Artikel 19. Vergaderingen der vereniging
1. Jaarlijks wordt ten minste één algemene ledenvergadering gehouden en wel binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene ledenvergadering. Het bestuur vergaderd zo dikwijls als de noodzakelijkheid daaruit blijkt, oproepingen voor bestuursvergaderingen moeten tenminste 3 x 24 uur van te voren in het bezit zijn van alle bestuursleden en/of functionarissen. Algemene ledenvergaderingen worden gehouden in de gemeente waar de vereniging statutair gevestigd.
2. De algemene ledenvergadering, bestuursvergaderingen en andere vergaderingen worden geleid door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door het oudste aanwezige bestuurslid. Zijn geen bestuursleden aanwezig, dan voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
3. Van het ter algemene ledenvergadering verhandelde worden notulen gehouden door de secretaris of door een door de voorzitter aangewezen persoon. Deze notulen worden in de zelfde of in de eerstvolgende algemene ledenvergadering vastgesteld en ten blijken daarvan door de voorzitter en de secretaris van die vergadering ondertekend.
4. De voorzitter is tijdens alle vergaderingen belast met:
a. het leiden van de vergadering;
b. het handhaven van de orde, hij is bevoegd een besluit te nemen dat voor de orde der vergadering van belang is;
c. hij verleent het woord, formuleert de conclusies waarover zal worden gestemd en deelt de uitslag van de stemming mee;
d. een lid niet meer dan twee keer over het zelfde onderwerp het woord te verlenen – hij is bevoegd de spreker het woord te ontnemen – hij is bevoegd om één of meerdere leden de toegang tot elke vergadering te weigeren – hij is bevoegd elke vergadering te schorsen / op te schorten;
e. de voorzitter bepaalt de wijze waarop de stemmingen in de algemene ledenvergadering worden gehouden;
f. Het door de voorzitter ter algemene ledenvergadering uitgesproken oordeel omtrent de uitslag van een stemming, is beslissend. Het zelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het oordeel van de voorzitter de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, indien de meerderheid van de vergadering of, indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
5. De bijeenroeping van de algemene ledenvergadering geschied aan alle stemgerechtigde leden op een termijn van zeven (7) dagen op de vereniging-website, die gedurende de oproepingsperiode online / beschikbaar moet zijn, leden kunnen op eigen verzoek per Email uitgenodigd worden. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld.
a. Leden hebben het recht om in overleg met het bestuur voorstellen op de agenda der algemene ledenvergadering te doen brengen. Deze voorstellen moeten echter tenminste 14 dagen vóór aanvang van de algemene ledenvergadering schriftelijk bij het bestuur zijn ingediend.
6. Toegang tot de algemene ledenvergadering hebben de leden die niet geschorst zijn, alsmede degenen, die daartoe door het bestuur zijn uitgenodigd. Een geschorst lid heeft toegang tot de vergadering gedurende het moment dat het besluit tot zijn schorsing wordt behandeld en is bevoegd daarover dan het woord te voeren.
7. Met uitzondering van een geschorst lid heeft ieder lid één stem in de algemene ledenvergadering.
a. Alle besluiten waaromtrent bij de wet of bij de statuten geen grotere meerderheid is voorgeschreven, worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen over zaken is het voorstel verworpen.
Artikel 20. Stemmen
Voor verkiezingen kunnen door ieder lid en/of het bestuur kandidaten worden gesteld. Stemmingen over personen worden gehouden met gebruikmaking van door de voorzitter bepaalde stemmethode zoals stembriefjes, in geval van anoniem stemmen of door het opsteken van de hand.
Artikel 21. Slotbepalingen
De vereniging beschikt over een aantal eigen controleurs die door het dagelijks bestuur worden aangesteld of uit hun functie worden ontheven. De controleurs vormen samen met het voltallige bestuur de tot controle bevoegde personen. Controleurs houden zich voornamelijk bezig met de controle op naleving van door de vereniging gestelde regels en op het onbevoegd vissen in onze wateren door niet-leden. De leden zijn verplicht alle documenten uitgegeven door de vereniging, zoals schriftelijke toestemming van de rechthebbende en/of het bewijs van lidmaatschap eerste aanvraag te tonen aan tot controle bevoegde personen. Deze zijn bevoegd om alle door de vereniging uitgegeven documenten zoals bewijs van lidmaatschap of andere schriftelijke toestemmingen en/of goederen in te vorderen. Ingevorderde documenten en/of goederen dienen zo spoedig mogelijk aan het bestuur overhandigd te worden.
Artikel 22.
Het is de leden verboden, om de vereniging en/of vereniging- eigendommen en/of de vereniging- wateren op enige wijze schade toe te brengen.
Artikel 23.
Indien op het verenigingswater een boten-steiger is aangelegd, is men verplicht zijn of haar boot aldaar af te meren. Het is de leden verboden hun ligplaats te verkopen of op ander wijze hun ligplaats over te dragen aan een ander persoon zonder toestemming van het bestuur. Ligplaatsen dienen schriftelijk / Email te worden aangevraagd bij het secretariaat. Toewijzing van de ligplaatsen geschiedt op volgorde van binnenkomst.
