is heel gemakkelijk met enkele woorden te omschrijven, een bedrijf met de "deutsche Gründlichkeit".

  Of je nu op zoek bent naar schubkarper, spiegelkarper, snoek, snoekbaars, zalm, zalmforellen, forellen, voorn, giebels of steuren, ze hebben het allemaal. Voor de vereniging slaagde we met vlag en wimpel bij Peschkes, we hebben 100 spiegelkarpers besteld van 5 Kg per stuk die beschikken over Hongaarse bloedlijnen. Het zijn karpers die letterlijk en figuurlijk vlees aan hun lijf hebben en die hierom ook bijna altijd zwaarder zullen zijn als spiegelkarpers van andere bloedlijnen met hetzelfde formaat. Dat maakt deze spiegelkarpers zo bijzonder om te hebben in je verenigingswater.

  Op de afbeeldingen zien we resp. de aankomsthal Peschkes. Cees, Gerry en Marco bekijken eerst het bedrijf en later ook de spiegelkarpers, ze zijn direct onder de indruk. Marco vind ze ook mooi om te zien, "je hebt al gelijk een vis in je handen" als je ze zo ziet zwemmen riep hij. Ook van bovenaf gezien gaven de karpers een goede indruk, het gevoel op het juiste adres beland te zijn voor de aanschaf van spiegelkarpers wordt met de minuut groter.
  De aangekochte karpers hebben we bekeken in de binnen-basins het zag er allemaal tip top uit. Als alles goed gaat en waarom niet dan worden deze karpers geleverd op zaterdag 12 december tussen 10:00 en 11:00 uur. Tijdens de uitzetting worden de karpers kort beoordeeld en de mooiste exemplaren worden op foto vastgelegd. Ongeveer 30 stuks zullen zeker voor de camera verschijnen voor op de website, alle helpende handen zijn natuurlijk meer dan welkom.

  Voor de sportvissers en in dit geval de karpervissers worden we ook gewezen dat vissen niet alleen voor sportvisserij maar ook voor consumptie gevangen worden, hoe oostelijker in Europa dat we komen aldaar staat de karper gewoon op de menu kaart als delicatesse. Uiteraard zijn ook wij ermee bekend dat makreel, tonijn, zalm of b.v. kabeljauw maar al te graag gegeten worden maar bij karpers hebben we dat gevoel niet. Karpers met beschadigingen worden aldaar in bassins apart gehouden en direct verkocht als consumptievissen, het is klaar terwijl u wacht en ook dat is Peschkes. De karper in het schepnet heeft enkele beschadigingen lag enkele minuten later geslacht en wel op de weegschaal en kwam uit de bak waar Marco, Peschkes en Gerry naar staan te kijken. Ook de karpers in die bak daarvan waren de meeste meer dan geschikt voor de hengelsport maar dat zien ze bij Peschkes toch anders.

  Update 29 november:
  De eerdere afspraak van 28 nov. is verzet naar 5 dec a.s., wordt vervolgt.  Op 28 nov. gaan Marco, Cees en Gerry bij de mogelijke leverancier kijken wat voor karpers ze daar hebben, wat ze kosten per KG en wanneer er geleverd kan worden. We zullen onze ogen aldaar goed de kost geven, we maken ook foto's en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard zullen we de bevindingen terugkoppelen en plaatsen in dit artikel. Ook niet onbelangrijk met welk bedrag we zaken kunnen doen met de viskweker namens de vereniging. We houden jullie op de hoogte.

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Reactie plaatsen

  Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.

  Waardering

  Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

  Logt u a.u.b. in om te stemmen. om te stemmen.

  Uitmuntend! Uitmuntend! 100% [1 stem]
  Zeer goed Zeer goed 0% [Geen stemmen]
  Goed Goed 0% [Geen stemmen]
  Matig Matig 0% [Geen stemmen]
  Slecht Slecht 0% [Geen stemmen]
  Verwerkingstijd: 0.07 seconden
  1,599,884 unieke bezoeken