Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

Actueel - Info

Verslag Karper-koppelwedstrijden 2012

De karper-koppelwedstrijden 2012: De wedstrijd data:
 • 1ᵉ karperkoppelwedstrijd 24, 25, 26 augustus (2 nachten)
 • 2ᵉ karperkoppelwedstrijd 14, 15, 16 september (2 nachten)
 • 3ᵉ karperkoppelwedstrijd 12, 13, 14 oktober (2 nachten)

 • Maar wat zijn de prijzen:
  De verdeling van de prijzen zijn als volgt, over de wedstrijden kennen we meerdere winnaars, koppel- en individuele winnaars.
 • Het winnende koppel krijgt 2 bokalen (eerste prijs) + prijzenpakket.
 • De tweede prijs 2 bokalen (tweede prijs) + prijzenpakket.
 • Derde plaats 2 bokalen (derde prijs) + prijzenpakket.
 • De individuele winnaar (totaal gewicht) wint een wisselbokaal
 • De persoon die de zwaarste karper vangt (gezien over drie wedstrijdsessies) wint een wisselbokaal

 • De wisselbokalen mogen tot Mei van het volgende seizoen in bezit gehouden worden, deze behoren voor aanvang wedstrijden ingeleverd te worden bij de karper wedstrijdcommissie. De prijzen worden op de Algemene Leden Vergadering (30 oktober 2012) uitgereikt door de karper-wedstrijdcommissie.  De wedstrijd bestaat uit totaal 6 nachten vissen verdeeld over drie weekenden maar je mag maximaal 1 weekend missen. Aanwezig zijn op het metingpoint (Pisaflat) om 18:00 uur en om 19:00 uur mogen we vissen.

  Voor aanmelden, neem contact op met de karper-wedstrijdcommissie. Vol is vol. Lees voordat u zich opgeeft eerst het karper wedstrijdreglement zodat u op de hoogte bent.

 • Gert-Jan van den Wildenberg Tel.: 06-51718491 Valeriaan 36
 • De prijzen van de karperwedstrijd worden op de algemene ledenvergadering (ALV) uitgereikt.
 • Inschrijfgeld en tevens inleg is ? 30,- per persoon voor deelname aan alle karper wedstrijd(en) van het lopende jaar, dit bedrag moet uiterlijk v??r aanvang eerste wedstrijdweekend bij Gert-Jan binnen/afgegeven zijn. Aanmelden voor deelname kan dus tot aanvang eerste wedstrijddag, informeer altijd of je nog kunt meedoen !!!. *
 • Deelnemers (koppels max 10):
 • Johan & Arjan
 • Coen & Raymond
 • Berry & Gerry
 • Maurice & Maarten
 • Bart & Riny
 • Mark & Jan
 • Roy & Wesley
 • Jarno & Sven
 • Op de afbeelding hieronder zien we de verdeling van de karper stekken/zones voor de karper-koppel wedsrijd, de stekken worden d.m.v. loting verdeeld. Alle deelnemers trekken een nummer uit een zak en het koppel met het laagste nummer (1) mag als eerste een keuze maken uit de beschikbare zones.

  Het kan voorkomen dat het aantal deelnemende koppels kleiner is als het aantal beschikbare zones/stekken, dit houd ook in dat het koppel met het hoogste nummer de keuze houd uit de zones die dan nog vrij zijn. Kiest iemand zone 5 dan mag deze uitsluitend in die zone vissen, voeren en varen, hierbij is het niet van belang of zone 4 of 6 vrij zijn. Valt uw keuze op zone 10 houd er dan rekening mee dat er in deze zone ook zwemmers en zonaanbidders aanwezig kunnen zijn.

  Waar gaan we vissen, aan de Noorderplas:

  Klik hier voor de dieptekaart Noorderplas
  Maandag 6 augustus:

  Een van onze correspondenten heeft middels Email de hand weten te leggen op een zeer vertrouwelijk wedstrijdplan dat na onderzoek van een deelnemend koppel tw. Jan V Esch & Mark Verhagen bleek te zijn.

  Op de afbeelding rechts zien we in gecodeerd of slecht handschrift geschreven trainingsplan dat door de heren vermoedelijk toegepast gaat worden. Om te controleren of het papiertje ook echt was is een van onze redactieleden afgereisd naar de Provincieplas. Aldaar trof hij inderdaad de heren aan zoals ook vermeld staat op het BB-wedstrijdplan. Wat kom jij hier doen was gelijk de vraag, hoe weet jij nu dat wij hier bezig zijn was vraag twee.

  Ons redactielid deed alsof zijn aanwezigheid puur toeval was en stelde lachend de vraag al wat gevangen mannen. Het probleem van karper-vissers die al langer aan de waterkant komen hebben zo hun standaard smoesjes al ruim van te voren klaar. Ik heb weer wat meegemaakt vertelde Jan, "nieuwe auto gekocht met alles erop en eraan en ook al een mooie kras op de zijkant".

  En Mark deed ook net of hij gek was: "net nog 300 kilo bollen verkocht, ik zeg nog tegen iedereen wat je erin gooit kun je er niet meer uit halen". Pieperdepiep "ojee krijg net weer een bericht binnen ze komen nog twee kruiwagens bollen halen". Jullie snappen het al, daar worden we niet wijzer van. Toch maar even wat foto's gemaakt en wie weet levert dit dan meer informatie op. De eerste foto is gemaakt om 20:53u, zeer geheimzinnig bezig met een voerboot, hierbij deden ze alsof ze nog nooit met een voerboot de lijnen uitgevaren hebben. (Alle karpervissers uit 's-Hertogenbosch en omstreken weten wel beter.)

  De heren voelden zich aardig in hun privacy aangetast en de boot moest even het water uit want deze mocht niet nat worden was de smoes. Inderdaad de boot moest de tent in, omdat het er even aardig uitviel mocht ik ook wel even schuilen in de tent van Jan.  Ik mocht wel even twee flessen uit de koelbox aangeven en zoals het plan al verraad de Breezer-flessen. Nee riep Mark, "dit is niet wat het lijkt, dit is Ranja-Limonade. In een glazen fles blijft het veel kouder he' Jan". Na een stevige slok en wat gerommel met de voerboot riep Mark, "hij doet het weer zomaar uit het niets". Om 21:15u vertrok de boot richting de andere oever, kijk ze daar nu staan, de twee musketiers.


  Zoals het plan al aangeeft volgen er nog meer training-sessies, aan de Ijzeren-man en bij de Schroef van Archimedes. Als we beschikken over meer info dan vullen we dit graag aan.  Aanvang wedstrijd 24-8-2012:
  De naam is inderdaad veranderd, deze wedstrijd draagt inderdaad de naam HSV-OGM 2012.


  De deelnemers:
  Omdat er wat nieuwe gezichten bijgekomen zijn even een toelichting op de foto's. Linksboven Wesley en Roy, rechtsboven Raymond en Coen, Linksmidden Maarten en Maurice, midden Jan en Mark, rechtsmidden Sven en Jarno. Linksonder Gerry en Berry, middenonder Arjan en Johan, rechtsonder Bart en Riny.

  De depressie:
  Zoals we rechts al kunnen zien waren de weersverwachtingen voor de zonaanbidders niet geweldig, voor de karpervissers kan deze tijdelijk dip in het weer juist een goede boost zijn voor de vangstresultaten. We pakken er vooraf de zonekaart bij zodat we een duidelijker beeld krijgen wie welke zone heeft gekozen.

 • Maurice & Maarten zone 1
 • Coen & Raymond zone 2
 • Johan & Arjan zone 3
 • Berry & Gerry zone 4
 • Mark & Jan zone 5
 • Bart & Riny zone 7
 • Roy & Wesley zone 8
 • Jarno & Sven zone 9


 • Met een deelnemers-veld van acht koppels (16 deelnemers) mogen we er vanuit gaan dat er in het eerste wedstrijdweekend vele nullen van de score-kaart zullen verdwijnen.

  Altijd spannend bij wie of welk koppel dan de eerste aanbeet komt.
  Tijdens de nachtelijke uren van vrijdag naar zaterdag wakkerde de wind behoorlijk aan, dit zou zeker gunstig moeten zijn voor de zone 4, 5, 6 en 7.

  In alle hoeken van de Noorderplas was de allereerste run om 4:12u afkomstig vanaf zone 7 goed hoorbaar, dit was bij Bart en Riny. Maar helaas voor hun, deze aanbeet werd verspeeld. We kennen allemaal de wetten van Murfy nog wel, ook Maarten kreeg ermee te maken, een zogenaamde losschieter op de zaterdag zo rond de klok van 13:45. Slechts 5 minuten later, de zaterdag om 13:54 om precies te zijn is het wel raak op zone 1, deze aanbeet komt ook daadwerkelijk in het landingsnet en dat is wat telt. Het koppel Maarten en Maurice kan als eerste na 19 uurtjes vissen de x,x van de score-kaart laten schrappen omdat er een schubkarper van 11,1 kg gevangen is.

  Maar Maarten stond helaas voor hem niet lang op nummer 1 met deze vangst. Ook Coen is er deze keer wel erg rap bij, om 14:05u vangt hij een spiegelkarper van 12 kg, deze gaat niet alleen op de foto maar ook op de score-kaart.

  Het competitie gevoel zit er bij Coen en Raymond al snel in. Ze maakten een vreugde dansje en hoppa die is binnen en het feest kan beginnen. Omdat Coen en Raymond al vissend vanaf zone 2 scoren kunnen we constateren dat hiermee ook de eerste karpers gevangen worden vanuit een onverwachte hoek waar de wind nou juist niet opstaat.


  Harde wind en veel regen:
  Het komende weekend moesten we volgens de berichten van Meteo Consult rekening houden met veel neerslag, en inderdaad gedurende de nachtelijke uren van zaterdag op zondag viel er behoorlijk veel regen.

  De foto spreekt voorzig, de karpers kregen er spontaan zin in zo bleek later, in de ochtend uren van de zondag was het feest voor het karpergilde aan de Noorderplas. Vooropgesteld dat je dan niet moest vissen vanaf zone 5, 6, 7 en 9.

  De Zondag:
  Roy vangt in de vroege uren van de zondag om 7:28u een spiegelkarper van 7,5 kg echter worden hier geen foto's van gemaakt. Voor het wedstrijdverslag zou het wel leuk geweest zijn maar ok..... Een uurtje later mag Johan (karper-wedstrijdcommissie lid) zijn eerste vangst binnen de wedstrijd zelf wegen. Een schubkarper van 12 kg met een lengte van 89 cm is op dat moment de zwaarste karper met de grootste lengte. Met nog slechts 3,5 uurtjes te vissen bestaat de kans dat deze vangst voldoende zou kunnen zijn.

  Raymond vangt om 10:17u de 5e karper van de wedstrijd, een spiegelkarper van 6,8 kg is helaas te weinig om de zwaarste op dat moment van de lijst te stoten.

  Om 10:41u was het raak bij Berry & Gerry op zone 4:
  Berry krijgt een aanbeet van een zeer sterke schubkarper die een poging deed om zijn hengel uit de steunen te trekken, Johan ziet het vanaf een afstandje gebeuren en gaat maar alvast aan de wandel met zijn weeg-middelen. Na een pittige dril landen ze op dat moment de zwaarste karper van de wedstrijd.

  Maar wat ging eraan vooraf, verbazing alom dat er tegen alle theorie?n in verschillende karpers gevangen waren in de luwte zones 1 en 2. Op zones 4 en 5 stond de wind er recht op, veel wind, veel regen en veel wier op deze zones. Hoewel de koppeldeelnemers van de zones 4 en 5 al aardig wat karpers hadden zien springen komt er geen enkele aanbeet, althans niet voor de zondagmorgen.

  Een oude bekende:
  Berry en Gerry waren met enige verbazing aan het analyseren geslagen, ook Mark en Jan snapte er helemaal niets meer van, en dan ga je denken wat er aan de hand kan zijn. Dit wedstrijdweekend gooide wel heel veel theorie?n terug naar de tekentafel. In de vroege ochtend, na zo'n 36 uurtjes vissen geen enkele aanbeet gehad te hebben zijn de lijnen toch met frisse moed opnieuw uitgegooid.

  Erop of eronder, baad het niet dan schaad het niet was hierbij de gedachten, en inderdaad zo rond de klok van 10:40u met slecht een ruim uur te vissen kon een schubkarper van 15,3kg - 95cm genoteerd worden voor de score-kaart.  Deze karper was een oude bekende, deze is in 2010 vanuit een slootje op de Noorderplas uitgezet door Gerry. Leuk om te zien dat deze vis nu bij de categorie 15kg+ behoord. Op de afbeelding hierboven zien we dat Berry voorzichtig bezig is met het onthaken zoals omschreven in onze reglementen, de vis na vangst direct op de mat en ??n emmer gevuld met water ernaast en goed nat houden.  Karper 7 op zone 8 (Roy & Wesley):
  Berry en Gerry zien dat Roy weer met een kromme hengel in zijn handen staat, hij vangt om 11:40u, 20 minuten voor het einde van de wedstrijd een schubkarper van 10,7 kg. Berry belt Johan op om maar alvast met zijn weeg-middelen richting zone 8 te vertrekken omdat daar iemand beet heeft. En dan wordt het lachen want Johan is nog maar net op zone 8 gearriveerd en Arjan staat met een kromme hengel van Johan in zijn handen.

  Berry & Gerry zagen er de humor wel van in en belden Johan weer op om te zeggen dat Arjan nu met zijn hengel een karper aan het drillen is. Deze spiegelkarper (13,5 kg) wordt gevangen om 11:55u, 5 minuten voor het einde van de wedstrijd. Johan heeft zichzelf bij wijze van spreken uit de naad gereden van links naar rechts, van voor naar achter door weer en wind in voor en tegenspoed om alle gevangen karpers te wegen en te fotograferen. Op onze facebookpagina is Johan er uiteraard bedankt voor deze geweldige inzet.

  Net binnen de wedstrijd: Hey, hey, hey ,heeeey werd er geschreeuwd vanaf zone 2, om kenbaar te maken dat Raymond met een kromme hengel in zijn handen stond en wel om 11:59u, omdat deze aanbeet komt voor het einde van de wedstrijd telt deze vangst van 17,4 kg wel mee voor de score-kaart. Het koppel Raymond en Coen sprongen natuurlijk een gat in de lucht.

  Pikant detail:
  Het einde van de wedstrijd was vastgesteld op zondagmorgen 12:00u, Johan had notabene op de zaterdagavond nog een rondje Noorderplas gemaakt om te polsen hoe laat te stoppen op de zondagmorgen, 10, 11 of 12 uur. Voor de score-kaart was het verschil groot geweest, het competitie element van deze wedstrijd zit wel goed. Zelfs de laatste minuten blijken heel belangrijk te zijn.

  En als je dan hoort en ziet dat er zoveel vissen gevangen worden dan ga je klagen, Mark en Jan klaagde bij de wedstrijdleiding dat ze in een zone geplaatst waren waar beslist geen karpers zwemmen. De sluisdeuren moesten opgezet worden, maar deze klacht werd terecht ongegrond verklaard. Gelukkig mogen de deelnemers aan deze wedstrijd hun zone zelf uitkiezen en hiermee mogen ze ook deze foutieve keuze aan zichzelf toewijden.

  Net buiten de wedstrijd:
  Twee karpers vallen helaas voor hun net buiten de wedstrijd, de vangsten van 12:15u op zone 7 (Wesley en Roy) 9 kg spiegel, en een schubkarper van 14,9 kg bij Arjan en Johan op zone 3 (12:20u) tellen niet mee.

  In totaal worden er binnen het wedstrijdweekend 9 karpers gevangen met een totaal gewicht van 106,2 kg. Omdat de karpers op de zondag behoorlijk los waren hebben verschillende wedstrijddeelnemers nog wat uurtjes langer door-gevist. Nadat er 11 karpers totaal waren gevangen bleven de beetverklikkers verder stil en was het inpakken en weg wezen.

  Raymond & Coen hebben als koppel de leiding en worden met 10,6 kg verschil gevolgd door Johan en Arjan. Een gemiddelde karper van de Noorderplas is vermoedelijk zwaar genoeg om de kop positie over te nemen. De competitie is met twee wedstrijdweekenden te gaan zeker nog open, of Johan ook individueel de beste positie vasthoud met zijn huidige 25,5 kg is nog maar de vraag. De helaas buiten de wedstrijd gevangen karper door Arjan (14,9 kg) had het verschil als koppel kunnen maken.

  Zelfs de nummers 3, 4 en 5 van de lijst met resp. 18,2 15,3 en 11,1 kg behoren nog steeds tot de koppels om rekening mee te houden. Voor de drie koppels met 0,0 kg op de score-kaart is het beslist geen verloren strijd, te vroeg opruimen daar werden in dit eerste wedstrijdweekend sommige hard op afgerekend. De wedstrijd is beslist nog open en we wachten met spanning af wat het volgende wedstrijdweekend gaat brengen.

  Aanvullend informatie. De ontheffing om met de auto naar en van de stekken te rijden geld alleen voor het evenement wedstrijd, gezamenlijk aankomen en gezamenlijk opruimen is een vereiste zodat we binnen deze ontheffing blijven handelen. Ruimt iemand voor het einde van de wedstrijd op dan blijven de auto's wel weg van de Noorderplas en moet je helaas gaan sjouwen met je spullen. Er zal in het vervolg een luide toon hoorbaar zijn om het einde van de wedstrijd kenbaar te maken dat steeds rond 12:00u zal zijn.

  Het gebruik van drank en/of andere genotmiddelen is omschreven in de reglementen, dat iemand een flesje bier drinkt of iets dergelijks nuttigt behoeft op zich geen probleem te zijn. Zorg er dan wel voor dat je nog behoorlijk een vis kan drillen en vooral juist kan behandelen zoals van een sportvisser verwacht mag worden, alle flessen vol of leeg altijd in je tent. Het is een karper-koppelwedstrijd en geen drank of rook wedstrijd.  Aanvang 2e weekend wedstrijd, 14-9-2012:
  Op de zaterdagmorgen worden we door de wedstrijdleiding en schone jonkvrouw in lingerie gewekt en krijgen we een vers bakkie koffie en een versnapering die we nog even als verrassing houden.

  Op zich zou het heel leuk zijn als we dit weekend weer zoveel competitie hebben, met de leuke depressie van de afgelopen week behoord het zeker tot de mogelijkheden.

  Wat zijn de weersvooruitzichten voor het 2e wedstrijdweekend, laten we het plaatje er maar een bijpakken.  De afgelopen week was het redelijk goed visweer, zo links en rechts werden in de regio aardig wat karpers gevangen. De vangstomstandigheden zijn dus goed, het weekend geeft een kleine verbetering en een ding staat vast, de hoeveelheid regen van het eerste wedstrijd-weekend zal niet herhaald worden. Vele koppels gaven al te kennen er veel zin in te hebben en hierbij zijn zelfs termen gebruikt als "nee Noorderplas vissertjes jullie komen er wel achter".

  Waar zetten de koppels hun tenten op:
  Zoals bekent worden er vooraf nummertjes getrokken, nee dat nummer is dan niet het steknummer maar is bepalend wie het eerste mag kiezen uit de beschikbare zones.

 • Coen & Raymond trokken nummertje 1 en gingen voor zone 8
 • Bart & Riny trokken nummer 2 en gingen voor zone 7
 • Roy & Wesley trokken nummertje 3 en gingen voor zone 4
 • Berry & Gerry trokken nummer 4 en gingen voor zone 5
 • Jarno & Sven gingen voor de zone 3 die bij andere ook favoriete was.
 • Johan & Arjan zagen deze voorkeurzone wegschieten en gingen voor hun tweede keus, zone 2.
 • Mark & Jan zijn er specialisten in, trokken nummer 10 en gingen voor zone 6
 • Maurice & Maarten hadden voor dit wedstrijd-weekend afgemeld


 • Het zal je maar gebeuren dat je nummertje 10 trekt, dan heb je de laatste keuze uit de nog beschikbare zones. Maar op zich is dit loting-systeem wel aardig, de vrije zones die nog beschikbare waren en waaruit nog gekozen kon worden waren 9, 10, 1 en 6. Alleen als de wedstrijd volle bak zou zijn met bijvoorbeeld 10 koppels dan is het maar afwachten wat het gaat brengen.

  Achteraf praten is altijd makkelijk, Berry en Gerry hadden als eerste voorkeur zone 8, de invaliden steiger (zone 3) was ook besproken maar deze viel uiteindelijk af hoewel er wel degelijk voordelen te behalen zouden zijn. Ook Arjan en Johan hadden de haken geslepen voor zone 3 maar twee nieuwe gezichten van de Noorderplas t.w. Jarno & Sven hadden met het getrokken nummertje 6 ook de voorkeur voor zone 3. Met het uitgangspunt, we kunnen overal wel een visje vangen kozen Arjan en Johan voor zone 2. Het wind voordeel gaf bij Berry en Gerry de doorslag, zone 5. Na slechts een uurtje vissen had Gerry al beet, geweldig een voorn van van 15 cm en vis twee was een brasem van het kaliber vloermat. Nee dat was niet de bedoeling, de aaspresentatie moest wel aangepast worden in een poging te voorkomen dat het twintig brasems zouden worden.

  Er kan natuurlijk ook ander bezoek langs komen en als het dan ook nog een gezellige karpervisser is zoals Danny dat zit het wel snor. Een karper-specialist pur sang kwam zomaar even enkele uurtjes langs voor een gezellig praatje, gewoon lekker ontspannend praten over de verschillende in en outs die onze karper hobby kent.

  Vooral plezier houden in de hobby:
  Zoals het eigenlijk bedoeld is, zoals het ook zou moeten zijn, zeker niet dat dwangmatige of het commerci?le zoals sommige tegenwoordig de karpervisserij zien. Het moet weer meer gaan om de ontspanning van het karper-vissen en niet de gespannen mentaliteit die hij bij zichzelf maar vooral ook bij vele andere collega karpervissers meer dan eens terugziet.

  De mentaliteit van de deelnemers die aan de wedstrijd meededen sprak hem bijzonder aan, en ook de Noorderplas was heel fraai in vergelijk met de vele wateren die hij al kende.

  Leedvermaak alom:
  Wat hadden ze toch een lol samen op zone 2, bij Arjan en Johan. Johan stuurde een WhatsApp berichtje om de stemming er maar goed in te houden want ook de sociale media gaat aan de Noorderplas gewoon door. Bekijk de afbeelding hieronder maar die op de 14e sep, notabene de eerste wedstrijddag werd rondgestuurd naar enkele koppels, lekker gezellig met zijn allen aan de barbecue en jawel dan krijg je wel visite.  Dat mokkel zit er uiteraard ook weer bij, je weet wel die Fransic of Francisca, of hoe heet dat mokkel ook al weer. Ze vangt met regelmaat de leukste vissen uit de plas weg en schuift dan ook nog zonder enige schaamte aan bij de barbecue. Omdat de karper-wedstrijdcommissie als geen ander weet dat de andere deelnemers niet achter hun hengels uit willen/mogen is de foto alleen maar als leedvermaak bedoeld. Met nog een wedstrijd-weekend te gaan is de kans groot dat ze nog terug gepakt gaan worden. Het bovenstaande moet je met een knipoog lezen, het is maar om aan te geven dat de gezelligheid er al vanaf de eerste dag goed inzat.

  Lastig gevallen door het koppel op zone 6:
  Berry en Gerry hebben na afloop van de wedstrijd hun beklag gemaakt over de storende elementen van het buurkoppel op zone 6, t.w. Mark en Jan..

  Dit koppel deed conform de reglementen niets verkeerd, maar SMSjes en WhatsApp berichten sturen tijdens het uitvaren van de lijnen mag je tijdens het uitoefenen van topsport als zeer storend ervaren. Omdat we niet reageerde op de berichten gingen ze ook nog dreigen, HEY waarom reageren jullie niet op onze berichten. Verschillende gemiste oproepen van Mark waren het gevolg.

  Laat in de avond zo niet al vroeg in de nacht stuurde ze ook nog een bouwvakker op je tentdak die al kloppend op een boom roept, "ik heb hier een bekertje met goeie boilers voor jullie van de buren". Hij bedoelde natuurlijk boilies maarja die man wist niet beter.

  Die pakken we vannacht wel terug riep Gerry, en hij belde in diezelfde nacht Mark Verhagen op om te vragen wat er aan de hand was. Mark lag natuurlijk al lekker te slapen, het terugbellen en reageren op dit late tijdstip was voorlopig voldoende om ze voor even wat rustiger te maken. Met opzet schrijven we voor even want op de zondag gaan ze weer vrolijk verder. Toen kregen we het bericht zoals we zien op de afbeelding, met dit water bedoelde Jan natuurlijk de Noorderplas.  Op de afbeelding hierboven zien we het koppel Mark en Jan in actie, verdekt achter een boompje van niets dachten ze onzichtbaar te zijn voor de andere deelnemers. Let op de drijvende boei met paddels. Dat ze met zo'n ding de Ijzeren man op durven dat snappen we wel, maar de Noorderplas !!

  Het eindsignaal:
  In het Karper-Wedstrijdreglement staat het volgende beschreven.
 • Het startsignaal en eindsignaal is een toeter, er mag niet gevist worden voor het startsignaal. Is een van de deelnemers aan het drillen tijdens het eindsignaal "deze deelnemer heeft de hengel al in zijn handen", dan telt deze nog mee voor de score echter moet de wedstrijdcommissie nog voor de toeter op de hoogte zijn van deze aanbeet.


 • De karper-wedstrijdcommissie:
  Op de zaterdagmorgen worden we verwend door Johan, koffie met een worstenbroodje en een saucijzenbroodje. En alsof dat niet genoeg was kwam hij op de zaterdag avond weer terug echter deze keer met frikadellen gehaald en gesponsord door Cafetaria Mickey gelegen aan het Goulmy en Baarplein 80-82 (Maaspoort). Op de zondagmorgen was Johan danig verrast, niemand had hem opgebeld om een karper-vangst te melden en dus maakte hij op deze morgen nog even een controle rondje Noorderplas om te checken of overal alles in orde was. Bij Mark en Jan kreeg hij nog een lekker bakkie verse koffie aangeboden en was het voor Johan een zeer geslaagd wedstrijdweekend. Of het voor de andere ook een suc6 was dat leest en hoort hij wel terug in de reacties.