Artikel 24.
1. Het dagelijks bestuur stelt alle reglementen vast waarin onderwerpen kunnen worden geregeld waarin door de statuten en/of het huishoudelijk reglement niet of niet volledig wordt voorzien.
2. Het huishoudelijk reglement en de overige reglementen van de vereniging mogen geen bepalingen bevatten die strijdig zijn wat bij wet verboden is en/of met de statuten.
3. De statuten en reglementen der vereniging liggen ter inzage op het secretariaat.
Artikel 25.
Aan de algemene ledenvergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan andere organen zijn opgedragen.
1. De leden zijn gebonden aan de door de algemene ledenvergadering genomen besluiten.
2. Alle geschillen, de belangen der vereniging rakende of betreffende, worden beslecht door het bestuur.
Artikel 26.
In gevallen, waarin de statuten en/of het huishoudelijk reglement niet voorzien, beslist het bestuur, behoudens zijn verantwoordelijkheid aan de algemene ledenvergadering. Behoudens haar aansprakelijkheid volgens de wet, aanvaardt de vereniging geen aansprakelijkheid voor ongevallen of letsel van welke aard overkomen aan of veroorzaakt door leden, noch voor schade aan eigendommen van leden of derden door beschadiging, diefstal of op andere wijze ontstaan.
Artikel 27.
Wedstrijden worden ruim voor aanvang vermeld op de vereniging-website en/of op het info-bord bij de boten- invalidensteiger gepresenteerd.
1. Het organiseren van wedstrijden is uitsluitend toegestaan voor leden die deel uitmaken van de wedstrijdcommissie.
2. De wedstrijdcommissie dient duidelijk voor aanvang wedstrijd aan te geven in welke zones de wedstrijd(en) plaats vinden – de wedstrijdcommissie dient tijdig kenbaar te maken welke zones/gedeeltes als vrij bevis-baar beschouwd kunnen worden – er dient ten minste één redelijke zone of gedeelte als vrij bevis-baar beschikbaar te zijn.
3. Wordt aan de verenigingswateren een of meerdere viswedstrijden gehouden dan mogen leden die geen deelnemer zijn van de wedstrijd uitsluitend vissen in zones/gedeeltes die voor het verloop van de wedstrijd(en) niet van belang zijn.
Artikel 28. Het is verboden om:
1. de aan het viswater grenzende gronden te vervuilen of deze grond inclusief het daarop groeiende gewas te beschadigen;
2. alcoholische dranken te nuttigen;
3. drugs of andere genotsmiddelen in te nemen;
4. te vissen in de paai-gebieden tijdens de paai-periode en/of het moment dat vissen aan het afpaaien zijn;
5. handelingen te verrichten waarvan men in alle redelijk had kunnen vermoeden dat deze in strijd kunnen zijn met de goede/juiste normen en waarden van de vereniging.
Artikel 29.
Door de algemene ledenvergadering van 16 mei 1956 is besloten om alle besluiten op te nemen in het huishoudelijk reglement / algemene bepalingen.
Gecorrigeerd en bijgewerkt volgens genomen besluiten tijdens de algemene ledenvergadering van 15 april 1987, 9 december 1987, 22 april 1990, 3 november 2010 bijgewerkt en opgenomen in het huishoudelijk-reglement alle reglementen der vereniging o.a. het controle-reglement, regelgeving-website, wedstrijd-reglementen en boten-reglement, 26 oktober 2011, 13 november 2013, 26 november 2014, 15 april 2015 wijziging karper-reglement, is gewijzigd in één reglement t.w. Witvis én Grotere vissoorten, Karper, Snoek, Steur reglement, 21 maart 2018 gewijzigd reglementen en huishoudelijk-reglement – HH verplaats wordpress met correcties 22 aug. 2023.
Opgenomen namen-lijst van bestuur en ereleden conform Art. 3.1 lid C.
Personen die heden en het verleden (1934 – 2023) in samenwerkingsverband bestuurlijke verantwoordelijkheid hadden voor HSV Ons Genoegen Maaspoort zijn;
Chris Alaerds, de heer Fopeler, John Teelen, Jan van Rooy, Bert Veugelers, Kees van de Braak, Arnold van Houtum (Erelid 2019), Cees Melis (Erelid 2014), Toon van den Heuvel, Hans Kempe, Lambert de Koning, Ta Nuegen, Gerry v/d Vorstenbosch (Erelid 2022), Cor Engels, Sander Janssen, Gert-Jan v/d Wildenberg, Berry Koks, Johan Schouten (Erelid 2023), William Bouwens, Piet van der Putten, Jack Vroegh, Frank Nissingh, Mike van der Maat, Pascal Schellekens, Richard Leeuwis;
Namens het bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort.