Amerikaanse rivierkreeft

Nog niet zolang geleden ontvingen we als vereniging van de gemeente het volgende E-mail bericht:

“De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot, en kan op termijn voor grote problemen zorgen. Daarom wil de gemeente graag weten of deze rivierkreeften in onze gemeentelijke wateren voorkomen. Graag vernemen wij of jullie deze vraag kunnen beantwoorden voor die wateren die jullie pachten en misschien ook voor de ‘ vrije viswater’ indien bij jullie bekend.”

Uiteraard hebben we deze mail uitvoerig beantwoord, karpervisser pur sang Berry ving jaren terug al een aanzienlijk exemplaar uit de Noorderplas die we zien op de afbeelding.

Meer info hierover in het artikel bijzondere vangsten.

Vandaag 9 november 2023 is een andere karpervisser pur sang al enkele dagen aan het vissen vanaf zone 1 en ook Anthony wist een behoorlijke Amerikaanse rivier kreeft op de kant te krijgen. Deze kreeft hield de leader-lijn stevig vast tijdens het ophalen van de lijn.

Als er eerder was ingegrepen, dan was de overlast van de Amerikaanse rivierkreeft een stuk minder geweest”. Dat constateert Ivo Roessink van de Wageningen Universiteit. Samen met collega Fabrice Ottburg doet hij al jaren onderzoek naar uitheemse rivierkreeften, waarvan één soort aan een grote opmars bezig is. Het gaat om de (rode) Amerikaanse rivierkreeft.

Het dier was vooral veel te zien in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland maar volgens de onderzoekers lopen er in Nederland inmiddels miljarden van rond. Ze bedreigen de waterflora en -fauna volgens de onderzoekers.

Anthony heeft er verder geen problemen mee, uit het haakaas waren hapjes uit maar naast deze uitheemse diersoort ving hij ook 8 karpers, 2 brasems, 1 steur en een zeelt. Bijna het gehele repertoire 🙂