  Het einde van de wedstrijdsessie naderde:
  De wedstrijdcommissie heeft de vrijheid en de ruimte om het aanvang en einde zelf te bepalen, de start is rond 19:00u (vrijdag) en het einde zo rond de klok van 12:00u (zondag). Johan blies af om 11:57u, zoals we zien op de afbeelding rechts. Als we het verslag van de eerste wedstrijdsessie goed gelezen hebben dan zien we dat Johan dit gelukkig voor Raymond niet deed tijdens de eerste wedstrijdsessie, want dan had de vangst van Raymond niet meer meegeteld voor het tussen-klassement.

  Met deze huidige deelnemers groep zit het qua gezelligheid wel goed, de vangsten waren deze keer beduidend minder. De eerste karper werd op de zaterdagmorgen gevangen door Wesley, het gewicht was slechts 6 kg. Deze vangst, op de zaterdag zo rond de klok van 8:00u was uiteraard welkom maar echt gelukkig werden Wesley & Roy er niet van. Hun derde plaats als koppel was hiermee wel net iets scherper gezet. Bij de buren op zone 3 ging het beter, Jarno en Sven vingen twee karpers van 10+ kg. De eerste aanbeet kwam om 8:58u en de tweede vangst was een spiegel van 10,9 kg om 15:00u. Ze zagen tot overmaat van ramp ook nog twee karpers van de haak losschieten en wel recht voor het landingsnet, ??n van die twee was zeker de moeite waard geweest.

  De gevangen karpers tellen en omdat er slechts drie gevangen zijn is er voor het klassement weinig veranderd, Berry en Gerry schuiven een plaatsje naar onderen en Jarno & Sven schuiven uiteraard naar boven. Halen hiermee die vervelende nullen van de scorekaart en staan voorlopig op de 4e plaats als koppel. Sven ving in de nacht van zaterdag op zondag maar liefst twintig brasems en dan ben je overdag aardig gebroken, topsport is hard zullen we maar zeggen.

  De koppels die op de 1e, 2e en 3e plaats stonden houden deze vast en hiermee rest er voor alle deelnemers nog maar een optie, karpers vangen.

  Kan elk koppel nog winnaar worden:
  Met nog 2 nachten, resp. 41 uur te vissen kan zonder enige twijfel elk koppel nog steeds winnaar worden, dat is zeker het geval. Maar dan moeten deze wel als koppel wel een redelijke sessie draaien tijdens het laatste wedstrijdweekend. De voorsprong van Raymond en Coen is zeker te verbeteren als we bedenken dat slechts 3 karpers van 10+ kg nodig zijn om de koppositie over te nemen.

  De huidige 1 en 2 van de lijst hebben het eigenlijk ook een beetje laten liggen door in het tweede wedstrijdweekend niets te vangen. Als de nummers 1 en 2 wederom niet scoren in het laatste wedstrijdweekend dan is geen enkele uitslag te voorspellen. Alle koppels zijn zeer gemotiveerd zeg maar gerust gebrand om de huidige leiders van het klassement te verslaan dat is wel duidelijk.

  De getallen op een rij:


  Iets aan deze kaart onjuist, graag melden bij de wedstrijdleiding.
  Laatste karper-koppelwedstrijd weekend van 12, 13, 14 oktober:
  Als we hierboven de score-kaart bekijken dan is deze wedstrijd zeker n?g niet beslist, het koppel nummer 6 op de lijst, Maurice en Maarten hebben tot nu toe 11,1 kg gescoord maar beseffen ook dat de achterstand van 25 kg op de huidige nummer 1 niet onmogelijk is.

  Waarom is alles nog mogelijk, elke karper-visser weet maar al te goed dat een karper-sessie zomaar 36,1 kg aan karpers op de kant kan brengen en zeker als er twee nachten gevist gaat worden ook nog in het najaar. In principe is de score van Coen en Raymond gemaakt in de maand augustus zeker te verbeteren in de maand oktober.

  Zoals het er naar uitzag zouden de 8 koppels present zijn:
  Karper-wedstrijdcommissielid Johan Schouten had voor aanvang wedstrijd slechts een afmelding ontvangen, later bleek dat je de laatste wedstrijd ook niet mee kan doen zonder enige afmelding. Dit is niet netjes zeker niet als je bedenkt dat er mensen op je staan te wachten, conform het karper-wedstrijdreglement komt je dat op een DQ (diskwalificatie) te staan en is het naast niet netjes ook niet slim.

  Dit betekend dat er dit laatste weekend geen 16 maar 12 karpervissers aanwezig zullen zijn. Zoals het er naar uitzag was een karpervisser er klaar voor om in een van de vrije zones plaats te nemen. In het najaar is het normaliter goed karpervissen.

  Angst is een slechte zo niet de slechtste raadgever:
  Die koppels die tot voor kort 0,0 kg scoorden zien het laatste wedstrijddeel met veel plezier tegemoet. De weersomstandigheden daar staat of valt alles mee, de vangstresultaten waren zeker de laatste maand verre van geweldig.

  Daar worden we niet vrolijk van, of misschien toch weer wel. De oosten wind die de laatste week met regelmaat om de hoek kwam kijken voelde niet lekker aan.

  De nachttemperaturen gaan weliswaar enkele graden omhoog maar de eerder voorspelde regenperiodes van 3 mm p/m zijn voor de vrijdag en de zaterdag weer bijgesteld naar meer als 8 mm en daar zaten de deelnemers niet op te wachten. Moeilijk om met dit variabele weertype de visplannen aan te passen, helaas voor de deelnemende koppels ze moesten het ermee doen. Naast Arjan waren er wel meer die van de 0,0 kg af wilden komen, je vist uiteindelijk ook nog tegen jezelf zo bleek later.

  Je doet jezelf tekort:
  Er bestaat geen weertype waarbij men vang-garantie krijgt, we moeten gemotiveerd de uurtjes draaien en dan komt het vanzelf goed. Hetgeen maar weer aangeeft dat de nog deelnemende heren (op twee na) zeer gemotiveerd waren, men doet zichzelf tekort als je niet meedoet. En wie melden zich dan notabene af !, inderdaad Jan van Esch & Mark Verhagen. De reden is ten dele begrijpelijk maar volgens het karper-wedstrijdreglement hadden ze nog steeds mee kunnen doen. Of was de reden een andere, waren de Breezers op, de verwachte regen, de wind, de koude nachten of was het de angst om er in de derde en laatste wedstrijd weekend niet in te slagen om van die ellendige 0,0 kg af te komen.

  De psychologie erachter is mogelijk de volgende;
 • gaat men twee keer vissen met 0,0 resultaat dan is dat minder slecht als bijvoorbeeld drie keer vissen met 0,0.

 • Genoeg erover, conform het karper-wedstrijdreglement mag men een wedstrijd bewust laten lopen zolang je het maar meld bij de karper-wedstrijdcommissie. De voorsprong van het koppel dat op dat moment de leiding had met 36,1 Kg kan ook gezien worden als een onmogelijk te nemen hindernis zeker als je nog op 0,0 kg staat. Mogelijk heeft het te maken met de drukke tijden voor het bedrijf gezien het langere najaar waarbij de zaken gaan voor vermaken. Wel sportief dat Mark & Jan zich regelmatig lieten zien om met belangstelling de wedstrijd te volgen waarbij ze zelfs de koffie verzorgde op de zondagmorgen.

  Welk koppel nam deze keer waar plaats:
  Vooraf eerst even nummertjes trekken, het koppel Jarno & Sven belde vooraf even om te melden dat ze in de file stonden. Van Roy & Wesley hoorden we helaas niets, jammer.

 • Coen & Raymond trokken nummertje 1 en gingen net als de vorige keer voor zone 8
 • Bart & Riny gingen deze keer niet voor zone 7 maar kozen zone 4
 • Voor Roy & Wesley werd nummertje 10 getrokken en niet afmelden conform het karperwedstrijd reglement betekent DQ
 • Jarno & Sven gingen ook deze keer voor zone 3 met de vermelding "wij weten nog wel van de vorige keer waar de vissen zwemmen".
 • Johan & Arjan gooide het compleet over een andere boeg, zone 10.
 • Berry & Gerry gingen voor zone 1 nadat bleek dat ze niet naar de Oosterplas mochten.
 • Mark & Jan (correct afgemeld) bleven thuis.
 • Maurice & Maarten hadden deze keer hun sic-ogen laten vallen op zone 2


 • Karpervissen of Kastanjes rapen:
  De weersomstandigheden waren dusdanig bar en boos dat je als karpervisser er misschien wel beter aan deed om kastanjes te gaan rapen. Zeker op de zaterdag was het slechts af en toe droog, ja u leest het goed, slechts enkele momenten van g??n regen.

  Op zone 10 was het ondertussen modder-kruipen geworden maar zone 8 sloeg echt alles, daar was het helemaal bar en boos. Het koppel Coen & Raymond stonden het gehele weekend tot hun knie?n in de modder, jawel dus ook in de tent hadden ze de beschikking over een modderbad. Als je nu de mazzel hebt dat je met nummer 1 als eerste mag kiezen dan kies je niet voor zone 8 omdat men daar wel eens karpers vangt. Het was letterlijk van de regen in de drap!

  Ook Murfy was er weer, ook als je denkt dat hij er niet is. Logisch want ook deze keer verliepen sommige zaken anders als gepland. Dat hoort er nu eenmaal bij, bij Maarten en Maurice weigerde de voerboot dienst en dreef onbestuurbaar het wijde water op. Arnold moest gebeld worden of hij met zijn stalen roeiboot een voerboot kon oppikken. Het betrof hier geen gehuurde voerboot want zoals blijkt kun je ook deze tegenwoordig huren. Sterker nog, ons bereikte een bericht dat sommige karpervissers lease-laarzen verkozen boven de gewone koop-laarzen. Dit is toch een vreemde ontwikkeling als je bedenkt dat de aanschaf kosten van een paar laarzen best wel meevallen. Gelukkig zijn we een vereniging met verenigingsmensen, Arnold namens de karper-wedstrijdcommissie bedankt voor de support en hulp.

  De eerste aanbeet deed zich aan bij Gerry, het koppel Berry en Gerry worden gewekt tijdens de eerste slaapuren van de vrijdag. Omdat deze run stopte bleef de hengel op de steunen liggen. Berry was van mening dat Gerry even moest gaan kijken was er mis was aan deze run maar Gerry liet het er maar bij. s'morgens bij het eerste daglicht verversen echter bleek toen dat er op die bewuste hengel bij Gerry niets meer aanzat, geen lood, geen rig helemaal niets alleen de kale lijn werd zonder enige vorm van weerstand binnengehaald, "thats it". Vermoedelijk was een mossel de oorzaak, ook Johan kreeg op zone 10 zelfs twee keer met soortgelijke teleurstelling te maken.

  Bleef het hierbij, welnee want bij Arjan vloog er zelfs een hengel door de lucht toen een karper het hazenpad verkoos. Of deze vliegende hengel door de karper of door Arjan is veroorzaakt dat is niet helemaal duidelijk geworden. We kennen allemaal de teleurstellingen van losschieters, ze komen nooit op een gunstig moment omdat we het liefst elke aanbeet willen verzilveren. Niemand kijkt graag tegen een 0,0 op de scorekaart aan, toegegeven het is en blijft inderdaad een echte wedstrijd en uiteraard meer dan logisch dat iedereen zeer gemotiveerd was. Maar een ding bleef voortdurend bovenkomen, de gezelligheid zal vermoedelijk altijd nummer ??n blijven.

  De zaterdag was het matig met de vangsten gesteld, slechts ??n karper op de mat. Op zone 8 en 9 werden wel enkele brasems gescoord die alle sneuvelde op h?t karperaas de tijgernoot, jammer voor de vangers deze tellen niet mee.

  Het koppel Jarno en Sven scoorden de enige karper van de zaterdag, 13,1 kg (vanger Jarno). En hiermee werd het nieuwe subtotaal 34,4 kg en kropen wel erg dicht richting de nummers 1 met 36,1 kg. Nog een karpertje erbij van 1,8 kg en ze staan 0,1 kg voor.

  Twee karper kunnen het verschil maken, ??n karper vangen van 19,9 kg is doorgaans moeilijker als het vangen van twee karpers die samen dit gewicht vertegenwoordigen.

  Het gebeurde op zone 1 bij het koppel Berry en Gerry, hiermee kwamen ze wel erg dicht in de buurt van de op dat moment nummers 1. Slechts ??n karpertje van 9 ons, 0,9 kg was voldoende geweest om de koppositie over te nemen. De kleinste karper van de Noorderplas zou voldoende geweest zijn en dat wist iedereen maar al te goed.


  Helaas voor de andere deelnemers, Coen en Raymond zette hun voorsprong wat scherper. Zo rond de klok van 9.00u werd op zone 8 een schubkarper van 10,6 kg in het net geland, een kleine drie uurtjes later was het over en uit met de wedstrijd.

  Om 12:00u was de toeter duidelijk hoorbaar en hiermee was de scorekaart van de wedstrijd 2012 een feit.

  Pakken we de score-kaart erbij, meer dan duidelijk dat dus echt alles tot aan het einde mogelijk bleek. De verschillen zijn veel kleiner als voorspeld en aan het einde worden zoals gewoonlijk de prijzen uitgereikt, dat gebeurd tijdens de ALV van 2012 zie eerdere berichtgeving op deze website.

  De gebroeders Jarno & Sven:
  Tijdens deze karper-wedstrijd zagen we ook twee nieuwe gezichten, Jarno en Sven. Twee zeer vriendelijke karpervrienden die we graag terug zien komen want dat mag gezegt zijn. Maar deze knapen moeten we wel scherp in de gaten houden, ze vangen karpers en voor je het weet staan ze op de eerste plaats. Ze willen winnen en gaan door tot de laatste minuut.


  Iets aan deze kaart onjuist, graag melden bij de wedstrijdleiding.

  Gedurende de wedstrijduren (123 uren totaal) zijn 15 karpers gevangen, deze vertegenwoordigden een totaal gewicht van 177,1 kg. Gemiddeld maar vooral een eerlijk wedstrijdgewicht van 11,8 kg per karper. Dat zijn de feiten, en op zich zijn deze resultaten niet slecht. Bij vele karperwedstrijden gingen de karperbekken al op slot omdat er wel erg veel lijnen in het water kwamen. Het leuke van een karperwedstrijd is dat de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn, drie weekenden karpervissen waarbij de stekken middels een leuk loting systeem toch zelf gekozen kunnen worden door de koppels.

  Op de volgende afbeelding zien we de topsporter in feeststemming.
 • Johan, prijs individueel winnaar (totaal gewicht)
 • Gerry, prijs zwaarste karper
 • Coen en Raymond koppelwinnaars 1e prijs
 • Berry en Gerry koppelwinnaars 2e prijs
 • Jarno en Sven koppelwinnaars 3e prijs (staan helaas niet op de foto) • Let op Coen, die ontkurkt de champagnefles en volgt de kurk die de lucht inschiet.


  Iedereen zal het bevestigen, super gezellige verenigingswedstrijd. De prijsuitreiking van deze wedstrijd zal zijn tijdens de Algemene Leden Vergadering waarvoor de deelnemers en de leden zijn uitgenodigd. Zie het eerder geplaatste nieuwsbericht op: >>> Uitnodiging ALV wel inloggen op deze website anders zie je het bericht niet.

  Op deze plaats wil het bestuur de karper-wedstrijdcommissie bedanken voor hun meer dan geweldige inzet.

  Wil je ook meedoen:
  Getver nu moeten we tot augustus 2013 wachten, vreemd genoeg waren sommige deelnemers al kort na het einde van de wedstrijd gemotiveerd voor de volgende.

  De eerste aanmeldingen zijn al weer binnen voor het seizoen 2013. Sommige gaan deelnemen samen met hun partner en in dat geval kunnen we in het verslag van 2013 afbeeldingen verwachten zoals we rechts zien.

  Wil jij ook meedoen, dan verwijzen wij u naar de karper-wedstrijdcommissie.

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Reactie plaatsen

  Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
  Verwerkingstijd: 0.08 seconden
  1,734,399 unieke bezoeken